rewo66 27.03.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Wieści ze Sfinksa. !!!!Nie ma żadnych nowych wieści. http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gifBo zwiekszony nawał zajęć w pracy http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sad.gif no i święta niedługo http://emotikona.pl/emotikony/pic/0recourse.gif Więc brak czasu na zabawę w wykańczanie się http://emotikona.pl/emotikony/pic/0what.gifMoże w piątek uda się coś dalej popchnąc z zabudową kominka. Spadam.http://emotikona.pl/emotikony/pic/ludek-pa-pa.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 29.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Choć w te święta się nie ujrzymy wszystkiego dobrego Wam życzymy zdrowia, szczęścia i radości stołu sutego i wspaniałych gości. Wesołych Świąt Wielkanocnych życzą Iwona i Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.03.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 29.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnychwypełnionych nadzieją budzącej się do życiawiosny i wiarą w sens życia.Pogody w sercu i radości płynącej z faktuZmartwychwstania Pańskiegooraz smacznego Święconego w gronienajbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 30.03.2013 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Dzięki za życzenia Dla wszystkich tu zaglądających zdrowych , pogodnych, ciepłych i wiosennych Świąt Wielkiej Nocy życzy Wojtek z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 30.03.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 http://img69.imageshack.us/img69/7091/wielkanocnetulipanyjajk.jpg Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy familia Rutinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.03.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Wesołych Świąt, pełnych wytłoczek Zajączków i Skaczących Jajek życzy Zbyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 02.04.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 kurcze prawie taki sam fajny dom do instalacji - łatwy i przyjemny To ja pokaże swój projekt, bo są niemal identyczne Projekt e121L z pracowni edomy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.04.2013 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kamel50: No faktycznie prawie identyczne w ogólnym zarysie tj. w kształcie i rozmieszczeniu pomieszczeń. W szczegółach różnice są już duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.04.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Tak spytam z ciekawości bo mój dom ma zbliżony wygląd(do e121), ale zarazem jest całkiem inny. Zmieściliście się w podanych kwotach jego wybudowania, tzn 280 w gospodarczym i 360 zleconym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 03.04.2013 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Tak spytam z ciekawości bo mój dom ma zbliżony wygląd(do e121), ale zarazem jest całkiem inny. Zmieściliście się w podanych kwotach jego wybudowania, tzn 280 w gospodarczym i 360 zleconym? Hm trudno tak zaraz odpowiedzieć. Jeszcze mamy trochę do wykonania. Na pewno zmieścimy się w kwocie 350 tys. Oczywiście zawsze może coś wyskoczyć. Szacuję że koszt do zamieszkania wyjdzie na poziomie ok. 340 tys. (bez mebli no może z wyjątkiem kuchni). W tym też liczę częściowe zagospodarowanie działki (płot, wybrukowanie, taras , POŚ, zbiornik wody na deszczówkę) bez zasadzeń roślinnych. Na pewno mogłoby być jeszcze mniej bo mogliśmy zrobić ocieplenie ścian styro 15cm (0,44) zamiast 20 cm (0,32), wełny w stropie 35cm (O,44) zamiast 53cm (0,36). Okna 2-szybowe zamiast 3-szybowych. Drzwi zewnętrzne o gorszych parametrach. Zamiast PC p-w piec na eko-syf choć per saldo róznica tutaj wyszła u nas ok 5 tys na korzyść pieca węglowego. Mogłem pewne prace wykonać sam oszczędzając na obcej robociźnie ale już nie na czasie budowy. I tak dalej diabeł tkwi wszczegółach. Uwazam że moglibysmy zmieścić się w kwocie 300 tys. Tylko jaki jest sens budowania domu drogiego w utrzymaniu z gorszych jakościowo materiałów. Budujemy dom energooszczędny a taki wymaga zwiększonych nakładów finansowych o ok. 20%. Założenie na początku budowy było by zmieścić się w kwocie 350 tys. (uwzględniającej zwiększony nakład jaki wymaga dom energooszczędny) i w tej kwocie się zmieścimy. Mamy nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 03.04.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 to ja mam panowie plan i marzenie zmiescic sie w 450000zl bez PC, bo jak patrze na to wszystko,to mi sie wydaje ze i tak mi zbraknie na kuchnie;) ale slysze od was bardzo pocieszajace wiesci;) raczej sam nic nie bede robil, poniewaz nie mam na to czasu,ani umiejetnosci. Ale jak juz zaczne budowe to bede staral sie liczyc jakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 03.04.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ja mam niby w kosztorysie na 2013r kwote 400tys netto, ale bardzo chcialbym ja zmniejszyc do 350tys brutto a reszta w wyposazenie, jakies ogrodzenie i kostke;) zobaczymy czy sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 03.04.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 zbieram pierwsze wyceny, sso robocizna 52000zl, ulozenie dachowki 65zl/m2 , blachodachowki 35zl/m2 tynki wew 35zl/m2 - co o tym sadzicie??? strasznie duzo kosztuja te dzwi tarasowe, ponad 10tys,hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.04.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Mój dom większy o kilka pomieszczeń od Waszych kosztował mnie około 350 tysięcy. Nadal nie mam skończonych paru rzeczy wycenianych +- na 40 tysięcy no i u mnie kotłownia to maks 10 tysięcy, a u Was chyba same pompy tyle kosztują. Poza tym większość prac wykonywałem z synem, chociaż w dobrym tempie. Tak więc jestem pełen podziwu, że przy systemie zleconym trzymacie się podobnych kosztów. Dodam tylko, że wliczam w koszt budowy wszystko co było z tym związane, nawet ponad roczne wynajmowanie mieszkania i paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 04.04.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 mi to jak narazie pompy wyceniaja na 30tys plus odwierty po120zl mb:-) zastanawiam sie nad PC, ale zwrot wychodzi mi za 15 lat;)Ja szacuje, bo jeszcze nie wystartowalem, bede budowal systemem, kazdy etap inna ekipa. Troche trzeba ruszyc znajomych fachowcow i oszczedzac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 04.04.2013 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 mi to jak narazie pompy wyceniaja na 30tys plus odwierty po120zl mb:-) zastanawiam sie nad PC, ale zwrot wychodzi mi za 15 lat;) Ja szacuje, bo jeszcze nie wystartowalem, bede budowal systemem, kazdy etap inna ekipa. Troche trzeba ruszyc znajomych fachowcow i oszczedzac:) U nas kwestia zwrotu PC za ileś tam x lat była sprawą drugorzędną a nawet powiedziałbym trzeciorzędną. Najważniejszą kwestią była bezobsługowość systemu grzewczego i w miarę tanie koszty eksploatacji a czy zwróci się za 10 lat czy 20 lat to nam to poprostu (.......) Obecnie koszty ogrzewania domu 150m2 za I kwartał 2013r. są prawie zblizone do opłat za ogrzewanie mieszkania o pow. 43m2 za ten sam okres. Zatem koszt opłat na dotychczasowym poziomie a później nawet mniejszy (po zmianie taryfy na G12) zupełnie nas zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 04.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A jaki jest koszt tego ogrzewania i jaka temp wew? Zgadzam sie ze wygoda, nie ma watpliwosci zadnych. Ja nie jestem przeciwnikiem PC, ale wydaje mi sie ze cena na chwile obecna jest przesadzona. 1 kwestia, za 5-10 lat moze sie okazac ze inst PC bedzie o 50% nizsza albo wiecej i co wtedy;) robie, wywalam piec i jest git;) jezeli budowalbym nie na kredyt to oczywiscie pc, w innym przypadku koszt inwestycji plus odsetki na najblizsze 15-20lat masakra. Przewiduje w sezonie grzewczym spalic peletu za ok 3000-3500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.04.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Wiecie co? Gdybać można, bo jeśli tak popatrzeć na Niemcy to tam za 30 tysięcy euro stawiasz baterię paneli fotowoltanicznych i jeszcze zyski z tego masz odsprzedając nadwyżkę energetyce. Oby tylko tego szybko nie opodatkowali : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.04.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zbieram pierwsze wyceny, sso robocizna 52000zl, ulozenie dachowki 65zl/m2 , blachodachowki 35zl/m2 tynki wew 35zl/m2 - co o tym sadzicie??? strasznie duzo kosztuja te dzwi tarasowe, ponad 10tys,hmm Tynki wewnętrzne to raczej koszt z materiałem max ok.25zł/m2, chyba, że jakieś cuda na ścianie chcesz. Blachodachówka- u mnie wołali podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts