matriks87 18.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Witam mam prośbę o wytłumaczenie pewnej sprawy, u moich znajomych pewien hydraulik amator wymieniał bojler i podłączał nowo zakupiony piec i trochę nie bardzo rozumiem jego weny a on nie był skory to tłumaczenia i mówił że tak się teraz robi. Pierwsza sprawa zamontował jakiś zawór ciśnieniowy na wejściu wody zimnej do bojlera z tego co mówił zawór przepuszcza tylko wodę z sieci do bojlera, a w przypadku gdy ciśnienie z sieci jest za duże zawór przepuszcza na zewnątrz. W praktyce działa to tak że jak woda w bojlerze się nagrzeje to z tego zaworu kapie woda i ten szpec mówi żeby podstawić wiadro bo tak ma być. Czy takiego rodzaju zabezpieczenia się faktycznie stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supchem 18.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Tak, takie zabezpieczenie powinno być montowane, jest to inaczej zawór bezpieczeństwa. Z tego zaworu powinna kapać woda tylko w tedy gdy ciśnienie jest zbyt duże (upuszcza jego nadmiar zabezpieczając przed wybuchem). U mnie też cały czas kapała z niego woda i okazało się że w naczyniu wyrównawczym pękła przepona. Jeśli chcesz by przestało kapać to zbadaj czy ten fachman zamontował naczynie wyrównawcze, jakie jest w nim ciśnienie powietrza (jeśli masz to naczynie, jeśli nie to jak najszybciej załóż), jakie ciśnienie jest ustawione na reduktorze i przy jakim ciśnieniu otwiera się zawór (będzie pisało w dołączonej do niego ulotce) ale najpierw spróbuj kilka razy obrócić jego głowice aby go przeczyścić - może coś podeszło pod trzpień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 18.01.2012 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 zbiornik wyrównawczy jest ale nikt go nie sprawdzał, dzięki za pomoc przynajmniej wiem już o co chodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts