Marcin_1234 19.01.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witam, niedawno wprowadziłem sie do swojego dlugo wykanczanego domu aby tylko zorientowac sie ze mam powazny problem z podloga. Otoz podloga jest z desek debowych zakupionych w chyba dobrej firmie Antique Parquets. Niestety podłoga byla kladziona oraz bielona i olejowana przez inna firme, polecana co prawda przez dostawce desek - ktorej nazwy juz nie wymienie bo nie przechodzi mi przez gardlo. 3 tyg po polozeniu podlogi przedstawiciel Antique Parquets ktory chcial zrobic zdjecia naszej podlogi stwierdzil ze wyglada ona na ... 5 lat uzytkowania. Problem polega na tym ze jest niesamowicie wrazliwa. Jakiekolwiek przesuniecie nawet bardzo lekkiego przedmiotu pozostawia na niej slad, wylanie wody na podloge to rowniez plamka, przez co podloga wyglada na strasznie porysowana. Ponadto wydaje sie ze olej nie zostal rowno rozprowadzony. Prawdziwy dramat dotyczy jednak czarnych plam (probuje zamiescic zdjecie). Mam w domu dwa psy ktore spaly na polozonych na podlodze dwoch kocach. Po paru dniach po przesunieciu koca ukazal nam sie widok jak na zdjeciu. Czy mozna cos z tym zrobic? Czy mozna w ogole sciagnac jakos ten olej (to chyba Biofa) i rozprowadzic inny (lub polakierowac) tak by podloga nadawala sie do w ogole do eksploatacji? Jestesmy z zona zalamani. Wydalismy naprawde spore pieniadze a podloga jest daleka od pozadanego rezultatu ... Prosze o informacje co zrobic w takiej sytuacji? pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]96144[/ATTACH] Witam, niedawno wprowadziłem sie do swojego dlugo wykanczanego domu aby tylko zorientowac sie ze mam powazny problem z podloga. Otoz podloga jest z desek debowych zakupionych w chyba dobrej firmie Antique Parquets. Niestety podłoga byla kladziona oraz bielona i olejowana przez inna firme, polecana co prawda przez dostawce desek - ktorej nazwy juz nie wymienie bo nie przechodzi mi przez gardlo. 3 tyg po polozeniu podlogi przedstawiciel Antique Parquets ktory chcial zrobic zdjecia naszej podlogi stwierdzil ze wyglada ona na ... 5 lat uzytkowania. Problem polega na tym ze jest niesamowicie wrazliwa. Jakiekolwiek przesuniecie nawet bardzo lekkiego przedmiotu pozostawia na niej slad, wylanie wody na podloge to rowniez plamka, przez co podloga wyglada na strasznie porysowana. Ponadto wydaje sie ze olej nie zostal rowno rozprowadzony. Prawdziwy dramat dotyczy jednak czarnych plam (probuje zamiescic zdjecie). Mam w domu dwa psy ktore spaly na polozonych na podlodze dwoch kocach. Po paru dniach po przesunieciu koca ukazal nam sie widok jak na zdjeciu. Czy mozna cos z tym zrobic? Czy mozna w ogole sciagnac jakos ten olej (to chyba Biofa) i rozprowadzic inny (lub polakierowac) tak by podloga nadawala sie do w ogole do eksploatacji? Jestesmy z zona zalamani. Wydalismy naprawde spore pieniadze a podloga jest daleka od pozadanego rezultatu ... Prosze o informacje co zrobic w takiej sytuacji? pozdrawiam M Masz problem. Te plamy to amoniak z moczu zwięrząt. Pozostawiane drewno dębowe w stajni stawało się czarne. Tak je dawniej barwiono. Te miejsca można usunąć jedynie przez cyklinowanie. Być może olej został zbyt grubo nałożony lub jest to olejo-wosk. Nakładany pewnie 2 razy. Nie widząc podłogi nie wiele da się zaoferować aby uniknąć totalnego cyklinowania i olejowania czy lakierowania. Jeżeli jest drewno zarysowane to cyklinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_1234 19.01.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Czy takie przebarwienia amoniakiem mozna cyklinowac (usuwac) punktowo czy tez niezbedny jest zabieg na calej powierzchni podlogi? Odnosnie zbyt duzej ilosci oleju - zgadza sie - byly kladzione dwie warstwy. Czy zna Pan moze kogos godnego polecenia w okolicach Warszawy (lub moze Pan sam podrozuje tu czasami) kto moglby rzucic okiem na ta moja podloge i ewentualnie podjac sie 'renowacji'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekparkiet 19.01.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jeżeli przebarwienia nie są zbyt głębokie, usunięcie ich nie będzie problemem. Możesz sam to sprawdzić, lekko przeszlifuj np. papierem 150 i sprawdź czy miejsce szlifowane jaśnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]96144[/ATTACH] Witam, niedawno wprowadziłem sie do swojego dlugo wykanczanego domu aby tylko zorientowac sie ze mam powazny problem z podloga. Otoz podloga jest z desek debowych zakupionych w chyba dobrej firmie Antique Parquets. Niestety podłoga byla kladziona oraz bielona i olejowana przez inna firme, polecana co prawda przez dostawce desek - ktorej nazwy juz nie wymienie bo nie przechodzi mi przez gardlo. 3 tyg po polozeniu podlogi przedstawiciel Antique Parquets ktory chcial zrobic zdjecia naszej podlogi stwierdzil ze wyglada ona na ... 5 lat uzytkowania. Problem polega na tym ze jest niesamowicie wrazliwa. Jakiekolwiek przesuniecie nawet bardzo lekkiego przedmiotu pozostawia na niej slad, wylanie wody na podloge to rowniez plamka, przez co podloga wyglada na strasznie porysowana. Ponadto wydaje sie ze olej nie zostal rowno rozprowadzony. Prawdziwy dramat dotyczy jednak czarnych plam (probuje zamiescic zdjecie). Mam w domu dwa psy ktore spaly na polozonych na podlodze dwoch kocach. Po paru dniach po przesunieciu koca ukazal nam sie widok jak na zdjeciu. Czy mozna cos z tym zrobic? Czy mozna w ogole sciagnac jakos ten olej (to chyba Biofa) i rozprowadzic inny (lub polakierowac) tak by podloga nadawala sie do w ogole do eksploatacji? Jestesmy z zona zalamani. Wydalismy naprawde spore pieniadze a podloga jest daleka od pozadanego rezultatu ... Prosze o informacje co zrobic w takiej sytuacji? pozdrawiam M Po szlifowaniu podłogi pozostanie plama, ponieważ przebarwienie ma charakter strukturalny. Plamę można wyługować jednym z kwasów organicznych a w przypadku nieznajomości tego sposobu należy wymienić zaplamione deski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Jeżeli przebarwienia nie są zbyt głębokie, usunięcie ich nie będzie problemem. Możesz sam to sprawdzić, lekko przeszlifuj np. papierem 150 i sprawdź czy miejsce szlifowane jaśnieje. Plamy są głębokie, poniewaz mocz/amoniak poprzez leżące derki dyfundował w głąb drewna nie miał możliwości odparować do otoczenia. Obawiam się, że pozostanie ślad po zbyt głębokim punktowym wyszlifowaniu. Należałoby to miejsce rozszlifować na większej przestrzeni około 2-4m2 lub wymiana desek. Możesz spróbować sprawdzić głębokość przebarwienia cykliną za 5 zł w castoramie. Kup tą szerszą. Cyklinuj wzdłuż słojów.l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 [ATTACH=CONFIG]96144[/ATTACH] Witam, niedawno wprowadziłem sie do swojego dlugo wykanczanego domu aby tylko zorientowac sie ze mam powazny problem z podloga. Otoz podloga jest z desek debowych zakupionych w chyba dobrej firmie Antique Parquets. Niestety podłoga byla kladziona oraz bielona i olejowana przez inna firme, polecana co prawda przez dostawce desek - ktorej nazwy juz nie wymienie bo nie przechodzi mi przez gardlo. 3 tyg po polozeniu podlogi przedstawiciel Antique Parquets ktory chcial zrobic zdjecia naszej podlogi stwierdzil ze wyglada ona na ... 5 lat uzytkowania. Problem polega na tym ze jest niesamowicie wrazliwa. Jakiekolwiek przesuniecie nawet bardzo lekkiego przedmiotu pozostawia na niej slad, wylanie wody na podloge to rowniez plamka, przez co podloga wyglada na strasznie porysowana. Ponadto wydaje sie ze olej nie zostal rowno rozprowadzony. Prawdziwy dramat dotyczy jednak czarnych plam (probuje zamiescic zdjecie). Mam w domu dwa psy ktore spaly na polozonych na podlodze dwoch kocach. Po paru dniach po przesunieciu koca ukazal nam sie widok jak na zdjeciu. Czy mozna cos z tym zrobic? Czy mozna w ogole sciagnac jakos ten olej (to chyba Biofa) i rozprowadzic inny (lub polakierowac) tak by podloga nadawala sie do w ogole do eksploatacji? Jestesmy z zona zalamani. Wydalismy naprawde spore pieniadze a podloga jest daleka od pozadanego rezultatu ... Prosze o informacje co zrobic w takiej sytuacji? pozdrawiam M Sprzedawca sprzedał surowe drewno. Wykonawca wykonując kompletną usługę powinien pozostawić na piśmie wskazówki pielęgnacji i konserwacji podłogi olejowanej, które podpisujecie. Jeden egzemplarz pozostaje u Was. W przypadku wynikłych szkód z powodu braku wiedzy o pielęgnacji i np. zabezpieczeniu mebli filcami na nogach. Utrzymaniu odpowiedniej pielęgnacji usuwaniu natychmiast rozlanych płynów, etc. Możecie rozmawiać z wykonawcą w tej sprawie, jeżeli nie macie od niego tych wskazówek. Myślę, że nałożono zbyt grubo oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Sprzedawca sprzedał surowe drewno. Wykonawca wykonując kompletną usługę powinien pozostawić na piśmie wskazówki pielęgnacji i konserwacji podłogi olejowanej, które podpisujecie. Jeden egzemplarz pozostaje u Was. W przypadku wynikłych szkód z powodu braku wiedzy o pielęgnacji i np. zabezpieczeniu mebli filcami na nogach. Utrzymaniu odpowiedniej pielęgnacji usuwaniu natychmiast rozlanych płynów, etc. Możecie rozmawiać z wykonawcą w tej sprawie, jeżeli nie macie od niego tych wskazówek. Myślę, że nałożono zbyt grubo oleju. na 100% tak jest..jesliby na jakis 3-4 metrach wycyklinowac deski..ale konczac wzdłóż laczen..moze byłoby to do przezycia..jasniejsza plama ..by sie z czasem stonowała z pewnoscia..jakis rok.. Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts