Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplnie Dachu - Pytania

danhill

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie docieplania domu - zastanawiam się nad ociepleniem dachu między krokwiami na poddaszu nieużytkowym - jedynie wieszane jest tam pranie. Dom wyziębia się strasznie przez noc - wydaje mi się że jest to strata własnie przez dach. Po wejściu na strych czuć straszne zimno... i zastanawiam sie czy ocieplenie dachu by pomogło.

Problemem jest to że krokwie są sobie nie równe, jedna ma 12cm a inna 16cm - kolejnym problemem są odległości między nimi - w jednym miejscu jest to 94cm a w innym 99cm.

Dach pokryty jest blachą a na nim znajduje się papa.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co robić - i jesli kłaść wełne 10cm to co położyć na nią ?

• 4 weeks później...

wertuje cały czas czasopisma i to forum i czytam co lepiej zrobić - wychodzi na to że lepiej ocieplić strop, bo po co ogrzewać nieużywany strych.

Teraz tak planuje kupić styropian dach/podłoga 10cm i przykleic go do stropu i tu nie jestem pewny czy robić to tak czy jakoś inaczej ?? czy na wierch mogę połozyc jakies stare dywany bo nowa podłoga na styropianie to juz spora kasa :/

No i tu są zdania podzielone - jedni mówią że 10 - 15cm max inni że im wiecej tym lepiej. Jest to strych nie uzytkowy - aczkolwiek jest to składzik (jest dość niski wiec położenie 20cm nawet styro bedzie problemem.) Czyli co nie warto wogole dawac jak tylko 10cm.

O tych matach czytalem ponoć to ściema wielka.

Kazda ilość izolacji zapewni polepszenie komfortu cieplnego w stosunku do poddasza nieocieplonego. Jeżeli w konstrukcji połaci dachowej występuję deskowanie z papą czy też folia paroizolacyjna to wówczas pomiędzy deskowaniem z papą czy też folią paroizolacyjną należy zastosować szczelinę wentylacyjną grubości 3 do 6cm. Wówczas izolacja pomiędzy krokwiami powinna mieć grubość pomniejszoną o grubość szczeliny a więc np. w przypadku krokwi 16 cm powinna mieć grubość ok. 12 cm. Aby zapewnić odpowiedni komfort cieplny należałoby zastosować drugą warstwę izolacji pod krokwiami.

Jak wcześniej napisałeś pomieszczenie to służy do suszenia prania a więc występuje w nim spora ilość wilgoci, dlatego też należy zastosować ułożenie folii paroizolacyjnej przed ułożeniem warstwy wykończeniowej którą stanowią np. płyty g-k. Folia paroizolacyjna zapewni ochronę przed przeniknięciem wilgoci w warstwę ocieplenia i wykroplenia się przy kontakcie z zimną powierzchnią.

Jeżeli nie ma konieczności dogrzewania pomieszczenia poddasza nieużytkowego, warto zastanowić się nad dociepleniem stropu stanowiącego podłogę poddasza. Wówczas zmniejsza się kubatura części ogrzewanej budynku, co pozwala na uzyskanie lepszego komfortu cieplnego i obniżenie kosztów ogrzewania.

Poniżej przesyłam link do zeszytu katalogowego w którym przedstawione są poszczególne rozwiązania wraz ze wskazówkami wykonawczymi.

http://przewodnik.rockwool.pl/media/42464/zeszyt21_e-book.pdf