Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

palniki 2 generacji to palniki które oprócz ekogroszku o granulacji 5-25mm i wartości opałowej 25MJ spalą bez problemów również węgle sortymentu 5-31mm oraz mieszanki różnych typów paliw jak np miał/eko, owies/eko , pellet/eko jak również sam miał

mają inną konstrukcję i paleniska oraz ślimaka a zarazem sposób podawania opału do palnika- w zwykłej "fajce" opał jest wypychany do góry zaś w palnikach 2 generacji jest wypiętrzany.

co do sterowników to ja osobiście uważam że kazdy musi znaleźć taki który mu odpowiada

Ja np jak patrzę na sterownik u mojego szwagra to dostaję zawrotów głowy a on go ogarnia w 5 sekund, nie chodzi tutaj raczej o estetykę a o indywidualne podejście użytkownika oraz o funkcjonalności jakie dany ster ofiaruje.

jeśli ktoś potrzebuje mniej skomplikowanego tylko po to by pilnował temperatury zadanej CO i CWU nie potrzebuje COBRY PUMY, czy Koali

Jak koś nie ma pojęcia o paleniu i nie ma czasau na siedzenie w kotłowni godzinami polecam automatypracujące w oparciu o różne algorytmy czy to PID czy FL czy Koalę.

Bruli to też nie do końca zwykły sterownik dwustanowy.

każdy musi zdecydować czego oczekuje

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

palniki 2 generacji to palniki które oprócz ekogroszku o granulacji 5-25mm i wartości opałowej 25MJ spalą bez problemów również węgle sortymentu 5-31mm oraz mieszanki różnych typów paliw jak np miał/eko, owies/eko , pellet/eko jak również sam miał

mają inną konstrukcję i paleniska oraz ślimaka a zarazem sposób podawania opału do palnika- w zwykłej "fajce" opał jest wypychany do góry zaś w palnikach 2 generacji jest wypiętrzany.

co do sterowników to ja osobiście uważam że kazdy musi znaleźć taki który mu odpowiada

Ja np jak patrzę na sterownik u mojego szwagra to dostaję zawrotów głowy a on go ogarnia w 5 sekund, nie chodzi tutaj raczej o estetykę a o indywidualne podejście użytkownika oraz o funkcjonalności jakie dany ster ofiaruje.

jeśli ktoś potrzebuje mniej skomplikowanego tylko po to by pilnował temperatury zadanej CO i CWU nie potrzebuje COBRY PUMY, czy Koali

Jak koś nie ma pojęcia o paleniu i nie ma czasau na siedzenie w kotłowni godzinami polecam automatypracujące w oparciu o różne algorytmy czy to PID czy FL czy Koalę.

Bruli to też nie do końca zwykły sterownik dwustanowy.

każdy musi zdecydować czego oczekuje

Jeżeli chodzi o palenisko to obrotowy Pancerpol spali bez problemu te wszystkie paliwa które wymienił Timon. Mam Galmeta 17 kw z taką retortą i sterownikiem Perfekt, nie powiem żeby był prosty w obsłudze, trzeba się z nim "zaprzyjaźnić" i potem już jest z górki.

obrotówkę pancerpola chyba też zaliczają już do palników 2 generacji ale to pytanie należałoby komuś mądrzejszemu ode mnie zadać

Nie obrotowy palnik pancerpola nie może być zaliczany do tzw II-ej generacji.

Jest jednak już bardziej uniwersalny od zwykłego.

Tutaj dalej paliwo wychodzi po tzw. fajce, jedynie dodano wewnętrzna koronkę obrotową umożliwiająca spalanie dobrego miału węglowego.

Ślimak ma pręt przechodzący przez kolano paleniska i na końcu jest napęd wprawiający w ruch takie 2łopatki z płaskownika, one z kolei zachodzą na zęby koronki obrotowej i powodują jej powolny obrót. Ten ruch obrotowy ma zrywac spieki paliw miałowych.

tzw. palnik II-ej generacji z grubsza polega na tym,że w strefie paleniska opał nie jest wypychany po kolanie, ale jest wypiętrzany w górę przeciwzwojem ślimaka..

Edytowane przez Jarecki79

Nie obrotowy palnik pancerpola nie może być zaliczany do tzw II-ej generacji.

Jest jednak już bardziej uniwersalny od zwykłego.

Tutaj dalej paliwo wychodzi po tzw. fajce, jedynie dodano wewnętrzna koronkę obrotową umożliwiająca spalanie dobrego miału węglowego.

Ślimak ma pręt przechodzący przez kolano paleniska i na końcu jest napęd wprawiający w ruch takie 2łopatki z płaskownika, one z kolei zachodzą na zęby koronki obrotowej i powodują jej powolny obrót. Ten ruch obrotowy ma zrywac spieki paliw miałowych.

tzw. palnik II-ej generacji z grubsza polega na tym,że w strefie paleniska opał nie jest wypychany po kolanie, ale jest wypiętrzany w górę przeciwzwojem ślimaka..

Jak go zwał tok go zwał, ważne że spełnia swoje zadanie, wg. mnie nie gorzej niż Brucer i cała reszta która się od niego wywodzi. Pancerpol obrotowy spali wszystko co tylko przejdzie przez kolano, nie tylko dobry miał, wiem bo testowałem.

Jak go zwał tok go zwał, ważne że spełnia swoje zadanie, wg. mnie nie gorzej niż Brucer i cała reszta która się od niego wywodzi. Pancerpol obrotowy spali wszystko co tylko przejdzie przez kolano, nie tylko dobry miał, wiem bo testowałem.

Obrotóweczka pancerpola nie jest zła. To dobry palnik miałowo-groszkowy, producent daje naprawdę dobrą instrukcję, ze strony producenta palnika można także pobrać filmik pokazujący podstawowe czynności. Duży producent, dobre zaplecze serwisowe.

Ostatnio palnik przeszedł drobne modyfikacje, obecnie łatwiej wyjąć ślimak jak w pierwszych modelach. Nie trzeba już luzować zawleczki od strony paleniska.

no i jak zwykle Timon i Jarecki wyjaśnili wszystko pięknie..:)..ale obserwując forum to zabrakło Suspensera ...może coś doda.

Jeśli chodzi o eCoal lub Bruli to ciekawy interfejs mają a cena Experta na stronie producenta to około 650, a Bruliego na alegroszu za niecały 1000 można kupić. Ale niektóre piece mają fabryczne montowane eCoal lub Bruli. Osobiście mi się podobają te sterowniki i na razie mogę tylko pomarzyć...

Ale może użytkownicy mają, inne, nowe problemy. Spokojnie, inne fora sobie kopiuję i wszystko składam w jeden plik, ale nie wszędzie znajduje interesujące mnie informacje. Tym bardziej, jeżeli chodzi o Galmet, czy inne firmy, bo już zostały trochę zmodyfikowane ich wcześniej oferowane an rynku urządzenia grzewcze.

Dzięki oczywiście za radę, ale tak właśnie trzeba postępować, żeby mieć kompleksowe informacje. Miłej niedzieli.

"Jeżeli chodzi o palenisko to obrotowy Pancerpol spali bez problemu te wszystkie paliwa które wymienił Timon. Mam Galmeta 17 kw z taką retortą i sterownikiem Perfekt, nie powiem żeby był prosty w obsłudze, trzeba się z nim "zaprzyjaźnić" i potem już jest z górki. "

Paleniska II generacji w Galmecie? To chyba dobrze o nich świadczy?

A te sterowniki, o których piszesz, DaneilRomian, to są aż tak drogie? Ale czy warte swojej ceny, czy tylko Ci się po prostu podobają?

Hypcio ...czy Galmet pakuje te paleniska to nie wiem, nie sprawdzałem. Jeśli chodzi o sterowniki eCoal i Bruli..dlaczego mi się podobają....mają zapisywane temperatury spalin, otoczenia, kotła....obliczają sobie same ilości eko...no niby bajerancki ale można zobaczyć statystyki i porównywać z różnymi okresami. Jak dla mnie to warte tych pieniędzy bo różnica pomiędzy Expertem a Brulim jest około 350 PLN to chyba warte (ale w niektórych kotłach są instalowane fabrycznie a te 350 PL to różnica jakby ktoś miał zmieniać sterownik)...i masz całą historię pracy kotła..i możesz podejrzeć przez neta gdziekolwiek jesteś na Świecie...sterowniki te same dobierają parametry spalania...dużo możesz się dowiedzieć na stronie producenta. A jeśli chodzi o kocioł to raczej bym patrzył na rodzaj paleniska i jaki ma sterownik...a dopiero bym brał pod uwagę producenta kotła.

Wtrącę się trochę ale potrzebuję rady użytkowników Galmetów. Do wakacji muszę kupić kociołek z podajnikiem i właśnie Galmet jest moim faworytem ze względu na cenę, dobry wymiennik - moim zdaniem, przyzwoity sterownik i ogólnie jakość wykonania. Pytanie zasadniczo dotyczy palnika. Waham się pomiędzy retortą obrotową a palnikiem skośnym. Skośny wydaje się być mniej awaryjny i ma mniejsze opory podawania ale brak niestety jakichkolwiek opinii użytkowników.

obrotówka z kolei uznanej firmy Pancrpol ale zawsze większe ryzyko awarii.

Co wybrać..?

Witaj, Jeżeli chcesz Galmeta to proponuje obejrzenie Galmet eko gt kwp2- 16m(ruszt żeliwny dwa poziomy wyjmowany,moc 16kw retorta obrotowa) to fajna jednostka tylko uważaj żeby ci nie wcisneli starszego modelu przy kupowaniu(tak załatwili mnie nie informując czy godzę się na kocioł z roku 2011 i wstarej budzie), bo są już nowe ładniejsze i podłączenia mają fajne.Tak poza tym jestem zadowolony pracuje bardzo dobrze,jeszcze jak będziesz palił eko sortem 31.1 lub 31,2 i kaloryczności do 26kj/kg to będzie to czysta przyjemność wymiennik kotła bardzo mało się brudzi przy tych węglach.

Edytowane przez jaceksw47

Hypcio. Taurusy to nawet niezłe kotły. Można o nich poczytać na różnych forach. Więc odsyłam do wątków w tym temacie. jeżeli nadal chcesz kupić ten piec z Galmetu, to pogadaj o nowych sterownikach i w ogóle o nowszych modelach, bo lepiej dołożyć, a mieć coś, może nie hiper innowacyjnego, ale zawsze troszkę nowszego. A jak zapytasz, to może akurat. No i są teraz jakieś targi za niedługo (zresztą cały czas są w Polsce jakieś imprezy, na któtych można dowiedzieć się wiele więcej i to od samych producentów - dlatego też bym je polecał każdemu, kto buduje i jest na różnym etapie.

jaceksw47. Czyli kupowałeś kocioł już w roku 2012? I czy to jest ten model http://galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=114&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

Masz jeszcze jakieś inne urządzenia grzewcze Galmetu? Bo też się nad nimi zastanawiam.

Edytowane przez marcin00

jaceksw47. Czyli kupowałeś kocioł już w roku 2012? I czy to jest ten model http://galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=114&id_men=24&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

Masz jeszcze jakieś inne urządzenia grzewcze Galmetu? Bo też się nad nimi zastanawiam.

innych urządzeń nie mam ale mogę ich polecić (nie jestem naganiaczem firmy galmet i nie jestem stronniczy ,jestem instalatorem czyt.hydraulik)

tak, tylko musisz się dobrze przyjrzeć tym konstrukcjom wymiennika 16kw i 17 kw są bardzo podobne 17 kw ma dodatkową przewałę skośną nad retortą co dla mnie jest nieporozumieniem ,po pierwsze czyszczenie jej to porażka, nie wyczyścisz jej jak się po pachy nie ubrudzisz.po drugie ta przewała zakłóca zawirowanie spalin( tu zwracam się w kierunku pana zawijana jest takie forum proponuje poczytać) i ich dopalenie,model 16kw M to jednostka moim zdaniem idealna,można zmienić sterownik na jakiś ecoal i niebędziesz nic dłubać w ustawieniach, ja na experta nie narzekam dostroiłem go i teraz się cieszę piękna pracą kotła ,oczywiście moc kotła dobierz do swojego domu ,wiedz że szesnastka pociągnie chałupę i 250m2 dobrze docieploną i będzie mało spalać,galmet ma też dobre zasobniki wody (bojlery) ja mam biawar quatro100l 23kw wężownicę i jestem bardzo zadowolony nagrzanie wody w dwadzieścia minut bardzo duża wydajność,jeżeli będziesz dbał o anodę w bojlerze i jakość wody w domu to wszystko będzie pracowało bez zarzutu, montując kocioł jeżeli wiesz że woda powrotna wraca mocno z chłodzona to warto wrzucić na powrocie zawór podmieszający np, hertz przelotowy plus głowica z kapilarą.W ten sposób zabezpieczysz zimny powrót do kotła.

Dzięki. Właśnie wczoraj poświęciłem trochę czasu na czytanie o różnych sterownikach. Jest tego bardzo dużo, ale skupiam się tylko na tych, które ma Galmet lub firmy o podobnych parametrach kotłów oraz zbliżone cenowo. Co do targów, to polecają mi je także moi znajomi, więc z pewnością na któreś zajrzę jak nie będą zbyt daleko. A dziś dzień czytania i poszukiwania wątków o pompach ciepła. Ale raczej, żeby się ugruntować w przekonaniu, że to jeszcze nie na moją kieszeń - chyba, że dowiem się czegoś całkowicie innego i poznam bardzo atrakcyjne oferty.

No, dobrze mieć "pod ręką" instalatora, który obiektywnie wypowie się o konkretnym producencie (np. w tym przypadku o Galmecie). Takich, bezinteresownych opinii powinno być jak najwięcej, aby można było sobie wyrobić prawdziwe i realne zdanie na temat produktów, które w końcu mają służyć nam wszystkim przez długie lata. I dostrajanie sterownika - żeby było tak proste, jak dostrojenie gitary:). Ale wszystkiego przecież można się nauczyć, mam nadzieję, że w tym przypadku będzie podobnie.

O pompach ciepła było ostatnio sporo artykułów w prasie budowlanej. Nie pamiętam teraz tytułu, ale nawet w jednym z artykułów było porównanie różnych pomp, m.in. z Galmetu - chyba coś dla Ciebie. Wejdź do kiosku i się rozejrzyj - na pewno znajdziesz. A przede wszystkim poszperaj tutaj na forum, to jest kopalnia wiedzy.

Od tego są przecież tego typu fora. Jakby zrobić i wydać z niektórych wątków książki, to można by zbić fortunę. Naprawdę, niektórzy imponują nie tylko wiedzą, ale i umiejętnością zrozumiałego jej przekazania. To jest najfajniejsze. Pozdrawiam prawdziwych fachowców, wręcz profesorów:)

jaceksw47, czyli czyszczenie niezasypowca też może być takie przechlapane? Dużo mówicie o zmianach elsterowskich sterowników? Czy to na serio taki problem Galmetu, że daje dobre, ale klienci chcą i tak je zmieniać? Bo nie rozumiem o co chodzi. Jeżeli mam dobry sterownik - no chyba, że chcę mieć rewelacyjny.

I co to znaczy "jeżeli będziesz dbał o anodę w bojlerze"? Jak to się robi? Moi rodzice mają 3 sezony bojler z elektrometu - powiem potem jaki model i chyba musieliby zrobić coś z tą anodą. Tylko nie wiem jak i co?