rewo66 04.09.2012 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Co do dachu. To jest to najsłabsza część tego projektu. Wg mojego architekta więżba jest (szczegolnie grubości płatew) jest przesadzona - płatwie mają24cm na 20 cm. Zaś jetki są zbyt chude o wymiarach 20 cm szer. 5 cm grubości. Ida parami ale te 5cm grubości powoduje że sprężynują w niektórych miejscach. Uważam iż jętki powinny mieć 8 cm grubości a płatew powinna mieć 20 cm na 18 cm. Jest to zdanie mojego architekta jak i dachowca który robił nam więźbę. Musiałem w niektórych miejscach dać z poprzeczki co by nie pływały za mocno szczególnie przy chodzeniu po strychu. W początkowej fazie myslałem o więźbie wiązarowej ale temat zarzuciłem. Teraz bardziej bym się skłaniał ku temu rozwiązaniu. Daje więcej przestrzeni na strychu. A teraz idą ciagiem komunikacyjnym przez strych muszę się 3 razy schylac. Acha jeszcze jedno w zestawieniu materiałów do więźby załączonym do projektu jest błąd. W jednej pozycji jest za mało a w drugiej jest o 2 jętki za duzo. Do tartaku dałem ksero zestawienia więźby z projektu. Musiałem domawiać i ponosić koszt transportu 2 jętek dobrze że przy okazji musiałem dokupić łaty i kontrłaty to jakoś to zniosłem. Fakt pozostałe nie wykorzystane jętki pociąłem na wspomniane wyzej poprzeczki. Drugim pkt słabości tego dachu są słupy w ilości 4 szt które idą od płatwi aż do chudziaka. Z 3 nie ma problemu zostaną zabudowane w pokojach gorzej z jednym w salonie który stoi na końcu scianki między salonem a jadalnią też trzeba go zabudować (moja małz nie chce widocznego słupa) i teraz trzeba go tak zabudować i połączyć ze ścianką działową co by nie pękało na ich połączeniu. I tutaj wychodzi kwestia sufitu / stropu gdyby był monolityczny te słupy opierały by się o strop i nie było by ich na dole. Oczywiście to zwiększa koszt o wykonanie stropu (stal + beton + robocizna). Myśmy zrezygnowali ze stropu monolitycznego wiedząc iż poddasza będzie nieużytkowe. Ale jeśli w przyszłości chciałbyś mieć uzytkowe to zastanowiłbym się nad stropem monolitycznym. Ale to wymusza zmiany konstrukcyjne budynku czyli dodanie scian nośnych w środku oraz przekonstruowanie więźby cp podraża koszt zakupu projektu. Wszystko to tylko potwierdza iż bardzo dużo czasu trzeba poświęcić w okresie przygotowawczym do budowy. Możesz zadzwonić do Studia Atrium co by przesłali ci na maila pionowy i poziomy rzut budynku zanim kupisz. Ja tak zrobiłem i mi przysłali oczywiscie z nadrukiem do celów poglądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.09.2012 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tynki na ukończeniu zostało tylko jedno pomieszczenie gospodarcze i garaż. Tynkarze wczoraj i dziś nie robią. Mają wejśc w srodę jutro i skończyć do piątku. W piatek będa tez wstawiane drzwi docelowe. Zdecydowałem się na wstawienie drzwi przed wylewkami gdyż szęf ekipy tynkarskiej (robią też wylewki z mixokreta) zapewnił mnie iż przy wylewce zostaną zabezpieczone przed uszkodzeniem a w razie uszkodzenia on pokryje koszt ich wymiany. Przy takiej deklaracji zdecydowałem się jednak na ich wstawienie, będę miał obrobione już od wewnątrz. W poniedziałek wchodzi ekipa od podłogówki. Czas skończyć z mokrymi pracami Dziś wieczorem wrzucę parę fotek otynkowanych ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fakinek 04.09.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 no to jak już kończą się tynki i za chwile będą wylewki to już bliżej niż dalej do zamieszkania A ja jeszcze trochę przeglądam projekty i wpadłmi w oko projekt Ostoja Plus również z Atrium, w którym bardzo fajnie rozwiązana jest część nocna, która jest całkowicie oddzielona, ale z drugiej strony początek (wejście, wiatrołap, etc) zdecydowanie bardziej podoba mi się w Sfinksie. Jak tak dalej będzie mi się podobało, to będę zmuszony na jakąś hybrydę, a to niestety podroży koszty samego projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.09.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Podobny problem ze słupami miałem u siebie. Jednak warunki WZ wymusiły i decyzja zapadła- zrobienie więźby z wiązarów. Pozbyłem się tych fatalnych słupów- 2 w środku i 1 na tarasie.Poza tym uzyskana na poddaszu przestrzeń rekompensuje droższe wiązary. W projektach standardem jest przewymiarowanie więźby- u mnie czy to pod dachówkę, czy pod blachę były te same przekroje belek, a przecież blacha ok.10x lżejsza ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.09.2012 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Miałem wczoraj wrzucić fotki ale wróciłem z budowy total padnięty i zapadłem w sen. Wczoraj przygotowywałem chudziaka pod kładzenie styro. Musiałem skuć wszystkie placki i to nie od tynkarzy bo ci swoje uprzątneli. Ale te jeszcze po murarzach. Skuwanie tego jeszcze pół biedy ale zamiatanie tego to już masakra pyłu co niemiara. W piatek biorę odkurzacz na budowę. Tynkarze mieli wejśc dziś i skończyć do czwartku ale niestety wejdą jutro i skończa w piątek. W poniedziałek wchodzi ekipa od podłogówki. Styropian juz zamówiony.Będzie w 2 warstwach na zakładkę pierwsza 5cm grubości i druga 4 cm grubości. Styro Termoorganiki szary silver do podłogi. Początkowo planowałem dać 2 x po 5cm styro + 6 cm wylewki i 2 cm na górne okładziny czyli płytki i panele, ale wylewkarz odradził nam 6cm wylewkę. Stwierdził że jak chcemy to on taką zrobi ale na naszą odpowiedzialność. Zatem po konsultacjach na forum i z ekipą od PC staneło na tym że będzie 9cm styro + 7cm wylewki. Fotki zapodam dziś popołudniu. Najpierw trzeba zrobić zakupy różnych dupereli do przyszłej obudowy kominka i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.09.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Hmm, u mnie ma być 6cm wylewki i nie ma z tym problemu. W wylewkę daje się przecież siatkę zbrojoną(niekoniecznie) i włókna, żeby nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.09.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 U nas wylewki na piętrze i na parterze jest około 6-7cm w zależności od nierówności chudziaka.. a w pokoju nad garażem jest tylko 5cm ze względu na rozpiętość stropu.. ktoś mi powie co to jest 1cm wylewki.. ale jak policzyliśmy, to w zasadzie trochę tego obciążenia by wyszło i dlatego 5cm a nie 6.. być może nic by się nie stało przy tych 6cm, ale ja już miałam wizje mocno wygiętego stropu w dół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 06.09.2012 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Obiecałem fotki to wreszcie mam czas zeby zrealizować tą obietnicę. Poczatki tynkowania - sypialniahttp://img687.imageshack.us/img687/5192/p1070184a.jpg http://img853.imageshack.us/img853/2201/p1070191b.jpg http://img694.imageshack.us/img694/8803/p1070190e.jpg Korytarzhttp://img825.imageshack.us/img825/3728/p1070205l.jpg Garderobahttp://img62.imageshack.us/img62/6991/p1070206d.jpg Pokój http://img692.imageshack.us/img692/7146/p1070215b.jpg Kuchniahttp://img222.imageshack.us/img222/5603/p1070232y.jpg Widok od strony jadalnihttp://img818.imageshack.us/img818/4538/p1070234w.jpg Salon http://img826.imageshack.us/img826/5342/p1070231u.jpg Widok z salonu na jadalnię i kuchnięhttp://img560.imageshack.us/img560/6139/p1070233q.jpg Salon część kominkowa i nieszczęsny słup który musimy zakryć tylko jak?http://img833.imageshack.us/img833/4498/p1070242m.jpgPozostanie mi chyba szlif uzupełnienie ubytków szpachlą i pomalowanie na biało. Wiatrołaphttp://img837.imageshack.us/img837/1407/p1070253b.jpg Łazienkahttp://img707.imageshack.us/img707/2807/p1070251i.jpg Miejsce przyszłego prysznicahttp://img707.imageshack.us/img707/2807/p1070251i.jpg Ściana z przyszłymi umywalkami i lustremhttp://img401.imageshack.us/img401/4057/p1070252.jpg Wystarczy tych zdjęć dziś tynkarze kończyli pom. gospodarcze i zaczęliu garaż jutro mają skończyć. W sobotę przyjeżdża styropian na podłogę. Zamówiłem też odpływ liniowy do prysznica oraz kupiłem odpływy liniowe Wolfa do garażu maja głębokość 6,2 cm Jutro montuję syfon i dalej walczę z podłogą. Betonowe placki już poskuwałem. Zostało mi tylko posprzatać i na koniec całość odkurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.09.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 kuchnia to jakas mała co ? a komin ... kominy to zawsze problem dlatego zlikwidowałem wszystkie - trzeba było go chociaż do samego rogu przesunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 06.09.2012 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kuchnia w sam raz - ma 11m2. Zdjecie trochę kłamie bo kuchnia jest częściowo zakryta scianką działową o szer. 75 cm. Za tą ścianka będzie wysoka zabudowa kuchni z lodówką , piekarnikiem i szafkami cargo. Ścianka ma zakryć bok tej zabudowy. Pod oknem i na scianie przeciwległej będzie tylko niska zabudowa bez szafek wiszących . Może będzie jakaś półka na ścianie. Pod oknem będzie zmywarka w rogu zlewozmywak na scianie z lewej strony płyta indukcyjna. Kuchnia jest i tak o połowę większa od tej w obecnym mieszkaniu i bardziej ustawna. Co do komina no cóż opór ze strony mojej zony był duży że musiałem go zostawić. Nie mogłem go przesunąć do rogu z uwagi na przeszkodę w konstrukcji więźby. A Kierbud nie pozwolił na zbyt dużą ingerencję w konstrukcję więźby. W tej wnęce będzie składowane drewno do kominka.Wkład już wybrany o mocy 11KW. Obudowa będzie bardzo minimalistyczna co by zajmowała jak najmniej przestrzeni salonu. Obudowę bedę robił z płyt krzemianowych i szamotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.09.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Akcja tynki wewnętrzne została zakończona. Z efektu jestesmy zadowoleni tynki wyszły naprawdę super ekipa się sprawiła i mogę z czystym sumieniem polecić robia dokładnie i sprzątaja po sobie. W sumie było 5 miejsc do poprawki które zostały poprawione natychmiast ale to były naprawdę drobiazgi które znalazła moja żona . Cena 25 zł za m2. Tynki były robione ręcznie. Teraz czas na podłogę. Całą sobotę i pół niedzieli walczyłem z plackami na chudziaku. Wszystko zostało skute i usunięte i zamiecione do czysta. Pozostał mi tylko garaz ale to już jutro po pracy. Styropian juz zwieziony, folia też juz jest i czeka na ekipę od podłogówki, która będzie układała styro oraz rurki od podłogówki i uzbrajała szafki z rozdzielaczami a mamy ich aż trzy. Styro kupiłem termoorganiki silver za dobra cene poniżej cen z allegro z lokalnej hurtowni. Do piatku lub soboty powinna zakończyc pracę ekipa od podłogówki. Plan na najblizszy okres to Wrzesień: 1. podłoga - ułożenie styro, podłogówki, wylewki 2. następna faza prac elektrycznych (obsadzenie puszek, i uporządkowanie szafki rozdzielczej, uziemienie) Październik 3. połozenie płytek w kotłowni 4. ocieplenie zewnętrzne 5. montaż PC P-W oraz rekuperatora 6. sufity z k-g i ocieplenie stropu , montaż schodów strychowych Listopad 7. montaz obudowy kominka 8. malowanie 9. panelowanie pokoi i płytkowanie reszty domu 10. montaż armatury sanitarnej Zobaczymy ile z tych planów wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 10.09.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Dzis pożegnalim się z blaszakiem. Został odsprzedany nowobudujacym sie w naszej miasto - wsi. Całkiem miła para, Wreszcie jest miejsce na przyszłą POŚ-kę. Zatem czas juz zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.09.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Od soboty rana wchodzimy na podłogówki. Jutro przychodzą rozdzielacze z nierdzewki W poniedziałek do końca dnia skończymy całość i przygotujemy do prób ciśnieniowych Przepraszam za małe opóźnienie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.09.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Okey jakoś to przeżyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.09.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Właśnie dotarły rozdzielacze No ładnie i solidnie wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.09.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Dlaczego rozdzielacze z nierdzewki, a nie mosiężne? Jaka różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.09.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Dlaczego rozdzielacze z nierdzewki, a nie mosiężne? Jaka różnica w cenie? Dezet witaj Nie znam ceny jednostkowej rozdzielaczy. U nas ich będzie az 3 szt. Płacę za usługę kompleksową tj. ułozenie styro, podłogówki i montaż PC z kotłownią. Dlaczego z nierdzewki to nie wiem. To muszę dopytac. U nas bedzie sporo rurek do podłogówki mam na mysli ich metry bieżące Stan na wczoraj: w 2/3 domu ułozony styro w 2 warstwach. Pozostał wiatrołap, 2 pom. gospodarcze i garaż. W poniedziałek dokończenie układania styro i rozkładanie ekranówki i rurek podłogówki, acha no i uzbrajanie szafek rozdzielaczy. We wtorek koniec wraz z testem szczelności. I zamawiam materiał na wylewki: cement, piasek, włókno i siatkę zbrojeniową do garażu (tylko tam). Firmę do wylewki już mam ta sama co robiła tynki tylko inna brygada. Cena za robociznę 14 zł / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.09.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Dlaczego rozdzielacze z nierdzewki, a nie mosiężne? Jaka różnica w cenie? Dla klienta żadna A dla mnie też ponieważ kupuję materiał bezpośrednio od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.09.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.09.2012 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Raport z ostatniej chwili> Prace podłogowe w toku wczoraj połozona została podłogówka w 3/4 domu. Pozostały do zrobienia 2 pom. gospodarcze oraz garaż. Z tym iż w garażu nie ma jeszcze styro. To wina gratów które muszę tam trzymać a przeszkadzają. Dziś chyba koniec z układaniem podłogówki. Terazjestem w pracy ale jade popołudniu zobaczyć dalsze postępy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts