lukjanko 10.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 trochę się działo tu od ostatniej Twojej wizyty. Głupich pytań nie ma. ..ale do rzeczy...napisz co poczyniłeś za kroki, co zmieniłeś bo ciężko mówić co jeszcze można zmienić...jak się nie wie co się zrobiło. Najważniejsze że pomogło. no podkręciłem pompe na trzeci bieg a pisałeś o dławieniu grzejników na dolnych pietrach zeby ciplejsza woda dochodziła na ostatnie pietro. i jak by ktos mi mógł odpowiedziec co to jest "czas przedmuchu" , "moc przedmuchu" i chyba :przerwa przedmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.02.2012 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 no podkręciłem pompe na trzeci bieg a pisałeś o dławieniu grzejników na dolnych pietrach zeby ciplejsza woda dochodziła na ostatnie pietro. i jak by ktos mi mógł odpowiedziec co to jest "czas przedmuchu" , "moc przedmuchu" i chyba :przerwa przedmuchu. oki...a zawór 3D gdzie go masz na powrocie czy zasilaniu. Ja mam na powrocie i ostatnio otworzyłem go prawie na maksa na większy przepływ z obiegu i grzejniki zrobiły się bardziej cieplejsze. Jeśli chodzi o dławienie...to jest bardzo delikatny zabieg...chodzi tu o przepływ wody. Wiadomo woda popłynie tam gdzie ma mniejszy opór czyli do małych grzejników i które są blisko pieca. Na twoim miejscu odkręcił bym dławiki na wylocie na maksa na ostatnim piętrze i dławił bym na niższych kondygnacjach. Zacznij od np. 1/2 obrotu na środkowym i o pół obrotu na najniższym. Później sprawdź które grzejniki są bardziej nagrzane a które mniej. Wtedy zdław bardziej te gorące ale niewiele i za jakiś czas znowu. Zajmuje to trochę czasu ale wszystko co związane z dławieniem robi się spokojnie a efekty będą..tylko cierpliwości. Jeśli nasz termostaty to ustaw je na jednym zakresie, żeby nie były grzejniki zdławione na zasilaniu. Jak będą równo nagrzane i mniej więcej tak samo się nagrzewały to będzie ok. Nie muszą być idealnie zdławione. Jeśli chodzi o te czasy co pytasz to ja ich nie mam w sterowniku. Ale podejrzewam choć mogę się mylić: Czas przedmuch może to być czas na jaki włączy się wentylator jak piec będzie w nadzorze, moc to będzie chyba siłą z jaką będzie pracował wentylator na nadzorze, a przerwa to czas pomiędzy kolejnymi przedmuchami w nadzorze...Podejrzewam że te 3 parametry dotyczą przedmuchiwania kotła jak jest w nadzorze, ale jak wspomniałem nie mam tego w swoim sterowniku więc mogę się tego tylko domyślać...ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 10.02.2012 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Daniel, widzę że doszedłeś do tego samego wniosku co ja jakiś czas temu. W dwustanowym trybie nasze kotły działają lepiej. A najważniejsze jest to że można je łatwiej ustawić. Przy podawaniu 10s jak zmienisz opał to najprawdopodobniej uda ci się wszystko doregulować czasem przerwy. Ja na okresy przejściowe i grzanie cwu latem wydłużam czas przerwy i zmniejszam nadmuch, tak żeby żar się zbyt nie zapadał (zwłaszcza jesień, wiosna). zauważyłem po jakości spalania eko i po tym że mało ubyło przez ta dwa dni ...w niedziele załaduje do pełna zasobnik to zobaczę ile poszło przez 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 10.02.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Cześć W końcu jakieś śladowe ilości internetu w domu to piszę Po pracy wszedłem zaraz do piwnicy i porobiłem zdjęcia - między innymi widać, ile nagromadziło się "popiołu" - generalnie spieki się rozkruszą, te "szare" to jeszcze bym jakoś przeżył, ale te czarne to chyba skoksowany węgiel (zmniejszyłem powietrze do 33%) co dało 18% powietrza. Spaliło na oko jakieś 2 worki - dorzuciłem 3 worki do zasobnika i jest teraz full Po przeczytaniu wiadomości od DR (DanielRomian) włączyłem tryb dwustanowy i wyłączyłem czujnik pogodowy Co do samego pieca i instalacji Retortę miałem uszczelnianą (nie była od razu, ale jak mi się zaczęło dziwnie spalać to doczytałem co i jak i instalator przyjechał i uszczelnił - bo zapomniał) Grzejniki mają termostaty i są wszystkie ustawione na 5 - są równomiernie nagrzane (góra i dół, każdy jest gorący) Temperatura zadana na piecu to 65 Temperatura załączania pompy CO 50 Temperatura CWU 50 Zobaczę, jak piec będzie się zachowywał dzisiaj i jutro Poniżej zdjęcie instalacji i opis elementów [ATTACH]100121[/ATTACH] Edytowane 10 Lutego 2012 przez krasnaldom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 11.02.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dobra. Wstałem zjem rozpale w piecu i biore sie za ustawianie Trzymaj kciuki DanielRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 krasnaldomnie mogę obejrzeć Twoich fotek ale jeśli masz koksowe spieki to zmniejszanie ilości powietrza pogłębi problem.wrzucaj fotki bezpośrednio do postów prosto z kompa. masz nad edytorem ikonę dodaj grafikę - łatwiej i szybciej się wtedy ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 11.02.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tylko, że targi są dopiero za 2 tygodnie...A ja chcę się do tego czasu dowiedzieć więcej o piecach i ogrzewaczach wody oraz bojlerach. Nie wiem do końca, jakie co kupić i powoli mnie to martwi. Bylem na stronie Defro i mają to ładne, ale jak sprawdziłem cenę, to już nie było tak ciekawie, a wykonanie i parametry bardzo podobne do "mojego" Galmeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 11.02.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Zdjęcia są tutaj: Zdjęcia... Właśnie byłem w piwnicy i na retorcie leży KOPIEC a nie kopczyk rozżarzonego węgla - zwiększyłem nadmuch na 30% (w zakresie 10-90) wyszło 24% Zmieniłem też czas podawanie na 7/33 Zobaczę za 2 godziny jak się będzie spalało - wczoraj już padłem i nie przypilnowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 jeśli prowadzisz go w automacie to proponuję następujące zmiany do ustawień 1 maksymalna moc kotła podawanie 7sek przerwa podawania 28sek-do 302 minimalna moc kotła podawanie 7 sek przerwa podawania 280 sek. u siebie obserwuje (inny sterownik) że przy pracach na niskich mocach ustawia przerwy w okolicach do 600sek nawet ale ten temat możesz wyciągać jeśli będzie zbyt duży kopiec3 nadmuch. minimalne obroty dmuchawy musisz ustawić tak nisko jak się da- sterownik będzie je mógł do małej mocy dostosować. obniżaj obroty dmuchawy i słuchaj jak pracuje. U mnie chodzi od 1% i nie buczy tylko słychać tykanie tak wolno się obraca maksymalne również podobnie tylko w drugą stronę- słuchaj jak rosną obroty wraz ze zwiększaniem zakresu. gdy już nie bądą rosły zostaw. u mnie to było 95% ale każda dmuchawa ma inną charakterystykę i musisz na słuch ją wziąćjak ustawisz to musisz obserwować czy nie spieka lub czy nie zapada się kopiec wtedy tylko korekta maksymalnych obrotów dmuchawy tak żeby nie wydmuchiwała żaru i nie spiekała. dalej powinno być już łatwiej.takie nastawy jakie Ty zrobiłeś mocno ograniczają sterownik i nie może tak naprawdę wykorzystac mocy gdyż albo ma zdbyt dużo powietrza na małych mocach(17% to dosyć dużo) albo rośnie kopiec ponieważ na mocach wysokich i maksymalnej powietrza jest za mało(75%)Jeśli masz ogranoczone zaufanie do moich rad zapisz sobie jakie masz teraz ustawienia żebyś mógł do nich wrócić jak się okaże że moje rady są do ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 11.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 pytanko Ustawiłem Serwisant/moc nadmuchu na 100%a w wartościach chwilowych miałem dalej 50% Czy tutaj też ustawić 100% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 jeśli pracujesz w automacie to chyba sterownik powinien sam regulować mocą nadmuchu, muszę poszukać instrukcji do tego cuda i przeczytać za co jaki parametr nadmuchu dokładnie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 no i znalazłem przeczytałem potem jeszcze raz i nic nie wiem nadal. słowa tam nie ma o chwilowym nadmuchu, czy jego korygowaniu, ja bym nie ruszał jeśli nie ma takiej konieczności. ustaw wartości wg których sterownik zagania do pracy algorytm. potem wprowadź korektę nadmuchu jeśli będzie spiekać lub żar się będzie zapadał, jeśli zajdzie konieczność przerwy podawania dla mocy maksymalnej i tyle. On ma resztę zrobić sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 11.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Jak się pojawiają problemy z paleniem wybiera się opcję ustalania parametrów spalania i można to zrobić na dwa sposoby 1. Ręcznie - własnie ustalając procent nadmuchu (procent względem min-max) 2. Dialogowy - gdzie jesteśmy prowadzeni za rączki. Następuje seria pytań, i sterownik zmienia to samo, tylko na podstawie odpowiedzi Generalnie jak się nie dopala węgiel to dodaje powietrza, jak się zapada żar to zmniejsza Muszę gdzieś wyczytać ile tam powinno być procent "w standardzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 nie ma czegoś takiego jak standard.wszystko zależy od opału jego kaloryczności wilgotności i chwilowego zapotrzebowania zapisanego w algorytmie spalania. ja bym to zostawił w spokoju.jeśli Ci spieka za mocno lub zapada się żar to obniż tylko maksymalną moc dmuchawy lub skróć przerwę podawania dla mocy maksymalnej .więcej bym nie ruszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.02.2012 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dialogowy czy ręczny...jest to ustawienie mocy nadmuchu...zawsze korzystam z ręcznego bo możesz precyzyjnie dostosować moc nadmuchu a na dialogowym sam sterownik zwiększa lib zmniejsza o określona wartość i zazwyczaj kicha. Mam nadziej że przeczytałeś wszystkie posty co wczoraj napisałem.Wolę pracę dwustanową bo jest stabilny proces spalania i nieważne o ile spadnie temperatura na kotle będzie pracował tak samo, w przeciwieństwie do automatu...gdzie zadziała automatyka i piec będzie szybko zmieniał parametry i będzie bujał kotłem. Na automacie piec nie pracuje z pełną mocą takie jest moje odczucie. Na dwustanie sam ustawiasz jego zapotrzebowanie na ciepło (parametry podawania i przerwy itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.02.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tak jak pisał Timon nie ma standardu...każda instalacja jest inna i wymaga indywidualnych ustawień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.02.2012 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Timon...mam nadzieję ze pamiętasz o termometrze dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 jeszcze pamietamjuz wpisuję w telefon zebym w poniedziałek podjechał do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.02.2012 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 po krótkiej przerwie w kotłowni...Nie wytrzymałem i poszedłem posprzątać w piecu i uzupełnić zasobnik. Popiołu i spieków było około 17L (wiadro ze skalą z Leroya) do zasobnika weszło 90 kg, czyli 30kg/dobę w poprzednim zasypie na automacie poszło w 4 dni 135 kg czyli prawie 34kg/dobę. Rożnica 4 kg niby mała ale za to w tomu cieplej, piec lepiej grzeje, CWU szybciej dochodzi a grzejniki gorące. Następnym krokiem będzie wstawienie dławienia grzejników...zobaczymy jaki będzie efekt. Teraz zmieniłem ustawienia na 7/25, ponieważ spieki i kalafiorki z tyłu się tworzyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.02.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ciągle to samo...co bym nie zmienił na sterowniku albo na dmuchawie to ciągle z tyłu kupka spieków a z przodu mało eko. Chyba z tyłu bardziej wychodzi. Jak zaczyna kopcić w palenisku to zwiększam ilość powietrza, albo to otwieram bardziej przysłonę albo zwiększam obroty na wentylatorze..i ciągle te spieki. Chyba coś nie teges z palnikiem...ale był 4 dni temu czyszczony i uszczelniony...komora czysta...fajka podajnika też wyczyszczona. Jak mu zmniejszę ilość powietrza żeby spieków nie było to mały jest płomień...i dłuuugo dochodzi do temperatury zadanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts