Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ustawiałem u znajomego sterownik Expert i szczerze Wam współczuję, bo jest dziwnie skomplikwany - mam porównanie z wieloma innymi i tak upierdliwego jak ten nie spotkałem.

U mnie przy piecu Enka ze sterownikiem Tatarek mam podawanie 2, przerwę od 30 do 300 s i żadnych problemów ze spiekami itp. nawet przy mokrym ekogroszku.

Lepiej podawać mało i często niż dużo i rzadko.

Ustawiałem u znajomego sterownik Expert i szczerze Wam współczuję, bo jest dziwnie skomplikwany - mam porównanie z wieloma innymi i tak upierdliwego jak ten nie spotkałem.

U mnie przy piecu Enka ze sterownikiem Tatarek mam podawanie 2, przerwę od 30 do 300 s i żadnych problemów ze spiekami itp. nawet przy mokrym ekogroszku.

Lepiej podawać mało i często niż dużo i rzadko.

i to jest wada z tym podawaniem....podobny stan można uzyskać w czasie pracy dwustanowej (mało i często) ale dmuchawa na maksa dmucha...

To jest problem - na szczęście ja mogę regulować ciąg wentylatora podczas podawania.

pracy wentylatora nie można regulować TYLKO podczas pracy na zakresie DWUSTANOWYM, natomiast na zakresie AUTOMAT obroty wentylatora sam dobieram z ustalonego zakresu tak aby ilość powietrza była odpowiednia. Piec podczas pracy w AUTOMACIE sam dobiera sobie moc kotła i obroty wentylatora w zależności jak temperatura (aktualna na pieca) obniży się od zadanej. Jeżeli spanie przykładowo poniżej 10 stopni od zadanej wtedy wejdzie na 100% mocy a zbliżając się do zadanej temperatury będzie stopniowo przechodził w swoją minimalną moc, tak żeby nie przekroczyć zbytnio zadanej temperatury. Dal sterownika Expert jest to 1,2 stopnia i wtedy piec przechodzi w nadzór. W razie niejasności proszę o pytania.

Chyba się nie zrozumieliśmy, nie chciałem nikogo poniżać, tylko użyłem porównania - może zbyt skrótowo a przez to dwuznacznie.

Chodziło mi o to, że wymiana tej elektrody np. w Galmet Neptun Kombi jest bardzo utrudniona dla zwykłego użytkownika.

Jest tak skonstruowany, że bardzo trudno go skręcić po rozkręceniu (o to mi chodziło pisząc, że to zadanie dla proktologa).

Musiałem zrobić sobie opaskę z doniczki, która trzymała śruby, żeby nie wypadały przy skręcaniu.

Nie wiem jak robią to serwisanci - pewnie mają jakiś swój patent lub przyrząd.

Tymi dziurkami po 3 latach mnie zmartwiłeś - mój ma już 2,5.

Czy udało Ci się to naprawić czy wymieniłeś na inny ?

• 2 weeks później...

Witam

Miałem podobny problem i dopiero po dochodzeniu i kilku telefonach udało mi się ustalić co było problemem otóż:

Najpierw zadzwoń do firmy od sterownika, firma mieści się w Obłaczkowie pod Wrześnią niedaleko Poznania nr telefonu 0 61 427 76 90 i po nr seryjnych ustal jaki został zamontowany bezpiecznik - u mnie był za mały i silnik z podajnika go przeciążał (stwierdzicie to z panem z tej firmy, moc silnika jest na tabliczce znamionowej na silniku podajnika i określona jest w KW), co było powodem odłączania podajnika, albo krótkotrwałych podań opału, co w końcowym rezultacie spowodowało zapadanie się opału do środka retory i uszkodzenie ślimaka, którego aktualnie reklamuje.

Wystarczy w takiej sytuacji odkręcić sterownik i wypiąć go przy pomocy małego płaskiego śrubokręta po czym odesłać do firmy. Pan da Ci namiary.

Okazuje się, że jest to dość częsty problem i firma GALMET wie o nim, mimo to sprzedawane są zestawy ze zbyt małym bezpiecznikiem przeciążeniowym co do mocy silnika podajnika przez co klient ma później problemy.

Witam serdecznie Użytkowników Forum! Od trzech miesięcy jestem nie-/szczęśliwą użytkowniczką (niepotrzebne skreślić) pieca Galmet Eco GT KWP 25KW z obrotową retortą i sterownikiem Expert. Jak przeczytałam powyższe posty to stwierdzam, iż mam standardowe problemy tj. zbyt duże dobowe spalanie ekogroszku (45 kg, pow. ogrzewania do 200 m2) przy jednoczesnym jego niedopalaniu. Sadzy też sporo. Zmniejsza się przy dodawaniu powietrza ale jest ciągle obecna. Nie ukrywam, że liczę na Wasze doświadczenie bo jak czytam powyższe wypowiedzi to stwierdzam, że większość z Forumowiczów to prawdziwi Eksperci od Experta. Podaję moje aktualne nastawy: 1. max. moc: 10 s podawania, 30 s przerwy, 2. min. moc: 10 s podawania, 120 s przerwy 3. ilość powietrza: 28% 4. min. obroty dmuchawy: 24%, 5. max. obroty dmuchawy: 70%, 6. nadmuch podtrzymywania: 0 s, 7. moc nadmuchu: 20%, 8 zakres regulacji: 1 st., 9. przerwa podtrzymywania: 15 min. 10. przesłona na wentylatorze: 1 cm, 11. czopuch przesłonięty w połowie. 12. ekogroszek - Pieklorz (podobno). Czy piec z obrotową retortą musi chodzić w trybie pracy dwustawnej? Jakie są też zależności pomiędzy istotnymi parametrami spalania? Liczę na Waszą pomoc i przywrócenie mi wiary w to, że będzie tak jak mówił sprzedawca tj. pięknie i tanio!!! Pozdrawiam

Dusisz kocioł.

1cm na przesłonie i 28% powietrza to czym ma ten piec palić ?? Ogólnie mało powietrza.

Przesłona czopuchu dlaczego przymknięta - dodatkowo przy takim niskim dopływie powietrza ?? Czadu nie czuć w kotłowni ??

Mało powietrza mała moc palnika, dużo powietrza - duża moc palnika. Za mało powietrza uwalony piec w środku i widać dym z komina, za dużo powietrza - moc kotła idzie w komin.

Dodatkowo im zimniej tym większy naturalny ciąg kominowy itd...

Jaka temperatura zadana na kotle?

Zacząć od stosunku podawania do przerwy 1 do 4. 10s i 30s przerwy to jest myślę ponad możliwości palnika.

Jak sterujesz wentylator sterownikiem to nie duś go tak bardzo przesłoną, albo zdecyduj się czym sterujesz.

Temperatura na kocioł 55-60 stopni i ewentualnie wodę z kotła przymknąć zaworem 3 lub 4-drożnym [mam nadzieję że takowy posiadasz].

Edytowane przez jack_

• 2 weeks później...
Witam Jack. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Jak wiesz zaczynam moją przygodę z tym piecem. Ustawienia jakie podałam na wstępie to wypadkowa informacji jakie przeczytałam na forum muratora, innych forach albo z innych źródeł. Jak widzę nie trafiłam zbytnio. Przyznaję, że nie wiem czym lepiej sterować dopływ powietrza do paleniska? Co jest efektywniejsze? Aktualnie przeszłam na czeski ekogroszek. Czy wiesz jak maksymalnie wydobyć energię przy tym paliwie? Pozdrawiam