Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?


DanielRomian

Recommended Posts

@DanielRomian.

 

Dzięki za odpowiedź.

 

Nie wiedziałem, że Galmet miał do Ciebie takie podejście. Dziwne, ale różni ludzie pracują w różnych firmach, więc w sumie się nie dziwię. Ale wiem chociaż, że Elster, a może tylko jeden Pan :) jest tam ok. Czyli uważasz, że cały Galmet może być niekompetentny? Ładną robią sobie opinie, przynajmniej u Ciebie. A o inne produkty to ciekawe jak dbają. Może te bojlery i ogrzewacze wody to ich oczko w głowie, ale przecież kotły produkują już od 7 lat, to wszystko powinno być w najlepszym porządku. Zapytam jeszcze na forum i przejrzę wątek, który mi podałeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hypcio, ja także posiadam Galmeta 25 kW, za duży jak na moje potrzeby ale kiedyś mniejszych nie było. Potwierdzam fakt że od nich za wiele się nie dowiesz. Na moim terenie jest jednak ich serwisant, który jak trzeba to pomoże bez problemu. O firmie elster też mam dobre zdanie. Jak mogą to pomogą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawiązując do Elstera...kiedyś zadzwoniłem i nawet zaproponowali wizytę w ich zakładzie na krótkie szkolenie z omówieniem funkcji sterownika. A jeśli chodzi o aktualizację sterownika to nawet od ręki zrobią po wcześniejszym umówieniu się z nimi. Zapytałem o koszt takiej przyjemności ....zero PLN. to się nazywa firma.

 

A Galmeta to mam jeszcze baniak na wodę ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lobik ja też mam Galmeta 25 kW...jaki masz sterownik i ile ogrzewasz?

Jak wychodzisz teraz ze spalaniem i jakie masz parametry na sterowniku. ..no i jak pracuje piec...chodzi mi jaki czas pracuje i ile odpoczywa :).

Jak czyścisz ściankę za palnikiem...trochę kiepskie dojście.

 

Ja mam sterownik perfekt. Ogrzewam nieco ponad 200m2. W grudniu spalałem ok 18 kg na dobę. Teraz tak na szybko to powiem że pobiera mi kolo 30. Jutro mogę powiedzieć dokładniej.

Co do ścianki za palnikiem to posiadam drugą skrobaczkę na wygiętym pręcie. Jakoś tym patentem daje radę ale faktycznie jest tam kiepski dostęp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

Posiadam kocioł kwpduo 22 kw ze stała retorta pow budynku 210 do ogrzania ok 170 - 180m2, czy ktoś ma identyczny kocioł i dudynek?

Może ktoś potrafi doradzić, bo niby spala mi przy tych mrozach ok 25-30kg na dzień w domu bardzo ciepło, popiół i żużel, a czasami trochę niedopalonego węgla w popielniku.

I tak naprawdę to nie wiem czy coś zmieniać w ustawieniach, czy zostawić tak jak jest, bo tylko zmarnuję czas, a i tak nic nie poprawię ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

Posiadam kocioł kwpduo 22 kw ze stała retorta pow budynku 210 do ogrzania ok 170 - 180m2, czy ktoś ma identyczny kocioł i dudynek?

Może ktoś potrafi doradzić, bo niby spala mi przy tych mrozach ok 25-30kg na dzień w domu bardzo ciepło, popiół i żużel, a czasami trochę niedopalonego węgla w popielniku.

I tak naprawdę to nie wiem czy coś zmieniać w ustawieniach, czy zostawić tak jak jest, bo tylko zmarnuję czas, a i tak nic nie poprawię ?

 

Generalnie w tym wątku dzielmy się spostrzeżeniami piecy Galmet.

Zasady spalania eko są takie same jeśli powstaje żużel to za dużo powietrza jest dostarczane do retorty. Regulację dokonujesz za pomocą przymykania/otwierania przesłony dmuchawy lub obrotami dmuchawy. Zbyt wysoka temperatura powoduje żużlowanie eko...na forum muratora Ktoś wspominał o tym i chodzi tu o przekroczenie jakieś temperatury...po przekroczeniu której eko zaczyna żużlować.

Ja ogrzewam 90m2 (grzejniki, podłogówka, CWU) i na dzień dzisiejszy spalanie mam około 25-30 kg. Piec nieco duży bo w przyszłości poddasze będzie użytkowe.

Jeśli spada niedopalony eko to zmniejsz dawkę podawania lub zwiększ przerwę w podawaniu.

Poprawić parametry czy nie...sam zdecyduj...

Ja mam pół na pół żużel z popiołem. Żużel rozpada się jak lekko go zduszę w dłoni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lobik a jak z popiołem i żużlem. Ja mam podajnik z lewej strony i trochę żużlu powstaje na tylnej części retorty.

Wracając do firmy galmet...:) tam nikt mi nie udzielił odpowiedzi dlaczego z jednej strony jest żużel a z drugiej popiół....sęk tkwi w ślimaku i w jego ruchu obrotowym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje spostrzeżenia po 4 miesiącach palenia są ogólnie pozytywne, ponieważ wcześniej miałem śmieciucha. To tak jak bym się przesiadł z malucha do średniej klasy nowego samochodu. Dzisiaj przy takich mrozach trochę " pobawiłem się" ustawieniami max podawanie 8/24s ( bo niby powinni być 1/3 ) min 100s dmuchawa na 24% piec 100% dmuchawa daje 27%, woda 45 st. czopuch na 2 ząbku, a wentylator prawie zamknięty, bo przy 1 cm iskry idą z palnika i huczy. Po całym dniu obserwacji: rozpala się do temperatury zadanej 58st. w około 8-10min następnie temperatura rośnie do ok 63st. i trzyma około 10 min.Zawór 3d mam na 5z10 i pompka Leszno na 2 biegu z3.Temperatyra w pomieszczeniach od 20-24 w zależności od pokoju, około 25-30 kg groszku dziennie. Dzisiaj po 3 tygodniach czyściłem piec i było z pół wiaderka sadzy (masakra). Zastanawiam się czy powinienem wyczyścić między piecem a czopuche ?Ma ktoś jakieś pomysły co można porawić w tych ustawieniach i czy opłaci się dokupić regulator pokojowy i podłączyć go do pompki? Termometr zewnętrzy, który był w zestawie mam nie podłączony ponieważ instalator mi odradził, bo twierdził że piec będzie nie stabilny. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam 14kw galmeta - stała retorta na expercie

temp zadana - 55

do ogrzania: doł 70m bez podłogówki + góra 70m ale na "pół gwizdka" i zbiornik 140l (4 os)

u mnie też z tyłu retorty robia sie kalafiorki (ale mialem kazachski groszek z tendencją do spiekania)

teraz częściej pracuje niz jest w podtrzymaniu

od ostatniej soboty do dzisiejszej poszlo 140kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowy79 też mam termometr zewnętrzny ale nie podłączyłem go...to samo powiedział mi hydraulik co podłączał mi piec, że będzie nie stabilny. Jak po 3 tygodniach masz 1/2 wiaderka sadzy to moim zdaniem mało sadza tworzy się przy temperaturze spalin poniżej 90 stopni i przy zbyt małej ilości powietrza. Czopuch czyszczę 2 razy na początku i na końcu okresu grzewczego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to w weekend forum jest nieczynne - ACTA, czy co? :)

 

Możecie mi potwierdzić lub zaprzeczyć, o co chodzi z kotłami Defro (jakość, etc.)? Jak się mają do Galemtu i czy spalanie ekogroszku latem jest w ogóle stosowane do podgrzewania wody, czy raczej użyć jakiegoś podgrzewacza i jak to wygląda w eksploatacji?

 

zyzolek: zasobnik 300 l *c.w.u), na ile to starcza dla 4-osobowej rodziny. Jeden dzień da radę?

 

I czy te wszystkie Viuessmanny i inne są na tyle dobre (lepsze), by nie kupić Galmet, Defro, czy Zębca? Macie jakieś bezpośrednie doświadczenia związane z tymi piecami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedz, że Elster ma tak dobre podejście do Klientów? Ciekawe z czego to wynika?

A ten termometr zewnętrzny to też nie jest aż tak dobra sprawa, jak o niej się często można dowiedzieć u samych sprzedawców - wynika z waszych wypowiedzi, ale nie tylko. Bo jak pytam coraz więcej ludzi, to mają podobne zdanie na ten temat

DanielRomian - tylko 2 razy czyścisz czopuch, to chyba nie dużo, ale nie wiem? Zdarza się tak, że w podobnych piecach może wystąpić konieczność częstszego czyszczenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja od niedawna mam Galmeta GT 25KW zwyklak bez podajnika. Traktuje go jak kominek z płaszczem wodnym. Pytanko czy ktos cos wie jak go ustawiac na różne opały bo po telefonie do galmeta to juz nic nie wiem. Gdzies wyczytałem ze oznaczenie GT oznacza zasypowy górnp palny a po telefonie do nich okazało sie ze to nie jest zasypowy piec. Instalator od pieca mówił mi jeszcze cos innego. Jak miałem ustawienia instalatora to była masakra z szybkościa spalania troche sie pobawiłem i jest lepiej ale jakie ustawienia dmuchawy zrobić na rozpalanie i na prace to nie wiem. Może ktoś cos pomorze w tej kwesti
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lukjanko, to co byś radził mi, jako początkującemu, jeżeli chodzi o poradę jak ustawiać cały mechanizm pieca? Skoro ciężko się dowiedzieć w Galmecie i instalator (także mój) może mi powiedzieć nieco inaczej niż być powinno. Chyba jedyna szansa to te forum, na szczęście. Tylko jeszcze nie wiem, jaki kocioł do końca, ale nie będzie to trwało wiecznie, więc już się próbuję uczyć "na sucho" :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też od niedawna mam taki piec. Jak pisałem działa on jak kominek z płaszczem wodnym w mojej instalacji :) ja jak na razie doszedłem do ustawień

temeratura zadana 58C

moc dmuchawy na rozpalaniu 35%

max moc dmuchawy 40%

komin otwarty na 2 ząbek a jest ich 6

u mnie Galmet jest podłaczony przez wymienik ciepła do zasobnika od solarów i grzeje 300litrów wody a dopiero z tego idzie w CO i CWU dlatego mam taką małą temerature zadana na piecu.

Odkryłem inny problem- na parterze grzejniki gorące na pierwszym pietrze ciepłe a na 2 pietrze letnie ale rozkminiłem ze pompa przy piecu gazowym jest na 2 biegu i ma 36W a pompa od zasobnika była na 2 biegu tez ale moc miała 25W i zastanawiam sie czy to może byc przyczyna ?? aha jest jeszcze jedna pompa przy wymieniku ciepła i ona jest ustawiona na 2 biegu o mocy 25W. Pytanie czy powinna byc ustawiona na taką sama moc co pompa podająca wode w grzejniki? Nie wspomne o pompie przy galmecie bo ta instalator ustawił na 1 bieg a ta sie boje troche ruszać :) Pomoze ktoś

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedz, że Elster ma tak dobre podejście do Klientów? Ciekawe z czego to wynika?

A ten termometr zewnętrzny to też nie jest aż tak dobra sprawa, jak o niej się często można dowiedzieć u samych sprzedawców - wynika z waszych wypowiedzi, ale nie tylko. Bo jak pytam coraz więcej ludzi, to mają podobne zdanie na ten temat

DanielRomian - tylko 2 razy czyścisz czopuch, to chyba nie dużo, ale nie wiem? Zdarza się tak, że w podobnych piecach może wystąpić konieczność częstszego czyszczenia?

 

Za każdym razem jak zadzwoniłem do Elstera to przełączali mnie na jakiś dział i tam cierpliwie i fachowo mi wytłumaczyli wszystko. Zanim zadzwoniłem zrobiłem sobie listę pytań...i zadzwoniłem i wytłumaczyli. Naprawdę serwis godny polecenia.

Jeśli chodzi o czopuch...z tyłu mam klapkę chyba 6x8 cm i jest przykręcona na 4 wiatraczki...szczerze...nie chce mi się odkręcać ich za każdym razem jak czyszczę. Piec czyszczę średnio co 5 dni szczotkami drucianymi, piec szybko zasyfia się i tworzy się warstwa zgorzeliny jak gdzieś wyczytałem. Więc szoruję go ile wlezie bo go zapuściłem i ciężko schodzi ten syf ze ścianek. W górnej części pieca jak są te kanały to wkładam do samego końca druciaka i część syfu z czopucha też wyciągnę.

Generalnie w instrukcji Galmeta jest napisane żeby czyścić go co 3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...