timon120777 16.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 a wracając do złogów na ściankach pieca...kupiłem sadpal bo retopalu nie dostałem...wrzucam 2-3 łyżki i przeganiam piec...do jakiej temperatury i jaka ma być temperatura spalin...i jak długo przegonić piec? ja staram się żeby poszło pod 200st z 15 minut ale to jest trudne w moim przypadku bo muszę kocioł bujać na wysokie temperatury wtedy. wystarczy jak będziesz to robił regularnie-np raz w tygodniu -ja ostatnio mam inny nawyk- czyszczę komorę spalania przy każdym zasypie i sadpal sypię profilaktycznie po czyszczeniu żeby wypalił to czego ja nie zeskrobałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam Wykonałem trochę eksperymentów z piecem Aktualnie testuję dalej pracę 2-stanową - ustawienia 9/36, temperatura docelowa 62Jak się już uporam ze spalaniem (żeby było więcej popiołu niż spieków oczywiście) to spróbuję przetestować automat. Jutro będę liczył spalanie - zobaczymy jak będzie Sprawdziłem sobie wersję sterownika - zgłasza się 1.2.21d Jest jakiś nowszy ? - oficjalnie chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 dosyć dużą moc ustawiasz po mojemu-chyba że masz małą przekładnie podajnika- u mnie przy stosunku podawanie przerwa 1:4 to dosyć ostro już grzeje- moc maksymalną dla pracy w automacie mam ustawioną 1:5(8/40) jaki masz nadmuch przy takich ustawieniach??? jakie czasy pracy oraz podtrzymania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 A co z tym SADPAL'em ?Warto - nie warto ?Jeśli warto - to ile wsypać i gdzie ? - do zasobnika, bezpośrednio na palenisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) W instrukcji do pieca jest napisane, żeby dawać stosunek 1:4 Jak dałem < 9 sek to mi jakby słabiej wchodził w temperatury Mieszam teraz czasem przerwy - staram się, żeby nie wiało za dużo (żeby nie robić pieca hutniczego ale żeby też płomienie mi nie skakały i dymiły) Ale już powoli się skłaniam ku 1:5 - i tak mi powoli wychodzi - może faktycznie sprubuję od razu 8/40 ? Nadmuch przy moich 9/36 wychodzi 33% (w zakresie 5-95 ustawione jakoś 38%) Czas podtrzymania 15 minut Co do czasu pracy.....a co to jest ? piec steruje temperaturą - chyba, że ja się nie znam (co pewno jest prawdą) Edytowane 16 Lutego 2012 przez krasnaldom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja używam a Ty??? To autonimiczna decyzja każdego użytkownika czy skorzystasz z pomocy tego środka czy nie.jak sypię to 2 łyżki "do zupy" dosłownie - buchnąłem jedną z kuchni gdyż dołączoną plastikową musiałem z daleka celować żeby się nie rozpłynęła:yes: ładuję zatem 2 sztuki na żar prosto ale jak już pracuje i jest w nim spora temperatura a nie np w podtrzymaniu.ustawiam zatem dużą moc i nadmuch i jak już sobie poszaleje z 8 minut i temperatura spalin skoczy do 180st wtedy sadpal wkracza do akcji albo obierki z ziemniaków- jeśli niedawno były na obiad obierane, nie zbieram zapasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 co do wypiętrzania...w mojej retorcie w tylnej części jest więcej upakowanego eko, a z przodu jest mniej...i dlatego mam spieki z tyłu, a z przodu piękny popiół...co przyczyną jest to nie wiem ale chyba ślimak...może jest za długi i ten pazur....sam nie wiem... tak jak mówiłem u mnie jest identycznie - tył i może trochę od strony podajnika się wypiętrza jeśli będziesz miał jakieś info od Elstera daj znać jak wygląda ta aktualizacja, czy trzeba im sterownik wysyłać czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 tak jak mówiłem u mnie jest identycznie - tył i może trochę od strony podajnika się wypiętrza jeśli będziesz miał jakieś info od Elstera daj znać jak wygląda ta aktualizacja, czy trzeba im sterownik wysyłać czy jak Obecnie jest nowy soft 1.2.43a to jest najnowsza wersja dla Experta. Instrukcje wysłali w pdf. ale z poprzedniej wersji....opcje trochę inne ale jak zapewnili...jest nowy algorytm. Jutro może będę miał info odnośnie aktualizacji. Do firmy Elster mam jakieś 25 km, także jakby co to podjadę ze sterem i może zrobią od ręki..ale czekam na odpowiedź. Ostatnio jak się pytałem to nic nie chcieli za aktualizację. Nawet zaproponowali krótkie szkolenie jakbym miał jakieś pytania. Dowiedziałem się że mają nowego stera Expert-EX2 (PID)...z czujnikami cyfrowymi różnica polega na dokładności pomiaru...w starych te co mam to dokładność jest 0,4 a w cyfrowych 0,1.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2012 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 W instrukcji do pieca jest napisane, żeby dawać stosunek 1:4 Jak dałem < 9 sek to mi jakby słabiej wchodził w temperatury Mieszam teraz czasem przerwy - staram się, żeby nie wiało za dużo (żeby nie robić pieca hutniczego ale żeby też płomienie mi nie skakały i dymiły) Ale już powoli się skłaniam ku 1:5 - i tak mi powoli wychodzi - może faktycznie sprubuję od razu 8/40 ? Nadmuch przy moich 9/36 wychodzi 33% (w zakresie 5-95 ustawione jakoś 38%) Czas podtrzymania 15 minut Co do czasu pracy.....a co to jest ? piec steruje temperaturą - chyba, że ja się nie znam (co pewno jest prawdą) ustawiając 8/40 to i tak ciągle ustawiasz moc maksymalną pieca a nie minimalną z którą będzie aktualnie pracował....ponieważ minimalny czas podawania eko w minimalnej mocy kotła to 70 sekund....a piec pracujący w auto pracuje na minimum.....dopiero jak zacznie temperatura spadać ( parametr zakres regulacji) od zadanej temperatury będzie zwiększał moc do tej maksymalnej np. 8/40...chyba że masz go w pracy dwustanowej to co innego. Mój pracuje w dwustanie aktualnie 7/19....ze względu na nierównomierne podawanie eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 tak jak mówiłem u mnie jest identycznie - tył i może trochę od strony podajnika się wypiętrza jeśli będziesz miał jakieś info od Elstera daj znać jak wygląda ta aktualizacja, czy trzeba im sterownik wysyłać czy jak U m nie tak samo - co jestem w piecu to troszkę przegarniam do przodu Retorta uszczelniona oczywiście Jutro zobaczę gdzie można zakupić ten SADPAL i spróbuję oczywiście - z tego co czytałem to mi piec nie wybuchnie Jak często ? i czy warto wrzucić do podajnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 (edytowane) ustawiając 8/40 to i tak ciągle ustawiasz moc maksymalną pieca a nie minimalną z którą będzie aktualnie pracował....ponieważ minimalny czas podawania eko w minimalnej mocy kotła to 70 sekund....a piec pracujący w auto pracuje na minimum.....dopiero jak zacznie temperatura spadać ( parametr zakres regulacji) od zadanej temperatury będzie zwiększał moc do tej maksymalnej np. 8/40...chyba że masz go w pracy dwustanowej to co innego. Mój pracuje w dwustanie aktualnie 7/19....ze względu na nierównomierne podawanie eko. Na razie testuję go w pracy 2 stanowej - 9/40 (moc max oczywiście) nadmuch 33%, temperatura zadana 62 Pytanko: jakie macie temperatury - gdzieś słyszałem, że lepiej dawać jak się da 65 bo się lepiej wypala sadza ? Edytowane 16 Lutego 2012 przez krasnaldom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2012 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 U m nie tak samo - co jestem w piecu to troszkę przegarniam do przodu Retorta uszczelniona oczywiście Jutro zobaczę gdzie można zakupić ten SADPAL i spróbuję oczywiście - z tego co czytałem to mi piec nie wybuchnie Jak często ? i czy warto wrzucić do podajnika ? nie wysadzi dziś testowałem...do podajnika nie wrzucaj...napisane jest że może powodować korozję...za worek chyba 1 kg dałem 13 PLN. Na allegroszu mają ...nie pamiętam w jakiej instrukcji pieca czytałem że co jakiś czas, nawet kilka razy dziennie powinno się przegarniać żar jak nierówno wychodzi a resztę spaloną zrzucać z talerza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2012 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ja mam 60 zadaną....Timon pisał wcześniej o sadzy..o ile dobrze pamiętam to najlepiej żeby temperatura spalin była minimum 100 stopni...a sadz tworzy się na chłodnych powierzchniach i dlatego najwięcej jest jej na drzwiczkach które co chwilę otwiera się ...a dmuchawę mam na 19 albo 20 %...moja to WPA-06...przysłona otwarta na jakieś 2 cm....czopuch 100% otwarty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 16.02.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 a propos czopucha takie mocno lamerskie pytanie, które mnie dręczy OTWARTY / ZAMKNIĘTY to tak jak gałka ?jak zgodnie z kominem to otwarty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.02.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 a propos czopucha takie mocno lamerskie pytanie, które mnie dręczy OTWARTY / ZAMKNIĘTY to tak jak gałka ? jak zgodnie z kominem to otwarty ? ja mam na 2 od srodka do lewej na 1 to otwarty full na ostatnim zamkniety, tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 17.02.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź i nie bądź taki skromny:) Super rozwiązanie:ciepła woda przez tydzień bez niepotrzebnej działalności w kotłownie - dla mnie rewelacja. Solarów raczej nie będę teraz podłączał, ale ktoś z rodziny lub znajomych z pewnością. No i różnica między 11 tys, a 2,5 tys! A może napisać ile może wynosić wykonanie takiego czegoś, jak np. to Ty byś to robił (ja mam wszystkie materiały, a Ty to robisz?). Na priva może, żeby nie było. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 17.02.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Co to znaczy praca dwustanowa i zadana temperatura? A czopuch to raczej zamknięty, kiedy palimy? dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 17.02.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Najpierw muszę zrobić samemu, żeby wiedzieć, że potrafię, bo może tylko teoretyzuję. Zapytaj Adama o cenę, on jest guru w tym temacie http://forum.muratordom.pl/member.php?13516-adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 praca dwustanowa oznacza że kocioł pracuje z takimi samymi parametrami podawania przerwy oraz mocą nadmuchu do osiągnięcia temperatury zadanej a potem się "wyłącza" -przechodzi w podtrzymanieJa też robiłem eksperymenty z czopuchem ale połowę poprzedniego sezonu i w tym od początku nawet nie ruszyłem- jest otwarty na maksa. jak zamkniejsz to odcinasz drogę spalinom do komina więc to nie jest dobra droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 17.02.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 A jak myślisz, czy Galmet takie coś jest w stanie zrobić, albo inna firma. Bo jak np. kupię u nich (czy u innych) piec, pompę ciepła, bojlery i ogrzewacze wody, to czy zrobią mi takie "cudo" i ile to może kosztować. Bo gdzieś na forum czytałem, że robią zbiorniki na zamówienie, może nie muszą być od razu takie jakieś najdroższe. ale pomysł masz świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.