Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że wiele kłopotów jest z dobrym ustawieniem pieca, sterownika, i innych rzeczy, aby wszystko działało dobrze.

@krasnaldom - wyrzuciłeś z popielnika aż 4 wiadra żużlu? Z czego to może wynikać? Ze złego paliwa, z czego? Bo przypuszczam, że jest dużo więcej przyczyn.

Albo ten model pieca jest felerny? Dzwoniłeś do Galmetu, bo nie zauważyłem, żebyś pisał? Mówili coś?

krasnaldom...coś trzeba poradzić....zacznę od siebie.

Trzeci sezon już jadę na Galmecie ale nigdy nie miałem takiego spalania. Po drugie kopczyk pierwsza klasa...nie licząc spieków. Mamy chyba inne podajniki, chyba że napiszesz jakie masz w papierach to będę wiedział co masz i co ja ma. Nigdy nie miałem tak dużego kolczyka..

Następna sprawa to żużel, jak pisał Timon zbyt dużo powietrza doprowadzi do spiekania. Ale nie tylko w zeszłym sezonie też kupowałem na worki i wsypałem...ale był mokry i zaczęło się spiekanie ale nie to było problemem a zasyfiony piec.

Teraz miesięcznie kupuję 500 kg i w piwnicy rozsypuję jak ziemniaki :), warstwa około 30 cm maks i co 24h przegrabiam żeby wilgoć wyszła. Różnica w spalaniu kolosalna. Po czterech dniach miałem 1 wiaderko (12 L ) popiołu z żużlem zobaczymy ile tez będzie...muszę jeszcze dostroić ale każda zmiana węgla też wymaga lekkich poprawek (np: inna frakcja)

Edytowane przez DanielRomian

Co do spalania eko to trzeba trochę odsiedzieć z Galmetem. Od 3 dni przeszedłem na tryb pracy dwustanowej..dlaczego?

Otóż ...jeśli się mylę proszę o poprawienie mojej wypowiedzi...w pracy dwustanowej ustawiasz tylko 3 parametry: ilość podawanego eko, przerwy w podawaniu i ilość powietrza. W pracy automatycznej niby też 3 ale podwójnie bo należy dostosować parametry dla pracy maksymalnej i minimalnej. Co idzie za tym...w pracy automatycznej dotychczas jak miałem piec sobie grzał ale gdy następowało zapotrzebowanie na ciepło piec wychładzał się poniżej temperatury zadanej, wiadomo...czyli mam 60 docelowa i temp spada...jest coś takiego jak zakres regulacji (maksymalnie 10), gdzie określamy o ile stopni może spaść temperatura od zadanej aby piec wszedł na maksymalny zakres pracy czyli pełna moc pieca. Czasem bywa tak że temperatura tak spada że piec tak napier...że doprowadzi do tego że żar zostanie wypchnięty z popielnika i zgaśnie. Piec pomiędzy parametrami mocy minimalnej i maksymalnej piec będzie sobie sam dobiera parametry podawania, przerwy i mocy nadmuchu. Oczywiście można ustawić na maksymalny zakres regulacji 10 stopni i liczyć że niespadanie aż tak, ale wiem z obserwacji że ustawienie takich parametrów w automacie wymaga godzin spędzonych w piwnicy . Czyli wyciągając wnioski logiczne to w pracy automatycznej piec nigdy nie będzie pracował z mocą maksymalną a tylko będzie sobie pyrkał zajadając nasz cenny eko-groszek.

Natomiast w pracy dwustanowej doprowadzasz do sytuacji takiej że Ty zadajesz mu jaką ma mieć moc i sam widzisz jak się piec zbiera i pracuje. Nieważne wtedy ile spadnie na piecu ..piec zawsze będzie trzymał parametry zadane i nie będzie bujał piecem

Czyli piec w automacie pracuje jakby na minimum a w dwustanowej prawie z pełną mocą jak mu ustawisz....

To są moje wypociny z obserwacji i porad kolegów z frtum...jakby co to wyprowadźcie mnie z błędu....

Dobra dalej będę nudził...jakie ja mam ustawienia.

-czopuch 80% otwarty

-przysłona na wentylatorze 2-3 cm otwarta

-podawanie 10 sekund

-przerwa 25 sekund

-moc dmuchawy 21% (nie mylić z ilością powietrza)

-zawór 3D na powrocie ustawiony na 95 % wody powracającej z obiegu (otwierając go bardziej doszło do tego że więcej wody poszło w grzejniki, co spowodowało podwyższenie temperatury wpływającej do pieca - o wyższej temperaturze niż przy ustawieni 1/2 czy 3/4 )

...i to wszystko

aaa jeszcze moc kotła 100 % (*generalnie od początku w dwustanowym trybie pracy tak zrobiłem żeby nie mieszać sobie)

Teraz patrząc do popielnika po dwóch dniach po czyszczeniu i uszczelnieniu retorty ( co jest BARDZO ważne) mam tyle co kiedyś po jednym dniu i eko jakoś wolniej znika z zasobnika.

z tego co widziałem na zdjęciach to widziałem na zdjęciach masz na pewno nowszą wersję oprogramowania. W moim sofcie nie ma parametru ilość powietrza/opał.

Wiec nie wiem jak się piec zachowuje i jak się zmieniają parametry pieca przy zmianie tego parametru....zauważyłem że masz pogodówkę, moim zdaniem zbyteczna...dlaczego...przy dużych zmianach temperatury buja piecem ..jak pisał jeden z kolegów z forum piec musi mieć spokój...podogynka tylko wprowadza zamęt...ponieważ żeby dostroić sterownik do pieca musisz wsiąść pod uwagę straty jakie ma sam w sobie budynek...poza tym nie zmieniasz temperatury pieca jaką chcesz mieć aktualnie tylko ustawiasz temperaturę jaką chcesz mieć w mieszkaniu. A to już duża różnica. Proponuję odłączyć pogodówkę.

Co bym zmienił w Twoim sterowniku i jakie ustawienia na piecu...

-czopuch 80% otwarty

-przysłona wentylatora 2-3 cm otwarta

-zawór 3D jak masz n powrocie prawie na maksa otwarty na powrót wody z obiegu

UŻYTKOWNIK

-moc kotła : 100%

-kaloryczność : wysoka właściwa

-ilość powietrza : 15% co daje 21% obrotów dmuchawy

INSTALATOR

-temp. zał. pomp : 40 st

-tryb pracy kotła : dwustanowa

-przerwa nadzoru : 10 min

-czas wygaszania : 120 min

-max moc kotła : 10s podawanie / 25 s przerwa

-min moc kotła : 15s podawanie / 85 s przerwa..przy pracy dwustanowej, min moc kotła nie ma znaczenia

-histereza : CWU 3 st

-priorytet CWU : wyłączony

SERWISANT

-obr. min. dmuchawy : 10 %

-obr. max. dmuchawy : 30 %

- zakres regulacji : 10 st....w dwustanowej pracy nie ma znaczenia

-nadmuch nadzoru : 0s

-bezwładność obiektu : 1600s

to są wszystkie moje parametry jakie mam

Ważne żebyś też dokładnieprześledził kilka ostatnich stron gdzie Timon, Jarecki79, Lobik i inni poradzili ....i teraz mój piec pracuje jak ta lala choć jeszcze muszę dostroić bo spieki mam z tyłu retory a z przodu jest lekko zapadnięty eko,

Wczoraj wieczorem spędziłem w kotłowni trochę czasu i podam jak zachowuje się piec po modyfikacjach:

Temperatura zadana 63 stopnie, godzina 23:31 piec wchodzi do pracy. Nastawy jak wcześniej pisałem 10/25. Temperatura spada na piecu do 60,6 stopni, jest już 7 cykli podań eko, mija kolejne 6 podań włącza się CWU (nastawiona na 35, histereza 3), kolejne 4 podania i CWU wyłącza się i temperatura CWU dobija do 45 i kolejne 6 podań i mam 64,2 i piec przechodzi w nadzór...wybija 23:43. Temperatura dalej bezwładnie wzrasta do 67 stopni (na termometrze analogowym 72 stopnie i taka wpływała do grzejników) i się tak utrzymuje, pierwszy spadek temperatury o 23:54. Kolejne załączenie się pieca do pracy równo o 00:00.

Porównując to do pracy automatycznej to rewelacja, piec pracował spokojnie i temperatura ładnie narastała.

Podsumowanie:

-czas pracy pieca 12 minut

-czas nadzoru 17 minut

-ilość podań 23 (10/25)

W pracy automatyczne nigdy nie miałem takiego wzrostu temperatury (do 67), przeliczając to na ustawienia które miałem wcześniej w automacie (15 / 85 ) wynik nie robi wrażenia ale liczy się efekt jaki się osiągnęło.

Porównanie:

zakres pracy / sumaryczny czas podawania / ilość podań / maksymalna osiągnięta temperatura / przerwa nadzoru

AUTOMAT / 150/10/64/4

DWUSTANOWA / 230/23/67/17

różnica jest, co odczuwam w domu , a i eko wolniej znika. W niedzielę załaduję do pełna i wtedy będę wiedział dokładnie ile poszło i wrzucę porównanie.

Daniel, widzę że doszedłeś do tego samego wniosku co ja jakiś czas temu. W dwustanowym trybie nasze kotły działają lepiej. A najważniejsze jest to że można je łatwiej ustawić. Przy podawaniu 10s jak zmienisz opał to najprawdopodobniej uda ci się wszystko doregulować czasem przerwy. Ja na okresy przejściowe i grzanie cwu latem wydłużam czas przerwy i zmniejszam nadmuch, tak żeby żar się zbyt nie zapadał (zwłaszcza jesień, wiosna).

taka jest u mnie. dzisiaj przestawiłem Cobrę po zasypie w tryb dwustanowy i przy moich parametrach tak pracuje.

ja kupowałem termometr u siebie i załatwiałem też ppietrz-owi , na alledrogo chodzą w okolicy 90zł chyba

właśnie przejrzałem i nie znalazłem sensownego- te które są maja skalę do 120st a to mało

niektórzy używają takich ze szpikulcem do wędzenia ale nie wiem jak to się zachowuje przy stałym kontakcie ze spalinami zwłaszcza powyżej 200st.

U mnie pompa na wymiennik (baniak CWU) mam na 1 biegu. Jeśli chodzi o przełączenie na wyższe biegi ma to związek z wydajnością i zarazem z podnoszeniem słupa wody (zgodnie z wykresami) ale wysokość ma także związek z wydajnością czyli ilością przepompowanej wody w układzie. Im wyżej tym mniej wody tam popłynie i dlatego masz ciepłe grzejniki na 2 piętrze bo mało wody tam dopływa. Możesz też na parterze i na piętrze zdławić wypływ wody z grzejnika. Wtedy więcej gorącej popłynie na ostatnia kondygnację. Na początek proponowałbym przełączenie pompy od grzejników na wyższy bieg i zobaczył jak będą grzać. Późnij można pomyśleć o dławieniu grzejników na pozostałych niższych kondygnacjach.

witam jestem po tygodniu. DanielRoman poprawiło sie tylko troche czyli musze dławic grzejniki. Takie "głupie" pytanie. Z której strony patrzeac od przodu przy podejściu do grzejnika od dołu jest wpływ a z której wypływ ? :)

witam jestem po tygodniu. DanielRoman poprawiło sie tylko troche czyli musze dławic grzejniki. Takie "głupie" pytanie. Z której strony patrzeac od przodu przy podejściu do grzejnika od dołu jest wpływ a z której wypływ ? :)

trochę się działo tu od ostatniej Twojej wizyty. Głupich pytań nie ma. ..ale do rzeczy...napisz co poczyniłeś za kroki, co zmieniłeś bo ciężko mówić co jeszcze można zmienić...jak się nie wie co się zrobiło. Najważniejsze że pomogło.

taka jest u mnie. dzisiaj przestawiłem Cobrę po zasypie w tryb dwustanowy i przy moich parametrach tak pracuje.

ja kupowałem termometr u siebie i załatwiałem też ppietrz-owi , na alledrogo chodzą w okolicy 90zł chyba

właśnie przejrzałem i nie znalazłem sensownego- te które są maja skalę do 120st a to mało

niektórzy używają takich ze szpikulcem do wędzenia ale nie wiem jak to się zachowuje przy stałym kontakcie ze spalinami zwłaszcza powyżej 200st.

Timon zaproponuj coś...a u Ciebie jak one stoją...