Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

josephik, czyli palisz dopiero pierwszy sezon? I jak uważasz, dużo ci bierze, mało, czy tak jak powinien, ten kocioł...

tak pale pierwszy sezon

spalanie chyba nie najgorsze, dopoki nie bylo wiekszych mrozow ok. 11-12 kg na dobe, teraz 14-15kg

u mnie problemem jest spiekanie sie "kalafiorowanie" wegla ale to chyba jego wina po prostu ( tani z kazachstanu)

lub niedopalanie droższego lepszego :)

to pewnie da się wyregulowac ale mnie sie jeszcze nie udalo

tak jak pisalem z samego ilosciowego spalania jestem zadowolony

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@josephik. To chyba nie tak dużo, jeżeli chodzi o spalanie? Nie wiem, czy może to jest jakaś optymalna liczba? To wychodzi 1 kg na 10m2 przy Twoich 120 powierzchni użytkowej. To już nawet mi wydaje się w ogóle nie dużo. Myślisz, że ten kocioł Galmetu, który podałem może spalać podobnie? Co to jest to "kalafiorowanie" - ciekawy termin:) i czy to się rzeczywiście reguluje?

@bladyy78. O to mam nową informację. Wiesz może dokładnie kiedy Galmet wprowadził kotły do oferty? Bo to dla mnie bardzo ważne. A te bojlery są na serio tylko na 1 sezon? Z czego to może wynikać i czy jest to tylko Twoje zdanie, czy spotkałeś się z większością takich przypadków.? Jarceki piszesz z kolei ze bojlery sa warte polcenia? Mówicie z bladdyy o tych samych? Już się zaczynam gubić, czy aż takie mogą być różnice w wykonaniu?

Dobra koledzy i koleżanki - jak u was teraz ze spalaniem? Bo u mnie za oknem - 10C i spala się około 30 kg na dobę. Przypominam 160m2 do ogrzania, kocioł Galmet 16 kW z obrotową retortą, sterownik Expert. 60m2 podłogówki z układem mieszającym(temp. wody na podłogówce 32C) Edytowane przez piotr.chojnice

Kolego bojlery nie są na jeden sezon napisałem że przeważnie padają w niedługim czasie po gwarancji. Z czego to wynika, a no z jakości materiałów z jakich są wykonane. Te poziome bojlery padają szybko znajomy w ciągu 10 lat wymienił już takie dwa, teraz kupił stojący, stojące wytrzymują troszkę dłużej bo są emaliowane w środku. Tak czy siak w najlepszym wypadku raz na 10 lat musisz zasobnik wymienić na nowy. Jak masz kasę kup zasobnik viessmanna emaliowany wytrzyma ci 20 lat, a te z nierdzewienie są wieczne i spokojnie Ciebie przeżyją.

Wiesz może dokładnie kiedy Galmet wprowadził kotły do oferty? Bo to dla mnie bardzo ważne. A te bojlery są na serio tylko na 1 sezon? Z czego to może wynikać i czy jest to tylko Twoje zdanie, czy spotkałeś się z większością takich przypadków.? Jarceki piszesz z kolei ze bojlery sa warte polcenia? Mówicie z bladdyy o tych samych? Już się zaczynam gubić, czy aż takie mogą być różnice w wykonaniu?

Pi razy drzwi ok.7lat produkcji kotłów.

Wcześniej typowo bojlery.

10lat dla bojlera dwupłaszczowego wiszącego z grzałka to b.dobry wynik.

Wszystko zależy od użytkowania, szczególnie od tego czy będziesz stosował grzałkę el. i czy będziesz regularnie zmieniał anody.

Bez grzałki to pewnie swobodnie do 20lat dojedziesz.

Od3lat mam stojący z wężownicą z nierdzewki, zobaczymy ile pociągnie. Grzałka w nim już 3-cia wymieniona, trzecia także anoda.

Pi razy drzwi ok.7lat produkcji kotłów.

Wcześniej typowo bojlery.

10lat dla bojlera dwupłaszczowego wiszącego z grzałka to b.dobry wynik.

Wszystko zależy od użytkowania, szczególnie od tego czy będziesz stosował grzałkę el. i czy będziesz regularnie zmieniał anody.

Bez grzałki to pewnie swobodnie do 20lat dojedziesz.

Od3lat mam stojący z wężownicą z nierdzewki, zobaczymy ile pociągnie. Grzałka w nim już 3-cia wymieniona, trzecia także anoda.

Kurcze już dwie rzeczy wymienione przez 3 lata? To nie najlepiej chyba? Ale z kolei 10 lat dla tego tam dwupłaszczowego, to chyba bardzo dobry wynik, chociaż wolałbym by był wieczny i nie dokładać kaski:). 7 lat produkcji kotłów to też już spore doświadczenie, tym bardziej, że w samej branży są dłużej, więc myślę i czytam, że produkt ten mają dobry. Ale myślenia i wybierania mam sporo, więc szukał i pyta będę dalej.

@bladyy78. Sorki. Źle zrozumiałem ten jeden sezon. Mówisz kupić konkurencję. A jak oni stoją cenowo w porównaniu do Galmetu. Tylko nie sklepowo, można np. gdzieś takiego viessmanna taniej kupić? I jak myślisz, dlaczego Galmet nie produkuje takich, jak V?

Dobra koledzy i koleżanki - jak u was teraz ze spalaniem? Bo u mnie za oknem - 10C i spala się około 30 kg na dobę. Przypominam 160m2 do ogrzania, kocioł Galmet 16 kW z obrotową retortą, sterownik Expert.

U mnie temperatura podobna ( przynajmniej w nocy) i też widzę że ok. 30 / na dobę

200m3 piec Galmet 25kw z obrotową, sterownik expert, bez podłogówki

@Jarecki79. Czyli nie jest to zbyt duża moc kotła. I jednocześnie nie powienien byc stosunkowo drogi - taki mi sie wydaje, ale mogę się mylic.

@piotr.chojnice. A jakim kotłem palisz (model)? I czy to jest dużo, mało, a może średnia? Jak to się kształtuje i od czego w głownej mierze zależy (wiemo ociepleniu i dobrych oknach - co jeszcze?

@Jarcki79. Właśnie, kiedy potrzebuję grzałaki, a kiedy jest ona calkowiecie zbędna i nie będę musiał jej w przyszłości w ogóle kupowac?

Grzałka nie jest potrzebna - jak nie planujesz grzac wody prądem. Jak zakładasz, że kocioł zima oraz latem ma ogrzewać bojler.

Grzałka jest potrzebna - jak zakładasz, że latem np. w tanich godzinach (jeżeli taka taryfa prądu) dogrzejesz sobie wodę prądem bez palenia w kotle.

Mój kocioł to EKO GT-KWP 2 M 16kW. Więc spalanie zależy od wielu czynników:

-Prawidłowości ustawień kotła.

-Temperatury na zawnątrz.

-Wentylacji, czyli intensywności wymiany powietrza

- Ocieplenia

-Rodzaju okien, a nawet szyb.

-Zaworów termostatycznych na kaloryferach.

-temperatury w pomieszczeniach.

-częstotliwości korzystania z C.W.U

-bardzo zależy od jakości opału.

Moje spalanie przy temperaturach 0C wynosiło poniżej 20 kg, ale w dzień spadku do -10- 13C skończył mi się opał na którym miałem taki wynik i nie wiem, czy wzrost zużycia nie jest związany dodatkowo ze zmianą opału.

Edytowane przez piotr.chojnice

@piotr.chojnice. Czyli tak napwrawdę bardzo dużo rzeczy ma bezpośredni wpływ na spalanie i jego ilośc? Mówisz, że bardzo dużo zależy od opału? To nawet jak będę miał Viesmmanna, to będe musiał kupic drogi węgiel. Czyli Galmet, to dopiero początek drogi do instalcji i optymalnego spalania? a 20 kg to chyba nie dużo? Takie jedno większe wiaderko?

Czyli masz kocioł należący do tych:

Witam.

Podepnę się pod temat.Jestem posiadaczem pieca Galmet ECO GT-KWP12 retorta stała sterownik Expert.Mam problem z doborem nastaw,od paru tygodni nie mogę nabic temperatury 60stopni na piecu dochodzi do 55 i stop-ing:)podam nastawy:podawanie 20,przerwa 30,nadmuch 28%,powietrze 17%,praca dwustawna,osłona wentylatora na 1cm,czopuch przymknięty na 45stopni,reszta ustawień fabrycznie,grzeje 85m2 same grzejniki plus 2 bojlery i na tych ustawieniach wypala mi około 30kg na dobe.Co mozna jeszcze zmienic w tych nastawach by zmniejszyc trochę te spalanie i nabic wyzszą temperaturę kotła?

Witam.

Podepnę się pod temat.Jestem posiadaczem pieca Galmet ECO GT-KWP12 retorta stała sterownik Expert.Mam problem z doborem nastaw,od paru tygodni nie mogę nabic temperatury 60stopni na piecu dochodzi do 55 i stop-ing:)podam nastawy:podawanie 20,przerwa 30,nadmuch 28%,powietrze 17%,praca dwustawna,osłona wentylatora na 1cm,czopuch przymknięty na 45stopni,reszta ustawień fabrycznie,grzeje 85m2 same grzejniki plus 2 bojlery i na tych ustawieniach wypala mi około 30kg na dobe.Co mozna jeszcze zmienic w tych nastawach by zmniejszyc trochę te spalanie i nabic wyzszą temperaturę kotła?

a dlaczego praca dwustawna???...w automacie lepiej pracuje i nie napier....w komin...

w automacie ....min moc pieca 20 podawanie 90 przerwa...

przysłonę otwórz na o 2-3 cm...a z obrotami to sam pokombinuj...płomień musi być lekko kopiący ale spokojny...palenisko nie może się zapadać ani nie powinien spadać niedopalony eko...

Poczytaj wcześniejsze posty albo wyszukaj na tum forum wpisując GALMET EXPERT...

DanielRomian prawdopodobnie dlatego praca dwustanowa, bo jest maleńki palnik pancerpola PPS-15 a on i działający automat to już prawdziwy cud.

Jak to 12kW dobrane na styk, to współczuję, bo ten palnik na maxa nie lubi pracować a i wymaga drobnego i dobrego ekogroszku.

Prawdziwe wyzwanie dla operatora kotła.

Wnioskuję,że to ten palnik po czasie podawania 20sekund i pauzie 30sekund

Przy odpowiednim grochu idzie dojść do pauzy ok. 50-54sekundy, ale to zależy od odbioru ciepła budynku i odpowiednim dmuchaniu.

Życzę powodzenia z nastawami tego malucha, bo potrafi dać w kość.

@Jarecki79. Nie wiem, czy będę palił latem. Słyszałem, że to żadna filozofia, bo wystarczy chwilkę przepalić i już jest ciepła woda. Ale masz rację też z tą taryfą. Tylko, że jak tak wszystko będzie szło w górę, to nie wiadomo jak ze światłem. Ale nad taryfą się zastanowię, bo i tak trzeba potem zmienić z budowlanej na mieszkalną, z tego co wiem.

Właśnie oglądam bojlery. I faktycznie, Viessmann jest "trochę" droższy od Galmetu, ale czy aby aż na tyle lepszy? I skąd taka różnica?

O widzę, że ostro jedziecie z tymi ustawieniami...A ja dopiero jestem na etapie wyboru kotła. I za cholerkę nie wiem, czy brać tego Galmeta, czy dopłacać za Viessmanna, czy innego producenta. Cały czas mam z tym problem. Tylko, że w końcu trzeba się zdecydować.

@DanielRomian. Galmet Expert to jest sterownik? Dobrze kumam?