Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontować drzwiczki do wnęki ?

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o poradę w znalezieniu sposobu na zainstalowanie szklanych drzwiczek na ściance z g-k, której zdjęcia umieszczam pod poniższym linkiem.

https://picasaweb.google.com/NieUmiemRobicZdjec/20120117SzafkaWc?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJ6F-JawnpKdOg&feat=directlink

Pierwotnie myślałem, że kupię ramę-ościeżnicę, która wykończy otwór i na której zawieszę drzwiczki. Niestety nie udało mi się znaleźć czegoś takiego w sprzedaży. Szklarz u którego chciałem zamówić drzwiczki powiedział że wystarczy zamontować zawiasy, a drzwiczki i tak będą większe niz otwór, więc jego wykańczanie nie będzie konieczne. Kupiłem zawiasy, które polecił, ale okazało się, że aby drzwiczki licowały ze ścianką, zawiasy powinny zostać zamontowane ok. 4,5 cm wgłąb otworu a u mnie akurat w tym miejscu kończy się ścianka (jak widać na zdjęciu) i do profila nie sięgnę

Będę wdzięczny za poddanie pomysłu jak zamontować zakupione zawiasy lub za podpowiedzenie innego sposobu na zamocowanie drzwiczek. Idealnie gdyby udało się zamontować zawiasy po lewej stronie.

Pozdrawiam

Szklarz u którego chciałem zamówić drzwiczki powiedział że wystarczy zamontować zawiasy, a drzwiczki i tak będą większe niz otwór, więc jego wykańczanie nie będzie konieczne. Kupiłem zawiasy, które polecił, ale okazało się, że aby drzwiczki licowały ze ścianką, zawiasy powinny zostać zamontowane ok. 4,5 cm wgłąb otworu a u mnie akurat w tym miejscu kończy się ścianka (jak widać na zdjęciu) i do profila nie sięgnę

Będę wdzięczny za poddanie pomysłu jak zamontować zakupione zawiasy lub za podpowiedzenie innego sposobu na zamocowanie drzwiczek. Idealnie gdyby udało się zamontować zawiasy po lewej stronie.

Pozdrawiam

Zmień szklarza, bo to nie jest zawias do drzwiczek szklanych. Odpowiednie znajdziesz np. w Dormie . pzdr

O tym, że to zawiasy do mebli mówił - twierdził, że takie z powodzeniem stosuje.

Dzięki za link - naprowadziłeś mnie na ościeżnice aluminiowe, które chyba powinny rozwiązać sprawę

Chciałem temat sam "ogarnąć", ale zamontowanie dwóch zawiasów to jedno a montaż ościeżnicy to co innego. Chyba bez pomocy fachowca się nie obędzie.