hypcio 06.02.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Jarecki79. Wiele osób poleca mi Twoją osobę jako kompetentną na tym forum, więc zwracam się z pytaniem o obliczanie kosztów ogrzewania. Na stronie Viessmanna jest napisane tak: "Koszty ogrzewania domu wraz z podgrzewaniem ciepłej wody użytkowej stanowią przeciętnie od 70 do 80% rocznych kosztów eksploatacji domu." Możesz mi to jakoś wytłumaczyć i skąd się to bierze? Są jakieś kalkulatory, ale czy są one w jakikolwiek sposób miarodajne? Czy grzejniki zakupione w markecie budowlanym mają tą samą jakość, jak te z małego sklepu czy z hurtowni specjalistycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 06.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Danielromian ja mam podajnik z prawej, a niedopala mi wlaśnie od strony podajnika. Popiół mam elegancki z niewielkimi rozpadającymi się spiekami. Powiem Tobie że najlepsza jest praca dwustanowa. Ty masz pewnie sterownik expert. Może jest lepszy od mojego..... Ja jestem na etapie wymiany stera. Edytowane 6 Lutego 2012 przez Lobik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 07.02.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Lobik. Jak długo masz już piec i dlaczego musisz wymienić sterownik? I co to jest praca dwustanowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 07.02.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 hypcio mam kocioł już 5 lat. Ster planuję wymienić bo chcę. Mam u siebie dwa niezależne obiegi grzewcze a obecnie są stery zarządzane przez www i do tego mogą sterować dwoma obiegami + cwu. myślę np. o brulim.Praca dwustanowa polega na tym, że kocioł pracuje cyklicznie. Raz grzeje a po osiągnięciu temp. zadane przechodzi w nadzór/podtrzymanie. Tobie praca experta czy perfekta w automacie może odpowiadać. Ja miałem zawsze problem albo z dopalaniem, albo z zapadaniem żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 07.02.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 I jak się przez te 5 lat kocioł sprawował? Jesteś zadowolony? Sterowniki zarządzane przez www? Możesz to trochę przybliżyć, bo dla mnie to niesamowite, albo źle zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 07.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 hypcio poczytaj o bruli.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Danielromian ja mam podajnik z prawej, a niedopala mi wlaśnie od strony podajnika. Popiół mam elegancki z niewielkimi rozpadającymi się spiekami. Powiem Tobie że najlepsza jest praca dwustanowa. Ty masz pewnie sterownik expert. Może jest lepszy od mojego..... Ja jestem na etapie wymiany stera. Tez tak odczułem że praca dwustanowa jest lepsza ale ciągle za szybko wychładza się piec....ciągnę ten wątek na "Bieżącym zużyciu ekogroszku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 daniel ja jestem jak chcesz to pisz dalej tutaj będziemy radzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 podawanie 5 przerwa 28...płomień lekko kopiące ale sięga tylko talerza. W dodatku pali się lepiej z tyłu paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 moc nadmuchu jaką masz??? jaki popiół??? spieka czy niedopala i z której strony??? wrzuc fotkę jakąś przy takim stosunku podawania do przerwy myślę że nadmuch w okolicy średnich być powinien ale nie wiem jaka wydajność dmuchawy i jak sterownik ją ogarnia więc foto żaru i popiołu może mi coś powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Moc nadmuchu 19% , przysłona 2-3 cm otwarta, popiół ładny małe grudki, spieków zero...lecę fotkę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 termometr masz w czopuchu???jak nie to jaki jest - gorący ciepły a może letni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jeszcze jedno -temperatura powrotu- masz czym zmierzyć???- jaka jest ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 praca http://imageshack.us/photo/my-images/707/p2070200l.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 termometr masz w czopuchu??? jak nie to jaki jest - gorący ciepły a może letni??? jest dospawany pierścień zaraz przy rurze wylotowej z pieca....i jest włożony ....na czopuchu nie mam...czopuch . Temperatura na czopuchu 80 st a wody powracającej 40 stopni...zmierzyłem prometrem...termometr na piecu wskazówkowy pokazuje 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 sprobuj mu zwiększyć nadmuch o kilka % sporo syfu na ściankach masz- mam wrażenie że za słabo pracuje - jak zacznie spiekać skróć przerwę do 25 sek wtedya próbowałeś go z pełną mocą pogonić???? byly jakieś efekty w postaci szybkiego dogrzania czy też się wlókł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) jak skróciłem dawki to nie rozpalał się i widziałem jak zaczyna eko nie rozpalone wydostawać się jak mu zmniejszyłem dawki to zapadał się i spieki wychodziły...a z pełna mocą to jak go ustawić... Edytowane 7 Lutego 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 skoro na czopuchu 80 na piecu 60 i powrót 40 to nie ma tragedii. poza temperaturą na czopuchu- mało wiatru ma trochę czyli jak pisałem post wcześniej zróbja przed przeróbką miałem powrót 32st przy zasilaniu 60 i dawał radę w 20minut na małej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 mi już prawię godzinę się wlecze ...i jest 59.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.02.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 pompy wszystkie na 1 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts