TOMEKUN 19.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witam, chciałbym umieścić reku na poddaszu nieużytkowym (ocieplenie na stropie). Planuję zmontować z płyt OSB specjalne pomieszczenie do reku i ocieplić je twardą wełną grubości 20 cm. Dziś był u mnie majster od wentylacji i odradził mi ten pomysł, mówiąc że i tak będzie za zimno i trzeba by wstawić jakieś ogrzewanie tak aby temp. nie spadała poniżej 5 oC. Zaproponował aby rekuperator zamontować w pomieszczeniu technicznym od akwarium ( akwarium będzie widoczne tylko od frontu reszta zostanie zabudowana), jednocześnie zapewnił mnie że hałas prawidłowo zrobionej wentylacji jest bardzo znikomy i będzie niesłyszalny w pozostałych częściach domu. Chciałbym poznać opinie ludzi znających się na rzeczy czy faktycznie takie rozwiązanie będzie lepsze???Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 po to budujesz budę dla reku by ciepło wydzielane przez tą maszynę zatrzymać więc to jest właśnie ogrzewanie, jeśli tą budę wykonasz starannie to temperatura tam nie spadnie ci nigdy poniżej zera bo reku i kanały dają ciepło, nie trzeba żadnego specjalnego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 19.01.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dokładnie tak jest jak Kangax pisze.Dodam jeszcze, że do wnętrza domu trzeba wstawić droższe reku z wentylatorami prądu stałego, wtedy przy dobrym wykonaniu jest cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKUN 19.01.2012 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dzięki, trochę mnie uspokoiliście, muszę jeszcze raz pogadać z majstrem, choć wiem ze będzie się upierać.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dzięki, trochę mnie uspokoiliście, muszę jeszcze raz pogadać z majstrem, choć wiem ze będzie się upierać.pozdrawiam Też ważne jest jaki rekuperator chcesz kupić??? Kwestia wykonania i izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.01.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 czy faktycznie takie rozwiązanie będzie lepsze???Pozdrawiam Tomek To zależy jak możesz poprowadzić rury z reku. Jeśli od pomieszczenia technicznego jesteś w stanie poprowadzić rury bez wielkich łamańców, to takie rozwiązanie będzie lepsze, bo reku będzie pracowało w wymaganych warunkach, straty ciepła będą mniejsze, wygodniej będzie się doglądać reku, nie będzie ryzyka zamarznięcia rurki z kondensatem. Jeśli jest to problem, to możesz wrzucić reku na poddasze nieużytkowe (ja tak mam), ale wtedy dobrze by było ocieplić reku (nie mam dobrego ocieplenia, przykleiłem tylko płyty 10cm styro na boki reku i też jakoś działa). Takie pomieszczenie jak piszesz powinno wystarczyć. Dodatkowo zadbaj by rurka z kondensatem od razu wchodziła do ciepłego miejsca, ociepl ją dodatkowo. Reku umieść jak najbliżej wylotu rur ze zużytym powietrzem z domu. Rury te bardzo dobrze ociepl. Jeśli rury wentylacyjne będą leżały na strychu, to ociepl je porządnie, np. 15cm wełny + stretch folia lub ekwiwalent takiego ocieplenia, jeśli tego nie zrobisz, będziesz miał spore straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKUN 20.01.2012 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam, samą budę planuje wykonać z osb i obłożyć twardą wełną Roockwool (taką jak kładzie się na dachy)- do tego paroizolacja tak aby wełna nie ciągła wilgoci z powietrza i myślę że powinno być dobrze. Sam reku będzie stał w takim miejscu że rurka z kondensatem wychodzi jakieś 30 cm ponad strop i przechodzić będzie przez warstwę wełny także myślę że będzie dobrze ocieplona natomiast poniżej jest pomieszczenie techniczne akwarium gdzie jest normalna temp. domowa ( lub wyższa). Co do wylotu rur ze zużytym powietrzem to będą one podłączone do wolnego kanału w kominie wentylacyjnym który znajduje się metr od reku, po montażu całego systemu planuję na poddaszu ułożyć 40 cm wełny ( same rury będą łączone na uszczelki). Co do ułożenia samych rur to może wielkich łamańców nie ma ale kilka skrętów pod kątem 45 st.jest ponieważ dom jest trochę pokręcony. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale do reku będzie jeszcze GWC. Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc, pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Jak zrobisz tak jak piszesz, to będzie dobrze działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam, samą budę planuje wykonać z osb i obłożyć twardą wełną Roockwool (taką jak kładzie się na dachy)- do tego paroizolacja tak aby wełna nie ciągła wilgoci z powietrza i myślę że powinno być dobrze. Sam reku będzie stał w takim miejscu że rurka z kondensatem wychodzi jakieś 30 cm ponad strop i przechodzić będzie przez warstwę wełny także myślę że będzie dobrze ocieplona natomiast poniżej jest pomieszczenie techniczne akwarium gdzie jest normalna temp. domowa ( lub wyższa). Co do wylotu rur ze zużytym powietrzem to będą one podłączone do wolnego kanału w kominie wentylacyjnym który znajduje się metr od reku, po montażu całego systemu planuję na poddaszu ułożyć 40 cm wełny ( same rury będą łączone na uszczelki). Co do ułożenia samych rur to może wielkich łamańców nie ma ale kilka skrętów pod kątem 45 st.jest ponieważ dom jest trochę pokręcony. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale do reku będzie jeszcze GWC. Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc, pozdrawiam Tomek Dziękuję koledze i innym za ten wątek, bo mam dokładnie taką samą sytuację - również planuję umieścić reku na nieużytkowym poddaszu z ociepleniem na stropie. Wasze rady w dużym stopniu rozwiały moje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muay 28.02.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam.Na nieużytkowym, nieogrzewanym poddaszu mam zamontowany rekuperator. Między krokwie na poddaszu jest włożona wełna mineralna o grubości 15cm, strop jest docieplony styropianem o grubości 10cm. Kanały wentylacyjne ułożone są bezpośrednio na powierzchni stropu (kanały wentylacyjne sa z miękkich przewodów i są zaizolowane wełną ok. 3cm). Ostatnio kanały wentylacyjne zostały zaizolowane dodatkową wełną mineralną o grubości 5cm, a sam rekuperator został zabudowany z płyty OSB + wełna. Obecnie przy temperaturze np. - 2 stC na zewnątrz na poddaszu mam temperaturę ok +7 stC, rekuperator działa następująco: prze wspomnianym - 2 stC na zewnątrz temperatura nawiewana to +12 stC, wskazanie temperatury wywiewanej z domu wynosi +15 stC (przy czym w domu w rzeczywistosci jest +19 stC). Mam pytanie czy taka wydajność reku jest prawidłowa i z czego mogą wynikać te różnice w temperaturze wywiewanej a będącej rzeczywiście w domu (rozumiem, że powietrze pokonuje pewną dorgą ale strata aż 4 stC to moim zdaniem dużo). Czy kanały powinny być jeszcze bardziej docieplone?Czy sensownym by było zamontowanie dodatkowo do rekuperatora nagrzewnicy wtórnej o mocy powyżej 2,5 kW by podnieść temperaturę powietrza nawiewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 29.02.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ja mam reku i instalację na nieocieplonym poddaszu. Odradzam. Jak byś nie ocieplał kanałów, rekuperatora, odpływu skroplin, i tak przy dużych mrozach woda będzie się mocno skraplać w kanałach, a reku będzie zamarzał. Chyba że będziesz te dwa elementy podgrzewał Teraz poprowadziłbym kanały w pomieszczeniu w podwieszanym suficie. Albo w warstwie styropianu na stropie. pozdro,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muay 29.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jaki sposób ogrzewania proponujesz? Bo mi nic poza jakąś formą ogrzewnia za pomocą enegii elektrycznej nie przychodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 A spróbuj wrzucić grzejnik 500W i utrzymuj temp +5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 29.02.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na przykład przewody grzewcze na rurce od skroplin. Zamontuję w tym roku, bo przy -25 żadne owijanie wełną, robienie domków ze styropianu nie pomaga. Najpierw zamarza odpływ, później rekuperator. Nie wspominając, że rury na wyciągach są również mokre i zamarznięte na kość Instalacja tylko w ciepłych pomieszczeniach. I żadnych kłopotów, i straty cieplne dużo mniejsze. pozdro, mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muay 29.02.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Rekuperator miał być zamontowany w kotłowni ale w ostatniej chwili wykonawca zmienił zdanie i stwierdził, że poddasze będzie lepszym miejscem do montażu(mówiłem mu że poddasze nie będzie w żaden sposób ogrzewane, tylko będzie trochę docieplone).Czyli rozumiem, że wasza propzycja jest taka aby na rurkę od skroplin położyć przewód grzewczy a w pobliżu reku postawić grzejnik 500W i utrzymywać temp. na 5 stC (powierzchnia poddasza to ok 140 mkw więc nie wiem czy ten grzejnik spełni swoją rolę). Rozumiem, że to by zabepzieczyło rekuparator przed zamarźnięciem przy dużych mrozach ale co ze stratami ciepła w kanałach wentylacyjnych...Myślałem aby jeszcze bardziej docieplić poddasze - jak już wspominałem między krokwie jest włożona wełna 15cm, może warto by było dorzucić 10-15cm w poprzek i to by poprawiło warunki temperaturowe na poddaszu.Chyba że będę "walczył" z wykonwacą by przeniósł reku do kotłowni jak to miało być pierwotnie - tylko kanały wentylacyjne i tak dalej zostaną na poddaszu i strat ciepła i tak nie uniknę ;(. Żałuję, że tej wiedzy nie miałem wcześniej ale liczyłem na fachowość wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 29.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Ja też planuję umieścić reku na nieogrzewanym poddaszu. Tak jak moi przedmówcy między krokwiami będę miał wełnę 15 cm. Natomiast u mnie podłoga na strychu jest zrobiona z dwóch warstw desek calówek a od strony pokoi na poddaszu kładł tylko płyty GK. Moje pytanie jest takie. Skoro ogrzane powietrze unosi się do góry pomieszczeń to czy automatycznie to poddasze nie staje się ogrzewane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Widać nie ma sensu dawać na nieocieplonym poddaszu reku ani instalacji.Nawiasem mówiąc , niedługo to nowy dom wybudujecie żeby mogło w nim mieszkać WM z reku.Pogięło was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 ...Pogięło was? sam masz coś pogięte i to znacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts