Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

W przypadku mojej instalacji mogłem zaoszczędzić na dwóch pompach - wydałem na nie 1200 zł, a mogłem 340. Ale nie żałuję bo to oszczędne pompki. Jedna chodzi mi na 7W, a druga od podłogówki na 17W:wiggle:

W porównaniu CWU chodzi mi na zwykłej pompie i na pierwszym biegu bierze jeśli dobrze pamiętam 25w ale kosztowała 170 zł.

Edytowane przez piotr.chojnice

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

timon, kocioł,jaki mi na razie podpasował to EKO-GT KWP, jak możesz to wypowiedz się o tym cudzie techniki:). Czytam o nim sporo (i o podobnych mu piecach). Jeżeli chodzi o opał to mam dobry dostęp do ekogroszku, więc myslę, że powinno byc ok. Co do instalacji, to pytam tych, co się budują koło mnie, ale wolę miec informacje z różnych źródeł - mądry Polak po szkodzie, jak ja nie chiałbym tego usłyszec...

Łukasz12345: 3 tygodnie, tak, jak mówiłem - dla mnie szczyt szybkiego zrozumienia. Ale może masz rację i trzeba więcej, dużo więcej. Co do koszttów, to zaczynam na serio je już liczyc i powolutku widzę, że Galmet ma dobrą cenę i niezłe opinie - choc na tych ceneo i innych nie ma ich wcale, ale jest swiat realny jeszcze:)

To proszę o opinię o kotle i mam pytanie o pomy ciepła: dobre to, czy jak? Nie dla mnie, pytam w imieniu siostry. Z góry dzięki.

to powiem Ci co moje laickie oczy widzą na stronie producenta i w dokumentach kotła:

wymiennik poziomy- łatwiejsze czyszczenie - od przodu i potem wszystko z popielnika wyciągasz i po sprawie. Ale trzeba to robić częściej gdyż szbciej się brudzi- coś za coś.

Myślę że nie jest to powód by kocioł odrzucać- Ja swój czyszczę przy każdym zasypie opału i wolałbym robić to otwierając drzwiczki niż bawić się tak jak teraz z odkręcaniem śrub w wyczystkach. Kwestia wyboru- moim zdaniem decyzja użytkownika czy woli czyścić od przodu czy z góry. No chyba że kotłownia niska a ten kociołek zapewne wyższ niż mój z pionowym wymiennikiem.

co do sterownika słowem się nie wypowiem gdyż nie znam kompletnie więc bzdur gadać nie zamierzam

co do palnika to nie masz zbyt dużego wyboru. obrotowa retorta szału nie robi- ograniczy skutki spiekania ale nadal musisz palić dobrym eko czyli drogim:confused:

pozostałe rodzaje palników również do dobrego eko o który coraz trudniej. skoro jednak masz dostęp do naprawdę dobrego to nie będzie to problemem.

Powiem tak

jest dużo gorszych kotłow na rynku i pewnie sporo lepszych ale ten nie jest najgorszy.

Najważniejsze - nie bierz większwego niż potrzebjesz. moc maksymalna będzie Ci potrzebna przez tydzień w sezonie no może przez dwa a palnik i tak ma ją większą niż sam kocioł wię bez problemu da rade taki na styk. jeden z kolegów dom o powierzchni 270m ogrzewa przerobionym kotłem 35KW z mniejszym palnikiem - 25KW i twierdzi że to nadal zbyt dużo.

Nie słuchaj bajek że większy to lepiej- w przypadku kotła z podajnikiem i palnikiem retortowym to nie jest prawdą.

Myślę że różnica w ilości na ta chwilę jest niewielka chociaż piece używane są w dwóch KOMPLETNIE różnych domach ( ocieplony / nieocieplony , stara / nowa instalacja grzewcza, zbliżona jest w zasadzie tylko powierzchnia - chociaż ten z Galmetem jest trochę większy). Ciężko zatem porównać poziomy spalania tak na szybko. Dodatkowo dom z Galmetem jest grzany dopiero pierwszy sezon więc to też ma wpływ.

Myślę że będę mógł coś policzyć bo zakończeniu zimy tak na prawdę.

timon, kocioł,jaki mi na razie podpasował to EKO-GT KWP, jak możesz to wypowiedz się o tym cudzie techniki:). Czytam o nim sporo (i o podobnych mu piecach). Jeżeli chodzi o opał to mam dobry dostęp do ekogroszku, więc myslę, że powinno byc ok. Co do instalacji, to pytam tych, co się budują koło mnie, ale wolę miec informacje z różnych źródeł - mądry Polak po szkodzie, jak ja nie chiałbym tego usłyszec...

Łukasz12345: 3 tygodnie, tak, jak mówiłem - dla mnie szczyt szybkiego zrozumienia. Ale może masz rację i trzeba więcej, dużo więcej. Co do koszttów, to zaczynam na serio je już liczyc i powolutku widzę, że Galmet ma dobrą cenę i niezłe opinie - choc na tych ceneo i innych nie ma ich wcale, ale jest swiat realny jeszcze:)

To proszę o opinię o kotle i mam pytanie o pomy ciepła: dobre to, czy jak? Nie dla mnie, pytam w imieniu siostry. Z góry dzięki.

Jeśli chodzi o kotły to hydraulik który robił u mnie instalację polecał też piec Heiztechnik ( podobno mercedes wśród pieców) z rusztem na drzewo itd. ale niestety dla mnie koszt tego kotła był już trochę za wysoki.

Pozostałem przy EKO - GT KWP i jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o pompy ciepła znam tylko osoby które będą to dopiero instalować w swoich domach więc nie moge się wypowiedzieć co do sposobu działania , natomiast jeśli chodzi o koszty to jest to na pewno duża ale rzekomo "jednorazowa" inwestycja. Kilkadziesiąt tysięcy złotych ( w zasadzie nawet bliżej 100 tys. niż 50 ) i spokój na kilkadziesiąt lat. Aczkolwiek moim laickim zdaniem nie jestem tak do końca przekonany co do możliwości grzewczych takiej pompy. Chodzi mi tu o moc grzania tzn. z tego co słyszałem pompa nie jest w stanie wygenerować takiej mocy żeby np. ogrzać dom do temp powyżej 25C ale mogę się tu mylić bo są to opinie zasłyszane.

to powiem Ci co moje laickie oczy widzą na stronie producenta i w dokumentach kotła:

wymiennik poziomy- łatwiejsze czyszczenie - od przodu i potem wszystko z popielnika wyciągasz i po sprawie. Ale trzeba to robić częściej gdyż szbciej się brudzi- coś za coś.

Myślę że nie jest to powód by kocioł odrzucać- Ja swój czyszczę przy każdym zasypie opału i wolałbym robić to otwierając drzwiczki niż bawić się tak jak teraz z odkręcaniem śrub w wyczystkach. Kwestia wyboru- moim zdaniem decyzja użytkownika czy woli czyścić od przodu czy z góry. No chyba że kotłownia niska a ten kociołek zapewne wyższ niż mój z pionowym wymiennikiem.

co do sterownika słowem się nie wypowiem gdyż nie znam kompletnie więc bzdur gadać nie zamierzam

co do palnika to nie masz zbyt dużego wyboru. obrotowa retorta szału nie robi- ograniczy skutki spiekania ale nadal musisz palić dobrym eko czyli drogim:confused:

pozostałe rodzaje palników również do dobrego eko o który coraz trudniej. skoro jednak masz dostęp do naprawdę dobrego to nie będzie to problemem.

Powiem tak

jest dużo gorszych kotłow na rynku i pewnie sporo lepszych ale ten nie jest najgorszy.

Najważniejsze - nie bierz większwego niż potrzebjesz. moc maksymalna będzie Ci potrzebna przez tydzień w sezonie no może przez dwa a palnik i tak ma ją większą niż sam kocioł wię bez problemu da rade taki na styk. jeden z kolegów dom o powierzchni 270m ogrzewa przerobionym kotłem 35KW z mniejszym palnikiem - 25KW i twierdzi że to nadal zbyt dużo.

Nie słuchaj bajek że większy to lepiej- w przypadku kotła z podajnikiem i palnikiem retortowym to nie jest prawdą.

Czyszczenie dolne/ od przodu ( otwierając drzwiczki) jest zdecydowanie 100 razy lepsze od odkręcania śrub w wyczystkach ( mam tak w piecu zasypowym i jest masakra) Co prawda rzeczywiście rzadziej się czyści ale jest to bardziej kłopotliwe.

Do "josephik":To może przedstawię Ci model kotła i będzie ok.

Ze strony Galmetu: "Ekologiczny, niskotemperaturowy kocioł c.o. na ekogroszek z podajnikiem typ EKO-GT KWP.

Kluczowe cechy produktu:

* Korpus ze stali kotłowej

* Regulator pogodowy w standardzie

* Funkcjonalny i prosty w obsłudze mikroprocesorowy sterownik kotła

* Duży zasobnik paliwa

* Szeroka oferta mocy: 12, 14, 17, 25, 30, 40, 50, 60, 75, 100 kW

* Nowy model z rusztem wodnym – DUO moc: 16, 22, 28 kW

* Nowy model z możliwością montażu rusztu żeliwnego na dwóch poziomach – 2 moc: 16, 22, 28 kW."

I co możesz o nim powiedzieć? Może znasz podobny od konkurencji, który jest lepszy i może tańszy?

Ale najpierw zależy mi na opinii dokładnie o tym kotle. Dzięki.

Czyli tak: czyszczenie z przodu, cały czas mówimy o kotle EKO-GT KWP? To ok. Zapamiętam. Ale co z tym drogim ekogroszkem? Z czego to wynika? Mam dosep dop dpbrego, ale cholewcia wie, czy wiesz, bedzie on tak dobry na ten piec? Mogą byc różne "dobre ekogroszki"? Co do opinii, to wedłgu Ciebie timon, jest to kocioół ze średniej półki, tak? A jak według Ciebie powinnien stac cenowo, żeby odpowiadał swojej jakości? Wyżej, czy może niżej?

No i te pompy ciepła? timon: masz jakieś zdanie o nich, słyszałeś od kogoś, jak to się sprawuje?

z tego co czytałem również na tym forum pompa ciepła daje radę ale musisz ją od razu planować w projekcie i pod tym katem wykonać odpowiednie izolacje termiczne- dużo większe niż standardowo. czyli np 20cm styro na ściany zamiast 12czy 15 - 40cm wełny na górę zamiast 25-30, ciepłe okna z odpowiednich stron odpowiedniej wielkości,wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i jeszcze kilka fajerwerków. chodzi o zapotrzebowanie budynku na ciepło oraz zmniejszenie strat.

generalnie sam koszt pompy zależy od rodzaju czy będzie kopane wgłąb np na 50-70m czy zrywana wierzchnia zamarzająca warstwa i rury układane poziomo. koszty jednak to okolica od 30tys w górę, i nie uważam tego za jednorazową inwestycję bo jak każde również to ustrojstwo należy przeglądać i serwisować oraz naprawiać.

jest mnóstwo wątków o pompach ciepła więc musisz poczytać sobie. ja absolutnie nie jestem do końca wiarygodnym źródłem wiedzy w tej materii.

Co do kociołka to powiem tak cena czasem nie odzwierciedla jakości i to w obie strony- coś może być do kitu i kosztować majątek i odwrotnie, porównałem sobie np ceny galmeta 17KW do kilku innych kotłów podobnej mocy w tym również tej firmy której kociołek mam ja(uważam go za średniaka- dobry palnik na którym można spalać trudniejsze paliwa ale słaby sterownik w standardzie, awaryjny na razie nie jest wcale gdyż palę 3 sezon i jedyne co wymieniałem to ze 2 zawleczki)

zwracałem uwagę na rodzaj palnika więc pod uwagę brałem model z retortą obrotową i rusztem żeliwnym

i wychodzi mi że galmet jest cenowo dość drogi.

zajrzyj sobie http://www.fuego.pl/ i porównaj kilka kotłów, to tylko przykład.

nie podałeś konkretnego modelu

to opis ogólny wszystkich kotłów

ja przy wyborze kierowałem się gabarytami i ceną bo obsługi sterownika i tak trzeba sie uczyć od zera jaki by nie był

tak jak pisalem poki co nie mialem zadnej awarii, urwania zawleczek itp i niech tak zostanie :)

gdybym mial wybierac od nowa mając wiecej kasy to zastanowilbym sie nad takim Defro

http://www.fuego.pl/1665_DEFRO_KOMFORT_EKO_15_kW.html

Edytowane przez josephik

zyzolek, czyli bojlery i ogrzewacze wody Galmetu możesz śmiało polecic?

josephik, czyli palisz dopiero pierwszy sezon? I jak uważasz, dużo ci bierze, mało, czy tak jak powinien, ten kocioł. A podałem Ci taki, bo taki znalazłem na stronie i nie wiem, czu wybrac 25 KW, czy większy na moją powierzchnię domu? Jak to można sprawdzic, i czy każdy instalator dobrze mi poradzi?

* Nowy model z możliwością montażu rusztu żeliwnego na dwóch poziomach – 2 moc: 16, 22, 28 kW."

.

Ten napis irytujący, bo takie rozwiązanie stosowane jest od ponad ok.roku przy Skam-P Premium....

Dostępne w mocach 12,17,25...

Widzę,że inne firmy czytają forum i wprowadzają w życie co lepsze pomysły.

Bojlery naprawdę warte polecenia, bez dwóch zdań.

Kotły oparte sa na sterowaniach z firmy Elster. Dla Galmetu w nowym designie z bardziej czytelnymi wyświetlaczami.

No to ładna kasa za pompę no i wszystko przygotowane pod nią. ciekawe jakie ma to przelozenie na pozniejsza eksploatacje? No, patrzyłęm na te kotły, ale nie do konca wszystko rozumiem. Aha, mam pytanie odnosnie wykonania kotła. Bo podobno zeliwo jest lepsze, ale jak pierdyknie, to nie mozna pospawac, a Galmet ma kotły ze stali kotłowej? Co to w ogole jest? to sie spotyka, standard, czy jak to rozumiec i czy jest to lepsze od żeliwa? Co do pompy ciepła, to 30 tysi, to troche ton ekogroszku i jeszcze na dobry piec zostanie, jak sie zdazylem zorientowac:). A do tego, jak mówisz, jeszcze te nieziemski prawie koszty docieplenia, zmian projektowych lub w ogole innego projrktu, to jakas masakra, jest.

A co do kotłów, to na takie 160-180 m2 ile powinno byc KW waszym zdaniem? Moze dobry instalator powinien sie w tym pokapowac? Chyba raczej tak? ale wole tez dopytac.

po kolei

jeśli chcesz poznać różnice między żeliwnym a stalowym zerknij tu:

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/5-budowa-kotla/pionowe-czy-poziome/zeliwne-czy-stalowe/

westia wyboru sposobu ogrzewania powinna się odbyć w fazie projektowej i wtedy dobiera się ewentualne dodatkowe ocieplenie oraz inne fajerwerki lub jeśli np projekt przewiduje grzanie pompą ciepła a klient chce ogrzewanie paliwami stałymi np to może z czegoś zrezygnować również.

kwestia indywidualnego wyboru niestety albi stety również ze wszystkimi konsekwencjami późniejszymi.

co do kotłów to większość producentów podaje orientacyjne wielkości powierzchni jakie dany kocioł danej mocy może ogrzać.

generalnie gdzieś jakiś czas temu czytałem że zapotrzebowanie na ciepło liczy się tak:

100W/m2 starego budownictwa bez ociepleń

70-90W/m2 starego budwnictwa z dobrze wykonaną termomodernizacją

50-70W/m2 dla domów budowanych wg nowych technologii dobrze ocieplonych

Poniżej 50W/m2 dla domów energooszczędnych

Zatem zakładając że masz nowy dom z dobrym ociepleniem i załóżmy że coś jednak skopali i gdzieś trochę więcej tego ciepła ucieknie to liczymy

180m2 X 70W to nam daje 12600W=12,6KW dodajemy do tego jaieś 3KW na ogrzanie CWU więc kociołek o mocy 16KW to szczyt potrzeb biorąc pod uwagę że palniki w kotłach mają moce zawsze ciut wyższe niż sam kociołek zatem śmiało 15KW - w okresie maksymalnego zapotrzebowania czyli jakieś 2 tygodnie w roku może będzie pracował z mocą maksymalną, przez resztę sezonu będzie chodził na jakieś 30-40% mocy. nie słuchaj zatem gadania że trzeba brać większy bo będzie mu łatwiej pracować. nie będzie gdyż pracując w niskim zakresie mocy oraz z mocą minimalną kocioł osiąga sprawność na poziomie 40% więc 60% energii tracisz bezpowrotnie a im większy kocioł tym wyżej zawieszona poprzeczka ekonomicznego spalania. Jak weźmiesz 20KW to będzie się kisił, smolił i produkował kondensat oraz wir w Twoim portfelu. Kocioł na styk.

hypcio

Retorta obrotowa pancerpol jest mocno zmodernizowana.

Od roku nie ma większych problemów z koronka obrotową.

Zmieniony kształt kolana podajnika, ślimak chodzi na takim krążku stalowym, więc nie wyciera jaja w żeliwnym kolanie.

Ślimak ma też zmieniona końcówkę, już nie trzeba tak jak kiedyś rozbierac zawleczki wewnątrz palnika, aby ślimak wysunąć. Teraz bez kłopotu po wysunięciu zawleczki zewnętrznej wyjmujesz ślimak. Zabierak i pierścień zostają w środku.

Zmieniony jest także sam zabierak ruszający koronką oraz skład żeliwa koronki obrotowej.

Jest to jednak palnik na dobre ekogroszki oraz b.dobre miały węglowe. Paliwa o większej spiekalności odpadają. Typu węgla 33 już do tego palnika nie polecam.

Na to 160-180m2 15-17kW z palcem w d... (zostaje spory zapas)

Edytowane przez Jarecki79

@Jarecki79. Czyli sterowniki nie są produktem Galmetu, ale są dla nich specjalnie przygotowane, dobrze to rozumiem?

A bojlery, to jakie polecasz, bo są różne, z tymi wszystkimi wężownicami i czymś tam jeszcze? No i ogrzewacze wody, jak będzie zimno, czy w ogóle trzeba będzie podgrzać wodę, to sądzisz, że ogrzewacze wody Galmetu zdadzą także egzamin?

Dzięki.

Bojlery emaliowane galmetu wytrzymują przeważnie rok dwa dłużej niż jest na nie gwarancja Zasobniki stojące rzadko kiedy dożywają 10 lat . Bojlery emaliowane viessmanna 20 lat i więcej. Wiec to że galmet jest na rynku kilkadziesiąt lat o niczym nie świadczy, dla mnie bojlery tej firmy to akurat dolna półka. Na temat kotów się nie wypowiadam bo są zbyt krótko na rynku.

@Jarecki79. Czyli sterowniki nie są produktem Galmetu, ale są dla nich specjalnie przygotowane, dobrze to rozumiem?

A bojlery, to jakie polecasz, bo są różne, z tymi wszystkimi wężownicami i czymś tam jeszcze? No i ogrzewacze wody, jak będzie zimno, czy w ogóle trzeba będzie podgrzać wodę, to sądzisz, że ogrzewacze wody Galmetu zdadzą także egzamin?

Dzięki.

Sterowniki dostarcza Elster z Wrześni (dokładniej Obłaczkowo)

Palniki głównie Pancerpol

Jak ma być wiszący bojler, to chyba lepszy dwupłaszczowy. Warto wybrać z grzałką. Przy grzałce należy pilnowac czasu wymiany anody, bo inaczej bojler szlag szybko trafi.