Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Powiedz mi co oznacza w sterowniku tak pozycja jak: powietrze/opał u mnie jest ustawiona na 20

hm a to mnie zaskoczyłeś nie ma takiego parametru...chyba masz najbardziej aktualny sterownik...wydaje mi się że jest to procentowy stosunek powietrza do opału...niestety nie mam obrotowej retorty. Poszukam instrukcji na stronie Experta i popatrzę. Mój sterownik jest z 2009, jak kupiłeś ostatnio swój piec to pewnie już z upgradem.

Piec wolno łapie temperaturę...a czy osiąga zadaną temperaturę i ile czasu pozostaje w nadzorze?

Piece z Expertem mają to do siebie że zawsze oscylują blisko zadanej temperatury, inne piece mają funkcję histerezy ale nie w przypadku mojego Experta. Nie mówię tu o histerezie CWU. Kolega ma taką możliwość ustawienia histerezy i tak np: temperatura zadana 50 st na histerezie ustawia 5 st, piec pracuje do 55 stopni i wychładza się do 45. Czyli 5 na + i na -....dość długo pozostaje w nadzorze. Ale czy to dobrze? Moim skromnym zdaniem NIE. Piec ma dłuższą "drogę " do uzyskania zadanej temperatury i jeszcze te 5 stopni z histerezy. Piec Galmeta z Expertem przekroczy o 1,2 stopnie i przechodzi w nadzór i jak wychłodzi się o dziesiątą część temperatury zadanej wchodzi do pracy ...czyli cały czas oscyluje w pobliżu temperatury zadanej. Generalnie mało pracuje z małymi przerwami.

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak dochodzi do zadanej ale trwa to bardzo długo, w nadzorze jest bardzo krótko bo temp. spada bardzo szybko. jestem załamany tym piecem. A jaką wybrać kaloryczność opału u mnie jest wysoka a jest jeszcze średnia i niska. Dużo też walczyłem z sadzą i żużlem ale teraz jest trochę lepiej choć nadal jest sporo żużlu.

Powiedz mi co oznacza w sterowniku tak pozycja jak: powietrze/opał u mnie jest ustawiona na 20

znalazłem ten parametr kopiuję to co znalazłem: POWIETRZE / OPAŁ 1÷100

Parametr ten pomaga zachować liniowość zależności ilości powietrza

od wydawanego opału w całym zakresie regulacji. Domyślna wartość

4,5 jest dostosowana do przekładni standardowego podajnika 1:900. Jeżeli

stosuje się podajniki z mniejszą przekładnią (np. 1:100) należy ten parametr

proporcjonalnie zwiększyć.

sprawdź jakie masz przełożenie na reduktorze...ja mam 1:1250 ale tego parametru nie mam...

może coś pomoże..:)

w moim przypadku to 4-5 podań i przerwa około 10 minut i znowu....

Sprawdź czy rura na powrocie jest ciepła czy zimna. Eko oczywiście suche:)....Kaloryczność zostaw jak masz. Sadza tworzy się jak jest mało powietrza a żużel jak za dużo ale też jak płomień jest mocno kopiący a żar prawie biały...

a te ustawienia które mam to mogą być czy coś byś zmienił a i dodam że temp. w domu nie przekracza 20 stopni niestety

wiem co masz na myśli w zeszłym roku to samo miałem ale później poszło wyżej...

Jakie masz przełożenie reduktora...chyba warto zmienić coś ...bo chyba masz za duży...

dziś wcześniej pisałem o swoich aktualnych ustawieniach ale skopiuję

zakres regulacji ustaw na 10 stopni

-Max podawania 16s / przerwa 41 s

-Min podawanie 16s / przerwa 85 s

-obroty ok19-22 (w zależności od opału)

-bezwładność...nie wiem po co ruszać te parametr....ustaw fabryczny

-przysłonę otwórz na 3-4 cm

-czopuch zamknięty ba 1/4

u mnie z tymi parametrami hula super i wychodzi ok 16 kg / 24h a w domku 22-23...

z retortą obrotową to chyba lepiej powinno się spalać...

Jakby co pisz co jeszcze to sprawdzę jak mam na piecu

a temp zadana to 45

jeśli chodzi o płomień to jest duży i uderza o to kółko które jest nad paleniskiem

generalnie powinien być lekko kopiący, żar żółty ale nie rażący lekko pomarańczowy a płomień powinien lekko opalać deflektor chodzi mi o zawijanie się płomienia. Podaj maila to podeślę fotkę jak u mnie to wygląda

-obroty ok19-22 (w zależności od opału)

chodzi o obroty max dmuchawy czy coś innego

nie maksymalne ale podczas pracy dmuchawy ja w trybie serwisanta zmieniłem jak dobrze pamiętam 40 lub 30 na zakresie maks i chyba 17 dla minimum...i z tego zakresu na poziomie użytkownika możesz sobie ustawić jakie maja być obroty dmuchawy gdy piec pracuje stabilnie. Gdy jednak spadnie temperatura na piecu to sterownik sam sobie będzie dobierał obroty z tego zakresu co ustawisz na poziomie serwisanta. Dlaczego tak zrobiłem....ponieważ raz mi praktycznie wydmuchało żar i zgasło. Temperatura spadała a piec coraz bardziej chciał utrzymać temperaturę i wchodził na maksymalne zakresy. Dlatego warto ustawić w zakładce ZAKRES REGULACJI maksymalna temperaturę ..ja mam 10 stopni. Dzięki temu zabezpiecza cię to przed wejściem pieca na zakres maksymalny przy obniżeniu się temp na piecu. Czyli taka histereza

Znalazłem przełożenie reduktora to 2500. Niestety coś nadal jest nie tak. Odłączyłem pogodówkę i ustawiłem 58 stopni. Piec bardzo długo dochodzi do temp. zadanej ok 30 minut. Później w podtrzymaniu jest ok 5-10 minut i temp. gwałtownie spada o jakieś 8 stopni. Co jeszcze zauważyłem to że grzejniki są tylko do połowy ciepłe tzn od góry a dół jest zimny. Mam dość przy starym piecu miałowym dopóki się nie zepsuł nie było takiego problemu

Przełożenie reduktora 2500?? coś dużo za dużo poszukaj parametru "i" u mnie 1250.

Może masz skopane kryzowanie na grzejnikach i dlatego są zimne na dole po zdławiony jest przepływ.

Zmieniłeś coś z tym parametrem powietrze/opał?? wkleiłem wczoraj co znalazłem w necie na ten temat...

Masz termostaty na grzejnikach?