Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o porady przy wyborze okien

Recommended Posts

Witam planuje zakup okien będę wybierał miedzy 4 firmami podaje dane o oknach:

1) opcja cena okolo 11,000

Profil: gelan classic

Kolor: Obustronny kolor stan.

Okucia: winkhaus

Szyby: k=1,1 4/16/4 Termo

2) Cena 11,500

System: ALUPLAST IDEAL 7000 TYP

Kolor: obustronna okleina

Szyba: Niskoemisyjna 4/16/4 k=1,0 W/m2K, Rw=32dB

Okucie: Obwiedniowe niemieckiej firmy Favorit-Siegenia

Profil 6-komorowy 80mm (bezołowiowy)

3) cena 10,500

System: Ideal 4000 Round

Kolor: ORZECH OB,Orzech obustronny AP27 OB

Szkło: 4/16A/4L

Listwa: Roundline

Okucia ROTO NT, Szyby PILKINGTON 1.0 W tej firmie najbardziej przekonujący sprzedawca.......

4) opcja cena 11,500

Domel. Profil niemiecki 6 komorowy GEALAN. Synergic Classic. Profil oryginalnie tłoczony w Niemczech. Klasa A – ścianki zewnętrzne grubość minimum 3mm. Jest to bardzo ważne bo te ścianki przenoszą wszelkie obciążenia i naprężenia. Okucia niemieckie najlepsze na rynku Winkhouse ActivPilot. Kolor 2 stronny Orzech Ciemny.

Pakiet 2 szyby 4/16Argon/4 szerokość zabudowy =24mm

Tak wiec wszystkie ceny podobne roznia sie okuciami profilami proszę o wypowiedz i pomoc w wyborze ktora oferta oraz dlaczego...

Z góry dziękuje za pomoc

do piątku muszę wpłacić zaliczkę 40%.

Wpłacasz zaliczke, a już wszystkie 4 firmy były na pomiarach?

Tak jak bwojtek ci powiedział podałeś składniki a nie nazwe gotowego produktu! ja np robie dobre spaghetti a już dziewczyny mi nie smakuje(mam nadzieje ze nie czyta forum:P) a skadniki zawsze kupujemy takie same!

Koledzy się wyzłosliwiają (ja też):) ale ich rozumiem, bo podobne pytania są tu niemal codziennie i już często nie mamy sił odpowiadać.

Nie podałeś nazw firm. Poza jedną - ale jesli ona jest najlepszą z nich (bo nie ukrywa swojej marki) to szukaj dalej by mieć do czego porównać.

Niewiedomo jakie okna chcesz kupić, jaki Ci oferują ani komu masz wpłacić zaliczkę.

No nic nie wynika z Twojego zapytania.

Zwykle odsyłam do poaranika okiennego prowadzonego przez naszego Testa:

http://oknotest.pl/pl/jak_kupowac_okna.php

Spokojnie można czytać, bo to firma niezależna - nie sprzedaje okien więc wiadomości podaje obiektynie. Ale jak widzę i tu jest od cholery do czytania...

Test, nie da się napisać poradnika w 10-ciu krótkich przykazaniach? Bo jak widzisz wszyscy się spieszą..

A zastanawiał się pan nad:

- profilem VEKA ?

- pakietem trzyszybowym ?

Mam przykre doświadczenie z okleiną. Mianowicie okno tarasowe z okleiną firmy aluplast i owczarek niemiecki. Podrapał cały profil, brązowe okno miało białe rysy i wyglądało na prawdę źle. Pozdrawiam :)

Edytowane przez MateuszApple

A zastanawiał się pan nad:

- profilem VEKA ?

- pakietem trzyszybowym ?

Mam przykre doświadczenie z okleiną. Mianowicie okno tarasowe z okleiną firmy aluplast i owczarek niemiecki. Podrapał cały profil, brązowe okno miało białe rysy i wyglądało na prawdę źle. Pozdrawiam :)

chyba aluplast nie ponosi odpowiedzialnośc za owczarka nawet niemieckiego!

okno było 2kolor?

chyba aluplast nie ponosi odpowiedzialnośc za owczarka nawet niemieckiego!

okno było 2kolor?

Nie kolor był jednostronny. Z ciekawości zrobiłem rysy na próbce z Veki też jednostronnej i rysy są w fakturze brązowej, a nie białej, więc nie wyglądałoby to tak tragicznie, jak w przypadku Aluplastu..

Heh przeczuwałem, że tak będzie. Ja uważam, że Veka jest ok i nie jestem żadnym przedstawicielem, ani nikt mi za to nie płaci. Zajmuje się montażem okien i montowałem już różne okna. Trafiłem na to forum przez przypadek i chce pomóc ludziom, bo widzę jaki syf chcą im wcisnąć w ofertach.

Nie jestem też jakimś tam psychofanem Veki, cenię sobie też profil SCHÜCO.

Dlaczego ?

Porównajmy np. profil SCHÜCO i profil DECCO. Klinujemy okno w rogu do góry, delikatnie, spokojnie i z wyczuciem. Uderzamy w klina spokojnie do pewnego momentu... Profil SCHÜCO nawet się nie ugnie. Profil DECCO do pewnego momentu pęknie.

Dwa zupełnie inne profile SCHÜCO i DECCO, nie ma VEKI i GELANA czy Aluplasta można ? Można :)

Dziękuję za wypowiedzi w taki mazie proszę jeszcze wyrazić swoja opinie na temat firmy domel bo miedzy tymi dwoma firmami podejmę decyzje

Nie idziesz za bardzo na latwiznę?

pozatym który profil cię interesuje gdzie to chcesz wstawic itd itp 10stron wczesnije zacząc i juz bys wiedzial o co pytac o ile dalej bys chcial pytac

Hmm roboty ich nie widziałem to się nie wypowiem. Przed podpisaniem umowy i wpłaceniem zaliczki. Poproś szefa czy tam przedstawiciela niech Ci pokaże jedną inwestycje. Idź zapytaj ludzi czy zadowoleni czy nie. Zobacz ile są na rynku czy to poważni ludzie, a nie jak przyjdzie do regulacji czy nie daj Boże reklamacji to firmy już nie będzie..

Okucia są ok, mają możliwość regulacji w trzech poziomach. Bardzo sobie cenie Winkhaus. Pamiętaj o tym, że okucie i uszczelki należy konserwować, a nie każdy dealer o tym mówi, a potem są kwiatki panie, a dlaczego wieje ? panie, a dlaczego się klamka urwała? panie a dlaczego tak piszczy ?

Dobra rada jeszcze ode mnie pilnuj murarzy i tynkarzy. Lubią nawalić do okucia tynku, gipsu, gładzi i nie tylko ;)

Witraż robi na Aluplaście? Hmm.. jestem chyba mocno z tyłu z wieściami z rynku. Witraż znany był u mnie z Veki właśnie.

Poza tym sądzę, że nie kupujesz bezpośrednio w Witrażu, a w firmie która się z nimi reklamuje.

Witam

Mam folder Witrażu i robią okna również na aluplascie .Zgadza się nie zakupiłem okien bezpośrednie z firmy Witraż.Ale decyzja została podjęta .I okna zakupiłem:

System: Ideal 4000 Round

Kolor: ORZECH OB,Orzech obustronny AP27 OB

Szkło: 4/16A/4L

Listwa: Roundline

Okucia ROTO NT, Szyby PILKINGTON 1.0

Z fabryki Witraż.

Pozdrawiam i dziękuje za udzielone odpowiedzi na forum.Po montażu wyrażę swoja opinie.

Witraż od dawno robi okna na profilach Aluplasta, chociaż nie za bardzo się tym reklamuje. Chyba wolą być kojarzeni z VEKĄ.

Moim zdaniem firma godna polecenia, przynajmniej jeśli chodzi o okna na profilu Vekowskim (z aluplastami w ich wykonaniu nie miałem do czynienia).