jaceksw47 13.02.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 a spytam tak od czapy skoro jest wyżej od tyłu a z przodu się zapada to poza tym "pazurem" który może robić takie cuda jak kolega opisuje to może warto sprawdzić szczelność dolnych drzwiczek??? dostaje gdzież jakąś szczeliną od przodu trochę więcej powietrza i od tej strony może być odrobinę intensywniejsze spalanie??? taka mi myśl przyszła chociaż kolegi sugestie odnośnie konstrukcji ślimaka mają coś na rzeczy Jest to logiczne co piszę dlatego że podajnik z prawej strony kręci się w inną stronę niż podajnik z lewej i jeszcze to zakończenie ślimaka w formie pazura (zobacz na stronie pancerpola w częściach zamiennych jest pokazany ten ślimak do retorty obrotowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jackuależ ja nie podważam Twojego przypuszczenia czy też tezy potwierdzonej informacjami od producenta. snuję tylko dodatkowe domysły co do wpływu ewentualnej nieszczelności na nierówne spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksw47 13.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jacku ależ ja nie podważam Twojego przypuszczenia czy też tezy potwierdzonej informacjami od producenta. snuję tylko dodatkowe domysły co do wpływu ewentualnej nieszczelności na nierówne spalanie Wszystko w porządku ja tylko rozmawiam ,myślę że drzwiczki trochę nieszczelne nie wpływają aż tak na spalenie w retorcie.Ktoś na forum tylko nie wiem czy ''tym'', pisał żeby się dobrze paliło na obrotowej, to żar musi przykrywać szczelinę po między talerzem zewn. a retortą obrotową. w galmecie ''obrotowym'' jest troszkę problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 no to trochę rozczaruję koniec ślimaka w moim Galmecie jest płaski....nie ma tam żadnego pazura...chyba że jeden z Naszych kotów wpadnie do kotłowni ..to wtedy są pazury. ale na poważnie ....jak czyściłem to oglądałem zakończenie ślimaka czy się coś nie upaliło. Ale na samo podawanie eko ma sama konstrukcja ślimaka, jak podajnik z lewej to wypiętrza z tyłu...jak podajnik z prawej to przód wypycha...i by się zgadzało że to ma wpływ na to że eko jest inaczej zagęszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksw47 13.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 I to by była ta prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 można by się pokusić i jakiś deflektor położyć na talerzu paleniska żeby spychał eko do przodu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 13.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 ja mam podajnik z prawej a wypycha z tyłu mam inne pytanie: znajduje w popielniku wegiel spalony na postać "kamienia" - twardy nie da się skruszyć - to normalne, co może byc powodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2012 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 też podajnik z prawej i więcej spieków z tyłu...takie "kamyki" też mam ale nie aż tak wiele, sporadycznie znajduję ...ale nie zastanawiałem się nad tym. A propos...u mnie nie spala się aż tak ładnie. Więcej mam spieków niż popiołu ale ciągle walczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 daniel priv sprawdź- termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2012 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 wypadło mi z głowy...spoko biorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 to ci jutro na priv wrzucę dane i co i jak dokładnie. jak uda mi się jutro wysłać to po 24h jest u Ciebie- tak było z poprzednimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 14.02.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ok. Wszystko już wiem. Teraz interesują mnie najlepsze materiały (rury) do zrobienia ogrzewania podłogowego oraz producenci pompek (bo nie mam kotłowni w piwnicy, tylko lekko obniżoną). Oprócz tego ekogroszek - rodzaje i czy można jakoś rozpoznać lepszy od gorszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 14.02.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 To jak dużo może by tych spieków i czy można to określić procentowo? Można powiedzieć, że jest to "zasługa" źle dobranego paliwa, czy też może kotła i jego poszczególnych części, które za to odpowiadają. I ten węgiel "spalony na postać kamienia" - z czego to wszystko wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 spieki to połączenie nadmiernego nadmuchu oraz naturalnej spiekalności węgla, jeśli masz węgiel o dużej spiekalności to mimo bardzo dokładnie wyregulowanego palnika nie unukniesz ich występowania ale jedynie ograniczysz ich ilość ale jeśli Ri jest dość nisko to ich występowanie jest wynikiem zbyt intensywnego dmuchania.co do kamieni pojęcia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 wypadło mi z głowy...spoko biorę. wysłałem namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.02.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Timon w Elsterze mają nowego softa do mojego stera. Mam już go 3 lata i polecają wgrać nowego....zmieniły się algorytmy jak wyjaśnili mi na forum elstera. Jakoś zmiana softu wpływa na jakość spalania...co myślisz...chyba że sterownik szybciej taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 wpływa wpływa, ja testuję i już dostałem 3 soft w ciągu 3 tygodni ze zmianami które również i ja odrobinę sugerowałem,jeśli słuchają "głosów ludu" na forum to wprowadzają zmiany testują i wrzucają nowe softy.sprawdź może warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.02.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 zmieniłem położenie czujnika temperatury wody CO...przykleiłem go na płasko do miedzianej rury i owinąłem pianką. Mam nadzieję że teraz wahania temperatury będą mniejsze i dokładniejszy a zarazem szybszy odczyt temperatury. Ale naprawdę nie wiem jak może wpłynąć nowy soft na zużycie eko i pracę pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.02.2012 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 być może powtarzam się ale chyba przyczyna nierównomiernego wypiętrzania eko stoi po stronie ślimaka. Myślę że zaklejanie otworów nic nie zmieni, bo jak to zrobię to odetnę powietrze do danego obszaru i nie będzie tam spalane poprawnie eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 a gdzie masz oryginalnie miejsce na czujnik CO????jak może wpłynąć nowy soft??? a no tak, że np poprawiono charakterystykę sterowania dmuchawy, nie skacze bardzo przy zmianach mocy tylko pracuje bardziej płynnie, możliwe że zmieniono też algorytm i inaczej dobiera moc chwilową do zapotrzebowania w zależności od odczytów z czujników, a może zmieniono sterowanie grzaniem CWU żeby było efektywniejsze i szybsze. Zmieniać mozna dużo w takim oprogramowaniu.w końcowym rozrachunku kociołek może pracować z mniejszymi wahaniami mocy z mniejszymi spadkami i przeciągnięciami temperatury i z lepiej dobranym nadmuchem. daje to użytkownikowi mniejsze spalanie i lepszy komfort????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts