Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chwilę mnie nie było i już się pogubiłem, możecie parę rzeczy przybliżyć?

Dlaczego trzeba mierzyć temperaturę na czopuchu i czy w każdego rodzaju piecach?

Które retorty są lepsze? Co to jest moc nadmuchu? Co to jest podawanie? Czym się mierzy temperaturą powrotu?

Na razie tyle. Z góry dzięki.

Chwilę mnie nie było i już się pogubiłem, możecie parę rzeczy przybliżyć?

Dlaczego trzeba mierzyć temperaturę na czopuchu i czy w każdego rodzaju piecach?nie trzeba ale kontrola poziomu termperatury spalin mówi troszkę o przeboegu procesu spalania, zbyt wysoka moze świadczyć o zbyt intensywnym nadmuchu czyli wysyłaniu ciepła w atmosferę zamiast korzystania z niego w domu. niektóre sterowniki do pracy wykorzystują czujnik temperatury spalin i na tej podstawie dobierają parametry pracy

Które retorty są lepsze? jest kilka rodzajów- pierwsza zwykła fajkowa- do spalania dobrego eko- nie nadaje się do miału czy węgli mocno spiekających, retorty fajkowe obrotowe, można palić słabszym trochę eko i mocno spiekającym, obrotowa korona ma minimalizować skutki spiekania poprzez rozrywanie spieków w trakcie wykonywania obrotów, są też retorty tzw 2 generacji brucer burner burner-s czy ekoenergia gdzoe można palić również miałem, mają inną konstrukcję ślimaka i opał nie jest wypychany tylko spiętrzany dzięki przeciwzwojowi na końcu, w nich można palić eko miałem oraz ich mieszankami również z pelletami czy zbożem, w rozsądnych proporcjach. obecnie lepiej nastawiać się na retorty do spalania wielu paliw różnych jakościowo gdyż dobrego ekogroszku ubywa a popyt rośnie

Co to jest moc nadmuchu? moc z jaką pracuje dmuchawa w kotleCo to jest podawanie?tak określa się czas podawania węgla przez ślimak lub tłok do palnika Czym się mierzy temperaturą powrotu?różnego rodzaju termometrem możesz to zrobić, są bimetaliczne z kapilarą są bimetaliczne przylgowe, ja mierzę elektronicznym z sondą która jest wsunięta pod otulinę rury powrotu.

Na razie tyle. Z góry dzięki.

Mam nadzieję że w miarę jasno. jeśli nie to pytaj

Timon nieźle wytłumaczyłeś koledze :)

Kocioł wygasiłem....uszczelniłem ale o wiele lepiej pracuje ale dalej widzę że od przodu się zapada i z tyłu lepiej bucha.

Przy rozpalaniu aż palnik huczy, w kilka minut dobił z 40 stopni do 60 i dobił do 62,6!! Sukces. Teraz mam 8 podawanie 18 przerwy nadmuch chyba 17% . Żar się zapadał szybko od przodu a z tyłu powstawał kopczyk dość duży. Chyba ma to związek z pracą ślimaka. Może za mocny nadmuch miałem że na obrzeżu palnika robiła się luka ok 3 cm. Aktualnie parę podań i cisza w kotłowni :).

Załaduję zasobnik i wrzucę fotkę , ostatnio mam z tym problemy z wrzucaniem fotki żeby od razu było widać :(.

Jak czyściłem palnik to na rurze podajnika zrobiła się jakaś skamielina, postukałem i odpadła. A syfu w kotle co niemiara. Dawno nie czyściłem przegrodę za palnikiem. Ma bardzo kiepski dostęp i kupa sadzi wyleciał stamtąd, nawet nie ma miejsca żeby druciakiem tam wyszorować. Co jeszcze na spokojnie zobaczyłem.... na ściankach kotła powstała warstwa jakiegoś osadu, dość twardego i szczerze mówiąc ciężko schodzi. Będę musiał pomyśleć jak to usunąć, no masakra syf twardy.

Z tym uszczelnieniem to był chyba celny traf.

Timon, Jarecki79 respekt dla Was :)

DanielRomian na dwustawnym teoretycznie może być więcej sadzy, ale w moim przypadku jak wentyl zwalniał przy włączonym pidzie też produkował sporo sadzy. Ja mam dwustawną pracę już 2 sezon. Jak dobrze to ustawisz to potem tylko kosmetyka. Tak jak pisał Timon kręć zawsze tylko jednym parametrem.

jak syf usunąć???

zadana na kotle 65-70st do palnika sadpal albo obierki ziemniaków moc kotła na maksa żeby z wysoką temperaturą spalin szedłi ostro i się wypali spuchnie i odpadnie. darase ostatnio pisał o problemie takowym. u mnie też tak się działo zwłaszcza jak kocioł na techu chodził z niewielką mocą. teraz jest tego coraz mniej.

generalnie często sadpal i problem się zmniejszy

a w temacie różnicy w spalaniu na różnych częściach palnika.

kiedyś czytałem że "fajka" tak ma czasami. to wynik sposobu wypychania opału do góry poprzez napór z dołu. różnice we frakcji powodują że potrafi się ułożyć z jednej strony grubszy z drugiej drobnijszy, potem nierówno się wypala, powietrze robi sobie przejście tam gdzie łatwiej i problem się pogłębia. spróbuj zmienić długość podawania, jak masz 8/18 to zrób 10/23 będzie ten sam stosunek więc moc się nie zmieni a większa ilość eko bardziej poruszy złoże moze to coś da.

kociołek masz ogarnięty więc możesz kombinować. tylko zapisz ustawienia na których dobrze pracuje żeby łatwiej było wrócić jak się rozjedzie

witam

ktoś tam pisał o dymie z komina

może ktoś sprecyzować dokładnie tzn czy powinien być widoczny i jakiego koloru, jeśli tak to w jakich momentach pracy pieca?

spróbuje

więc z dymem w kotle retortowym jest tak że jeśli kociołek jest dobrze ustawiony to dym powinien być "prawie" niewidoczny.

jeśli masz na swojej ulicy sąsiadów "ekologów" co to sortują śmieci na takie co palą w dzień i takie co palą w nocy to wiesz jak dymią ich kominy. to jest "zły" dym. z mojego komina dymu praktycznie nie widać. tylko w duże mrozy na skutek dużej różnicy temperatur jakaś szara chmurka się pojawia.

jeśli masz sterownik pracujący w trybie dwustanowym dymić może troszkę w podtrzymaniu- kiepska sprawność mało tlenu. oraz w momencie startu do pracy.

jeśli sterownik pracuje w trybie ciągłym to będzie prawie niewidoczny.

inaczej nie umiem

no właśnie znajomy tłumaczył podobnie jak ty, dzięki

u mnie było widać biały dym szczególnie gdy kocioł zaczynał pracę po podtrzymaniu (w automacie-sterownik expert)

mam systemowy komin schiedla 6m, ceramika-wata-pustak

mam okopconą na czarno końcówkę komina

dym było widać wcześniej gdy nie było jeszcze tak wielkich mrozów gdy kocioł przy ustawionej temp 55 potrafił w podtrzymaniu dobić nawet do 70 i spaść do 47'C

teraz pracuje praktycznie non stop temp waha się w przedz 50 - 59 i nie sprawdzałem czy widać dym ale jutro na pewno to zrobię

jaka może być przyczyna? albo jak przeciwdziałać tej dużej amplitudzie przy wyższych temp. zewnętrznych?

zmniejszyć moc kotła i nadmuch

tak mnie się wydaje ale to wiem tylko po doświadczeniach testowych ze sterownikiem z PID. na dwustanowym to jest proste. jak za długo stoi obniżam mu moc.

więc może zwiększ odrobinę przerwę podawania i obniż maksymalną moc nadmuchu proporcjonalnie. wtedy ta "maksymalna" dla sterownika moc będzie niższa i wraz z niższym nadmuchem będzie spokojniej wchodził na zadaną. ja teraz tak testuję -zmniejszyłem dane dla mocy maksymalnej z 8:32 na 8:38 i nadmuch z 93% do 81% a eóżnicy na wykresach nie widać- pracuje spokojnie

Timon piec generalnie lepiej pracuje ale ciągle ten sam problem z tyłu więcej żaru od przodu mniej. Teraz nie wiem jaki powinien być żar biały żółty czy pomarańczowy. Mają lecieć iskry czy nie....pogubiłem się lekko w tym wszystkim. Teraz 7 podawanie 21 przerwy 20 nadmuch przysłona 2-3 cm. W przypadku Experta zmieniając jeden parametr, automatycznie zmienia się drugi, ale nadmuch ten sam...tzn. 7/21 nadmuch ten sam, zmieniam 6/18 nadmuch ten sam. Zmniejszając ilość podawanego eko stosunkowo zmienia się przerwa. Utrzymując parametr podawania a zmieniając przerwę na 7/21 na 7/18 dmuchawa zwiększa moc. Ale z tym dam sobie radę. Nie wiem co z tym wypalaniem się żaru od przodu....może jakiś ciężki metal położyć z tyłu palnika żeby eko było spychane do przodu...czy jakieś inne pomysły.

jak syf usunąć???

zadana na kotle 65-70st do palnika sadpal albo obierki ziemniaków moc kotła na maksa żeby z wysoką temperaturą spalin szedłi ostro i się wypali spuchnie i odpadnie. darase ostatnio pisał o problemie takowym. u mnie też tak się działo zwłaszcza jak kocioł na techu chodził z niewielką mocą. teraz jest tego coraz mniej.

generalnie często sadpal i problem się zmniejszy

wrzucając obierki lub sadpal na żar to rozumie że nie zmieniam nic w ustawieniach...chodzi mi o dmuchawę....dużo tego sadpalu? Słuszałem kiedyś o niem ale chyba miało go się mieszać z eko....