timon120777 21.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 użycie eko będzie zwiększone aż do momentu stabilizacji temperatury w pomieszczeniach na wyższym niż dotychczas poziomie.u Ciebie oprócz niższej temperatury ustawionej na termostatach jest również niższa temperatura całego budynku i do momentu kiedy ściany,stropy i podłogi nie osiągną wyższej temperatury będzie drożej. kociołek bez problemu będzie grzał tak jak grzeje teraz. może jedynie pracować z większą mocą i na pewno większym zużyciem opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 21.02.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Chcę kupić dobry kocioł, czy Taurus może zasługiwać na taką ocenę? ale po co zasypowy....nie lepiej mieć spokój i kupić z podajnikiem...Kolega ma zasypowy i co 2 palenie musi wszystko czyścić. Są one tańsze i to o wiele...a z podajnikiem droższe..więc albo Daewoo albo Audi ...gdybym teraz mając taką wiedzę o piecach...choć nie uważam że jestem ekspertem...to pomyślał bym może Defro... Ling Duo albo może coś z Hefa lub heiztechnik...zwróciłbym też na sterownik i na pewno musiał by mieć eCoal lub Bruliego...ale to tylko moje przemyślenia...ale zacznij od prostych porównań za i przeciw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 21.02.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Łukasz12345dodam do wypowiedzi Timona...jeśli masz zawór 3D na powrocie to otwórz go prawie na maksa....czyli np 90% wody z powrotu z biegu a 10% z kotła. Ja tak mam i jak żona odkręci na ful piec ładnie nadgania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 23.02.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Łukasz12345 dodam do wypowiedzi Timona...jeśli masz zawór 3D na powrocie to otwórz go prawie na maksa....czyli np 90% wody z powrotu z biegu a 10% z kotła. Ja tak mam i jak żona odkręci na ful piec ładnie nadgania... Ok, dzięki wielkie dla Was Tak właśnie mam ustawiony 3D , na przedostatniej kresce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 23.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Sprawdziłem sobie wersję sterownika - zgłasza się 1.2.21d Jest jakiś nowszy ? - oficjalnie chyba nie... ja mam kocioł z maja 2011 i mam wersje 1.2.32a mam pytanie do uzytkowników experta jakie macie dmuchawy wpa06 czy 07? jakie macie min i max nastawy dmuchawy? jakiej wartosci macie parametr ilosc powietrza? i do jakiej max wartosci dochodzi dmuchawa podczas pracy automatycznej? jaki macie płomień podczas 100% pracy? spokojny jak z ogniska czy szumiacy, sztywny jak z palnika? i ktory lepszy ? dzieki z góry za odp Edytowane 23 Lutego 2012 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 24.02.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ja mam kocioł z maja 2011 i mam wersje 1.2.32a mam pytanie do uzytkowników experta jakie macie dmuchawy wpa06 czy 07? jakie macie min i max nastawy dmuchawy? jakiej wartosci macie parametr ilosc powietrza? i do jakiej max wartosci dochodzi dmuchawa podczas pracy automatycznej? jaki macie płomień podczas 100% pracy? spokojny jak z ogniska czy szumiacy, sztywny jak z palnika? i ktory lepszy ? dzieki z góry za odp Witam ja w automacie mam dmuchawę : Min 20% max 45% - U mnie 20% min obrotów idealnie podtrzymuje palenisko przy pracy pieca w mocach minimalnych i przy wychodzeniu z trybu nadzoru. Jak dałem ostatnio na 15% do doznałem strasznego zaczadzenia i zasmolenia pieca z braku tlenu. Ilość powietrza - 27% Przy pracy automatycznej u mnie dmuchawa bardzo rzadko przekracza 30% obrotów Jeśli chodzi o płomień to staram się żeby był jak najbardziej okalający talerz a żar obejmował jak największą część retorty. Niestety taki spokojny płomień "jak z ogniska" jest możliwy tylko przy niższych zakresach pracy dmuchawy , gdy piec zaczyna nadganiać do temp. zadanej ( dmuchawa powyżej 25% )wtedy płomień jest już mocno kształtowany dmuchawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 26.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 A mi wlasnie spie.... sie kondensator od silnika podajnika.Piec dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 27.02.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam po dłuższej chorobie. Mam nadzieję, że to nie efekt pędzenia w mrozie i chlupie ze sklepu. Ale znów wiem więcej i nawet w jednym sklepie dostałem od sprzedawcy broszurkę, którą dostał na targach BUDMA. Dotyczyła produktów Galmetu i było ich tam kilka, a ja wybrałem poniższe, aby zapytać Was o zdanie. 1. pompa ciepła New MiniLand, pracująca w systemie ziemia – woda; ma ktoś z Was, proszę o opinie? 2. akurat ten model kotła c.o.: EKO-GT KWP 16 S UNIWERSALNY, z zasobnikiem paliwa i podajnikiem skośnym przystosowanym do spalania ekogroszku, mieszanki miału z ekogroszkiem oraz biomasy jaką jest pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 27.02.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 DanielRomian, czyli co, według ciebie zasypowy odpada. Prawda jest taka, że trzeba go czyścić codziennie (wyciąganie popiołu), bo też nie każdy taki piec wygasza, czyli dochodzi do tego jeszcze rozpalanie paleniska. A w kotle z podajnikiem rozpala się raz na jaki okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 27.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 DanielRomian, czyli co, według ciebie zasypowy odpada. Prawda jest taka, że trzeba go czyścić codziennie (wyciąganie popiołu), bo też nie każdy taki piec wygasza, czyli dochodzi do tego jeszcze rozpalanie paleniska. A w kotle z podajnikiem rozpala się raz na jaki okres? W kotle z paleniskiem rozpalasz praktycznie raz i to tyle. Kocioł pracuje cały czas to i palenisko się cały czas pali. Popiół wyciągasz z dolnej komory pod paleniskiem więc to w ogóle nie koliduje. W zasadzie wygaszać trzeba tylko w przypadku gruntownego czyszczenia kotła, przy drobniejszych pracach " czyszczących" idzie sobie poradzić nawet bez wygaszanie. Uwierz mi że ja miałem ostatnie 5 lat do czynienia z zasypowym i teraz kiedy przesiadłem się do pieca z podajnikiem to tak jakbym malucha zmienił na porządne, może nie luksusowe ( luksus to jest w domu na instalacji gazowej) ale nowoczesne auto. Myślę że nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli możliwość finansowo - techniczną to nawet się nie zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 27.02.2012 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a w kotle z podajnikiem to nie wygaszasz....dopóki jest eko z zasobniku, albo coś się nie zepsuje . Ja mam już 3 sezon i przez ostatnie 2 sezony nie wygaszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 28.02.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 A ja mam pytankoCzy temp. zadana na kotle ma jakiś wpływ na temp w domu kiedy na wszystkich grzejnikach są termostaty?Chodzi o to czy np. kiedy wszystkie grzejniki mam na "4" to czy ma to jakieś znaczenie w mocy grzewczej kiedy na piecu mam 56C albo 65C? Czy ustawiając na piecu 65C ta "4" na termostacie będzie dawała większa temp. w pokoju czy to nie ma znaczenia? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.02.2012 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nie ma znaczenie bo masz termostaty, jak będziesz miał wyższą temperaturę na piecu to szybciej ogrzejesz pomieszczenia....z racji wyższej temperatury na piecu. Ale jak rośne temperatura zewnętrzna to obniżam temp pieca. Ale nie poniżej 55 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 28.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wtrącę się trochę ale potrzebuję rady użytkowników Galmetów. Do wakacji muszę kupić kociołek z podajnikiem i właśnie Galmet jest moim faworytem ze względu na cenę, dobry wymiennik - moim zdaniem, przyzwoity sterownik i ogólnie jakość wykonania. Pytanie zasadniczo dotyczy palnika. Waham się pomiędzy retortą obrotową a palnikiem skośnym. Skośny wydaje się być mniej awaryjny i ma mniejsze opory podawania ale brak niestety jakichkolwiek opinii użytkowników. obrotówka z kolei uznanej firmy Pancrpol ale zawsze większe ryzyko awarii.Co wybrać..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 29.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jeszcze co do tego kotła, to podobno jedna z lepszych alternatyw za taką jakość i za taką cenę na rynku polskim - nie mówię o Viessmannach czy Vaillantach. To jak, ma ktoś i może coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 29.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ja mam podobne problemy, ale na tym forum powoli dojrzewam do decyzji, żeby w końcu kupić kociołek z Galmetu. Tak, jak mówisz, jakość, cena, ogólnie wszystko jest ok. Tylko jeszcze trzeba wybrać najlepsze "oprzyrządowanie", zresztą, zwał jak zwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 01.03.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Problemy są zawsze i nie ma kotłów bez problemu...to że ktoś nie pisze o innych to nie znaczy że są lepsze. A czy dobre czy złe...ważne że piszą i wymieniamy się doświadczeniami i Ktoś pomoże. Osobiście teraz to zaryzykował bym coś ze sterownikiem Bruli lub eCoal. Zaletą tych sterowników jest to (moim zdaniem), że można podejrzeć inne kotły w necie jak pracują. Są nowoczesne a ja lubię takie nowości . Poza tym skłaniałbym się do paleniska II generacji czyli Brucera. A reszta to sama blacha. Edytowane 1 Marca 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 02.03.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czy mieliście problemy z wyborem retorty? bo już jestem na etapie, powiedzmy, wstępnego podejmowania decyzji, ale jeszcze chciałbym się dopytać o rzeczy, które mogą sprawić jak najwięcej problemów. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 02.03.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Palenisko II generacji? A co to znaczy? Bo brzmi jak z badań atomowych . A tak na poważnie, to te sterowniki Bruli lub eCoal są dużo lepsze od tych, które montuje Galmet? Czy może to raczej kwestia indywidualnego wyboru (estetyka, np.)? No i jak z ceną i serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 02.03.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Hypcio, wybacz szczerość, ale myślę, że odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz w wątkach poświęconych danemu zagadnieniu. Jest obszerny i nie jeden wątek związany z kotłami zasypowymi i tam bankowo są ludzie znający temat od podszewki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts