Jarecki79 31.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Expert to sterownik firmy Elster montowany w kotłach tej firmy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek1906 31.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 a dlaczego praca dwustawna???...w automacie lepiej pracuje i nie napier....w komin... w automacie ....min moc pieca 20 podawanie 90 przerwa... przysłonę otwórz na o 2-3 cm...a z obrotami to sam pokombinuj...płomień musi być lekko kopiący ale spokojny...palenisko nie może się zapadać ani nie powinien spadać niedopalony eko... Poczytaj wcześniejsze posty albo wyszukaj na tum forum wpisując GALMET EXPERT... zrobiłem nastawy takie jak napisałeś ale piec przygasał,dopiero 20pod. 65prze. pali się dobrze ale nie może nabic nawet 50stopni .JAK nabic przynajmniej 55stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek1906 31.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 tak expert to sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek1906 31.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 DanielRomian prawdopodobnie dlatego praca dwustanowa, bo jest maleńki palnik pancerpola PPS-15 a on i działający automat to już prawdziwy cud. Jak to 12kW dobrane na styk, to współczuję, bo ten palnik na maxa nie lubi pracować a i wymaga drobnego i dobrego ekogroszku. Prawdziwe wyzwanie dla operatora kotła. Wnioskuję,że to ten palnik po czasie podawania 20sekund i pauzie 30sekund Przy odpowiednim grochu idzie dojść do pauzy ok. 50-54sekundy, ale to zależy od odbioru ciepła budynku i odpowiednim dmuchaniu. Życzę powodzenia z nastawami tego malucha, bo potrafi dać w kość. 12kw to nie na styk bo ogrzewam 80m2 a ten kociołek jest na120m2 tz. ma jeszcze zapasu . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 12kw to nie na styk bo ogrzewam 80m2 a ten kociołek jest na120m2 tz. ma jeszcze zapasu . . to całe szczęście. Więc zobacz co pisałem wyżej. Jak ten malutki palnik nie musi hulać na maxa, to spróbuj ok.20sek podawanie na ok. 50-54sek.pauzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 01.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A czy mogę kupić sam kocioł np. Galmetu, ale bez sterownika, jeżeli, załóżmy, bardzo dobry instalator poleci mi inny, lepszy, prostszy w obsłudze i żywotniejszy? Czy jest w ogóle taka możliwość? I pytanie o paliwo (np. ekogroszek), czy takie, co jego sprzedawcy ogłaszają się w necie, to jest jakaś sensowna oferta - bo załóżmy, że mógłbym mieć dobry - ale pytam, jakby inne osoby (znajomi) nie mieli już dostępu, to gdzie dobrze kupić dobry opał? Gdzie szukać? Może instalator pomoże? Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 01.02.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A niej jest tak z tym Viesmannem jak z mercem: płacimy za markę. A taki Galmet jest mniej znany i jakby go docenili na zachodzi Europy, to miałby podobne ceny. Jak uważacie? A być może V. jest aż tak dobry, że musi tyle kosztować? Jak to oceniać? Bo liczy się także żywotność takiego kotła. Czyli od czego zależy ta cena. A co powiecie o Defro? Lepsi są od Galmetu - może tutaj poszukam opinii bezpośrednio u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 01.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A czy mogę kupić sam kocioł np. Galmetu, ale bez sterownika, jeżeli, załóżmy, bardzo dobry instalator poleci mi inny, lepszy, prostszy w obsłudze i żywotniejszy? Czy jest w ogóle taka możliwość? I pytanie o paliwo (np. ekogroszek), czy takie, co jego sprzedawcy ogłaszają się w necie, to jest jakaś sensowna oferta - bo załóżmy, że mógłbym mieć dobry - ale pytam, jakby inne osoby (znajomi) nie mieli już dostępu, to gdzie dobrze kupić dobry opał? Gdzie szukać? Może instalator pomoże? Co sądzicie? Słuchaj, nawet jak Ci ktoś będzie dawał sobie rękę uciąć że to jest super mega wypas eko groszek to i tak nie oznacza że jak go zasypiesz to będziesz miał problem z głowy bo możesz mieć np. piec źle ustawiony. Możesz mieć super opał ale jak będzie suchy, jak będzie mokry / wilgotny to i tak zaczadzisz sobie cały piec , komin a w ekstremalnych wypadkach sadza wypali Ci plamy na ścianach w domu. Jeśli chodzi o rozdzielenie kotła od sterownika to wydaje mi się że są takie opcje ale nie jestem pewien, raczej skłaniałbym się ku temu ze masz wybór kocioł - sterownik Expert / kocioł sterownik innego typu. Jak wybierzesz sobie kocioł z " dopasowanym " do niego sterownikiem to ja bym już raczej tego nie rozdzielał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 01.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam. Podepnę się pod temat.Jestem posiadaczem pieca Galmet ECO GT-KWP12 retorta stała sterownik Expert.Mam problem z doborem nastaw,od paru tygodni nie mogę nabic temperatury 60stopni na piecu dochodzi do 55 i stop-ing:)podam nastawy:podawanie 20,przerwa 30,nadmuch 28%,powietrze 17%,praca dwustawna,osłona wentylatora na 1cm,czopuch przymknięty na 45stopni,reszta ustawień fabrycznie,grzeje 85m2 same grzejniki plus 2 bojlery i na tych ustawieniach wypala mi około 30kg na dobe.Co mozna jeszcze zmienic w tych nastawach by zmniejszyc trochę te spalanie i nabic wyzszą temperaturę kotła? Spróbuj przestawić się na automat, przesłonę ustaw otwartą na 2-3 cm , czopuch otwarty na 75% , Jak będzie w automacie zakres regulacji temperatury ustaw na 4-5 stopni - wtedy sterownik będzie zaczynał ograniczać moc kotła tuz przed osiągnięciem żądanej. temperatury. A jakie masz obroty min / mac dmuchawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek1906 01.02.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Spróbuj przestawić się na automat, przesłonę ustaw otwartą na 2-3 cm , czopuch otwarty na 75% , Jak będzie w automacie zakres regulacji temperatury ustaw na 4-5 stopni - wtedy sterownik będzie zaczynał ograniczać moc kotła tuz przed osiągnięciem żądanej. temperatury. A jakie masz obroty min / mac dmuchawy ? ustawiłem tak jak napisałeś a moc dmuchawy na19% na razie czekam na rezultaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 01.02.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ok, może coś pomożeJeszce odnośnie dmuchawy : W ustawieniach instalatora bądź serwisanta ustawiasz jeszcze max i min moc dmuchawy ja mam ustawione min 11 max 45. Z tego co obserwuje piec pracuje najczęściej w okolicach 20-30% przy pracy kotła w zakresie 90 - 100% mocy Minimalne obroty "trzymają żar" gdy piec jest w stanie nadzoru lub osiąga temp. zadaną ( za duże obroty przy pracy minimalnej kotła będą wypalały za szybko ekogroszek z retorty bo przerwa w podawaniu jest większa , co za tym idzie trudniej osiągnąć temp. zadaną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 01.02.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Grzesiek1906... jak przygasł to zapewne palenisko za dużo urosło. Zmniejsz mu dawkę, jak zobaczysz że palenisko za szybko narasta....albo zwiększ mu przerwę w podawaniu . Ja mam teraz piec w automacie: podawanie 18 przerwa 90 (min moc) obroty 22% ( 27% ilość powietrza ) temperatura 55. spada do 53 i nabija czasem do 57. Łukasz 12345 dobrze że wspomniał o tych ustawieniach wentylatora. Znajdziesz je w ustawieniach serwisanta . Żeby wejść to wyłącz piec pstryczkiem i włącz , potem naciśnij przycisk obok kluczyka i wpisz 000000 ( 6 zer) i będziesz miał pełny dostęp do ustawień instalatora i serwisanta. Zakres regulacji aktualnie mam na 10 stopni. Niech sobie powoli hula . Moc dmuchawy na 19% może być mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 01.02.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Dobra. To kupię kocioł, który jest razem ze sterownikiem, ale przeczytałem też, że Galmet (ten, który chce kupić) ma w zestawie także "czujnik pogodowy". Co to w ogóle jest? A tak przy okazji, przed chwilą byłem na stronie Defro. Są oni lepsi od Galmetu? Jeżeli tak, to powiedzcie na co w Galmecie zwrócić szczególną uwagę, jeżeli już będę kupował kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 01.02.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Dobra. To kupię kocioł, który jest razem ze sterownikiem, ale przeczytałem też, że Galmet (ten, który chce kupić) ma w zestawie także "czujnik pogodowy". Co to w ogóle jest? A tak przy okazji, przed chwilą byłem na stronie Defro. Są oni lepsi od Galmetu? Jeżeli tak, to powiedzcie na co w Galmecie zwrócić szczególną uwagę, jeżeli już będę kupował kocioł? Generalnie mój wybór nie wiem dlaczego padł na Galmeta...chyba dlatego że akurat nie było innych w okolicy. Czujnik też mam ale nie używam...działa to tak że mierzy on temperaturę na zewnątrz i na sterowniku ustawiasz temp jaką chcesz mieć w domu. Ale jest trochę z tym roboty bo trzeba dobrze ustawić parametry sterownika...ma duże tu znaczenie straty ciepła przez obiekt (dom). W moim przypadku piec głupiał ze względu na skoki temperatury i postanowiłem zrezygnować z tego "urządzenia" i rozłączyłem je. Sterownik Expert ma fajny i banalnie prosty i czytelny interfejs ...sam go mam i jestem zadowolony. Mam go 3 lata i pracuje bez zarzutu... Choć teraz to nie wiem jaki bym kupił...ale na pewno o poradę zwrócił bym się do Jareckiego79 na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.chojnice 01.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja sobie pogodówkę podpiąłem i jestem zadowolony. Do kalibracji miałem trzy podejścia. Teraz przy skokach temperatury się przydaje bo kocił sam podnosi temperaturę zadaną gdy jest więcej na minusie, a gdy się ociepla to obniża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 01.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 DanielRomian...a ile masz Gwarancji na Twojego Galmeta i czy masz jeszcze? A te skoki temperatury to chyba nie latem:). Sterownik prosty mówisz, to dobrze. Bo się naczytałem i nasłuchałem, że Galmet ma to ciężkie do opanowania. A co z tym Defro? Jak się sprawdzają te piece? Mieliście jakieś doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 01.02.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 hypcio.....szczerze nie wiem ile gwarancji nie pamiętam. Chyba jeszcze 2 lata. A użytkuje go 3 lata. Expert to banalnie prosty sterownik...dla mnie super. Generalnie nie lubię tej firmy ze względu na podejście do klienta....jak już go kupiłem....nie wspominając o firmie Galmet....ale to tylko piec i nie będę się na nim mścił... Zapytaj Jareckiego79 jaki poleciłby....dużo pomógł i pomaga i ma doświadczenie z tego co pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 02.02.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 @DanielRomianA co takiego się podziało, jak Cię potraktowali, że nie lubisz Galmetu. Ale co tam, ważne,że piec działa i jesteś zadowolony? Ty te z polecałbyś zasobniki c.w.u i inne,należące do ogrzewaczy wody. To mają podobno dobro? @piotr.chojnice. Mógłbyś mi przybliżyć, co to jest ta kalibaracja. Dzęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.02.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 @DanielRomian A co takiego się podziało, jak Cię potraktowali, że nie lubisz Galmetu. Ale co tam, ważne,że piec działa i jesteś zadowolony? Ty te z polecałbyś zasobniki c.w.u i inne,należące do ogrzewaczy wody. To mają podobno dobro? @piotr.chojnice. Mógłbyś mi przybliżyć, co to jest ta kalibaracja. Dzęki. Mając już swojego kopciuszka w piwnicy, na początku jak każdy, może jak większość lub i nie ....miałem problemy z doborem parametrów pracy kotła. Zadzwoniłem do Galmeta żeby mi trochę rozjaśnili w tej tematyce, ale spotkałem się z zimnym powiewem...i odesłali mnie do firmy Elster, która jest producentem sterownika. Miło zaskoczony, Pan z Elstera wytłumaczył mi wszystko co i jak. Podał mi kod do sterownika żebym mógł ustawiać parametry na poziomie instalatora i serwisanta... co nie jest tajemnicą....Po prosty Galmet produkuje COŚ sprzedaje i martw się sam...nie wiem co będzie jak się coś zepsuje ale na pewno nie zadzwonię do tych BARANÓW. Na dodatek przeglądając ich stronę internetową...piękna...kolorowa oh i ah...czytałem instrukcję swojego kotła i okazało się że instrukcje nie aktualne..bzdury że nie ma lipy...parametry inne niż co podają a w dodatku nie mieli na swojej stronie nawet instrukcji do mojego Experta. Parametry na sterowniku jak mówił Pan z Galmeta są ok. i że nie mam zmieniać dawek albo nieznacznie....ale pytam się GDZIE mogę zwiększyć tego on nie wie.. Dalej...w opisie kotła było napisane że czujnik temperatury wody na wyjściu powinien być wypełniony olejem i wtedy powinno się zanurzyć termoparę...ale co tam napisali i chu...nie się martwią...oleju wlałem 200ml i co i dup...dziura ....więc dzwonie co z tym olejem...odpowiedz: że takich piecy wypuścili kilka a teraz to tylko jest taki pierścień i tylko trzeba włożyć tam czujnik i oleju nie wlewać....ale w instrukcji nic nie zmienili.... Kontynuując...na przekroju mojego pieca jest coś co nie wiem ale tego u mnie nie ma....wysłałem do nich nawet ich własny przekrój z zaznaczeniem i prośbą o wytłumaczenie czy nawet informację...i co nic dalej nie zmienili tego rysunku...Więc wydałem ponad 8000 PLN na coś na co ktoś robi a potem się martw. Nawet zapytałem się jak mam czyścić za taką przegrodą za paleniskiem bo nie wiem jak to wyczyścić ...jak ktoś coś projektuje to chyba z myślą o eksploatacji a nie po to żeby sadze się tam zbierały....Brak odpowiedzi.... nie zdziwiło nie to... Ale to tylko prości ludzie...więc wybaczam Piec grzeje i jest ok ale DUUUUUUUUUUUUUUUUUUŻY pozytyw dla panów z Elstera. Fachowo wyjaśnili co mnie gnębiło w tym sterowniku. Generalnie piec ładny i grzeje. Ale po raz drugi nie kupiłbym...chyba dlatego że takie mieli podejście do klienta. Jeśli chodzi o piece poczytaj na innym forum muratora....chyba Ranking kotłów na eko groszek...ale jakiś czas temu zapytałem jaki jest aktualny ranking to "uprzejmy" forumowicz z 2800 postami hehe ... zimo skwitował...poczytaj kilka ostatnich stron to się dowiesz....a teraz to chyba 459 stron więc chyba zeszło by na czytaniu a wystarczy czasem napisać 1...2...3...4...i wszyscy wiemy ....jak się klasyfikują kociołki. A kalibracja to nic innego jak dobranie parametrów kotła do utrzymania zadanej temperatury w domu ( ale nie pieca...temperatura pieca sama się dostosuje) w odniesieniu do temperatury na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 03.02.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Panowie, a co będzie jak dobiorę za duży kocioł w stosunku do kubatury? Czy będę odczuwał jakieś duże koszty spalania i jak tego uniknąć? Są różne kalkulatory, ale chyba instalator też powinien to wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts