hypcio 23.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 CO TO JEST TEN ZASYPOWIEC I CZY NAPRAWDE SA TAKIE PROBLEMY Z GALMETOWSKIMI URZADZENIAMI? A NIE PORADZI TEMU DOBRY INSTALATOR? BO, JAk JAK SIE NI W ZAB NIE ZNAM NA TYM, TO TYLKO MOGE LICZYC NA JAKIEGOS FACHOWCA, TYLKO JAK KTOS TAKIEGO NIE MA, ALBO TRAFI NA GOSCIA Z USTERKI, TO MOZE MIEC CALA INSTALACJE CENTRALNEGO ROZPIERNICZONA. DOBRZE MYSLE? CZYLI CO, MAKSYMALNIE PYTAC U SPRZDAWCOW O TOWAR I CZY POSIADAJA SWOICH INSTALATORÓW? CO RADZICIE, AKURAT W TAKICH PRZYPADKACH, BO JUZ SIE GUBIE. MYSLALEM, ZE SPRAWA BEDEZE PROSTSZA.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 jarecki ja nie mam takich ustawień w sterowniku i troche inaczej wyglada zewnętrznie. piec nie ma podajnika a co do izolacji to ściany poroterm24-styropian10cm-poroterm24-styropian5cm Do zasypowego luksus jest prostszy Na początek wejdź może typowo na forum firmy Elster, która ten sterownik produkuje. Na priva rzucę Ci linka do forum n/t Elstera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.01.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 CO TO JEST TEN ZASYPOWIEC I CZY NAPRAWDE SA TAKIE PROBLEMY Z GALMETOWSKIMI URZADZENIAMI? A NIE PORADZI TEMU DOBRY INSTALATOR? BO, JAk JAK SIE NI W ZAB NIE ZNAM NA TYM, TO TYLKO MOGE LICZYC NA JAKIEGOS FACHOWCA, TYLKO JAK KTOS TAKIEGO NIE MA, ALBO TRAFI NA GOSCIA Z USTERKI, TO MOZE MIEC CALA INSTALACJE CENTRALNEGO ROZPIERNICZONA. DOBRZE MYSLE? CZYLI CO, MAKSYMALNIE PYTAC U SPRZDAWCOW O TOWAR I CZY POSIADAJA SWOICH INSTALATORÓW? CO RADZICIE, AKURAT W TAKICH PRZYPADKACH, BO JUZ SIE GUBIE. MYSLALEM, ZE SPRAWA BEDEZE PROSTSZA.... Zasypowiec to kocioł bez podajnika. Palenie w nim zależnie od konstrukcji polega na wsypaniu opału i rozpaleniu od góry- piec górnego spalania, lub rozpalenia od dołu i zasypania żaru opałem - palenie od dołu. Spotkasz określenia górniak i dolniak. kotły z podajnikiem maja inna konstrukcję. palnik odpowiedni do mocy kotła oraz zasobnik z opałem podłączony z boku lub z tyłu i podający paliwo za pomoca ślimaka lub tłoka. Czy są problemy z kotłami tej firmy to musisz szukać na forach różnych nie tylko na tym. jeśli ktoś w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania ma taki kocioł i zechce Ci go pokazać żebyś mógł zobaczyć jak pracuje jak się go czyści i obsługuje sterownik to skorzystaj z okazji. kotły są badane i dostają papier na swoją moc i sprawność. pozostaje kwestia "dopasowania" kotła do preferencji użytkownika i przede wszystkim do zapotrzebowania domu na ciepło. nie słuchaj więc tych co Ci mówią weź większy bo będzie lepszy. w przypadku kotłów to tak nie działa!!!! Jeśłi jesteś "zielony" szukaj raczej takiego którego obsługa wymaga mniej wiedzy- sterowniki z algorytmami PID, Fuzzy logic czy sterownikiem adaptacyjnym eCoal. Jeśli lubisz się bawić i mieć przynajmniej iluzoryczną kontrolę wybierz dobry sterownik dwustanowy z możliwością ustawiania stref czasowych zmian temperatur w ciągu doby czy tygodnia. Rynek jest bogaty i nie ogranicza się do jednej firmy. Musisz znaleźć coś dla siebie- jak z autem- sąsiad woli niemieckie a Ty może japońskie i w ten kierunek zmierzaj. Ma Tobie służyć i to długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 24.01.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Timon ma rację - każdy ma inne potrzeby, a idealnego kotła na paliwo stałe pewnie nie ma. Ja od początku grudnia jestem użytkownikiem Galmet GT KWP2M 16 sterownik EKSPERT.czyli kotła 16 kw z obrotową retortą, podwójnym rusztem żeliwnym i ogrzewam nim 160m2 + 140 l zasobnik CWU na 5 osób kąpiących się prawie codziennie, naczynia myje zmywarka(oszczędność wody i opału i dodać lenistwo). Kociołek zgasł mi tylko raz z powodu braku prądu. Od początku grudnia spaliłem 1000kg EKOGROCHU i 200kg miału. Zabawa w ustawienia i pojęcie zasad spalania zajęły mi trzy tygodnie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony porównując opowiadania kolegi z kotłem zasypowym - praca przy kotle w tych temperaturach raz w tygodniu. Dodam, że w palacza bawię się pierwszy raz. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 24.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 NIE MAM ZAMIARU UPIERAC SIE PRZY JEDNEJ FIRMIE, TO BYŁOBY BEZ SESNU I NIEEKONOMICZNIE. TEN GALMET TYLKO MNIE TAK NASZEDŁ, BO KTOŚ GO TAM CHWALI. PO PIERWSZE, DZIEKI ZA WYTLUMACZENIE, CO TO JEST TEN ZASYPOWIEC. CZYLI TEN Z PODAJNIKIEM TO TAKI JAK TEN Z LINKA - SORKI ZE ZNOW GALMET, ALE ELEKTROMET NIE CHCIAL MI WSKOCZYC. JASNE ZE SZUKIAM PO INNYCH FORACH, ALE TU TEZ MAM PROBLEM, MOZECIE POLECIC JAKIES TAKIE SPRAWDZONE? BO MURATOR, TO WIADOMO - SWOJA MARKA. A Z CHECIA BYM PODPYTAL NA INNYCH FORACH, TYLKO RÓWNIE PROFESJONALNYCH. http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=114&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 tAKI KOCIOL, TO JUZ JAKAS MASAKRA, JAK SZAFA. ALE WIEM JAKI TO Z PODJANIKIEM - TRUDNO TERAZ SIE NIE SKAPNAC:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 24.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 timon ma rację - każdy ma inne potrzeby, a idealnego kotła na paliwo stałe pewnie nie ma. Ja od początku grudnia jestem użytkownikiem galmet gt kwp2m 16 sterownik ekspert. Czyli kotła 16 kw z obrotową retortą, podwójnym rusztem żeliwnym i ogrzewam nim 160m2 + 140 l zasobnik cwu na 5 osób kąpiących się prawie codziennie, naczynia myje zmywarka(oszczędność wody i opału i dodać lenistwo). Kociołek zgasł mi tylko raz z powodu braku prądu. Od początku grudnia spaliłem 1000kg ekogrochu i 200kg miału. Zabawa w ustawienia i pojęcie zasad spalania zajęły mi trzy tygodnie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony porównując opowiadania kolegi z kotłem zasypowym - praca przy kotle w tych temperaturach raz w tygodniu. Dodam, że w palacza bawię się pierwszy raz. a powiedz mi jaki jest szacunkowy koszt takiej instalacji, tej akurat z galmetu, bo jak już masz i jesteś zadowolony, to moze moglbys powiedziec o kosztach i troche mi rozjasnic umysl. Bylbym bardzo wdzieczny i wiedzial jaki jest przedzial cen, zeby sie nie dac zxbytnio okroic - chodzi mi takze o koszt instalcji dla 180m2. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 hypcio musisz obadać instalatorów jeśli samo podłączenie kotła do instalacji to myślę jakieś 700złjeśli założenie całej instalacji od zera to trudno ocenić.jedno możesz policzyć- koszt materiałów. wiesz czy chcesz podłogówkę czy kalafiory ewentualnie w jakich proporcjach. nie daj się tylko naciagać na większe lub więcej niz trzeba bo szkoda kasy. jeśli dobry instalator to załatwi materiały taniej niż Ty je byś kupił a jeśli kombinator to będzie co chwilę coś wymyślał. spróbuj takiego z polecenia znaleźć który robił komuś i możesz obejrzeć co i jak wykonał.Wracając do samego kotła to skup się najpierw na określeniu jakim paliwem podstawowym chcesz grzać- czy to będzie ekogroszek czy miał i pod to wybierz palnik. najlepiej szukaj takich z palnikami 2 generacji ale retortowymi- wszelkiej maści rynnowe oraz z podajnikami tłokowymi bym Ci z racji braku doświadczenia odradzał ponieważ takie trudniej ogarnąć.reszta będzie już łatwiejsza bo wystarczy moc wybrać i ewentualnie sterownik - sporo producentów daje różne modele sterowników do wyboru.spokojnie wybierzesz coś dla siebie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 24.01.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 No, i znowu się czegos ciekawego dowiedziałem. 700 zł to chyba nie jest az tak duza kwota, jezli ma to byc dobrze zrobione. Bo słyszalem, ze z pompa ciepla to podobno drozsza zabawa, ale ona sama jest droga, wiec tego nawet nie rozwazam. A, teraz mi sie przypomnialo, ogrzewacze wody. To jest to samo co bojler. Bo znalazłem cos takiego, co ma "dwie wezownice spiralne". Wlasnie, i zasobnik, to tez bojelr? Bo juz roznie sie dowiaduje. Probowalem szukac innych for, ale tam chyba juz maja koniec swiata, bo nikt nie odpowiada. Tylko tutaj cos sie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.01.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jeśli nie ma w opisie ogrzewacza że przepływowy to będzie to samo co bojler. są różne rodzaje. z wężownicą, z podwójną wężownicą, dwupłaszczowe i jeszcze pewnie kilka innych. Podałem Ci koszt za podłączenie kotła do instalacji a nie zrobienia jej całej od podstaw oczywiście.wielkość bojlera wybierasz w zależności od ilości osób i ich upodobań higienicznych- jak wszyscy lubi kąpiele w wannie to bierz duży, jeśli przeważają wielbiciele prysznica to możesz coś mniejszewgo wybrać. Ja dla 4 osobowej rodziny mam 140L i wystarcza, spróbuj zajrzeć jeszcze tutaj :http://forum.info-ogrzewanie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 25.01.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 a powiedz mi jaki jest szacunkowy koszt takiej instalacji, tej akurat z galmetu, bo jak już masz i jesteś zadowolony, to moze moglbys powiedziec o kosztach i troche mi rozjasnic umysl. Bylbym bardzo wdzieczny i wiedzial jaki jest przedzial cen, zeby sie nie dac zxbytnio okroic - chodzi mi takze o koszt instalcji dla 180m2. Dzieki. Łącznie wyszło mnie to koło 13 tys. Grzejniki wykorzystałem te które były bo dom kupiłem do remontu. Tu schemat mojej instalacji który wypociłem zasięgając porad na różnych forach i coś dołożyłem od siebie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10088039#10088039. Instalację zbudowałem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 25.01.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 witam Ja posiadam kocioł Galmet 14 kw http://sklep.moskal.pl/galmet-kociol-gtkwp-p-617.html i taki wymiennik http://www.skleparmatura.pl/galmet/wymienniki/6476.html instalacja zrobiona na początku lipca tego roku póki co nie narzekam ani na jedno ani na drugie ale to chyba zbyt krótki okres użytkowania aby już dawać tylko dobre opinie co do spalania to mam takie same problemy jak inni na gorszym węglu (tańszym) spore spieki na lepszym (droższym) znowu trochę niedopałków Dom ok. 120m2 ocieplony. Od lipca spaliłem jakieś 1,2t eko. Od października bodajze chodzi CO. Jak coś to pisz ale znawcą wielkim nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 25.01.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Hypcio:Ja mam u siebie też Galmeta 25kw z Expertem i w moim przypadku dopiero po tym jak go zakupiłem zacząłem znajdywać opinie nt. użytkowania, historii z ustawianiem sterownika , i całą masę innych rzeczy które mnie po prostu przeraziły.Dojście do w miarę akceptowalnych dla mnie ustawień i przede wszystkim poziomu spalania tez zajęły mi jakieś 3 tygodnie spędzone w kotłowni. Po takim czasie muszę przyznać że piec z podajnikiem w porównaniu do zasypowego ( z którym miałem do czynienia przed Galmetem przez parę lat) to jest jak niebo i ziemia.Wizyta raz w tygodniu w kotłowni w celu zasypania podajnika i wysypania popiołu to jest nic w porównaniu z codzienną obsługą górniaka. Dodatkowo musisz zwracać uwagę czy to co sypiesz do podajnika jest SUCHE ( to jest najważniejsza zasada- jak masz mokry opał żadne ustawienia parametrów Ci nie pomogą i czy nie ma w tym jakiś śmieci. ( Mi ostatnio przytrafił się jakiś element metalowy i na szczęście złamała mi się tylko śruba na ślimaku - ten element akurat nie jest zbyt solidny ale to w sumie dobrze bo przynajmniej ślimak się nie pognie jak nawrzucasz jakiegoś syfu do podajnika. Najważniejsze jest żebyś dobrał moc pieca do kubatury ogrzewanej. Jak będzie za mało kw to nie dogrzejesz, jak za dużo piec Ci zwariuje.Nie mam doświadczenie z piecami innych firm z podajnikiem ale jeśli chodzi o Galmet to mogę śmiało polecić przynajmniej po takim czasie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 26.01.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli nie ma w opisie ogrzewacza że przepływowy to będzie to samo co bojler. są różne rodzaje. z wężownicą, z podwójną wężownicą, dwupłaszczowe i jeszcze pewnie kilka innych. Podałem Ci koszt za podłączenie kotła do instalacji a nie zrobienia jej całej od podstaw oczywiście. wielkość bojlera wybierasz w zależności od ilości osób i ich upodobań higienicznych- jak wszyscy lubi kąpiele w wannie to bierz duży, jeśli przeważają wielbiciele prysznica to możesz coś mniejszewgo wybrać. Ja dla 4 osobowej rodziny mam 140L i wystarcza, spróbuj zajrzeć jeszcze tutaj : http://forum.info-ogrzewanie.pl/ Ważna jest jeszcze moc cieplna zasobnika - od niej zależy szybkość podgrzania wody. Np. wcześniej miałem bojler 120l z wężownicą U o mocy 6kW, a teraz mam z wężownicą spiralną 140l o mocy 23 kW. Przy napuszczeniu pełnej wanny czekam ok 40 min. na pełne (45C) podgrzanie zasobnika przy temperaturze na kotle 55C. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez piotr.chojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 26.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Sorki, ale nie jestem za kupnem produtkó używanych - ale może ten był lepszy od nowych polskich (niech chce mi sie wierzyc). A po drugie, jak mam możliwosc wyboru, to staram się ją wykorzystywac nie tylko na produkty jednej firmy - Galmet to jedna z nich, dlatego tutaj jestem, aby poznac wicej szczegóow i popelnic jak najmniej bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 26.01.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Jasephik - dzieki za odpowiedz i linki do produktów. Powiedz, co sądzisz np. o takim piecu, jak ten, coraz wiecej o nim czytam (czy o jemu podobnych) i pytam - myśle, że mozę to byc raczej dobry wybór. Ale prosze o opinie. Dzieki. http://http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=117&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 26.01.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Aha. Czyli piec może mi "zwariowac", tzn. co? Za duzo bedzie spalał? Czy co? Ale najważniejsze, ze jesteś zadowolony. Ale jakie rzeczy Cię przeraziły? Co to się dzieje w tych piecach z Galmetu, że nie mów mi, że mam sie bac... 3 tygodnie to dużo, czy mało, żeby ustawic taki piec? Bo dla mnie, jako dla kompletenego zielenca i matora, to by bylo mmistrozstwo swiata, ja bymmowil " tylko 3 tygosnier":). timon, dzieki za ten bojler, bo naprwdę nie wiedziałem jak to ugryzc, a na tym forum, które polecasz to jakas masakra, bo nie moge sie w ogole zalogowac - znaczy sie nie przsłali mi jeszcze linka. Więc zostałem tutaj, ale cieszę się z tego. Dzięki. Teraz tylko pozostaje dobrac piec do tej cxłej kubatury, bo zdecydowalem sie na rzie, na cos takiego. Doradzcie, jezeli mogas byc jakies problemy po drodze 9typu: trudna obsluga, cos moze nawalic, co jest zbyt nowoczense, itd.) http://http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=117&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 26.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Łącznie wyszło mnie to koło 13 tys. Grzejniki wykorzystałem te które były bo dom kupiłem do remontu. Tu schemat mojej instalacji który wypociłem zasięgając porad na różnych forach i coś dołożyłem od siebie http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10088039#10088039. Instalację zbudowałem sam. Aha. A ile może wziąc instalator za taką instalację? I mam jeszcze pytanie o pompy ciepła - to już dla siostry, ja takiej kasy nie mam:) - wiecie moze cos o tym czyms? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.01.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 problemów mżesz mieć dużo albo wcale. zależy od tego jaki kocioł wybierzesz i z jakim sterownikiem oraz jaki kupisz opał. dla jednego dany model sterownika może byc nie do ogarnięcia a inny opanuje ten sam w kilka dni na pamięć. nie ma reguły. Ten link co podałeś mi wywala pustą stronę więc napisz po prostu model kotła to zerknę i będę mógł więcej powiedzieć. o cenie instalacji ktoyś z kolegów już pisał, ale szukaj u siebie takich co są w trakcie budowy i pytaj - tak więcej potrzebnych informacji zdobędziesz niż na forum bo ceny różne w zależności od regionu oraz rodzaju i skomplikowania instalacji i użytych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 26.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zwariować tzn że nie będziesz w stanie ustawić optymalnego spalania , zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym . ( A przynajmniej będzie bardzo ciężko)Przeraziło mnie przede wszystkim mnogość opcji zawartych w sterowniku ( instalator / serwisant) ale z pomocą forum doszedłem do parametrów które jak narazie są dla mnie odpowiednie. Myślę że 3 tygodnie to mało ponieważ nie zdążyłem się jeszcze zagłębić w programy korekcyjne dla temp zadanej lub temp. wody ( dzień , noc lub różne pory dnia no i przeraża mnie jeszcze działanie czujnika pogodowego - ale te rzeczy są też do opanowania, tylko trzeba czasu i na spokojnie) Ustawienia publikowane w internecie są pomocne ale chyba nigdy nie pasują idealnie to innego pieca / budynku bo jest za dużo czynników wpływających na ustawienia.Zresztą jak będziesz miał sprzęt zainstalowany już w domu to będziesz mógł się wypowiadać z wrażeń " na żywo" z użytkowania ale naprawdę nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 26.01.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Hypcio: Ja mam u siebie też Galmeta 25kw z Expertem i w moim przypadku dopiero po tym jak go zakupiłem zacząłem znajdywać opinie nt. użytkowania, historii z ustawianiem sterownika , i całą masę innych rzeczy które mnie po prostu przeraziły. Dojście do w miarę akceptowalnych dla mnie ustawień i przede wszystkim poziomu spalania tez zajęły mi jakieś 3 tygodnie spędzone w kotłowni. Po takim czasie muszę przyznać że piec z podajnikiem w porównaniu do zasypowego ( z którym miałem do czynienia przed Galmetem przez parę lat) to jest jak niebo i ziemia. Wizyta raz w tygodniu w kotłowni w celu zasypania podajnika i wysypania popiołu to jest nic w porównaniu z codzienną obsługą górniaka. Dodatkowo musisz zwracać uwagę czy to co sypiesz do podajnika jest SUCHE ( to jest najważniejsza zasada- jak masz mokry opał żadne ustawienia parametrów Ci nie pomogą i czy nie ma w tym jakiś śmieci. ( Mi ostatnio przytrafił się jakiś element metalowy i na szczęście złamała mi się tylko śruba na ślimaku - ten element akurat nie jest zbyt solidny ale to w sumie dobrze bo przynajmniej ślimak się nie pognie jak nawrzucasz jakiegoś syfu do podajnika. Najważniejsze jest żebyś dobrał moc pieca do kubatury ogrzewanej. Jak będzie za mało kw to nie dogrzejesz, jak za dużo piec Ci zwariuje. Nie mam doświadczenie z piecami innych firm z podajnikiem ale jeśli chodzi o Galmet to mogę śmiało polecić przynajmniej po takim czasie użytkowania. Możesz już określić , czy jest różnica w ilości spalanego opału w porównaniu do zasypowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts