Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Posiadamy podgrzewacz do wody firmy Galmet! Niestety po 2,5 roku zrobiła w zbiorniku dziurka wielkości główki od szpilki! Gwarancja na tego typu podgrzewacze to 48 miesięcy- niby się łapiemy, ale niestety nie była wymieniana anoda i gwarancję szlag trafił!!! Serwisant powiedział,że w każdym bojlerze jest anoda- to dlaczego firmy GALMET tak szybko zaczął przeciekać??? Oczywiście odmówiono naprawy gwarancyjnej! Podobno tak zawsze wykręcają się od napraw. NIGDY więcej produktów TEJ firmy. Pan z serwisy powiedział, że można tą dziurkę zaspawać!!!

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem szczerze, że taka sytuacja lekko mówiąc nie napawa optymizmem! Ale chyba nie ma znaczenia, że anoda nie była wymieniana, skoro i tak posiadaliście na całe urządzenie pełną gwarancję. A pan z serwisu, to już w ogóle zachował się jak najgorsza opinia o Galmecie. Jak by tak oni o tym wiedzieli... Chyba, że wiedzieli. No i to hasełko "można zaspawać".

A teraz jaki macie podgrzewacz do wody? Cenowo i jakościowo lepszy i kiedy ta "awaria" miała miejsce.

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów. Ja także będę się z tym wszystkim musiał zmierzyć i nie jest wcale łatwo.

W karcie gwarancyjnej jest wyraźnie napisane,że anodę należy wymieniać, jest to obwarowane utratą gwarancji.

Ja w swoim zbiorniku od solara mam już 3anodę wymienioną.... kieszeni nie urywa.

W ramach ciekawostki powiem jednak,że u siebie jeszcze przy wcześniejszym bojlerze miałem wymieniony na gwarancji cały ten dynks do regulacji grzałki, ale serwisant powiedział,że pierwszy i ostatni raz, bo jakiegoś tam zaworka czy czegos nie było przy bojlerze zamontowane i równiez powiedział, że już gwarancji nie ma... :) :) :)

Z tymi bojlerami to firmy na 4łapy kute, trzeba się chyba od nich zacząć uczyć....

Edytowane przez Jarecki79

Czy ma ktoś galmeta KWP12 ze sterownikiem expert ? Jeśli tak to potrzebuje ustawień

Tam jest taki malutki palniczek z wolnoobrotową przekładnią.

Najlepiej wyłącz automat i pracuj dwustanowo.

Pełna moc dla tego palnika to 20sekund podawanie na ok.32sekundy pauzy dla ekoretu

Idzie dobrac ok. 17-20sek. podawanie na pauze w okolicy 54sekund, zależy od węgla.

Nadmuch prawie na minimum, (najlepiej jakby była dmuchawa WPa07)

Ten palnik bardzo wrażliwy, potrafi być wredny i wygasac lub niedopalać. Zmiany naprawdę minimalne i długa obserwacja. Groszek najlepiej z tych drobnych, zbyt duże bryłki też robi bóle....

Pełna moc dla tego palnika to 20sekund podawanie na ok.32sekundy pauzy dla ekoretu

Idzie dobrac ok. 17-20sek. podawanie na pauze w okolicy 54sekund, zależy od węgla.

Ten palnik bardzo wrażliwy, potrafi być wredny i wygasac lub niedopalać. Zmiany naprawdę minimalne i długa obserwacja. Groszek najlepiej z tych drobnych, zbyt duże bryłki też robi bóle....

Wtrącę słowo, ktoś z kolegów forum pisał że poprawił trochę koronkę nacinając ją odpowiednio i bardzo poprawiło się spalanie oraz nie wygasa(nawet wrzucił zdjęcia jak to zrobić).

Wtrącę słowo, ktoś z kolegów forum pisał że poprawił trochę koronkę nacinając ją odpowiednio i bardzo poprawiło się spalanie oraz nie wygasa(nawet wrzucił zdjęcia jak to zrobić).

To była moja przeróbka i moje zdjęcia. W jakimś zakresie pomaga :) ale natchnąłem się juz na węgiel na którym i to rozwiązanie poległo :)

Ile jeszcze czasu będzie trzeba poprawiać niedoróbki producentów? Nie lepiej takie problemy kierować prosto do nich? Niech to niwelują na etapie projektu i produkcji. Co myślicie? W końcu wszyscy mówią, że działają dla Klienta, to niech go w końcu posłuchają, a też będą mieli lepsze opinie i pewniejszą sprzedaż.

dmuchawa jest WPa07. A ten nadmuch to to w ilu procentach ma śmigac bo u mnie jeżeli ustawie po niżej 20% to zajdzie piec sadza

dmuchawa jest WPa07. A ten nadmuch to to w ilu procentach ma śmigac bo u mnie jeżeli ustawie po niżej 20% to zajdzie piec sadza

To już kwestia indywidualnej praktyki. Zależy od konkretnego węgla, ciągu kominowego i napowietrzenia danej kotłowni.

Musisz się trochę pobawić, innego wyjścia nie ma.

A czy inne sterowniki - nie te z Elstera - używane w innych piecach można łatwiej ustawić, czy wszystko wymaga dłuższego czasu i często trzeba stosować metodę "prób i błędów", albo liczyć na forumoiwczów, jak w tym przypadku. Czy może instalator powinien mi pomóc w tym przypadku - tylko czy wtedy uda mi się wszystko zapamiętać. Jak to jest, bo z tego co czytam, wszystko wychodzi w praniu, jak juz sie ma piec i pali się. A ilość spalanego paliwa jak już zauważyłem zależy od bardzo wielu czynników? A trwałość takiego średniego kotła to w latach ile i jakie są najtrwalsze, czy może nie ma już takich różnic?

Wszystko musi mieć swój czas. Nie opanujesz żadnego sterownika w kilka godzin, jeżeli ma dobrze działać i dobrze spalać paliwo. To przecież urządzenie, od którego zależy, ile wydasz na węgiel, itd. więc uczyć się trza. A spalanie zależy od wielu rzeczy, ale o tym najlepiej żeby opowiedział ci kolego z forum - Jarecki79.

Hypcio, awaria podgrzewacza nastąpiła w ubiegłym tygodniu. Jutro przyjeżdza mój brat i zabiera go do spawania migomatem(później musi sam ostygnąć, nie wolno studzić "doradził" pan z serwisu). Mam dość grzania wody do mycia w garnku.Może po spawaniu jeszcze trochę pociągnie. Z kaską krucho w tym roku stoimy.

Jarecki79. W karcie gwarancyjnej jest napisane i owszem,ale kto czyta kartę jeśli nic się nie dzieje???Otwieramy oczy, gdy pojawia się problem. Niestety. U moich wielu znajomych nie jest wymieniana anoda ,a zbiorniki są w całości po 10 lat, a tu jeszcze dobrze nie wykończyliśmy tego co jeszcze mamy do zrobienia po zamieszkaniu, a tu JUZ awaria! Masakra

Opinie są tak różne, jak różne są "złośliwości rzeczy martwych". A z tą nierdzewką to już pisałem: materiał będzie ok, a z kolei jakieś inne komponenty mogą zawodzić i sytuacja klops. To prawda, że przeważnie czytamy instrukcji "po fakcie" i raczej szybko się taka mentalność człowieka nie zmieni.

A anodę trzeba wymieniać. Nawet nie czytając gwarancji, wiele osób o tym "trąbi: na forum.

10 lat bez wymiany anody, to też kaskaderstwo:). Ale to tylko moja opinia.

Pozdrawiam wszystkie Panie, które nas czytają:)

Tyle to ja wiem, tylko z tego, co widzę, to z każdym sterownikiem jest trochę kłopotów organizacyjnych. Ale z drugiej strony, jak już się to wszystko po ustawia, to i będzie ciepło, i w miarę rozsądnie kosztowo, a nawet jest możliwość sterowania przez Internet. To raczej warto poświęcić na to czas, który i tak zwróci się wielokrotnie.