Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O co chodzi ze sterownikiem? Dygresje do wątku "Eniu eksperymentuje"

Mki1719508566

Recommended Posts

Ja to bardzo monotematyczny jestem, bo gustuję tylko w jednym słusznym kierunku na literkę "T" a i tak z szerokiej oferty tej firmy korzystam tylko z dwóch konkretnych modeli. Dedykowane przez producentów bardzo rzadko wykorzystuję, choć S-thermatik Spartherma ma tę zaletę, że steruje rozdziałem powietrza na pierwotne i wtórne, czego nie mogę uzyskać tymi, które stosuję.

No i wyszło szydło z wora. Wystarczy spawarka, S-thermatik (czyli czeskie

szaleństwo Mistrza, bo to ten sam producent sterowania) i można Romka

nauczyć rozumu ! :)

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Dochodzimy do sedna ... czyli wyjątku w regule (czytaj: koństrukcji paleniska).

Zawsze ogromny wlot do "chorego nocnika z aluminium" wydawał się przerostem formy nad treścią. Potem silniki wielkości gruchy montowane na sztywno do samego paleniska też dziwiły. Zwłaszcza jak "T" pokazał blaszaną rurkę z silniczkiem wielkości pudełka zapałek robiącą taką samą robotę we wszystkich innych paleniskach.

No i pewna dziejowa mądrość wylazła na wierzch - to co robione przez "niemca" na zapas i solidniejsze w konstrukcji, na końcu okazuje się lepsze.

Szkoda że dwa i pół raza droższe ... :p.

Pozdrawiam.

Margod ! ale awatarek zarąbisty :)

Przestudiowałem wersję niemieckojęzyczną papierów dotyczących

sterownika Mistrza. Znalazłem tam sporo informacji, których w wersji

polskojęzycznej nie ma. Nie wiem czy to wynik braku zdolności językowych

tłumacza, czy traktowania nas jako naród który "i tak nie zrozumie".

Powiem tak. Od wczoraj uczę się czeskiego, bo skoro Mistrz nie chce

powiedzieć, to sam znajdę w wersji oryginalnej instrukcji i opisów

technicznych to co mnie zafascynowało. Czepiacie się chłopa,

zamiast pochylić głowę nad rewelacyjnym, cudownym wynalazkiem.

Sterownik, który powietrze podłączone jednym króćcem do wkładu,

w cudowny sposób rozdziela potem oddzielnie na wtórne i pierwotne,

wart jest mojego poświęcenia...

Tutaj jeżeli chodzi o sterowniki.

Możliwy jest do wykonania praktycznie każdy sterownik, tylko

- muszą być sprecyzowane cele, parametry i funkcje

Jednak aby był produkowany seryjnie, to ta produkcja musi być opłacalna.

Standardowe sterowniki przykładowo sterują przepustnicą i przykładowo 2-3 pompami. Lekka modyfikacja i mogą sterować kilkoma przepustnicami o dowolnych konfiguracjach. Tylko do paleniska będa inne wymagania rozwiązań konstrukcyjnych.

Edytowane przez bohusz

Ja choć S-thermatik Spartherma ma tę zaletę, że steruje rozdziałem powietrza na pierwotne i wtórne, czego nie mogę uzyskać tymi, które stosuję.

Czyli można sterować za pomocą automatyki powietrzem pierwotnym i wtórnym ?? Ciekaw co na to napisze Forest ? Oszustwo ? Manipulacja? Marketingowy bełkot ?

[quote name=Forest-Natura

Na razie nie ma takiego paleniska żadna firma. Bo nie ma sterownika który by w ten sposób sterował procesem spalania.

. Ale jakoś nie widzę tu miejsca na wymyślanie perpetuum mobile ... a Miszcz za alchemika chce tu robić ...

.

Przeczytaj to co zacytowane powyżej ... Czy ten wpis to kłamstwo ? Czy tylko potwierdzenie Twojej niewiedz ?

Brakującą wiedzę możesz Forest uzupełnić pod wskazanym powyżej adresem lub na szkoleniu firmy Spartherm .

Witam.

Miszczu ... nie rozmawialiśmy przypadkiem o Romotopach i o małym marketingowym oszustwie jakie rzuciłeś w Forum na ich temat?

Jak byś był chociaż bardziej ambitny to byś teraz wziął instrukcję obsługi sterownika S-Thermatic i po czesku: Automatická regulace hoření Reg200, do ręki i przeczytał jak to w ogóle działa i czym się te dwie identycznie (prawie) rzeczy różnią. No i zobaczył że działa to tylko dzięki odpowiedniej konstrukcji paleniska Spartherm'ów i nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek innym algorytmem sterującym procesem spalania i nie potrafi "samo" robić to co miało niby robić u Ciebie w "romkach".

W Twoich "romeczkach" zrobiono to na zwykłej rurze i nie ma ma żadnych szans żeby w nich to tak działało ...

Naopowiadałeś bajek kłamczuszku jeden i teraz nie potrafisz wyjść z tego z twarzą.

Miszczu ... oglądałeś kiedyś bajkę o czterech kolorowych stworkach, z których jedno miało torebkę? No to 4u - "tuuuulimyyyy" ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Panowie, najprostszy sterownik z kratek do kominków wodnych steruje: Przepustnicą, pompami i czymś jeszcze. Domyślnie to COŚ to jest wiatrak/turbina do rozpalania kominka dział zero-jedynkowo. Średnio rozgarnięty mechanik jest w stanie wykonać serwo sterowane tym sygnałem przestawiające dowolna wajchę w kominku. Najprawdopodobniej to wyjście używacie do machania kierownicą dymową :p

A pytanie takie około kominkowe ale bardzo sterownikowe. Czy jest jakaś sensowna (w domyśle tańsza) alternatywa do sterownika ecoKOM 200 Classic aby posterować kominek z płaszczem wodnym proporcjonalnie? Bo wspomniany sterownik z Kratek zawiódł na całej linii. Największe jego bolączki to brak trybu ręcznego (z opisu wychodziło że jest) w przypadku gdy wspomniany sterownik nie posiada sterowania PID.

Panowie, najprostszy sterownik z kratek do kominków wodnych steruje: Przepustnicą, pompami i czymś jeszcze. Domyślnie to COŚ to jest wiatrak/turbina do rozpalania kominka dział zero-jedynkowo. Średnio rozgarnięty mechanik jest w stanie wykonać serwo sterowane tym sygnałem przestawiające dowolna wajchę w kominku. Najprawdopodobniej to wyjście używacie do machania kierownicą dymową :p

.

Steruje i owszem, ale na podstawie jakich danych? Osobiście uważam, że jedyne sensowne sterownie (przepustnicą powietrza) musi być powiązane z temperaturą spalin, a nie wody lub powietrza wewnątrz komory grzewczej.

Poza tym ktoś ten sterownik dla Kratek wykonał :rolleyes:

Witam.

No właśnie. Do zabezpieczenia termicznego teoretycznie nie jest potrzebny pomiar temperatury żadnym sterownikiem bo załatwia to sam zawór. Czyli jeden powód odpada.

Wychodzi że pomiar temperatury wody w płaszczu to tylko dla własnej przyjemności i satysfakcji. Teoretycznie powinna być jak największa i już ...

No ale to chyba tylko przy buforach ... dobrze kombinuję?

Bez bufora to jak Eniu napisał - pompy muszą jakiś sygnał mieć ... ?

Trzeba wpaść do Ciebie :p

Pozdrawiam.

To był tylko przykład. Nie maiłem w rękach sterowników "do powietrza", ale nie przypuszczam żeby nie miały żadnego wolnego wyjścia do wykorzystania jako sterowanie wajchą od rozdziału powietrza.

A co do drugiej części?

Jest jakiś fajny sterownik z PID do "wodniaka" będący tańszą alternatywa do wspominanego Pluma ecoKOM 200 Classic? Zmienna sterująca dowolna, może być temp. spali lub temp. wody. Może być to nawet sterownik od pieca zasypowego. Chodzi o to by wysterował pompy i "dał znać" kotłowi gazowemu żeby się wyłączył.

Witam.

Aaa ... tak poboczem tematu - Darco ma już gotowe klapy Moritz'a 180 i 200 mm, za 250 zł netto. Do tego wałek giętki za 40 zł i nowe gotowe pokrętła (ładniejsze, mniejsze i dyskretniejsze) za 60 zł. Można zamawiać.

Przed targami będą mieli gotowy typoszereg o średnicach: 120,130,150,160,180,200,220, 250 zarówno z blachy czarnej jak i 2 mm CrNi 1.4828

Kolejny monopol "niemca" poszedł w ... no i już nie opłaca się robić samemu ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

No właśnie. Do zabezpieczenia termicznego teoretycznie nie jest potrzebny pomiar temperatury żadnym sterownikiem bo załatwia to sam zawór. Czyli jeden powód odpada.

Wychodzi że pomiar temperatury wody w płaszczu to tylko dla własnej przyjemności i satysfakcji. Teoretycznie powinna być jak największa i już ...

No ale to chyba tylko przy buforach ... dobrze kombinuję?

Bez bufora to jak Eniu napisał - pompy muszą jakiś sygnał mieć ... ?

Trzeba wpaść do Ciebie :p

Pozdrawiam.

Tak takie rzeczy to tylko ... z buforem i z dobrej jakości paleniskiem. Szczerze mówiąc już "zapomniałem" jak tym sterować bez zbiornika akumulacyjnego i co gorsza z jakimś wodnym łupem.

Forest obiecujesz, że przyjedziesz i ciągle Cie nie ma.:p Pod koniec lutego będą targi Sibex w Sosnowcu, myślę, że coś ciekawego tam pokażę. Podjedź. Szukaj mnie na "Ścieżce Energooszczędności"

[quote=Forest-Natura;5140114

Miszczu ...

Jak byś był chociaż bardziej ambitny

Naopowiadałeś bajek kłamczuszku jeden i teraz nie potrafisz wyjść z tego z twarzą.

.

Przeczytaj sobie TWÓJ wpis o niemożności sterowania powietrzem pierwotnym i wtórnym ... NR 74.:yes:." Na razie niema takiego paleniska żadna firma . Bo nie ma t sterownika który by w ten sposób sterował procesem spalania " :lol2:

BRAKUJE TOBIE WIEDZY !!

Brak t Tobie także odwagi powiedzieć " Nie wiedziałem , pomyliłem się , PRZEPRASZAM".

Panie Forest ... Kolejny raz obrażasz mnie publicznie na FM a to tylko z powodu twojej niewiedzy ...

Edytowane przez M***ki