Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki z mixokreta i anhydrytowe KTO MA RACJE

Deamos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wilgotność równoważna podkładu anhydrytowego dla ogrzewania podłogowego wynosi 0,3%. Dla zwykłego podkładu nieogrzewanego 0,5%. Jedynie dla wykładzin podłogowych przepuszczających 1,0%. Na Anhydryt nie stosuje się okładzin kamiennych wymagających grubą warstwę kleju. Istnieje możliwość przemoczenia podkładu.

Wygrzewanie nie jest konieczne. Mozna jedynie po tygodniu włączyć ogrzewanie podłogowe. Normalnie takie podkłady w normalnych warunkach osiagają wilgotnosć równoważną po 2-3 tygodniach zależy od grubości wylewki. W ciagu pierwszego tygodnia należy wylewkę anhydrytową dobrze przeszlifować aby usunąć mleczko cementowe.

Przeglądając wyniki badań IBF dotyczące wilgotności równoważnych posadzek anhydrytowych i czasu ich schnięcia, można stwierdzić że wilgotność równoważna w mikroklimacie 20oC i 50%RH wszystkich wylewek anhydrytowych jest bliska wartości 0,2%.

Przy posadzkach nieogrzewanych dopuszczalna wilgotność to 0,5% i tu różnica między wilgotnością równoważną j.w. nie ma większego znaczenia. Czas schnięcia takich posadzek grubości 40mm w mikroklimacie od75% do 50%RH i końcowej temperaturze 20oC waha się w przedziale od 33 do 47 dni i jest zależny od rodzaju wylewki anhydrytowej. Po tym czasie można układać podłogi drewniane.

Do wilgotności należy bardziej precyzyjnie podejść w przypadku wylewki anhydrytowej ogrzewanej. Wówczas wilgotność powinna mieć jak najniższą wartość /dop. 0,3%/.

Wynika to z tego, że po uruchomieniu ogrzewania powstałe ciśnienie pary wodnej powoduje nagromadzenie wilgoci pod chłodniejszą powierzchnią zainstalowanej okładziny podłogowej. Nadmiar wilgoci może spowodować spęcznienie drewna lub zdegradowanie struktury wylewki w przypadku okładzin paroszczelnych.

W jednym i drugim przypadku czas nie jest wykładnikiem stopnia wysuszenia omawianych wylewek i niezbędne są pomiary ich wilgotności. Pozdrawiam.

Chcę wylać anhydryt na 140m2 z czego połowa będzie na ogrzewaniu podłogowym. Wybór jest świadomy ze względu na konieczność szybkiego wykonania prac związanych z wykończeniem podłóg. Cena którą mi zaoferowano to 65zł/m2(Knauf) na ogrzewaniu podłogowym. Bez ogrzewania jeszcze nie ustalałem. Nie przewiduję parkietów tylko panel podłogowy, a przy podłogówce gresy. Chyląc czoła Waszej wiedzy spytam się o konsekwencje ewentualnej awarii instalacji w wylanej posadzce. Czy to prawda, że wszystko nadaje się do zdjęcia? Przy cementowej mamy kłopot z suszeniem, przy anhydrycie podobno to już tragedia. Prośba do Cezki, masz może zdjęcia z dobrze widocznymi mocowaniami rurek do podłoża? Jaka duża ma być szczelina? Największe pole to 30m3 połączone z 13-metrową kuchnią i 19-metrowym korytarzem. Czy dobrze zrozumiałem, że nie wymaga to dylatowania? Po przeczytaniu wątku pamiętam wartości 40m2 i 300m2 :).

Ja jestem zdecydowana na anhydryt- terminy gonią ale ciekawi mnie jaka jest różnica cenowa między betonową a anhydrytową wylewką? Z postów wyżej wynika że anhydrytowa to wydatek rzędu 65-45zł za metr2 a jak to w przypadku betonowej?

Czy cena anhydrytu różni się w zależności czy leje się na podłogówkę czy nie? Ja mam pół dołu w podłogówce a reszta + góra bez. Czy może być taniej bez podłogówki?

Widzicie takie trochę portfelowe pytania ale wyczytałam cały temat powyżej i nie mam innych pytań ;-)

niewątpliwie jesteście specami! ;-) z dużą wiedzą ;-)

dzięki za odpowiedz

Za wylewkę z miksokreta (jastrychową) zapłacisz w granicach 25-30 zl netto.

Przy tej wylewce zalecana grubosc to 5-10 cm nad rurką

Anhydryt musi miec 3,5 cm nad rurką (jesli zle napisalem prosze mnie poprawic) cena 37 -do ......zł netto/brutto nie wiem.

Trzeba tez wiedziec jak przygotowac podłoze (tasma brzegowa musi byc przylepiona do foli aby wylewka nie dostała sie poimedzy i nie dzwignęła rurek

I teraz najwazniesze - powierzchnia musi byc dobrze wypoziomowana u mnie niestety tak nie było mialem parę rurek od kolektora za wysoko (gruba czarna otulina).

dlatego zdecydowałęm sie na normalną wylewkę jastrychową.

2 dni roboty i po srpawie.

Jesli masz dobrze wylany chudziak (rownomiernie na całej powierzchni) to nie powinno byc problemu.

U mnie na dole było na chudziaku 8 cm roznicy na poziomie do tego dochodził wyzszy fundament przez srodek pomieszczenia kilka rurek

z wody plus rura 50mm z kominka wodnego wiec miałem co przykrywac.(kable od elektryki w stalowych peszlach)

Dlatego zdecydowałem sie na jastrych bo 8 cm anhydrytu kosztowało by masakrycznie duzo.

pozdrawiam

Chcę wylać anhydryt na 140m2 z czego połowa będzie na ogrzewaniu podłogowym. Wybór jest świadomy ze względu na konieczność szybkiego wykonania prac związanych z wykończeniem podłóg. Cena którą mi zaoferowano to 65zł/m2(Knauf) na ogrzewaniu podłogowym. Bez ogrzewania jeszcze nie ustalałem. Nie przewiduję parkietów tylko panel podłogowy, a przy podłogówce gresy. Chyląc czoła Waszej wiedzy spytam się o konsekwencje ewentualnej awarii instalacji w wylanej posadzce. Czy to prawda, że wszystko nadaje się do zdjęcia? Przy cementowej mamy kłopot z suszeniem, przy anhydrycie podobno to już tragedia. Prośba do Cezki, masz może zdjęcia z dobrze widocznymi mocowaniami rurek do podłoża? Jaka duża ma być szczelina? Największe pole to 30m3 połączone z 13-metrową kuchnią i 19-metrowym korytarzem. Czy dobrze zrozumiałem, że nie wymaga to dylatowania? Po przeczytaniu wątku pamiętam wartości 40m2 i 300m2 :).

my robimy warstwę 4-4,5 cm,także na podłogówkę,cena 40 zł dla 4 cm,rzeczywiście nie trzeba dylatacji na powierzchni ,o której piszesz,nie wiem z kolei o jaką szczelinę chodzi? zdjęcia mogę wysłać na maila.nie umiem Ci odpowiedzieć,co w przypadku awarii,to sprawa indywidualna,pora roku etc.,każdy kto zapewni,że np. przy wylewce z mixokreta to nie problem,po prostu kłamie,to są zawsze problemy i demolka,rolę odgrywa jedynie czas wykrycia i reakcji na awarię.Ja osobiście o awarii podłogówki nie słyszałem,jesli jest próba cisnienia przed wylewkami i pozostawiona woda w rurkach to powinno być wszystko ok.

jeszcze ważna rzecz,jak dzwonią klienci i pytają o wylewkę,zadaję pytanie zwrotne -co na wylewkę?gresy,panele,parkiet etc.Wczoraj dzwonił Pan i pytał o wylewki,padło stwierdzenie ,że na to deski klejone o dł.ok. 1m,po wielu rozmowach z naszym fachowcem o nicku Parkitkomplexx,zapytałem o wymagania co do podłoża -wylewki,Pan zadzwonił do firmy parkieciarskiej i usłyszał ,że podłoże ma być NORMALNE.Drodzy forumowicze przy rozmowach z tego typu fachowcami strzeżcie się NORMALNOSCI

Dzięki f.5,

z tym wypoziomowaniem to może być problem- ale małż powiedział że będzie korygował grubością styropianu...o ile tak można.

żadnego problemu ! najwyżej pójdzie więcej anhydrytu , ja na długości 8,5m miałem 3 schodki ze styropianu , najważniejsze żeby krawędź była ścięta między różnymi grubościami styropianu , na pw mogę ci dać namiary na ekipę która u mnie lała , umówisz się przyjedzie majsterek i pomierzy ci poziomicą co i jak

Witam. Od pięciu lat wylewam posadzki mixokretem i od roku posadzki anhydrytowe. Powiem tak jeżeli masz ogrzewanie podłogowe to polecił bym Ci posadzki anhydrytowe koszty eksploatacji będą o wiele niższe, dylatacja myślę że to też ważna sprawa no i jeszcze ważna sprawa posadzki z mixokreta nie każda brygada potrafi wykonać która posiada mixa to musi być naprawdę firma z polecenia pozdrawiam Dariusz N

• 3 weeks później...
Witam. Od pięciu lat wylewam posadzki mixokretem i od roku posadzki anhydrytowe. Powiem tak jeżeli masz ogrzewanie podłogowe to polecił bym Ci posadzki anhydrytowe koszty eksploatacji będą o wiele niższe, dylatacja myślę że to też ważna sprawa no i jeszcze ważna sprawa posadzki z mixokreta nie każda brygada potrafi wykonać która posiada mixa to musi być naprawdę firma z polecenia pozdrawiam Dariusz N

Ale nie wyprowadzasz punktów dla pomiaru wilgotności metodą karbidową CM przy podkładach na ogrzewaniu podłogowym!

wklejam dla ciekawych parę fotek z ostatnich realizacji ,duże pow. salon ok. 60 m2,na normalnym systemie typu folia rurka i na Wavinie

Pięknie, tylko brakuje wyprowadzenia punktów dla wykonania pomiaru wilgotności podkładu na ogrzewaniu podłogowym metodą CM.

• 3 weeks później...
wklejam dla ciekawych parę fotek z ostatnich realizacji ,duże pow. salon ok. 60 m2,na normalnym systemie typu folia rurka i na Wavinie

witam,

mam pytania przy stosowaniu anhydrytu 4,5-5 cm na podlogówce:

1.czy do pomieszczen wilgotnych jest zalecane stosowanie dodatkowego zabezpieczenia pwilgociowego, pwodnego?

2.czy przy stosowaniu podlogi drewnianej nie istnieje problem w trakcie uzytkowania , przyjmowania wody z drewna- wysychanie- skurcz drewna ? ( zakladam prawidlowe klejenie podlogi przy zachowaniu odpowiedniej wilgotnosci podloza)

3.czy moze istniec ryzyko ugiecia styropianu 10 cm EPS 100 - opadniecia posadzki- przy zalozonej grubosci posadzki anhydrytowej?

pzdr i dziekuje

marek

1. - zastosuj grunt głęboko penetrujący a na to folia w płynie

2. - woda z drewna ? przecież nie układa się mokrego parkietu , problemu nie powinno być

3. - EPS100 to jest normalny podłogowy styropian , posadzka nie powinna go ugiąć a nawet gdyby się tak stało (w co nie wierzę chyba że będzie źle ułożony) to i tak w porównaniu z miksokretem anhydryt jest dużo mocniejszy .

witam,

-dla laika takiego jak ja wylewka anhydrytowa kojarzy się z gipsem , boje się dlatego czy czasami podłoże nie będzie chłonęło wody bardziej niż drewno stąd niepokój czy nie ma problemu z układaniem podłóg "drewnianych" ( deska warstwowa,panele ,parkiety itp.) na anhydrycie. spotkałem się z opiniami ,że ludzie rezygnowali z anhydrytu z powodu zamiaru układania podłóg drewnianych.

dlatego zastanawiam się czy w pomieszczeniach suchych np. salon gdzie mam zamiar ułożyć drewniane podłogi nie zastosować dodatkowego zabezpieczenia p/wodnego?

w pomieszczeniach mokrych standardem jest grunt+ folia w płynie

pzdr

marek