Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

użycie eko będzie zwiększone aż do momentu stabilizacji temperatury w pomieszczeniach na wyższym niż dotychczas poziomie.

u Ciebie oprócz niższej temperatury ustawionej na termostatach jest również niższa temperatura całego budynku i do momentu kiedy ściany,stropy i podłogi nie osiągną wyższej temperatury będzie drożej.

kociołek bez problemu będzie grzał tak jak grzeje teraz. może jedynie pracować z większą mocą i na pewno większym zużyciem opału

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę kupić dobry kocioł, czy Taurus może zasługiwać na taką ocenę?

ale po co zasypowy....nie lepiej mieć spokój i kupić z podajnikiem...Kolega ma zasypowy i co 2 palenie musi wszystko czyścić. Są one tańsze i to o wiele...a z podajnikiem droższe..więc albo Daewoo albo Audi ...gdybym teraz mając taką wiedzę o piecach...choć nie uważam że jestem ekspertem...to pomyślał bym może Defro... Ling Duo albo może coś z Hefa lub heiztechnik...zwróciłbym też na sterownik i na pewno musiał by mieć eCoal lub Bruliego...ale to tylko moje przemyślenia...ale zacznij od prostych porównań za i przeciw...

Łukasz12345

dodam do wypowiedzi Timona...jeśli masz zawór 3D na powrocie to otwórz go prawie na maksa....czyli np 90% wody z powrotu z biegu a 10% z kotła. Ja tak mam i jak żona odkręci na ful piec ładnie nadgania...

Ok, dzięki wielkie dla Was

Tak właśnie mam ustawiony 3D , na przedostatniej kresce.

Sprawdziłem sobie wersję sterownika - zgłasza się 1.2.21d

Jest jakiś nowszy ? - oficjalnie chyba nie...

ja mam kocioł z maja 2011 i mam wersje 1.2.32a

mam pytanie do uzytkowników experta

jakie macie dmuchawy wpa06 czy 07?

jakie macie min i max nastawy dmuchawy?

jakiej wartosci macie parametr ilosc powietrza?

i do jakiej max wartosci dochodzi dmuchawa podczas pracy automatycznej?

jaki macie płomień podczas 100% pracy?

spokojny jak z ogniska :)

czy szumiacy, sztywny jak z palnika?

i ktory lepszy ?

dzieki z góry za odp

Edytowane przez josephik

ja mam kocioł z maja 2011 i mam wersje 1.2.32a

mam pytanie do uzytkowników experta

jakie macie dmuchawy wpa06 czy 07?

jakie macie min i max nastawy dmuchawy?

jakiej wartosci macie parametr ilosc powietrza?

i do jakiej max wartosci dochodzi dmuchawa podczas pracy automatycznej?

jaki macie płomień podczas 100% pracy?

spokojny jak z ogniska :)

czy szumiacy, sztywny jak z palnika?

i ktory lepszy ?

dzieki z góry za odp

Witam ja w automacie mam dmuchawę :

Min 20% max 45% - U mnie 20% min obrotów idealnie podtrzymuje palenisko przy pracy pieca w mocach minimalnych i przy wychodzeniu z trybu nadzoru. Jak dałem ostatnio na 15% do doznałem strasznego zaczadzenia i zasmolenia pieca z braku tlenu.

Ilość powietrza - 27%

Przy pracy automatycznej u mnie dmuchawa bardzo rzadko przekracza 30% obrotów

Jeśli chodzi o płomień to staram się żeby był jak najbardziej okalający talerz a żar obejmował jak największą część retorty. Niestety taki spokojny płomień "jak z ogniska" jest możliwy tylko przy niższych zakresach pracy dmuchawy , gdy piec zaczyna nadganiać do temp. zadanej ( dmuchawa powyżej 25% )wtedy płomień jest już mocno kształtowany dmuchawą.

Witam po dłuższej chorobie. Mam nadzieję, że to nie efekt pędzenia w mrozie i chlupie ze sklepu. Ale znów wiem więcej i nawet w jednym sklepie dostałem od sprzedawcy broszurkę, którą dostał na targach BUDMA. Dotyczyła produktów Galmetu i było ich tam kilka, a ja wybrałem poniższe, aby zapytać Was o zdanie.

1. pompa ciepła New MiniLand, pracująca w systemie ziemia – woda; ma ktoś z Was, proszę o opinie?

2. akurat ten model kotła c.o.: EKO-GT KWP 16 S UNIWERSALNY, z zasobnikiem paliwa i podajnikiem skośnym przystosowanym do spalania ekogroszku, mieszanki miału z ekogroszkiem oraz biomasy jaką jest pelet.

DanielRomian, czyli co, według ciebie zasypowy odpada. Prawda jest taka, że trzeba go czyścić codziennie (wyciąganie popiołu), bo też nie każdy taki piec wygasza, czyli dochodzi do tego jeszcze rozpalanie paleniska. A w kotle z podajnikiem rozpala się raz na jaki okres?

W kotle z paleniskiem rozpalasz praktycznie raz i to tyle. Kocioł pracuje cały czas to i palenisko się cały czas pali. Popiół wyciągasz z dolnej komory pod paleniskiem więc to w ogóle nie koliduje.

W zasadzie wygaszać trzeba tylko w przypadku gruntownego czyszczenia kotła, przy drobniejszych pracach " czyszczących" idzie sobie poradzić nawet bez wygaszanie.

Uwierz mi że ja miałem ostatnie 5 lat do czynienia z zasypowym i teraz kiedy przesiadłem się do pieca z podajnikiem to tak jakbym malucha zmienił na porządne, może nie luksusowe ( luksus to jest w domu na instalacji gazowej) ale nowoczesne auto.

Myślę że nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli możliwość finansowo - techniczną to nawet się nie zastanawiaj.

A ja mam pytanko

Czy temp. zadana na kotle ma jakiś wpływ na temp w domu kiedy na wszystkich grzejnikach są termostaty?

Chodzi o to czy np. kiedy wszystkie grzejniki mam na "4" to czy ma to jakieś znaczenie w mocy grzewczej kiedy na piecu mam 56C albo 65C?

Czy ustawiając na piecu 65C ta "4" na termostacie będzie dawała większa temp. w pokoju czy to nie ma znaczenia?

Z góry dzięki za odpowiedź

Wtrącę się trochę ale potrzebuję rady użytkowników Galmetów. Do wakacji muszę kupić kociołek z podajnikiem i właśnie Galmet jest moim faworytem ze względu na cenę, dobry wymiennik - moim zdaniem, przyzwoity sterownik i ogólnie jakość wykonania. Pytanie zasadniczo dotyczy palnika. Waham się pomiędzy retortą obrotową a palnikiem skośnym. Skośny wydaje się być mniej awaryjny i ma mniejsze opory podawania ale brak niestety jakichkolwiek opinii użytkowników.

obrotówka z kolei uznanej firmy Pancrpol ale zawsze większe ryzyko awarii.

Co wybrać..?

Problemy są zawsze i nie ma kotłów bez problemu...to że ktoś nie pisze o innych to nie znaczy że są lepsze. A czy dobre czy złe...ważne że piszą i wymieniamy się doświadczeniami i Ktoś pomoże. Osobiście teraz to zaryzykował bym coś ze sterownikiem Bruli lub eCoal. Zaletą tych sterowników jest to (moim zdaniem), że można podejrzeć inne kotły w necie jak pracują. Są nowoczesne a ja lubię takie nowości :). Poza tym skłaniałbym się do paleniska II generacji czyli Brucera. A reszta to sama blacha. Edytowane przez DanielRomian