Mki1719508566 08.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 http://www.komineknasz.pl Karlsen! Za karę policzysz ile jest tam zdjęć ! Regulamin punkt 1 .W trakcie dyskusji na blogu przestrzegamy zasad etykiety : NIE PODSZYWAMY SIĘ POD INNYCH . Przypominam tytuł "ENIU niezależny blog o kominkach" Tylko kto Ciebie widział ENIU ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam. A to pisałeś Ty czy Twój brat ... Miszczu ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.01.2012 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Wajchy wystające z wkładu sterowanego elektroniką to chyba spora niedorzeczność, albo konieczność przy braku innych opcji. Sterowanie automatyczne spalaniem we wkładzie można zawsze wyłączyć , sporo klientów lubi czasami popalić "po swojemu" dla frajdy nie zaś ekonomicznego grzania , w takim przypadku bez pozostawienia dźwigni do ręcznego sterowania wkłady byłby bezużyteczny . Drugi powód aby dźwignie do sterowania mechanicznego były we wkładzie jest jeszcze bardziej prozaiczny BRAK PRĄDU do sterowania automatyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Cóż, promujesz głównie wkłady tylko z wajchami, więc rozumiem i szanuję poglądy. Z argumentacją się nie zgadzam. Szczególnie gdy jest nieprawdziwa. Czeskie sterowniki tez mają możliwość wyłączenia opcji automatycznej i można nimi posługiwać się manualnie "po swojemu", dla frajdy. Jeśli nie mają opcji awaryjnej pozwalającej na bezpieczne ich używanie w tak prozaicznej sytuacji jak BRAK PRĄDU, nie powinny być dopuszczone do sprzedaży. Wydaje mi się, jednak, że tak nie jest, tylko musisz przy następnej wizycie u przyjaciół, co nieco się douczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Ja tyż jestem zdania, że wajchy są niezbędne. Szczególnie gdy służą nie tylko do regulacji ilości podawanego powietrza do paleniska. Zresztą nawet w samochodach jestem zwolennikiem wajch, automaty nie dla mnie. Warto nieraz dla samego siebie ruszyć się z kanapy i przesterować wajchę w wkładzie kominkowym. Tak dla rozprostowania kości co kilka dobrych godzin. No chyba, że ktoś wpadł na "genialny" pomysł załadowania paleniska drewnem i przygładowo wyjścia do pracy na 10 godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Bohusz jaśniej proszę. Ile sterowników zamontowałeś w swoich realizacjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Nie ma takiej zupełnej potrzeby w naszych wykonawstwach, czyli totalne zero... jeżeli chodzi o paleniska powietrzne i stosowanie przepustnic sterowanych elektronicznie.Chociaż muszę powiedzieć, że wysyłkowo sprzedaje tego sporo. Różnego typu zastosowania. OT taki dodatek dochodowy do bilansu firmy, którego rozsądkowo nie lekceważę. W wodnym kilka, bo wtedy według mnie ma to sens. Zresztą z podejmowania się podpięć (wodnych) wkładów z PW praktycznie się wycofałem.Nie mam potrzeby takowych instalacji wodnych wykonywać i rozdrabniać się. Wolę przykładowo w tym czasie spakować paletę (materiały - kleje, betony, szamoty) i wysłać ją do klienta do Wielkopolski, gdyż według info od klientów nie ma możliwości ich tam nigdzie zakupić. Powtarzam takie mam info od klientów. Takie informacje dają mi wiele do myślenia i pomagają kształtować kierunek działania firmy. PSMiałem info mailowe, że Eniu teraz dodał wpis w tym temacie...A TU.... nima wpisu Edytowane 15 Stycznia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Wycofałem wpis. Bo zauważyłem Twój. O tym ,że nie montujesz sterowników o których tu mowa . Nie pogadamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.01.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No chyba, że ktoś wpadł na "genialny" pomysł załadowania paleniska drewnem i przygładowo wyjścia do pracy na 10 godzin... Właśnie temu ma służyć dobra elektronika. Ładujesz drewno raz i zapominasz o kominku na 10-12 h. Jeżeli chodzi o wajchy to wszystko zależy z jakim systemem mamy do czynienia. W pieco-kominkach z odzyskiem ciepła ze spalin można powiedzieć, że ręczne sterowanie jest zbędne. Aczkolwiek osobiście lubię pobawić się regulacją powietrza pomimo, że odpowiada z nią sterownik. Tym bardziej, że we wkładach w których palę jest rozdział na powietrze pierwotne i wtórne. W zależności od sposobu ułożenia drewna, grubości i gatunku dodatkowo doregulowuję , czego niestety nie "ogarnia" elektronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Tym bardziej, że we wkładach w których palę jest rozdział na powietrze pierwotne i wtórne. W zależności od sposobu ułożenia drewna, grubości i gatunku dodatkowo doregulowuję , czego niestety nie "ogarnia" elektronika. Przecież ja o tym pisze już chyba dziesiątki razy.... Jeżeli chodzi o wajchy to wszystko zależy z jakim systemem mamy do czynienia. W pieco-kominkach z odzyskiem ciepła ze spalin można powiedzieć, że ręczne sterowanie jest zbędne. Inne systemy po prostu wykonujemy. Nasze wymagają w określonym momencie recznego przesterowania drogi spalin. Zresztą jak wszelkie paleniska na paliwe stałe (kominki i piece CO - zasypewe) wymuszają od użytkownika pewnego zaangażowania w myśleniu i działaniu obsługowym. Nie mam na myśli tylko dokładania opału, ale szeregu działań okresowych. Stałopalność tych urządzeń grzewczych jest różna. Również właściwe ustawienia dopływu powietrza wymagają różnych doregulacji wynikających z konkretnych sytuacji. ENIU pogadać zawsze można. Tym bardziej że ja jestem niezwykle otwarty na wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Bohusz , pisząc że wajchy są niezbędne, dajesz trochę inny przekaz. O wajchach to sobie możemy pogadać przy innej okazji a nie w trakcie dyskusji o sterownikach, które dla Ciebie są tabula rasa... Margod , pobawić się dobra rzecz , bo umiesz. Jak zostawisz klientowi "zbyt wiele szczęścia", wiesz jak to się może skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) A to przepraszam Cię Eniu. Ale dzięki, że wogóle zgodziłeś się kiedyś w przyszłości ze mną o tym pogadać. Myślę, że nie napocisz się za wiele ze mną podczas tej dyskusji, gdyż to bardzo prościutkie rozwiązania. Może gdyby zamiast zwykłej klapki wykorzystać dmuchawę która precyzyjnie podawałaby powietrze. Sterownik "myślący" analizujący wiele bodźców.... i sterujący wieloma ustrojstwami, to wtedy dyskusja dłuższa i poważniejsza.Tym bardziej, że z takowymi mam na codzień do czynienia.Taki prościutki sterownik PIDNA PODSTAWIE POMIARU TEMPERATURY SPALIN i temperatury wody w kotle, steruje tempem i czasem podawania powietrza za pomocą dmuchawy.Praca (szybkość) dmuchawy jest modulowana, itp. itp. itp. Dmuchawa oczywiście może pobierać powietrze z zewnątrz, tutaj nie ma problema. Nastaw jest wiele + 10 podstawowych. No i steruje również, jak zresztą pewnikiem się domyślasz pracą pompy ładującej zbiornik CWU - 200 l i pracą pompy CO.Aktualnie w tym piecu korzystam z wsparcia dmuchawy sterowanej sterownikiem PID gdyż mam taki a nie inny opał.... Ale i tak powietrze wtórne, czyli nie główne ustalam ręcznie, gdyż to już konkretna indywidualna sytuacja, umożliwia. Ale tu Masz rację, nie są to wajchy, tylko "klapki" coś ala judasz. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.01.2012 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Cóż, promujesz głównie wkłady tylko z wajchami, więc rozumiem i szanuję poglądy. Z argumentacją się nie zgadzam. Szczególnie gdy jest nieprawdziwa. Czeskie sterowniki tez mają możliwość wyłączenia opcji automatycznej i można nimi posługiwać się manualnie "po swojemu", dla frajdy. Jeśli nie mają opcji awaryjnej pozwalającej na bezpieczne ich używanie w tak prozaicznej sytuacji jak BRAK PRĄDU, nie powinny być dopuszczone do sprzedaży. Wydaje mi się, jednak, że tak nie jest, tylko musisz przy następnej wizycie u przyjaciół, co nieco się douczyć Bredzisz Piotrze ... Pytanie podstawowe jest takie ; jak sterować pracą kominka pozbawionego przepustnic mechanicznych w przypadku braku prądu koniecznego do pracy automatyki ? Tak na marginesie , czemu piszesz o czeskiej automatyce ? Czyżby znowu promocja jakiegoś producenta "jedynie słusznego Twoim zdaniem ":D ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.01.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Tym bardziej, że we wkładach w których palę jest rozdział na powietrze pierwotne i wtórne. W zależności od sposobu ułożenia drewna, grubości i gatunku dodatkowo doregulowuję , czego niestety nie "ogarnia" elektronika. Odpowiednio rozbudowana i usprzętowiona ..ogarnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.01.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam.Tylko pod warunkiem że pozwala na to konstrukcja paleniska ...Inaczej to pobożne życzenia i forumowa demagogia ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam. Tylko pod warunkiem że pozwala na to konstrukcja paleniska ... Inaczej to pobożne życzenia i forumowa demagogia ... Pozdrawiam. No ale ja tak chyba odbieram to forum. Może nie demagogia, ale dyskusje humorystyczno - teoretyczne z wskazaniem na kominki. Jakieś pojedyncze samodzielne wykonawstwa, z reguły nagle opisy urwane (zakończone) w połowie. Jakieś pojedyncze zapytania, a reszta to praktycznie oderwanie od masowych realizacji, których dziennie w Polsce jest kilkaset, albo i więcej. Tak ja to ogólnie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Bredzisz Piotrze ... Pytanie podstawowe jest takie ; jak sterować pracą kominka pozbawionego przepustnic mechanicznych w przypadku braku prądu koniecznego do pracy automatyki ? Tak na marginesie , czemu piszesz o czeskiej automatyce ? Czyżby znowu promocja jakiegoś producenta "jedynie słusznego Twoim zdaniem ":D ?? Skupiłeś się na mnie i na sobie a nie na problemie. Wystarczyło przeczytać co napisałem . Wobec tego powtórzę : Jeśli (sterowniki) nie mają opcji awaryjnej pozwalającej na bezpieczne ich używanie w tak prozaicznej sytuacji jak BRAK PRĄDU, nie powinny być dopuszczone do sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.01.2012 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Jak będziesz sterował tempem spalania gdy zabraknie prądu do automatyki ? Przy braku prądu przepustnica automatycznie otworzy się na 100% . Spalanie będzie więc gwałtowne a po wygaśnięciu przez wkład ( i kanały akumulacyjne jeśli będą zainstalowanie) popłynie zimne powietrze które wychłodzi całość od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Różnie to rozwiązują . Inaczej w Eosie , inaczej WGS, inaczej Ledatronik...Będę tego uczył na najbliższej sesji szkoły . Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.01.2012 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Piotrze jak już nieraz unikasz odpowiedzi . Napiszesz coś czego potem nie potrafisz uzasadnić , tu jak będzie sterowane palenie w czasie gdy zabraknie prądu dla automatyki , więc ściemniasz wpisami o swoich szkoleniach . Może lepiej byłoby napisać " będę się tego uczył na najbliższych szkoleniach " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts