DanielRomian 05.02.2012 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Spotkałem się z takim określeniem, jak retorta i znalazłem ich kilka. Co to jest i jakie ma zadanie w spalaniu, w budowie pieca, itp. retort jest kilka i są obrotowe i stałe są to paleniska w które pakowany jest eko i spalane. Nawet prostokątne widziałem na necie. Podejrzewam że temat retort jest jak rzeka...więcej na ten temat mogą powiedzieć C którzy je sprzedają i mieli do czynienia z więcej niż 3 rodzaje. Nie będę tu faworyzował ale Jarecki79 mógłby coś więcej o retortach napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja też od niedawna mam taki piec. Jak pisałem działa on jak kominek z płaszczem wodnym w mojej instalacji ja jak na razie doszedłem do ustawień temeratura zadana 58C moc dmuchawy na rozpalaniu 35% max moc dmuchawy 40% komin otwarty na 2 ząbek a jest ich 6 u mnie Galmet jest podłaczony przez wymienik ciepła do zasobnika od solarów i grzeje 300litrów wody a dopiero z tego idzie w CO i CWU dlatego mam taką małą temerature zadana na piecu. Odkryłem inny problem- na parterze grzejniki gorące na pierwszym pietrze ciepłe a na 2 pietrze letnie ale rozkminiłem ze pompa przy piecu gazowym jest na 2 biegu i ma 36W a pompa od zasobnika była na 2 biegu tez ale moc miała 25W i zastanawiam sie czy to może byc przyczyna ?? aha jest jeszcze jedna pompa przy wymieniku ciepła i ona jest ustawiona na 2 biegu o mocy 25W. Pytanie czy powinna byc ustawiona na taką sama moc co pompa podająca wode w grzejniki? Nie wspomne o pompie przy galmecie bo ta instalator ustawił na 1 bieg a ta sie boje troche ruszać Pomoze ktoś Nie dziwi mnie to że po telefonie do Galmeta nic nie wiesz...sam tego doświadczyłem. Jeśli chodzi o pompy to 25W nie oznacza mocy pompy tylko jego pobór prądu. Jeżeli Grzejniki na piętrze są letnie to proponuje przełączyć je na 2 bieg. W necie możesz poszukać charakterystyki pompy w zależności od jej biegu. Ma to związek z podnoszeniem słupa wody. Jak na 2 biegu nie da rady to na 3 powinno być ok. Ale dla własnej ciekawości poszukaj takiej charakterystyki albo napisz jaki typ pompy masz to poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 DanielRoman ja dzis czysciłem piec po miesiącu uzytkowania i fakt troche tego było w tych kanałach ale że na czopuchu tez odkręca sie tą klapke to nie wiedziałem. Myślałem ze to po sezonie. Oj będe musiał jak znowu za tydzień wugasze piec tam wyczyścić. Widze ze masz identyczna moc pieca ale pewnie masz z podajnikiem jak większość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 lukjanko ..wejdź na stronkę Galmeta i zobacz jakie piece mają ..tam wszystkie są GT ale który ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 DanielRoman ja dzis czysciłem piec po miesiącu uzytkowania i fakt troche tego było w tych kanałach ale że na czopuchu tez odkręca sie tą klapke to nie wiedziałem. Myślałem ze to po sezonie. Oj będe musiał jak znowu za tydzień wugasze piec tam wyczyścić. Widze ze masz identyczna moc pieca ale pewnie masz z podajnikiem jak większość? Nie musisz wygaszać pieca...po prostu wyłącz do pstryczkiem i najważniejsze otwórz na maksa czopuch żeby syf nie leciał do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Piec c.o. GT KW 25 nr. kat. 07-250000 tak mam napisane na tabliczce znamionowejpompypiec gazowy SALMSON NXL33-25Psolary GRUNDFOS UPS 25-40 180galmet LFP 25 POr 40c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 galmet LFP 25 POr 40c Czyli ta zasila grzejniki...czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Znalazłem charakterystykę Twojej pompy LFPhttp://pompy.jack.pl/Pompa-obiegowa-do-co-25POr40C;s,karta,id,P01309jest tu opis i jej charakterystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 grundfos zasila grzejniki a pompa samo LFP juz zaglądam dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 zajrzałem ale nie wiele mi to mówi ta pompe mam akurat wmontowana w obieg wody pieca galmet a jest on ograniczony bo tylko piec i wymienik ciepła a w tych opisach mam sugerować sie wydajnościa rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 a tu znalazłem charakterystykę pompy grundfoshttp://obchod.pumpa.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=178&track_mod=topxjak przełączysz na wyższy bieg to myślę że powinno pomóc grzejnikom na 2 piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 zajrzałem ale nie wiele mi to mówi ta pompe mam akurat wmontowana w obieg wody pieca galmet a jest on ograniczony bo tylko piec i wymienik ciepła a w tych opisach mam sugerować sie wydajnościa rozumiem? myślałem że LFP masz na grzejniki. Chodzi bardziej o podnoszenie słupa wody. Jeżeli jest ok to nie zmieniaj na niej biegu. Zmień tylko bieg na wyższy tej od grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A jak bym zmienił na niej bieg na wyzszy to woda będzie szybciej płynąc a przez to tak szybko sie nie nagrzeje i tak szybko nie odda całego ciepła przez wymiennik ? mowa o LFP . A jeśli zwieksza sie moc pompy na danym biegu w watach to w wydajności tez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A jak bym zmienił na niej bieg na wyzszy to woda będzie szybciej płynąc a przez to tak szybko sie nie nagrzeje i tak szybko nie odda całego ciepła przez wymiennik ? mowa o LFP . A jeśli zwieksza sie moc pompy na danym biegu w watach to w wydajności tez ? U mnie pompa na wymiennik (baniak CWU) mam na 1 biegu. Jeśli chodzi o przełączenie na wyższe biegi ma to związek z wydajnością i zarazem z podnoszeniem słupa wody (zgodnie z wykresami) ale wysokość ma także związek z wydajnością czyli ilością przepompowanej wody w układzie. Im wyżej tym mniej wody tam popłynie i dlatego masz ciepłe grzejniki na 2 piętrze bo mało wody tam dopływa. Możesz też na parterze i na piętrze zdławić wypływ wody z grzejnika. Wtedy więcej gorącej popłynie na ostatnia kondygnację. Na początek proponowałbym przełączenie pompy od grzejników na wyższy bieg i zobaczył jak będą grzać. Późnij można pomyśleć o dławieniu grzejników na pozostałych niższych kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 05.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dobra. Po obserwuje przez tydzień a potem najwyżej będe "dławił" dolne grzejniki wielkie dzieki aha link do mojego pieca http://www.e-inclusive.pl/Kot%C5%82y-CO/Kot%C5%82y-%C5%BCeliwne/GALMET-GT-KW-25-KW-Z-RUSZTEM-%C5%BBELIWNYM-07-250000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.02.2012 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dobra. Po obserwuje przez tydzień a potem najwyżej będe "dławił" dolne grzejniki wielkie dzieki aha link do mojego pieca http://www.e-inclusive.pl/Kot%C5%82y-CO/Kot%C5%82y-%C5%BCeliwne/GALMET-GT-KW-25-KW-Z-RUSZTEM-%C5%BBELIWNYM-07-250000.html Nie musisz czekać tygodnia jutro już będzie różnica a nawet dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 06.02.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 A jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to podobno pompki mają kilka "biegów". Do czego one służą, macie z tym jakieś doświadczenia? Co do retort, to są jakieś lepsze lub gorsze, czy zależy to tylko i wyłącznie od konstrukcji pieca? Aha, jak na budowie zamarznie grzejnik (to woda go może rozwalić, wiem), ale co potem w takiej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 06.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Panowie a o co chodzi z z ustawieniami typu : praca w automacie lub dwustawna.Dodam ze do piatku piec chodzil na dwustawnej i spalanie bylo ok jak na takie mrozy (kociol 30kw)gdy zmienilem na automat zuzycie wzroslo o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 06.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 A jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to podobno pompki mają kilka "biegów". Do czego one służą, macie z tym jakieś doświadczenia? Co do retort, to są jakieś lepsze lub gorsze, czy zależy to tylko i wyłącznie od konstrukcji pieca? Aha, jak na budowie zamarznie grzejnik (to woda go może rozwalić, wiem), ale co potem w takiej sytuacji zrobić? Ale pytasz co zrobic jak zamarznie czy jak juz rozwali, bo jak zamarznie tylko w grzejniku to jeszcze nie ma tragedi zakręć zawory przy grzejniku odkręć i weż do ciepłego pomieszczenia zeby odtajał a jak rozwaliło to kup nowy:) gorzej jak zamarzła w rurach to zostaje czekac tylko do lata az oddtaje i modlic sie zeby nie rozwaliło rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 06.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Chodzi mi tylko o grzejnik. Bo czasem się tak dzieje, że właśnie zamarza w trakcie budowy - też chyba nie zawsze się grzeje - ja nawet nie mam jeszcze pieca:). Więc na razie chyba mi nic nie grozi. A co do rur, to będę robił wszystko, by do takiej sytuacji nie doprowadzić. Nie wiem w końcu co z tym Galmetem. Decyzję muszę podjąć sam, to i odpowiedzialność będzie tylko moja, więc cały czas szukam. Jeszcze ta podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts