Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki z mixokreta i anhydrytowe KTO MA RACJE

Deamos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja jestem na 100% zdecydowany , a to dlatego że nie trzeba dylatacji (no w drzwiach trzeba) , "pomacałem" próbkę takiej wylewki i wydaje się być bardziej mocna / twardsza niż ta z miksokreta (mam w jednym miejscu 50m2 i nie jestem zadowolony) , ponadto lepiej "obkleja" rurki od podłogówki i nie ma pęcherzyków powietrza które pogarszają przepływ ciepła . U mnie akurat w podłodze jest 20cm styropianu , fachowcy od anhydrytu twierdzą że 5cm grubości starczy a fachowcy od miksokreta chcą dać 10cm więc cenowo wyjdzie mi prawie to samo .

Zalety znam...

ze mocniejsza i nie trzeba tak grubo lac, ze nie rozszerza sie tak (dylatacje dookola i tak bym dal),

ze lepiej otacza rurki (podobno przy miksokrecie nawet 30% powierzchni rurek moze nie przylegac do wylewki),

ze lepiej przewodzi cieplo (przy polaczeniu z mniejsza znacznie gruboscia zmniejsza bezwladnosc podlogowki),

ze jest o niebo rowniejsza od miksokreta co nie jest bez znaczenia przy ukladaniu terakoty,

ze mozna ja wylac nawet samemu kupujac zaprawe w workach

A jakie wady poza cena?

Kiedys rozmawialem o nich z gosciem od miksokreta i mowil mi, ze nigdy nie wiadomo co w tym jest i czy to dla czlowieka jest zdrowe a z miksokreta idzie piach z cementem, plastyfikatorem i woda...

Tylko ten gips trochę mnie przeraża w kwestii wilgoci

Gips? :o

Nie będę wypowiadał się co lepsze a co gorsze. Pamiętaj tylko o jednej sprawie, bo może płytkarz nie wiedzieć, zastosowanie posadzki anchydrytowej wymaga stosowania klejów do płytek również anchdrytowych. Nie mówie o kleju gipsowym (tak dla jasności), tylko specjalnych do płytek bez zawartości cementu.Połączenie cement + gips = etrygnit. Gorsza cholera niż lód, ma większą rozszeżalność w trakcie krystalizacji.

W razie pytań wal na PW.

Pozdrawiam Pablo

• 1 month później...
Pytanie jak w temacie. Jesteśmy właśnie przed wylaniem posadzek i ktoś polecił nam anhydrytowe, podobno są dobre do ogrzewania podłogowego, gdyż szybciej się nagrzewają. Proszę napiszcie czy macie jakieś doświadczenie z tego typu posadzkami. W końcu są dużo droższe od zwykłych czy rzeczywiście warto przepłacać?

Zaletą posadzek anhydrytowych jest ich niski współczynnik skurczu w porównaniu do betonu, ponadto w praktyce posadzki anhydrytowe są równiejsze od posadzek betonowych.

Natomiast z szybkością rozgrzewania nie jest tak korzystnie. Anhydryty /gipsy/ mają w najgorszym przypadku dwukrotnie mniejszy współczynnik przewodzenia ciepła względem posadzek betonowych.

Wyboru należy dokonać stosownie do rodzaju planowanej podłogi. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Przepraszam, że zadaję może głupie pytanie ale czy "dwukrotnie mniejszy współczynnik przewodzenia ciepła" oznacza że się szybciej czy wolniej nagrzewają? I jeżeli na części mają być płytki a w salnie podłoga drewniana (też na podłogówce) to co powinnam wybrać. Bardzo proszę o odpowiedź jak blondynce

Posadzki anhydrytowe ,przy tej samej grubości, wolniej przepuszczają ciepło. W Twoim przypadku proponuję dobrze wykonaną wylewkę betonową. Pozdrawiam.

Podkłady anhydrytowe nagminnie stosowane są tam gdzie inwestor nie ma czasu na czekanie aż podkład cementowy wyschnie do poziomu 1,1CM%. Zbyt duzo problemów mozesz miec z podkładem cementowym, szczególnie przy stosowaniu na łapu capu disiejszych cementów portlandzkich wieloskładnikowych. Podkład cementowy na ogrzewaniu podłogowym ma najczęściej 6-8cm grubośći i wymaga kilu miesięcy suszenia. podkład anhydrytowy w ciagu 7 dni po wylaniu nalezy przeszlifować. A po 7-10 dniach można rozpocząc wygrzewanie. Ważne aby miał odpowiednią wytrzymałość na ściskanie. Pod parkiet czy deski powinno to byc C25 F6. Zaznacz panom, że kładziesz deski i potrzebny jest podkład mocny. Nalezy równiez wykonac w podkładzie kilka punktów na pomiar wilgotnosci. Punkty to osadzone miedzy rurkami po środku pręty metalowe lub plastikowe o średnicy maks.5mm. Na powierzchni 40m2 zrób 3 punkty.

Współczynniki przenikania ciepła można znależć w tabelach technicznych czy handlowych - różne w różnych. Im bardziej szukasz tym mniej wiesz. Praktycznie odczucie chłodu przy dotknięciu gołą ręką nieogrzewanej posadzki pozwala na ocenę, co szybciej pochłania ciepło a tym samym przekazuje je dalej - beton czy gips. Pozdrawiam.

PS. Symbolem "R" oznacza się opór przenikania ciepła przez daną przegrodę.

Współczynniki przenikania ciepła można znależć w tabelach technicznych czy handlowych - różne w różnych. Im bardziej szukasz tym mniej wiesz. Praktycznie odczucie chłodu przy dotknięciu gołą ręką nieogrzewanej posadzki pozwala na ocenę, co szybciej pochłania ciepło a tym samym przekazuje je dalej - beton czy gips. Pozdrawiam.

PS. Symbolem "R" oznacza się opór przenikania ciepła przez daną przegrodę.

ok. zatem U dla 4,5 cm anhydrytu /na podłogówce/ ma ok.45 W/m2K dla wartości lambda ok. 2,0 http://www.lafarge-beton.pl/doc/Agilia_Sols_A.pdf

dla betonu z kruszywem U dla 6 cm wynosi ok.20 W/m2K dla wartości lambda ok. 1,2 http://wis.pol.lublin.pl/przegroda/index.php?show=spis_mat

nie wszystko złoto co się świeci,dotyk też może być złudny.nie chcę Ci strzelać bramki,po prostu to co mówisz to obiegowe opinie,życie często je weryfikuje.

pozdrawiam