Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Oryginalnie to jest taki mały pierścień o niewielkim styku czujnika z powierzchnią kotła. Ale w sterowaniu dwustanowym to dmuchawa i podawanie jest takie same...no chyba że chodzi w automacie...Ale dla mnie minimalna przerwa w podawaniu w automacie jest 70sek i jest to za mało teraz 7/20 jet oki...palenisko nie jest zadowalające bo nie jest tak rozłożyste na całym obwodzie paleniska...wtedy w auto to chyba by musiało być 20/70 :)

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hypcio, na targi jedź i nie ma się nad czym zastanawiać. Musisz poznawać nowe firmy i nie ograniczać się do jednej. Obserwuję trochę rynek i wiem, że Galmet był obecny na Budmie w Poznaniu, więc raczej nie mają kasy na kolejne targi w tak krótkim czasie. Ale Sosnowiec to świetny pomysł.

Co do pytania o podłogówkę, to używa się tutaj specjalnych rur, w których płynie woda, nazywają się HKS. Są z tworzywa sztucznego i dzięki temu nie ulegają korozji. Więc polecam ten wybór. Ekogroszek posiada specjalne symbole określające jego jakość według liczby Rogi (RI). Określa ona tzw. spiekalność węgla. Najlepsze są te o symbolu 31.2 (5RI) . Łatwiej dostępne są te o oznaczeniach 32.1 oraz 32.2. Ale na tym etapie, chyba to i tak dla ciebie za trudne.

Zasobnik c.w.u. na 300 litrów powinien starczyć w zupełności.

W razie pytań, polecam się, pisz, jak masz jakiś problem.

Polecam inne fora i inne wątki. Dowiesz się więcej.

To Elster jest tak dobry dla Klientów? Raz słyszę, że doradzają, raz, że nie biorą ani złotówki za serwis, a teraz jeszcze mówicie, że „słuchają głosów ludu” – dla mnie taka firma to rewelacja. Po drugie, do głowy by mi nie przyszło, że zmieniają oprogramowanie w sterownikach na jeszcze lepsze.

Myślałem, że dzieje się to w ramach wypuszczania nowego modelu sterownika, a oni ulepszają obecne na rynku.

Czyli nawet komputer w moim piecu będzie wpływał na to, ile będę spalał paliwa?

DanielRomain, co to znaczy „nierównomiernego wypiętrzania eko stoi po stronie ślimaka.”

Właśnie i jak sprawdzić wersję softu, o co pyta josephik?

Może komuś się spodoba. Bojler ze stali nierdzewnej z dwiema wężownicami również ze stali nierdzewnej, Viessmann, rocznik 1981. Szkoda, że mała pojemność, bo jakby zamienić funkcjami, wężownice połączyć szeregowo i puścić przez nie CWU do grzania przepływowego, a wnętrze zbiornika mieć jako mini bufor. Wężownice w sumie o pojemności 28l. Ładnie to w środku wygląda. Takie akurat do domu z 3 łazienkami ;) Cena 3900zł zdecydowanie wysoka jak za ten rocznik, ale jakość wykonania budzi zaufanie.

http://allegro.pl/bojler-viessmann-350l-nierdzewny-dwuwezownicowy-i2099536755.html Na wypadek gdyby ogłoszenie wygasło to dodaję poniżej fotki. Na portalu aukcyjnym jest dużo takich fajnych wiekowych Viessmannów z nierdzewki, większość dużo tańsza od tego, którego tutaj dodałem. Wydaję mi się to być ciekawszą alternatywą dla emaliowanych zbiorników.

Zmieniając minimalnie temat, czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego Biawar karze mi spuszczać wodę z płaszcza grzewczego (bojler poziomy dwupłaszczowy) do wymiany anody?

2f204858505cf7ff.jpg

c4850a4e29507878.jpg

e7dd041016dff2df.jpg

2f204858505cf7ff.jpg

c4850a4e29507878.jpg

e7dd041016dff2df.jpg

Bardzo dobry pomysł. I ten rocznik:) Z czego oni to kiedyś robili i ciekawe czy technologia do dziś jest taka sama? A czemu to ma być ciekawsza alternatywa dla emaliowanych zbiorników? Że tyle wytrzymał - to się zgodzę. Jest też olbrzymi: do 3 łazienek, niezłe.

Co do Biawaru, to nie mam pojęcia, ale na pewno ktoś odpowie. To najlepsze forum w sieci, więc i fachowcy the best.

Witam.

Mam pytanko czy spotkales sie moze z takim problemem, ze dmuchawa po wejsciu w prace z Nadzoru nie wraca do ustawionego parametru pracy tylko chodzi jakby na 1 %- jakby sie zawiesila....dopiero po recznym podkreceniu obrotow wraca do normalnego trybu pracy... Przez to co rano mam kupe:) groszku do zebrania z szuflady na dole i caly piec jest pelen CO.

Piec galmet 25 kW , sterownik Perfekt.

pozdrawiam

miałem podobna sytuację u siebie ale na innym sterowniku- dmuchawa nie pracowała płynnie tylko obroty falowały- poleciał układ sterowania nadmuchem w sterowniku- do wymiany na gwarancji cały ster poszedł- zadzwoń do producenta swojego sterownika na serwis i opisz problem.

ale możesz zacząć od wymiany kondensatora na dmuchawie- możliwe że na niższych mocach nadmuchu nie pracuje już jak trzeba???

koszt nowego 10-15zł wymiana 2 minuty we własnym zakresie. a jak się okaże że nie ma poprawy to zostaje Ci zapasowy kondensator na wrazie czego

dziekuje za rade z kondensatorem ale raczej dmuchawa chodzi tak jak powinna, gdy ustawiam jej poszczegolny % powietrza to slychac roznice... a moze to miec cos wspolnego z min i max obrotami dmuchawy??? ja mam min 25 a max 70 %....

ogolnie sytuacja przedstawia sie tak ze na wyswietlaczu wskazuje taki % obrotow jaki powinien byc podczas pracy ale dmucha sobie slabo ok 1%, dopiero gdy recznie podkrece ilosc powietrza z 30% ktore mam na powyzej 40% to wtedy rozkreca sie i chodzi na takiim % jaki ustawie recznie....i tak w kolko przy schodzeniu z NADZORU:)

A czemu to ma być ciekawsza alternatywa dla emaliowanych zbiorników? [...] To najlepsze forum w sieci, więc i fachowcy the best.

To fakt, najlepsze forum, skarbnica wiedzy.

Co do zbiornika, to podoba mi się trwałość, podobają mi się dwie konkretnych rozmiarów wężownice z nierdzewki, nie podoba mi się cena. Porównaj te wężownice do wężownicy U w popularnych zbiornikach...powierzchnia wymiany 10krotnie większa. No i kusi mnie zamiana funkcji, czyli zrobienie z niego bufora, a ogrzewanie CWU przepływowo. W zwykłym zbiorniku emaliowanym jest to niemożliwe, ze względu na wężownicę ze stali czarnej, przystosowanej do odkamienionej wody z obiegu kotłowego. Tak czy inaczej, jeśli nie dam rady zrobić samodzielnie bufora 1000l z wbudowanym w środek zbiornikiem do CWU z dwóch kegów (szacunkowy koszt koło 2000), to wtedy rozejrzę się właśnie za takim zbiornikiem INOX z niemieckiego demobilu, choć cena zaporowa, ale i tak 1/3 tego co wołają za nowe zbiorniki z przepływowym grzaniem CWU.

Trwałość, to fakt. Ale masz parcie na te rzeczy, chciałbym tak umieć, na pewno sporo pracy to kosztuje, a i musisz mieć dużo różnych narzędzi. Ale powiedz mi, taki duży bufor to do "zwykłego" domu nie za spory? Czy to nie odgrywa różnicy, a może nawet wpływa na komfort? Bo jak tak czytam o tej firmie, której coś tam chcę kupić, to słyszałem, że Galmet robi coś takiego na zamówienie, ale na pewno cena także odpowiednia, ale myślę, że można się zapytać. Chyba, że sam dasz radę, to szacun :) No i ten inox - nie ma jak nierdzewka, to prawda.

To może pomożesz coś w temacie Galmetu? Dobre mają te kotły, czy inne rzeczy? Wiesz coś o tym?

A jak najlepiej podłączyć podłogówkę (tylko na parterze)? Wiem, że jest specjalne tworzywo na rurki (HKS), ale interesuje mnie jedna rzecz: jeżeli są pompki bo kotłownia jest tylko lekko poniżej poziomu podłogi, to czy na górze będzie grzało cyrkulacyjnie, czy trzeba będzie dokupić pompek? Pytam na przyszłość, bo rożne wersje słyszałem.

hypcio, tacy ludzie jak K160 to powinni być instalatorami! :). Dzięki nim więcej się dowiesz, niż w niektórych "fachowych" sklepach i hurtowniach. A w ogóle, to K160 - masz bardzo ciekawy pomysł, tylko ta realizacja...na serio kosmos. Życzę Ci powodzenia. I, jak wspomniał hypcio "no i ten inox".

hypcio, tacy ludzie jak K160 to powinni być instalatorami! :). Dzięki nim więcej się dowiesz, niż w niektórych "fachowych" sklepach i hurtowniach. A w ogóle, to K160 - masz bardzo ciekawy pomysł, tylko ta realizacja...na serio kosmos. Życzę Ci powodzenia. I, jak wspomniał hypcio "no i ten inox".

Aż się zaczerwieniłem. Dziękuję, ale to pochwały niezasłużone. Owszem buduję dom samemu, wszystkie instalacje zrobiłem sam, ale na tym forum są mistrzowie nad mistrzami, którym do pięt nie dorastam. Takie instalatorstwo kombinowane samodzielnie jest bardzo ciekawe, ciągle chciałoby się coś poprawić, dodać....z tego względu fajne są np. rury PEX/AL/PEX. Instalacje CO też zrobiłem sam i działa całkiem OK, oczywiście jest bezpieczna, zgodna z normami i kosztowała 1200zł włącznie z kotłem CO. Dobrze, ale dosyć tej autopromocji ;)

Wątek o buforze ma 370stron, więc nie będę się rozpisywał ponad miarę. Napiszę kilka słów dla zareklamowania takiego rozwiązania. Taki bufor dla domku jednorodzinnego musi mieć minimum 1000l, wtedy kupujesz przewymiarowany kocioł, prosty i tani, np górnego spalania, palisz pełnym ogniem (co jest dobre dla kotła, bo one nienawidzą dławienia) i bufor magazynuje ciepło, odbiera wszystko co mu dasz. Możesz też podpiąć do niego solary, a on zmagazynuje energię na potem. 1000l wody ogrzanej do 80 stopni, daje zapas energetyczny na 2-3, a na wiosnę lub lato nawet na 4-7 dni. Puszczasz sobie tę wodę z bufora w obieg podłogówki i dom jest grzany bez palenia w piecu przez kilkadziesiąt godzin. Do tego korzystasz ze zdrowej wody ogrzewanej przepływowo prawie bez limitu, nie ma w niej glonów, nie ma w niej rdzy i nie ma legionelli, bo woda jest w ruchu. Nie ma problemu z nadmiarem mocy kotła, nie ma potrzeby dławienia kotła. Naturalnie ceny gotowych rozwiązań są chore, bo kosztują od około 11000zł, a wcale nie są idealne. Dlatego trzeba zrobić coś takiego samemu, wtedy 2500zł i spokój na lata. Oczywiście, jeśli masz kocioł gazowy lub olejowy, to wtedy one mają taką modulację mocy, że bufor jest zbędny, bo ty możesz wyprodukować tylko tyle energii ile potrzebujesz w danej chwili.

Koniec off topicu. Co do Galmetu, to doświadczeń nie mam żadnych, myślę, że jest to tak samo dobra firma jak Biawar, Ospel, Defro, Elektromet. ...itd. Ma produkty dobre jak i całkiem gó...e. Dlatego sądzę, że marka ma tutaj drugorzędne znaczenie, a liczy się opinia na temat danego produktu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za miłe słowa.

Edytowane przez K160

To Elster jest tak dobry dla Klientów? Raz słyszę, że doradzają, raz, że nie biorą ani złotówki za serwis, a teraz jeszcze mówicie, że „słuchają głosów ludu” – dla mnie taka firma to rewelacja. Po drugie, do głowy by mi nie przyszło, że zmieniają oprogramowanie w sterownikach na jeszcze lepsze.

Myślałem, że dzieje się to w ramach wypuszczania nowego modelu sterownika, a oni ulepszają obecne na rynku.

Czyli nawet komputer w moim piecu będzie wpływał na to, ile będę spalał paliwa?

DanielRomain, co to znaczy „nierównomiernego wypiętrzania eko stoi po stronie ślimaka.”

Właśnie i jak sprawdzić wersję softu, o co pyta josephik?

Potwierdzam Elster jest bardzo elastyczny i chętnie odpowiada na pytania w ciągu 24h jak napiszesz maila a telefonicznie w godzinach pracy. Na forum Elstera wysłałem parę zapytań i na drugi dzień miałem odpowiedzi a nową instrukcję przysłali mi na maila. Dziś wysłałem zapytanie o aktualizację stera.

Jeśli chcesz wiedzieć jakiego masz softa to wyłącz i zaraz włącz główny wyłącznik i wyświetli się numer oprogramowania. Teraz mają nowszy soft z nowym ulepszonym algorytmem i inaczej pracuje też dmuchawa w dwustanie o ile dobrze pamiętam...zaczyna od mniejszych mocy i przechodzi do wyższych...czyli przechodzi płynnie..a nie od razu cała naprzód w palnik :). Jak odpowiedzą to napisz ę co i jak....mam do nich jakieś 25 km.

co do wypiętrzania...w mojej retorcie w tylnej części jest więcej upakowanego eko, a z przodu jest mniej...i dlatego mam spieki z tyłu, a z przodu piękny popiół...co przyczyną jest to nie wiem ale chyba ślimak...może jest za długi i ten pazur....sam nie wiem...

Edytowane przez DanielRomian

Dzięki. To ten Elster jest jakby "wybawieniem" dla Galmetu:). Mają w swoich piecach dobre sterowniki, bo kiedyś tak podobno nie było. Ja jeszcze jestem na etapie "lookania". Ale zapisuję wszystko i próbuję zapamiętać, bo za chwilę wszystko mi się może przydać.

Jak np. informacje o pompach ciepła, których szukam i muszę powiedzieć, że dużo już się dowiedziałem. Ale może ktoś z Was ma takie coś i może o tym opowiedzieć. Nie chodzi mi o ogrzewanie basenów, ale o jakąś alternatywę dla normalnego ogrzewania.