jarekkur 12.05.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Tak się ciagle zastanawiam nad tymi wylewkami/posadzkami,która byłaby lepsza? W projekcie oczywiście jest beton, co ciekawe na poddaszu użytkowym grubość wylewki to 4 cm. Czy to jest odpowiednia, wystarczajaca grubość (przy wylewce betonowej)? 4cm betonu wystarczy, jeżeli będzie miała odpowiednią wytrzymałośc na ściskanie(20N/mm2) pod posadzkę drewnianą. Jeżeli będzie to tylko wylewka cementowa z piaskiem 0-2 i z zbyt dużą ilością wody to nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.05.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Ale jeśli będzie to wylewka cementowa z piaskiem 0-2 i odpowiednia ilością wody tzn. odpowiednią wytrzymałością na ściskanie(20N/mm2) pod posadzkę drewnianą - to będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.05.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Nie wiem czy słusznie ale odnoszę wrażenie, że jesteście raczej za wylewkami betonowymi tzn. wylewka cementowa z piaskiem 0-2 o parametrach wytrzymałościowych na ściskanie(20N/mm2).Czy taka posadzka jest lepsza od anhydrytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ale jeśli będzie to wylewka cementowa z piaskiem 0-2 i odpowiednia ilością wody tzn. odpowiednią wytrzymałością na ściskanie(20N/mm2) pod posadzkę drewnianą - to będzie OK? Najmocniejsza będzie wylewka z betonu piaskowo-żwirowego, najlepiej otuli rurki podłogówki beton piaskowy i tu nieco lepsza przenikalność cieplna. Najmocniejsze są wylewki z małą ilością wody ( niskie W/C + plastyfikator lub superplastyfikator). Wytrzymałość betonu wzrasta wraz z jego zagęszczeniem - tu pytanie, na ile można zagęścić warstwę betonu w całym przekroju w przypadku kiedy znajduje się na małostabilnej warstwie styropianu. Są to podstawowe zależności. Reasumując, proponuję w Twoim konkretnym przypadku (cienka wylewka z rurkami grzewczymi oraz kratownicą pod rurkami) mieszankę z betonu piaskowego (piasek płukany) + superplastyfikator w konsystencji umożliwiejącej osnucie rurek oraz zatarcie powierzchni. Wylewka anhydrytowa również, tylko w firmowym wydaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.05.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ale jeśli będzie to wylewka cementowa z piaskiem 0-2 i odpowiednia ilością wody tzn. odpowiednią wytrzymałością na ściskanie(20N/mm2) pod posadzkę drewnianą - to będzie OK? Takiej wytrzymałości ci nie zrobią. Co najwyżej maksimum 12N/mm2. Najważniejsze jest cement/woda 0/5. Piasek suchy płukany0,2. Kruszywo suche czyste 2-8mm. Woda pitna czysta. Zacieranie rozpocząć po 2-4 godzinach na ostro i rozłożyć folię na około 7-10 dni. Wtedy uzyskasz te 20N/mm2. Plastyfikator tylko w celu zmniejszenia ilości wody. Wielu dodaje plastyfikator i odejmuje trochę wody nie licząc tej którą ma w piasku. Taki podkład jest słaby. Mało kto a chyba nawet nikt nie wie ile wody zawiera używany do wylewek piasek. W ten sposób przelewają wodę na 100kg cementu i podkład można wyrzucić. nie nadaje się pod drewno!!! Inwestor, który o tym wie zapłaci więcej, bo taki podkład kosztuje więcej ale też przypilnuje. Każe sobie zmierzyć przez posadzkarza wilgotność piasku, ma prawo żądać certyfikaty, deklaracje zgodności i nie zgadzać się na cementy typu CEM II B-M, są tanie, ale to dziadostwo!!! Używać cementów CEM I są droższe lub CEM II A ze znakiem "Pewny Cement". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.05.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 nie nadaje się pod drewno!!! a wylewka anhydrytowa nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.05.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Takiej wytrzymałości ci nie zrobią. Co najwyżej maksimum 12N/mm2. Najważniejsze jest cement/woda 0/5. Piasek suchy płukany0,2. Kruszywo suche czyste 2-8mm. Woda pitna czysta. Zacieranie rozpocząć po 2-4 godzinach na ostro i rozłożyć folię na około 7-10 dni. Wtedy uzyskasz te 20N/mm2. Plastyfikator tylko w celu zmniejszenia ilości wody. Wielu dodaje plastyfikator i odejmuje trochę wody nie licząc tej którą ma w piasku. Taki podkład jest słaby. Mało kto a chyba nawet nikt nie wie ile wody zawiera używany do wylewek piasek. W ten sposób przelewają wodę na 100kg cementu i podkład można wyrzucić. nie nadaje się pod drewno!!! Inwestor, który o tym wie zapłaci więcej, bo taki podkład kosztuje więcej ale też przypilnuje. Każe sobie zmierzyć przez posadzkarza wilgotność piasku, ma prawo żądać certyfikaty, deklaracje zgodności i nie zgadzać się na cementy typu CEM II B-M, są tanie, ale to dziadostwo!!! Używać cementów CEM I są droższe lub CEM II A ze znakiem "Pewny Cement". Jarekkur w/c przy piasku 0-2 maxymalnie 14l wody na 50kg cementu spokojnie idzie sciagnac przy piasku kltory jest przykryty.nie wiem skad sie biora proporcje w/c 0,5?chyba ze sciagaja piasek0,5mm jak na tynki.z kruszywem 2-8mm pod deske wc nie przekroczy 10l/50kg wiem co mowie.jesli ktos leje 25litrow wody to dziwi mnie jak to mozna sciagnac.wystarczy ez wleje sie odrobine wiecej wody i pod łata robia sie "brzuchy" a zaprawa peka(juz na swiezym betonie pojawiaja sie pekniecia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Jarekkur w/c przy piasku 0-2 maxymalnie 14l wody na 50kg cementu spokojnie idzie sciagnac przy piasku kltory jest przykryty.nie wiem skad sie biora proporcje w/c 0,5?chyba ze sciagaja piasek0,5mm jak na tynki.z kruszywem 2-8mm pod deske wc nie przekroczy 10l/50kg wiem co mowie.jesli ktos leje 25litrow wody to dziwi mnie jak to mozna sciagnac.wystarczy ez wleje sie odrobine wiecej wody i pod łata robia sie "brzuchy" a zaprawa peka(juz na swiezym betonie pojawiaja sie pekniecia) Wyobraź sobie, że widziałem jak lano około 15 litrów wody na 1,5 worka cementu tj. 37kg i 17 szufli mokrego piasku 0-2mm. Wylewki do bani. Wytrzymałość około 5-7/mm2. Piasek 0-2mm ma ziarno przede wszystkim 0,125mm. 300kg cementu 150 litrów wody 1005kg piasku 0-2mm i 670kg 2-8mm. Piasek musi być suchy!!! Jak ustalisz ilość wody w piasku bez jego pomiaru wilgotności? W piasku jest dodatkowo od 70 - 90litrów wody na 1m3. 1700kg piasku o wilgotności 5% zawiera 85 litrów wody. Jezeli dasz 28 litrów wody na 100kg cementu, to z piasku masz jeszcze dodatkowo 28 litrów na te 100kg cementu. Czy się mylę? Proszę o sprostowanie. Dodanie grubszej suchej frakcji np 4mm podnosi o co najmniej 3N/mm2 wytrzymałość na ściskanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.05.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Wyobraź sobie, że widziałem jak lano około 15 litrów wody na 1,5 worka cementu tj. 37kg i 17 szufli mokrego piasku 0-2mm. Wylewki do bani. Wytrzymałość około 5-7/mm2. Piasek 0-2mm ma ziarno przede wszystkim 0,125mm. 300kg cementu 150 litrów wody 1005kg piasku 0-2mm i 670kg 2-8mm. Piasek musi być suchy!!! Jak ustalisz ilość wody w piasku bez jego pomiaru wilgotności? W piasku jest dodatkowo od 70 - 90litrów wody na 1m3. 1700kg piasku o wilgotności 5% zawiera 85 litrów wody. Jezeli dasz 28 litrów wody na 100kg cementu, to z piasku masz jeszcze dodatkowo 28 litrów na te 100kg cementu. Czy się mylę? Proszę o sprostowanie. Dodanie grubszej suchej frakcji np 4mm podnosi o co najmniej 3N/mm2 wytrzymałość na ściskanie. Bardzo słusznie, jak można dozować ilość wody, skoro nie znamy wilgotności piasku i kruszywa???. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ponawiam swoje zapytanie:- czy wylewka anhydrytowa nadaje się pod drewno naturalne (parkiet, deski)?- czy są jakieś przeciwskazania?- na co należy zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.05.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ponawiam swoje zapytanie: - czy wylewka anhydrytowa nadaje się pod drewno naturalne (parkiet, deski)? - czy są jakieś przeciwskazania? - na co należy zwrócić uwagę? Tak, nadaje się jeśli została wykonana zgodnie z recepturą i uzyskała odpowiednią dla planowanej okładziny z drewna wytrzymałość na ścinanie i odrywanie. Problem jest w tym, że wylewki anhydrytowe, w wielu przypadkach, odbiegają jakością od założeń. Spróbój znależć autoryzowaną firmę, a wówczas będziesz miał większą pewność w zakresie jakości usługi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Pod uwagę biorę autoryzowanego wykonawcę Wolplan lub Lafrage (Agila Sols A) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 20.05.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Wyobraź sobie, że widziałem jak lano około 15 litrów wody na 1,5 worka cementu tj. 37kg i 17 szufli mokrego piasku 0-2mm. Wylewki do bani. Wytrzymałość około 5-7/mm2. Piasek 0-2mm ma ziarno przede wszystkim 0,125mm. 300kg cementu 150 litrów wody 1005kg piasku 0-2mm i 670kg 2-8mm. Piasek musi być suchy!!! Jak ustalisz ilość wody w piasku bez jego pomiaru wilgotności? W piasku jest dodatkowo od 70 - 90litrów wody na 1m3. 1700kg piasku o wilgotności 5% zawiera 85 litrów wody. Jezeli dasz 28 litrów wody na 100kg cementu, to z piasku masz jeszcze dodatkowo 28 litrów na te 100kg cementu. Czy się mylę? Proszę o sprostowanie. Dodanie grubszej suchej frakcji np 4mm podnosi o co najmniej 3N/mm2 wytrzymałość na ściskanie. tak tak ja wiem o czym mowisz i zgadzam sie z Wami.tylko ja zawsze kaze przykrywac piasek kiedy jade na pomiary-zawsze.druga sprawa to taka ze ja sam sciagam i mam juz troche doswiadczenia.urabiam zaprawe jak najsuchsza okolo 10-12litrow wody na 50kg cementu i nie ma mozliwosci by piasek ktory lezy przykryty tydzien ,dwa mial 5%wody-czy sie myle?nie pamietam juz kiedy zadzwonil ktos i mial pekniety podklad .powiem Wam-wystarczy tylko chciec wlozyc troche wiecej wysilku zeby sciagnac suchszy beton i wtedy mamy wieksza pewnosc ze wszystko bedzie ok.podstawowym problemem jest to ze wiekszosc wlascicieli firm posadzkarskich sama nie sciaga ,co wiecej jest na budowie tylko zeby sie rozliczyc i w zwiazku z tym nie wie co sie na niej wczesniej dzialo.ściagajacy(łatujacy)ma lżej sciagnac wilgotniejsza zaprawe ktora podczas zacierania bardziej sie zagniata.suchszy podklad ciezej jest sciagnac ale jest bardziej zageszczony,twardszy i mniej sie zzagniata przy zacieraniu,jest rowniejszy.czymu piszesz o 1,5 worka cementu na mixa?czy w Twoich okolicach tylko tyle sie sypie cementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Na co zwrócić uwagę i jakich parametrów wymagać od wykonawcy wylewki anhydrytowej aby było dobrze zarówno pod płytki jak i drewno naturalne (parkiet, deski)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.05.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Na co zwrócić uwagę i jakich parametrów wymagać od wykonawcy wylewki anhydrytowej aby było dobrze zarówno pod płytki jak i drewno naturalne (parkiet, deski)? Odbiór wylewki powinieneś uwarunkować sprawdzeniem parametrów wytrzymałościowych i ich zgodnością z deklarowanymi przez producenta. Tylko tyle możesz i oby wszystko było zgodne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.05.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 tak tak ja wiem o czym mowisz i zgadzam sie z Wami.tylko ja zawsze kaze przykrywac piasek kiedy jade na pomiary-zawsze.druga sprawa to taka ze ja sam sciagam i mam juz troche doswiadczenia.urabiam zaprawe jak najsuchsza okolo 10-12litrow wody na 50kg cementu i nie ma mozliwosci by piasek ktory lezy przykryty tydzien ,dwa mial 5%wody-czy sie myle?nie pamietam juz kiedy zadzwonil ktos i mial pekniety podklad .powiem Wam-wystarczy tylko chciec wlozyc troche wiecej wysilku zeby sciagnac suchszy beton i wtedy mamy wieksza pewnosc ze wszystko bedzie ok.podstawowym problemem jest to ze wiekszosc wlascicieli firm posadzkarskich sama nie sciaga ,co wiecej jest na budowie tylko zeby sie rozliczyc i w zwiazku z tym nie wie co sie na niej wczesniej dzialo.ściagajacy(łatujacy)ma lżej sciagnac wilgotniejsza zaprawe ktora podczas zacierania bardziej sie zagniata.suchszy podklad ciezej jest sciagnac ale jest bardziej zageszczony,twardszy i mniej sie zzagniata przy zacieraniu,jest rowniejszy.czymu piszesz o 1,5 worka cementu na mixa?czy w Twoich okolicach tylko tyle sie sypie cementu? Teka, czytając Twoje wypowiedzi mogę stwierdzić, że wiesz co robisz natomiast za Jarekkurem trudno zdążyć, jest specem w tematach wylewek. Wysoka wilgotność piasku zdarza się często i te 5% przy piasku płukanym, przywiezionym ze żwirowni tuż po płukaniu, nie jest czymś dziwnym. Dyskutujcie, dyskutujcie jak najwięcej, niech inni korzystają z waszej wiedzy i praktyki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.05.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 tak tak ja wiem o czym mowisz i zgadzam sie z Wami.tylko ja zawsze kaze przykrywac piasek kiedy jade na pomiary-zawsze.druga sprawa to taka ze ja sam sciagam i mam juz troche doswiadczenia.urabiam zaprawe jak najsuchsza okolo 10-12litrow wody na 50kg cementu i nie ma mozliwosci by piasek ktory lezy przykryty tydzien ,dwa mial 5%wody-czy sie myle?nie pamietam juz kiedy zadzwonil ktos i mial pekniety podklad .powiem Wam-wystarczy tylko chciec wlozyc troche wiecej wysilku zeby sciagnac suchszy beton i wtedy mamy wieksza pewnosc ze wszystko bedzie ok.podstawowym problemem jest to ze wiekszosc wlascicieli firm posadzkarskich sama nie sciaga ,co wiecej jest na budowie tylko zeby sie rozliczyc i w zwiazku z tym nie wie co sie na niej wczesniej dzialo.ściagajacy(łatujacy)ma lżej sciagnac wilgotniejsza zaprawe ktora podczas zacierania bardziej sie zagniata.suchszy podklad ciezej jest sciagnac ale jest bardziej zageszczony,twardszy i mniej sie zzagniata przy zacieraniu,jest rowniejszy.czymu piszesz o 1,5 worka cementu na mixa?czy w Twoich okolicach tylko tyle sie sypie cementu? zgadzam się z Teka. Tak to wygląda na budowie. Nie mam nic przeciwko takiej organizacji pracy i wymaganiom. Kto siebie szanuje, szanuje też swoje dzieło. Tak widziałem na budowie. Na moje pytanie jaką pojemność ma wkład miksokreta nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. Jedyna odpowiedź obsługującego była, że się dowie. Tak mu kazali robić to robi. Otrzymałem na priv. pytanie w którym znowu było 1,5 worka 15 litrów wody piasek 36 szufli 2-3mm. Ja chyba nie nadążam. Jedyne co robię jak są związane z taką wylewką szkody pod nóż idzie również posadzkarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 20.05.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 zgadzam się z Teka. Tak to wygląda na budowie. Nie mam nic przeciwko takiej organizacji pracy i wymaganiom. Kto siebie szanuje, szanuje też swoje dzieło. Tak widziałem na budowie. Na moje pytanie jaką pojemność ma wkład miksokreta nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi. Jedyna odpowiedź obsługującego była, że się dowie. Tak mu kazali robić to robi. Otrzymałem na priv. pytanie w którym znowu było 1,5 worka 15 litrów wody piasek 36 szufli 2-3mm. Ja chyba nie nadążam. Jedyne co robię jak są związane z taką wylewką szkody pod nóż idzie również posadzkarz. kiedys wazylem piasek przy sypaniu do mixa.w mojego wejdzie 50kg cementu 260-290kg piasku okolo 15litrow wody na 1m3 okolo 6maszyn.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Odbiór wylewki powinieneś uwarunkować sprawdzeniem parametrów wytrzymałościowych i ich zgodnością z deklarowanymi przez producenta. Tylko tyle możesz i oby wszystko było zgodne. Pozdrawiam. A nie ma na to norm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ibizpl 22.05.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Tak czytam sobie ten wątek, masa wyliczeń, parametrów itd. a życie sobie.U mnie w końcu wylano anhydryt ( Agilię ) w całym domu oprócz garażu - tam wylali tylko kawałek płaską część ( szkoda było zmarnować, pomyślałem najwyżej skuję te 3m2 ), resztę ze spadem do bramy mam betonową. Na etapie wyboru ofert skusiła mnie mała różnica w cenie, wyszło ok 1000 zł na cały dom, ale jeszcze ważniejszy był spokój o skład tej mieszanki, Agilia przyjeżdża gotowa, nikt nic nie miesza na miejscu a wątpię żeby w fabryce machali łopatami, tam skład idzie z automatu.Jakoś nie byłem pewny podobnej jakości wylewki betonowej. Mieszkam już pół roku, na dole mam podłogówkę - bardzo ładnie i szybko reaguje, na piętrze mam parkiet bambusowy przyklejony do anhydrytu - też nie narzekam, nic się nie dzieje. W sumie jeżeli ktoś ma pewną ekipę do tradycyjnej wylewki to czemu nie, ale jak trzeba szukać w ciemno, jak ja, to moim zdaniem lepiej nie ryzykować że pan Kaziu wsypie za dużo piasku ( chociaż w paru wpisach widzę że Agilie też można spieprzyć ). Ja jestem zadowolony, szczególnie z małej bezwładności podłogówki na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts