crategus 02.01.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 O! Hydraulik. Super by było. Mój mnie ciut irytuje, a w sumie jeszcze nic nie zaczęliśmy, więc... Bardzo dziekuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Z wyłazem trzeba porządnie wszystko przemyśleć. Zbyt wysokie posadowienie spowoduje, że schody będą prawie pionowe. Zbyt niskie - problem z wykonaniem ostatniego kroku ze szczebla drabiny na podłogę strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.01.2013 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Z wyłazem trzeba porządnie wszystko przemyśleć. Zbyt wysokie posadowienie spowoduje, że schody będą prawie pionowe. Zbyt niskie - problem z wykonaniem ostatniego kroku ze szczebla drabiny na podłogę strychu. Zgadzam się z tobą Dlatego najpierw zamówię schody strychowe i przymierzę jak to wyjdzie wysokościowo. Można kupić dodatkowo takie kątowniki na długich gwintowanych prętach które ułatwiają montaż i wypoziomowanie skrzynki schodów strychowych. Wtedy dopiero zdecyduje się na odpowiednie rozwiązanie myślę że wyjdzie mi gdzieś po środku i trochę skrzynkę będę jednak musiał obniżyć. Między poziomem sufitu docelowego a poziomem podłogi strychu mam ok 60 cm różnicy a to za duzo na krok z ostatniego szczebla drabiny na strych. Owszem wejdzie się ale na kolanach a to nie jest ani optymalne ani wygodne rozwiazanie. Przypuszczam że ok 30 - 40 cm będę jednak musiał opuścić skrzynię i dorobić tutaj dodatkową konstrukcję. Boję się o jej stabilność przy wchodzeniu na schody czy nie będzie drgań pobocznych powodujących później pękanie spoin na płytach gipsowych w tym pomieszczeniu. No cóż zobaczymy. Muszę jeszcze trochę doczytać i poszukać informacji na takie optymalne dla mnie rozwiązanie. Czyli wykonanie dodatkowej konstrukcji by była stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wojtek- schody strychowe zlicuj z dołem sufitu. Zrobiłem kiedyś podobnie jak myślisz, wpuszczone ok.5cm w sufit i... przy otwieraniu elementy metalowe stopni rozpruły obrobione miejsce. Z początku nawet nie mogłem ich otworzyć, dopiero wycięcie kawałka profilu na szerokość kątownika stopni (3-4cm) spod płyt GK umożliwiło otwarcie. Teraz straszą 2 podłużne "kanały" na te elementy, bo już nie obniżałem skrzyni schodów. Tak więc "nie idź tą drogą" Ciekawi mnie czy różnica w lambdzie wełny na stropie robi jakąś różnicę - będzie to średnia z tych 3 różnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 03.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 rewo gratuluję postępów, samozaparcia i poświęcenia Odwalasz (odwalacie) kawał dobrej roboty, naprawdę jestem pełna podziwu. Oby tak dalej - a twój plan na Nowy rok na pewno się spełni Trzymamy kciuki U nas ostatnio zapał trochę ostygł, ale też już kumulujemy siły i zaczynamy Nowy Rok pełną parą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Podziwiam też rewo zapał do prac i zaawansowanie. Sam chciałbym za rok być na podobnym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wojtek- schody strychowe zlicuj z dołem sufitu. Zrobiłem kiedyś podobnie jak myślisz, wpuszczone ok.5cm w sufit i... przy otwieraniu elementy metalowe stopni rozpruły obrobione miejsce. Z początku nawet nie mogłem ich otworzyć, dopiero wycięcie kawałka profilu na szerokość kątownika stopni (3-4cm) spod płyt GK umożliwiło otwarcie. Teraz straszą 2 podłużne "kanały" na te elementy, bo już nie obniżałem skrzyni schodów. Tak więc "nie idź tą drogą" Ciekawi mnie czy różnica w lambdzie wełny na stropie robi jakąś różnicę - będzie to średnia z tych 3 różnych? Ja dzisiaj żałuję że stropu w miejscu gdzie się wchodzi na strychu na gotową podłogę, nie wykonałem w formie stopnia/schodka. Jak czytam, ze będzie 60cm różnicy to wg mnie sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.01.2013 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wojtek- schody strychowe zlicuj z dołem sufitu. Zrobiłem kiedyś podobnie jak myślisz, wpuszczone ok.5cm w sufit i... przy otwieraniu elementy metalowe stopni rozpruły obrobione miejsce. Z początku nawet nie mogłem ich otworzyć, dopiero wycięcie kawałka profilu na szerokość kątownika stopni (3-4cm) spod płyt GK umożliwiło otwarcie. Teraz straszą 2 podłużne "kanały" na te elementy, bo już nie obniżałem skrzyni schodów. Tak więc "nie idź tą drogą" Ciekawi mnie czy różnica w lambdzie wełny na stropie robi jakąś różnicę - będzie to średnia z tych 3 różnych? Wiem tego problemu z otwieraniem schodów też się obawiam ale na razie zamówię schody strychowe a samym problemem zajmę się trochę później myślę że jakąć optymalną opcję znajdę. Ale dzięki za słuszną uwagę. Co do wełny to ogólnie suma sumarum lambda ocieplenia to będzie średnia ważona położonej całej wełny wg moich wyliczeń bedzie to lambda średnio ok. 0,36 o ponad półmetrowej grubości. Uważam że da przyzwoity wynik. A główny czynnnik to jak zawsze kasa. W budżecie mam wydzieloną kwotę na zakup pozostałej wełny i ta wystarcza mi na zakup 2 warstw wełny o tych parametrach izolacyjności przy danej grubości wełny. Im bliżej końca tym kasy szybciej ubywa. Teraz mam duże wydatki zwiazane z montażem PC i reku niedługo a chcę wełnę kupić jeszcze za kasę z obecnej transzy kredytu. Została nam jeszcze tylko jedna transza a duzo jeszcze do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.01.2013 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 rewo gratuluję postępów, samozaparcia i poświęcenia Odwalasz (odwalacie) kawał dobrej roboty, naprawdę jestem pełna podziwu. Oby tak dalej - a twój plan na Nowy rok na pewno się spełni Trzymamy kciuki U nas ostatnio zapał trochę ostygł, ale też już kumulujemy siły i zaczynamy Nowy Rok pełną parą Dzięki Madzia Wy tez odwaliliścia ładny kawałek roboty Ostatnio u mnie też trochę zapał ostygł ale to kładę na karb pogody. Ciężko się robi przy takiej pogodzie za oknem . Moja żona się śmieje że siatkę to skończę zatapiać na Wielkanoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.01.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja dzisiaj żałuję że stropu w miejscu gdzie się wchodzi na strychu na gotową podłogę, nie wykonałem w formie stopnia/schodka. Jak czytam, ze będzie 60cm różnicy to wg mnie sporo. Opcję dodatkowego schodka w postaci kawałka jętki przykręconej (zostały mi ścinki po więźbie) na płask pomiędzy jętki pionowe też biorę pod uwagę tylko przy tej opcji muszę trochę zmodyfikować obecną skrzynkę. Pożiwiom uwidiom jak mówią ruscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.01.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Opcję dodatkowego schodka w postaci kawałka jętki przykręconej (zostały mi ścinki po więźbie) na płask pomiędzy jętki pionowe też biorę pod uwagę tylko przy tej opcji muszę trochę zmodyfikować obecną skrzynkę. Pożiwiom uwidiom jak mówią ruscy. Pomysł ze schodkiem wydaje mi się najlepszy. Kasetę schodów osadzisz na dole, skrzynia ma jakieś 20-25cm wysokości, więc 1 lub 2 schodki byłyby w sam raz. Dodatkowo schody miałyby konkretne mocowanie na tym co już zrobiłeś 9wygląda solidnie), zamiast wisieć na jakichś wieszakach- mniejszy problem z pękaniem wokół otworu, akrylem najlepiej wypełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 04.01.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jakbym budował drugi raz to na pewno bez kominka. Ok 10 - 12 tys. w kieszeni (komin + wkład + obudowa) nie mówiąc o koszcie zakupu drewna do palenia i innych akcesoriów watpliwej urody (pogrzebacz, szufla). Załuję że uległem w tym punkcie żonie. A jak odpukać nie będzie prądu przez 2-3 dni? jednak wtedy kominek może się przydać Wiem wiem to skrajny przypadek ale zawsze A tak w ogóle to gratuluje postępów Ciepła kołderka z wełny elegancka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.01.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A jak odpukać nie będzie prądu przez 2-3 dni? jednak wtedy kominek może się przydać Wiem wiem to skrajny przypadek ale zawsze A tak w ogóle to gratuluje postępów Ciepła kołderka z wełny elegancka Od czasu jak zaczelismy budowę to prądu nie było 2 razy po parę godzin. Nawet gdyby go nie było przez 1 - 2 dni to podłogówka ma dużą bezwładność. Ciepło robi się wolno ale stygnie tez wolno. Jeśli chodzi o kominek to to był głowny argument by ulec mej żonie Kołderka fajna ale roboty przy tym że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 12.01.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Zima znów wróciła na całego. http://img687.imageshack.us/img687/8048/p1070775v.jpg Pamiętając o moim skrzydlatym gościu zawiesiłem na krokwi takie oto urządzenie http://img163.imageshack.us/img163/4739/p1070777e.jpg Obecnie prace w moim wykonaniu stanęły bo mnie rozłożyła choroba. Przeziębiłem się i wyladowałem na parę dni w łóżku. Jednakze trochę jest robione. Pracownicy od Mikiego wyprowadzają nam docelowo nawiewy i wyciagi z WM Przed położeniem pozostałych 2 warstw wełny jest to konieczne do zrobienia. Ponadto zostały poczynione prace niezbędne do montażu PC oto dowód: http://img802.imageshack.us/img802/8946/p1070778j.jpg Rurki uległy wydłużeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.01.2013 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Juz mnie wkurza to całe moje nieróbwstwo Uziemienie przez chorobę ma jedynie te zaletę że pozwala na prace koncepcyjne dotyczace nastepnych robót. Nawiewy i wyciagi zostały juz uzupełnione przez pracowników Mikiego. Zrobione ok. i w tych miejscach gdzie chcielismy. Wyciąg w łazience http://img826.imageshack.us/img826/6539/p1070780l.jpg Nawiew w sypialni http://img694.imageshack.us/img694/259/p1070784n.jpg Wyciągi w kuchni http://img96.imageshack.us/img96/1192/p1070785i.jpg Wystarczy fotek - w pozostałych pomieszczeniach wyglada to podobnie. Pozostało jeszcze do zrobienia wyprowadzenie czerpni i wyrzutni do przyszłej podbitki oraz pociągniecie kanałów z czerpni i wyrzutni w dół do rekuperatora Może było to dziś robione nie wiem nie byłem na budowie. Nie czuję się jeszcze na tyle dobrze. Jutro dopiero jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 14.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wykuruj sie porządnie, przed tobą ciężki sezon budowlany:)Tą wyrzutnię w podbitce trzeba przemyśleć. Wylatująco powietrze jest jednak wilgotne. Pod moimi kratkami pojawiy się na elewacji niewielkie sople. Raz że będą z tego zacieki na elewacji, to taka wilgoć nie służy chyba podbitce. nie wiem czy by tej podbtki jakoś nie przysłonić żeby to nie zaczęło gnić.Co do bezwładności podłogówki w razie braku zasilania, to u nas przy 12godzinnej przerwie w działaniu pieca temperatura obniżyła się o jeden stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.01.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Dzięki RutinoOczywiscie że mam zamiar wyleczyc się porządnie. Wiem że przede mną ciężki okres, gdyż większośc prac mamy zamiar wykonać sami. Do wykonania przez obce siły będzie zlecone: płytkowanie w części mieszkalnej, położenie tynku na elewacji, drobne prace elektryczne i hydrauliczne, montaż mebli kuchennych, montaż parapetów wewn. i zewn. może coś jeszcze zobaczymy. Mieszkanie nadal nie sprzedane i gdzieś te koszty trzeba obniżać. A czy się przeprowadzimy na wiosnę , lato czy jesień zobaczymy. Jednakże chcielibyśmy sie przeprowadzić max do 30 wrzesnia 2013r. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 z podbitka zgadzam sie z Rutinem - ja w sezonie letnim będę to jakoś przerabiał / ulepszał co do parapetów wew i zew - spokojnie sam je założysz! ZDROWIEJ rewo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.01.2013 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Co do wyrzutni WM w podbitce. Zgadzam się, iż trochę wilgoci wyrzuca co zimą w zetknięciu z mroźnym powietrzem może powodować zacieki na elewacji. Mi zostało jeszcze 60 cm okapu i chcę kratkę odsunąc na maksa od sciany. Zastanawiam się czy nie zamontowac w podbitce takiej wyzrutni jaką ma bitter na scianie z bocznymi przesłonami która ukierunkowywałaby wyrzut powietrza jak najdalej od elewacji. To po pierwsze. Po drugie i u ciebie Konrad i u Rutina jest 2 małych dzieci, które z wiadomych względów (m. in. częstrze pranie) powoduje zwiększenie produkowanej wilgoci w domu. Po trzecie jest to pierwszy sezon grzewczy gdzie wilgotność jeszcze jest większa od przeciętnej. Rutin ostatnio pisał że u nich jest 52% wigotności. W nastepnych sezonach może być lepiej. Muszę zapytać kogoś, kto używa WM od paru już sezonów. Puszczę wici na forum. Co do parapetów wewn i zewn. to koszt ich montażu to ok. 300 - 400 zł - zatem nie mam zamiaru się tutaj męczyć i wolę poświęcic energię na inne bardziej kosztowne prace. Firma to zrobi w 1 dzień a ja będę się kulał z tym może tydzień. I tak muszą przyjechać i zamontować silnik do bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 mi bardziej chodzi o unoszace sie wilgotne powietrze (to ktore nie zamarznie w postacji sopla) i uniesie sie do gory przez panele podbitki parapety wewnętrzne założone w 4h zewnętrzne równie szybko - pytanie czy ekipa Ci obrobi elewację koło parapetów - to jest najbardziej czasochłlonne - wg mnie nie warto za to nawet tych 300-400 stowek płacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts