Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak obiecałem wczoraj...wstawiam swoje ustawienia Galmet 25kW, sterownik Expert, zwykła retorta.

UŻYTKOWNIK

-moc kotła : 100%

-kaloryczność : wysoka właściwa

-ilość powietrza : 23% co daje 18% obroty dmuchawy

INSTALATOR

-temp. zał. pomp : 40 st

-tryb pracy kotła : automat

-przerwa nadzoru : 30 min

-czas wygaszania : 120 min

-max moc kotła : 16s podawanie / 41 s przerwa

-min moc kotła : 15s podawanie / 85 s przerwa

-histereza : CWU 3 st

-priorytet CWU : wyłączony

SERWISANT

-obr. min. dmuchawy : 10 %

-obr. max. dmuchawy : 30 %

- zakres regulacji : 10 st

-nadmuch nadzoru : 10s

-bezwładność obiektu : 1600s

Czopuch lekko przymknięty, przysłona na wentylatorze otwarta na ok. 3-4 cm., przełożenie reduktora 1/1250, temperatura zadana 45 st. , zawór 3D na powrocie (w pozycji 1/5 z pieca reszta z powrotu obiegu).

Przy tych parametrach spalanie na dzień obecny ok. 16 kg na dobę , a w domu 22-23 stopnie, grzejniki nie otwarte na maska ...są na 4 (4 na termostacie)

tak termostaty są. sorry 1500 na reduktorze powietrze opał pozostał bez zmian czyli 4,5

hoho jeszcze większe niż u moim przypadku....na sam początek to raczę zwiększyć ilość podawanego eko i nie zmieniaj czasu przerwy w podawaniu...masz chyba 85 jak pamiętam...poszukam jakie ustawienie dla parametru powietrze / opał dla tego przełożenia....

w tej chwili mam ustawione przy max 18 sek podawanie i 46 przerwa a przy min 18 sek podawanie 85 sekund przerwa. Jak się okazało to zawór 3D też jest ale an wyjściu z pieca tak jak pompa co ustawiona na 2 biegu. czopuch na 4 ząbku od pieca. temp zadana to 59 stopni i piec nie może długo do niej dobić

w tej chwili mam ustawione przy max 18 sek podawanie i 46 przerwa a przy min 18 sek podawanie 85 sekund przerwa. Jak się okazało to zawór 3D też jest ale an wyjściu z pieca tak jak pompa co ustawiona na 2 biegu. czopuch na 4 ząbku od pieca

Wiesz po co jest zawór 3D...mam nadzieję...ja mam na powrocie nie wiem po co montują go na wyjściu ale różne szkoły są.

Pompę przełącz na 1...wolniej woda płynie ale więcej jej się nagrzeje...czopuch ma być prawie otwarty na maksa, jak będzie zamknięty to biały dym będzie się cofał do zasobnika ....jak tylko otworzysz klapę...

Jak masz ustawiony zawór 3D?

co do zastosowania go to nie bardzo się orientuję, ustawiony jast na drugiej kropce od minimum

do zaworu podłączone są 3 rury ....jedna wychodzi z pieca do zaworu....i rozdziela się na dwie linie ....jedna do grzejników a druga na powrót do pieca i musi się tam też łączyć z rurą od powrotu z obiegu. Ja ma na odwrót...bo mam na powrocie.

Ja ma ustawione na pierwszy ząbek...Zawór 3D miesza na powrocie wodę bezpośrednio z pieca (małą ilość ja ją ustalam) z wodą która powraca z obiegu, po to aby do pieca nie wpadała wychłodzona zbytnio woda , co wpływa na wychładzanie pieca i na jego pracę.

A co to są te kryzy bo nie wiem. I jakie byś proponował mi ustawienie podawania eko

podawanie 17 s przerwa 85 s ....zobaczysz ja wtedy temp narasta...no i jaki jest płomień i jak układa się żar...tak jak wcześniej pisałem. Trzeba zgrać te parametry.

Kryzy mają za zadanie dławić przepływ wody w obiegu. Wiadomo ..różnej wielkości są grzejniki i w różnej odległości od pieca. Woda zawsze popłynie po najmniejszej linii oporu przepływu. Czyli szybciej popłynie do małego grzejnika i do tego co jest najbliżej pieca. Ale wiadomo różne grzejniki różne odległości.

Ja zrobiłem tak i sam doszedłem metodą prób i błędów do swoich ustawień. Grzejniki w całym domu ustawiłem na te same wartości...zdjąłem głowice i założyłem kapturki plastikowe te co były oryginalnie za zaworze i skręciłem je do połowy. Wykluczyłem w ten sposób wpływ termostatu na położenie iglicy w zaworze. Na wyjściu z grzejnika pod kapturkiem jest też zawór na klucz imbusowy ....odkręciłem ja na maksa czyli nie blokując przepływu na wyjściu z grzejnika.

Wtedy, latając po całej chacie sprawdzałem które grzejniki najbardziej się nagrzewają a które wolniej....te co szybko się nagrzewały zostały przymykane za zaworze na wyjściu z grzejnika....aż do momentu gdzie temperatura wyrównała się na wszystkich mniej więcej tak samo....czyli blokując przepływ na grzejnikach które się szybko nagrzewały więcej wody poszło dla tych co wolno się nagrzewały...

Kupiłem wcześniej pirometr który też mi pomógł w dokładniejszej ocenie temperatury na wejściu i na wyjściu z grzejnika....okazało się też że ten termometr wskazówkowy pokazuje temperaturę jaka idzie na grzejniki ...sterownik zaniżał o 8 stopni...dlatego jak na sterowniku mam 45 to rzeczywiście do na grzejniki idzie 53-54...

Edytowane przez DanielRomian

http://img819.imageshack.us/img819/3350/67293f4e02e0535dmed.jpg

Uploaded with ImageShack.us

różnica w zależności gdzie montowany jest zawór 3D.

Różne temperatury pieców i różne temperatury grzejników.

Ja mam po lewej...Twój piec po prawej...

Edytowane przez DanielRomian

Zawór 3D ma dwie funkcje - po lewej rozdzielania, a po prawej mieszania. Jeżeli pompa zamontowana jest przed zaworem to zawór będzie rozdzielał zasilanie kotła na zasilanie grzejników i powrót kotła, a jeśli pompa będzie za zaworem to zasilanie kotła zostanie zmieszane z powrotem grzejników i ta mieszanka zasilać będzie grzejniki.

Zawór 3D ma dwie funkcje - po lewej rozdzielania, a po prawej mieszania. Jeżeli pompa zamontowana jest przed zaworem to zawór będzie rozdzielał zasilanie kotła na zasilanie grzejników i powrót kotła, a jeśli pompa będzie za zaworem to zasilanie kotła zostanie zmieszane z powrotem grzejników i ta mieszanka zasilać będzie grzejniki.

a jak ktoś ma piec ze sterownikiem to przykład po prawej nie ma sensu....to po co sterownik..hehe...bez sensu wtedy taki układ...przecież na sterowniku ustalamy temperaturę a nie na zaworze...

Ma sens jeśli ktoś nie ma zaworów na grzejnikach bo na kotle w zasadzie nie możesz zejść poniżej 55c. Przykładem może być mój znajomy, który takowych zaworów grzejnikowych nie posiadał (stara instalacja) i zjechał z temp. kotła na 40c i załatwił sobie komin, a cieknąca sadza załatwiła mu ścianę w pokoju. Drugi przypadek to wtedy, kiedy ktoś ma podłogówkę - jak założysz siłownik na 3d to sterownik będzie pilnował temperatury wody na obieg podłogowy. Edytowane przez piotr.chojnice

• 2 weeks później...

WITAM WSZYSTKICH

Na wstępie zaznaczę,że jestem tu nowa, (zielona w tym temacie) ale potrzebuję PILNIE POMOCY

Mam piec galmet 12 z podajnikiem na groszek i sterownikiem Expert.

Fachowiec tak mi ustawił piec że pożera mi pół zasobnika (50kg) na dobę.

Wypada żużel zamiast popiołu

temp zadana 48 C dochodzi do 49 i spada do 46 i tak cały czas-piec nie wchodzi w stan podtrzymywania

Czy jest ktoś kto będzie mi wstanie pomóc

BŁAGAM O POMOC

WITAM WSZYSTKICH

Na wstępie zaznaczę,że jestem tu nowa, (zielona w tym temacie) ale potrzebuję PILNIE POMOCY

Mam piec galmet 12 z podajnikiem na groszek i sterownikiem Expert.

Fachowiec tak mi ustawił piec że pożera mi pół zasobnika (50kg) na dobę.

Wypada żużel zamiast popiołu

temp zadana 48 C dochodzi do 49 i spada do 46 i tak cały czas-piec nie wchodzi w stan podtrzymywania

Czy jest ktoś kto będzie mi wstanie pomóc

BŁAGAM O POMOC

A jakie masz parametry pieca...czasy podawana i przerwy , nastawy dmuchawy, przysłony na dmuchawie, jakie są grzejniki (ciepłe czy zimne) ile powierzchni do ogrzania, czy masz zawór 3D....jaki płomień ...czy masz kopczyk w palenisku czy zapada się palenisko..

Mało napisałaś ale wszystko da się poniekąd ustawić. Poczytaj wcześniejsze wpisy w tym wątku trochę się rozjaśni....Najważniejsze napisz jakie nasz ustawienia...wcześniej opisałem swoje i liczę że napiszesz takie jaki Ty masz. Wtedy coś się wymyśli :)

Myślę, że koleżanka ma malutki palnik pancerpola 10-15kW i jego ze względu na malutkie palensiko, inne skoki ślimaka i wolnoobrotową przekłądnię ustawia się inaczej.

Należy zacząć:

1. Bardzo dokładnie uszczelnić palenisko siliconem, także wieniec paleniska cieniutka warstwą czarnego siliconu warto wklejać.

2. Ten mały palnik pancerpola jest na dobrej jakości ekogroszek i to najlepiej drobny z większą granulacją problem z dopalaniem, wygaszaniem lub produkcją koksu

3. Wyłącz do tego palnika tryb automatyczny, niech nie moduluje tutaj mocą i powietrzem, to nic dla tego małego palnika nie daje.

4. W 99% przypadków pełną moc na dobrym groszku ten palnik osiąga na nastawach 20sekund podawanie i 34sekundy przerwa z małą dystrybucją powietrza i przysłonka na dmuchawie uchyloną na ok. 1,5cm. Jak kocioł nie jest dobrany na styk, to dobrą pracę osiągnąć idzie przy nastawach 20sekund podawanie na jakieś 48-54sekundy przerwy. Kluczowy dobór ilości powietrza i przysłonki.

Jaką masz dmuchawę koleżanko?

Jarecki79 to dla mojego Galmeta 25kW ze sterownikiem Expert to jakie jest optymalne podawanie. Aktualnie mam 16 i przerwa 85. Minimalną przerwę mogę ustawić 70 sek przy minimalnej pracy kotła. Teraz to ładnie pracuje ale z tyłu paleniska powstaje żużel a od przodu ładnie się wypala. Palenisko uszczelnione...Piec pracuje w automacie...czuję lekką konsternację po przeczytaniu powyższego postu....

Ty masz już "normalną" retortę. Ten mały palnik jest taki "specyficzny"

Nastawy zależą od węgla. Ja na Expercie bardzo mało pracowałem i dodatkowo dawno temu.

Dla pełnej mocy może to być np. 8/40sekund a dla innego węgla 5sekund/20-25sekund... kwestia próby i jakiejś korekcji w jedną czy drugą stronę.