Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Jarecki79. Wiele osób poleca mi Twoją osobę jako kompetentną na tym forum, więc zwracam się z pytaniem o obliczanie kosztów ogrzewania. Na stronie Viessmanna jest napisane tak: "Koszty ogrzewania domu wraz z podgrzewaniem ciepłej wody użytkowej stanowią przeciętnie od 70 do 80% rocznych kosztów eksploatacji domu."

Możesz mi to jakoś wytłumaczyć i skąd się to bierze? Są jakieś kalkulatory, ale czy są one w jakikolwiek sposób miarodajne?

Czy grzejniki zakupione w markecie budowlanym mają tą samą jakość, jak te z małego sklepu czy z hurtowni specjalistycznej?

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Danielromian ja mam podajnik z prawej, a niedopala mi wlaśnie od strony podajnika. Popiół mam elegancki z niewielkimi rozpadającymi się spiekami. Powiem Tobie że najlepsza jest praca dwustanowa. Ty masz pewnie sterownik expert. Może jest lepszy od mojego..... Ja jestem na etapie wymiany stera. Edytowane przez Lobik

hypcio mam kocioł już 5 lat. Ster planuję wymienić bo chcę. Mam u siebie dwa niezależne obiegi grzewcze a obecnie są stery zarządzane przez www i do tego mogą sterować dwoma obiegami + cwu. myślę np. o brulim.

Praca dwustanowa polega na tym, że kocioł pracuje cyklicznie. Raz grzeje a po osiągnięciu temp. zadane przechodzi w nadzór/podtrzymanie. Tobie praca experta czy perfekta w automacie może odpowiadać. Ja miałem zawsze problem albo z dopalaniem, albo z zapadaniem żaru.

Danielromian ja mam podajnik z prawej, a niedopala mi wlaśnie od strony podajnika. Popiół mam elegancki z niewielkimi rozpadającymi się spiekami. Powiem Tobie że najlepsza jest praca dwustanowa. Ty masz pewnie sterownik expert. Może jest lepszy od mojego..... Ja jestem na etapie wymiany stera.

Tez tak odczułem że praca dwustanowa jest lepsza ale ciągle za szybko wychładza się piec....ciągnę ten wątek na "Bieżącym zużyciu ekogroszku"

moc nadmuchu jaką masz??? jaki popiół??? spieka czy niedopala i z której strony??? wrzuc fotkę jakąś

przy takim stosunku podawania do przerwy myślę że nadmuch w okolicy średnich być powinien ale nie wiem jaka wydajność dmuchawy i jak sterownik ją ogarnia więc foto żaru i popiołu może mi coś powiedzieć

termometr masz w czopuchu???

jak nie to jaki jest - gorący ciepły a może letni???

jest dospawany pierścień zaraz przy rurze wylotowej z pieca....i jest włożony ....na czopuchu nie mam...czopuch .

Temperatura na czopuchu 80 st a wody powracającej 40 stopni...zmierzyłem prometrem...termometr na piecu wskazówkowy pokazuje 60 stopni