Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, dzisiaj zauważyłem, że prawdopodobnie z motoreduktora zaczął kapać olej.W sumie na posadzce było kilka kropli i po sprawdzeniu palcem mokro? Co się dzieje o co można zrobić? Zawleczka jest, ślimak podaje, więc co może być przyczyną? Z góry dzięki za pomoc...

Mała imprezka w domu i dopiero teraz mogłem podejść do kotłowni - a tam dramat

palnik zawalony węglem, 19% wentylatora generalnie masakra

w popielniku same spieki

Ustawiłem pracę dwustanową

podawanie 7/30

wentylator 1%-95%

stan wentylatora 40%

Temperatura docelowa 65 stopni

Ładnie poszedł do 67, wszedł w podtrzymanie, wentylator wszedł na 0% a temperatura na 68

czekam

pytanie: czy w czasie podtrzymania lepiej dać jakiś wentylator czy niech się żarzy bez powietrza z zewnątrz ?

pytanie 2: DR czy lepiej sterować zakresem pracy wentylatora czy lepiej procentem chwilowym ?

Edytowane przez krasnaldom

krasnal

nie widzę Twojego palnika i nie wiem jak to wyglądało więc trudno mi wyrokować jaki powód takiego stanu rzeczy- czy nalezy skorygować przerwę czy maksymalną moc nadmuchu.

jeśli w dwustanowym lepiej pracuje to spróbuj tak, moje pomysły na tryb automatyczny dla Twojego sterownika na odleglość się skończyły:bash:

Panowie, mam kilka nowych pytań.

1. Jak sprawdzić stan zużycia anody magnezowej i jakie mogą być sygnały, że trzeba to zrobić?

2. Czy w elektrycznych ogrzewaczach wody z programatorem i wyświetlaczem LCD często się coś "zawiesza" na cyferblacie? Bez wzgleu na fimę. Choci mi o to, czy to rozwiążanie już się w miarę przyjęło i czy się takie ogrzeawacze często montuje oraz jaka jest ich awaryjność?

3. Co robić, jak piec nie będzie dopalał paliwa? Wiem, że jest na forum dużo inf9ormacji na ten temat, ale miacie może jakieś najszybsze diagnozy i sprawdzone sposoby?

Mała imprezka w domu i dopiero teraz mogłem podejść do kotłowni - a tam dramat

palnik zawalony węglem, 19% wentylatora generalnie masakra

w popielniku same spieki

Ustawiłem pracę dwustanową

podawanie 7/30

wentylator 1%-95%

stan wentylatora 40%

Temperatura docelowa 65 stopni

Ładnie poszedł do 67, wszedł w podtrzymanie, wentylator wszedł na 0% a temperatura na 68

czekam

pytanie: czy w czasie podtrzymania lepiej dać jakiś wentylator czy niech się żarzy bez powietrza z zewnątrz ?

pytanie 2: DR czy lepiej sterować zakresem pracy wentylatora czy lepiej procentem chwilowym ?

Czyli poprawę w osiąganiu temperatury mamy z głowy...teraz tylko powietrze...

Zakresem maksymalnym i minimalnym w dwustanie nie ma sensu, ponieważ piec pracuje na zadanych parametrach i nie jest to praca modulowana jak na zakresie automatycznym. Wrzuć fotkę to zobaczymy jakie masz palenisko. Jak masz duży kopiec to zmniejsz mu dawki albo wydłuż przerwę. Powstawanie spieków jest spowodowane nadmierną ilością powietrza.

Panowie, mam kilka nowych pytań.

1. Jak sprawdzić stan zużycia anody magnezowej i jakie mogą być sygnały, że trzeba to zrobić?

2. Czy w elektrycznych ogrzewaczach wody z programatorem i wyświetlaczem LCD często się coś "zawiesza" na cyferblacie? Bez wzgleu na fimę. Choci mi o to, czy to rozwiążanie już się w miarę przyjęło i czy się takie ogrzeawacze często montuje oraz jaka jest ich awaryjność?

3. Co robić, jak piec nie będzie dopalał paliwa? Wiem, że jest na forum dużo inf9ormacji na ten temat, ale miacie może jakieś najszybsze diagnozy i sprawdzone sposoby?

1. Anodę magnezową wymienia się co roku jak podaje producent mojego baniaka. Kosztuje grosze około 25 PLN. Nie wiem jaki masz baniak na CWU. U mnie musi być duuuuży klucz żeby ją odkręcić. Ale jeszcze nie robiłem. :)....z braku czasu...Oznaki zużycia....nie wiem ...słyszałem że woda dłużej się grzeje. Anoda na zapobiegać tworzeniu się kamienia.....Jak jestem w błędzie to poprawcie mnie...

2. nie widziałem i nie słyszałem...mam nadzieję że masz na myśli duże baniaki na CWU....Ja wyszedłem z zasady , że po co mi CWU ogrzewane dodatkowo elektrycznie i płacić za prąd jak piec chodzi cały rok...

3.Paliwo musi być suche...a powodów mnóstwo...zbyt dużo podawanego paliwa...zbyt krótkie przerwy w podawaniu....za mało powietrza...mokre paliwo....

witam

Czyli poprawę w osiąganiu temperatury mamy z głowy...

Jak wszedłem do kotłowni zrobić zdjęcia, to akurat był w trybie pracy a kopczyk niestety zapadnięty

Chyba przedobrzyłem z czasem podtrzymania - miałem ustawione na 50 minut - zmieniłem na 35

Zdjęcia

201202122870.jpg 201202122869.jpg 201202122864.jpg 201202122865.jpg

Idę zaraz posiedzieć przy piecu i zobaczę jak się faktycznie piec zachowuje

i wyczyść piec bo masz ładną pierzynkę na ściankach....tak jak pisał Timon...dłuższa przerwa albo więcej powietrza. Jak będzie za dużo spieków to zmniejsz ilość podawanego eko....Zapadający się kopczyk to albo mało eko albo dużo powietrza albo zbyt duże przerwy....niewypalony eko mało powietrza krótkie przerwy dużo eko...niby 3 parametry a ciężko je zgrać...pamiętaj że nie tylko obrotami regulujesz ilość powietrza ale także przysłoną na wentylatorze...

najprościej jest ustawić kocioł i wybrać jeden parametr którym będzie się odbywać regulacja

jeśli to ma być powietrze to ustawiamy np 5/30 i nadmuch 50% i potem w zależności co się dzieje nadmuch zwiększamy lub zmniejszamy. jeśli dojdziemy do punktu w którym przestaje osiągać zadaną a nie mamy efektu cofamy sie do punktu wyjścia i robimy korektę jednego z pozostałych parametrów i znów od nowa ale tylko z nadmuchem

kręcenie wszystkim to jak próba jazdy jednocześnie do przodu, w prawo i w lewo oraz do tyłu - nie da się - nie zadziała, dlatego kotły wariują

i druga ważna rzecz - po korekcie kocioł musi ogarnąć nowe nastawy- minimum 3-4 godziny zanim zdecydujemy się na kolejną korektę

1. Anodę magnezową wymienia się co roku jak podaje producent mojego baniaka. Kosztuje grosze około 25 PLN. Nie wiem jaki masz baniak na CWU. U mnie musi być duuuuży klucz żeby ją odkręcić. Ale jeszcze nie robiłem. :)....z braku czasu...Oznaki zużycia....nie wiem ...słyszałem że woda dłużej się grzeje. Anoda na zapobiegać tworzeniu się kamienia.....Jak jestem w błędzie to poprawcie mnie...

2. nie widziałem i nie słyszałem...mam nadzieję że masz na myśli duże baniaki na CWU....Ja wyszedłem z zasady , że po co mi CWU ogrzewane dodatkowo elektrycznie i płacić za prąd jak piec chodzi cały rok...

3.Paliwo musi być suche...a powodów mnóstwo...zbyt dużo podawanego paliwa...zbyt krótkie przerwy w podawaniu....za mało powietrza...mokre paliwo....

Anoda zapobiega przed zniszczeniem zbiornika nie od kamienia lecz przed związkami chemicznymi zawartymi w wodzie, anodę kontroluje się raz w roku( teoria, rzadko kto to robi ,raz niewiedza, dwa lenistwo, trzy nie każdy potrafi) a wymienia gdy się zużyje,pozdrawiam.

Timon znalazłem podobny przypadek na innym forum odnoście nierównomiernego spalania eko..."Nierównomierny płomień na retorcie" widziałem Twoje posty tam.

W moim przypadku odpada problem z podawaniem...bo jak rozpalałem na nowo parę dni temu to zwróciłem uwagę na podnoszenie się eko...i było ok. Po rozpaleniu zaczęły się cyrki i trwają do teraz. Piec pracuje ok..i parametry opanowane....co jakiś czas chodzę do kotłowni i przegarniam kopczyk z tyłu na przód retorty wtdedu pięknie bucha...ale płomień większy z tyło. Poziomowanie jest ok ...prawie poziomicy bym się pozbył ale sprawdziłem....czyli została kwestia nadmuchu powietrza...tak jak opisał to na 3 stronie BJanusz...wrzucę link może admin nie usunie...http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10439-nierowny-plomien-na-retorcie/page__st__40

i może jednak coś z koronką coś nie teges i coś pozaklejać bym musiał....albo poszukał nowej....Jutro jak zdążę do sklepu to zapytam się ile nowa kosztuje...może do tego czasu zmienili coś a znając życie i wydarzenia to pewnie mam jakąś felerną...

Timon znalazłem podobny przypadek na innym forum odnoście nierównomiernego spalania eko..."Nierównomierny płomień na retorcie" widziałem Twoje posty tam.

W moim przypadku odpada problem z podawaniem...bo jak rozpalałem na nowo parę dni temu to zwróciłem uwagę na podnoszenie się eko...i było ok. Po rozpaleniu zaczęły się cyrki i trwają do teraz. Piec pracuje ok..i parametry opanowane....co jakiś czas chodzę do kotłowni i przegarniam kopczyk z tyłu na przód retorty wtdedu pięknie bucha...ale płomień większy z tyło. Poziomowanie jest ok ...prawie poziomicy bym się pozbył ale sprawdziłem....czyli została kwestia nadmuchu powietrza...tak jak opisał to na 3 stronie BJanusz...wrzucę link może admin nie usunie...http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10439-nierowny-plomien-na-retorcie/page__st__40

i może jednak coś z koronką coś nie teges i coś pozaklejać bym musiał....albo poszukał nowej....Jutro jak zdążę do sklepu to zapytam się ile nowa kosztuje...może do tego czasu zmienili coś a znając życie i wydarzenia to pewnie mam jakąś felerną...

mam w obsłudze galmeta 30kw ruchoma retorta podajnik z prawej strony objaw taki sam jak u ciebie ,kolega ma galmeta z lewym podajnikiem przesypuje z przodu, z tyłu dziura,na razie nic z tym nie robimy raczej wada ślimaka,ślimak ma tak zwany pazur do podnoszenia eko groszku w fajce ale kiedy kręci w dól to zabiera też eko i podnosi w miejscu gdzie ci przesypuje, będziemy niedługo rozmawiać z technikiem z galmetu zobaczymy co powie

a spytam tak od czapy skoro jest wyżej od tyłu a z przodu się zapada to poza tym "pazurem" który może robić takie cuda jak kolega opisuje to może warto sprawdzić szczelność dolnych drzwiczek???

dostaje gdzież jakąś szczeliną od przodu trochę więcej powietrza i od tej strony może być odrobinę intensywniejsze spalanie???

taka mi myśl przyszła chociaż kolegi sugestie odnośnie konstrukcji ślimaka mają coś na rzeczy

mam w obsłudze galmeta 30kw ruchoma retorta podajnik z prawej strony objaw taki sam jak u ciebie ,kolega ma galmeta z lewym podajnikiem przesypuje z przodu, z tyłu dziura,na razie nic z tym nie robimy raczej wada ślimaka,ślimak ma tak zwany pazur do podnoszenia eko groszku w fajce ale kiedy kręci w dól to zabiera też eko i podnosi w miejscu gdzie ci przesypuje, będziemy niedługo rozmawiać z technikiem z galmetu zobaczymy co powie

W tych powiedzmy naszych kotłach drzwi są szczelne ,mamy porównanie z prawym i lewym kotłem, jak odpalimy trzeci skrócimy ten pazur i się wtedy dowiemy czy coś pomogło.

Czy to możliwe, że w piecach Galmetu zaczynają szwankować ślimaki? I czy jest to tendencja jakaś szersza?Spotkaliście się z tym w dużej ilości przypadków? bo retorty to chyba są zawodne?

Myślę że retorty są dobre ,ślimaki nie szwankują ,po prostu konstruktor chciał dobrze ,żeby zakończenie ślimaka podrywało trochę eko do góry ale kiedy idzie w dół to niestety zabiera po drodze trochę eko ze sobą i kopczyk się zapada z jednej strony.