Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie energooszczędnego Sfinksa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zbieram wyceny PC i WM z okolic i jestem przerazony;) WM z reku zehnder 350m3/h dla mojego domku - calosc 22tys zl! 130m2 parterowka, idealne rozmieszczenie pomieszczen, bez poddasza uzytkowego i taka cena. Druga wycena 16500zl z jangaz tez 350m3/h. Ale to tez chyba ciut za duzo. Co sadzicie????

PC jedna firma odwierty pionowe 59zl netto, druga 120zl netto, trzecia 89zl netto i ta za 89zl twierdzi ze powinńo byc 190m. A tak ogolńie kazda twierdzi co innego;)

Ta za 89zl proponuje nibe f1226 za 30tys, na allegro jest za 24tys - tak na marginesie ;)

ja juz nie wiem jak z tego tematu wybrnac

Mozecie polecic jakas rozsadna firme z mazowieckiego,albo taka ktora dojezdza;)

Nie Świeci garnki lepia ;) Poczytaj trochę forum i WM zrobisz samemu,tym bardziej w domu parterowym,gdzie rozłożenie kanałów to bułka z masłem.W 10tys.zł powinieneś się zmieścić z kanałami PE,które polecam,przy termofleksach DEC-a wyjdzie jeszcze taniej,mnie przy cenie reku 4tys.zł WM wyniosła ok.5,5tys.zł.Przemysl powietrzną pompę,przy domu z niskim zapotrzebowaniem 8-9kW powinno styknac a to daje cenę ok.22-25tys.zł za całość.Nie daleko od siebie masz forumowego hydrauliego,on ma w ofercie pompy Atlantica także uderz do niego,AJB ma w ofercie Panasonici po rozsądnych cenach także tam też możesz rzucić zapytanie.Wg mnie gruntowe są na dziś dzień za drogie.

ja sam mam raczej lewe rece do roboty;) ale moze ktorys z wykonawcow innych elementow domu, jak mu sie pokaze szkic co i jak to da rade za mniejsza kase ;)

Jak nie znajde firmy za rozsadne pieniadze na PC to zostane przy planie minibio na pellet, a kase wpakuje w "izolacje"

Ale do czego masz lewe ręce? Do rozłożenia wirtualnie kanałów, wynajętym ciężkim młotem na weekend (taniej) łupniesz otwory w stropie(jak lany) i zejdziesz potem tymi kanałami do kotłowni lub zostawisz na górze, jeśli tam centrala ma stać. Potem czerpnia i wyrzutnia w ścianie, jak nie ma GWC i wszystko. Montaż anemostatów, kratek to pestka. Na końcu podczas docieplania stropu przypilnujesz żeby rurki miały ciepło wszystko!

Lepiej będzie to co Ty podałeś czy coś takiego http://www.krainawody.pl/406-zmiekczacz-waterfilter-denver-30.html ? Znacie tą firmę? Troszkę tańszy, bo aktualnie w promocji - a nie powiem, że zależy mi na kasie ;)

Co do ujęcia głębinowego - to żadna reguła ... znam wiele przypadków, że mimo głębokiego wwiertu woda była kiepskiej jakości.

Ok ja wiem ze to nie jest reguła. Ale u nas woda naprawdę jest dobrej jakości. Szkoda kasy na cos co nie jest konieczne. Za 3 tys. mam POŚ-kę. :yes:

ja sam mam raczej lewe rece do roboty;) ale moze ktorys z wykonawcow innych elementow domu, jak mu sie pokaze szkic co i jak to da rade za mniejsza kase ;)

Jak nie znajde firmy za rozsadne pieniadze na PC to zostane przy planie minibio na pellet, a kase wpakuje w "izolacje"

Ja WM zleciłem wykonanie z uwagi na brak czasu. to raz a dwa robiła mi firma kompleksowo z montażem PC p-w. To nie jest trudne.Arturo dobrze prawi samemu powinienes zmieścic się w 10 tys. Zajrzyj do DB forumowego Artixa on właśnie jest w trakcie rozkładania WM z rur PE karbowanych. GWC nie musisz robić nie jest to konieczność.

Co do PC to ja jestem bardzo zadowolony a też miałem obawy jak to bedzie hulac. A to dopiero pierwszy sezon dom ma jeszcze duzo mostków a mimo to w domu ciepło. Teraz PC chodzi na 25* zasilania a w domu 18*. A bywało w mroźne dni że na wyraźne życzenie żony musiałem zmniejszać temp. zasilania bo było za goraco. Mozesz kupic PC na Allegro a zlecić tylko sam montaż. Opcji jest dużo. Forumowy hydraulik robi w twoich okolicach. Zastanów sie dobrze :yes: Masz jeszcze trochę czasu.

Zmiękczacze... konta :) Ludzie dajcie spokój- jeszcze kilka lat temu nikomu nie przychodziło do głowy takie urządzenie do domu, a za kilka marketingowcy tak namieszają w głowach inwestorom, że ci będą kupować toto, bo "konieczne", jak np. klima w każdym domu. I nieważne, czy im to będzie potrzebne... lub nadejdzie moda i nie wypada nie mieć. Sorki za OT.

Ja WM zleciłem wykonanie z uwagi na brak czasu. to raz a dwa robiła mi firma kompleksowo z montażem PC p-w. To nie jest trudne.Arturo dobrze prawi samemu powinienes zmieścic się w 10 tys. Zajrzyj do DB forumowego Artixa on właśnie jest w trakcie rozkładania WM z rur PE karbowanych. GWC nie musisz robić nie jest to konieczność.

Co do PC to ja jestem bardzo zadowolony a też miałem obawy jak to bedzie hulac. A to dopiero pierwszy sezon dom ma jeszcze duzo mostków a mimo to w domu ciepło. Teraz PC chodzi na 25* zasilania a w domu 18*. A bywało w mroźne dni że na wyraźne życzenie żony musiałem zmniejszać temp. zasilania bo było za goraco. Mozesz kupic PC na Allegro a zlecić tylko sam montaż. Opcji jest dużo. Forumowy hydraulik robi w twoich okolicach. Zastanów sie dobrze :yes: Masz jeszcze trochę czasu.

Oferty wycen splywaja, jak odwiert tanszy to firma nadrabia w kosztach uruchomienia i podlaczenia;) moge kupic oddzielnie sama pompe, ale juz odwiert i podlaczenienie chyba wypada zlecic jednej firmie, zeby mozna bylo kogo scigac w razie co;)

WM macie racje, tu bedzie trzeba sie ogarnac samemu.

Podlogowke 130m2 firmy wyceniaja na ok 13tys brutto - to jest cena ok? czy mozna taniej ? nie mowie o wlasnej robocie

zbieram wyceny PC i WM z okolic i jestem przerazony;) WM z reku zehnder 350m3/h dla mojego domku - calosc 22tys zl! 130m2 parterowka, idealne rozmieszczenie pomieszczen, bez poddasza uzytkowego i taka cena. Druga wycena 16500zl z jangaz tez 350m3/h. Ale to tez chyba ciut za duzo. Co sadzicie????
kamel, posłuchaj Arturo i rewo, nikt z nas nie urodził się instalatorem, płytkarzem, tynkarzem i cholerka wie jeszcze kim :D. Jeżeli masz watpliwości co do rozmieszczenia i przekrojów przewodów WM zamów sobie projekt całej instalacji (biura projektowe czasami mają dedykowane do danego projektu, ja płaciłem chyba 150zł). Samo rozkładanie nie stanowi żadnego problemu. Robiąc sam zaoszczędzisz sporo kasy, wydać 10 tys, a minimum 16500 to spora róznica:yes:.

Oferty wycen splywaja, jak odwiert tanszy to firma nadrabia w kosztach uruchomienia i podlaczenia;) moge kupic oddzielnie sama pompe, ale juz odwiert i podlaczenienie chyba wypada zlecic jednej firmie, zeby mozna bylo kogo scigac w razie co;)

WM macie racje, tu bedzie trzeba sie ogarnac samemu.

Podlogowke 130m2 firmy wyceniaja na ok 13tys brutto - to jest cena ok? czy mozna taniej ? nie mowie o wlasnej robocie

Wg mnie za duzo. Ceny raczej między 60 - 80 zł za m2. Ja płaciłem 8 tys za podłogówkę.

Ok ja wiem ze to nie jest reguła. Ale u nas woda naprawdę jest dobrej jakości. Szkoda kasy na cos co nie jest konieczne. Za 3 tys. mam POŚ-kę. :yes:

U nas ? Co masz na myśli? Robiłem analizę i właśnie wydaje mi się, że zmiękczacz jest konieczny. Zastanawiam się jednak nad złożem w takim razie. Czy doinwestować do CR czy może zwykła żywica...

U nas ? Co masz na myśli? . Zastanawiam się jednak nad złożem w takim razie. Czy doinwestować do CR czy może zwykła żywica...
rewo66 pewnie miał na myśli tajną bazę Komando Foki "Seals" :D. W naszym " u nas" też będzie dobra woda z ujęcia ze studni głębinowej. Cała wiocha z niego korzysta. CR czy żywica? O co lotto?:eek: Edytowane przez artix1

"U nas" to znaczy w naszej wsi. Sąsiad od prawie roku testuje (mieszka) i żyje. :D

A tak poważnie to dał do badania próbkę wody z naszej wsi i próbkę wody z kranu z poprzedniego miejsca zamieszkania (Mikołów). Woda wiejska Pyrzowiczanka jest o wiele wiele lepszej jakości. :yes:

Co do tajnej bazy z racji oczywistej jej tajności nie mogę o tym pisać. :cool:

CR czy żywica -> właśnie o co chodzi?

Siema, fajny masz domek:) chcialem sie podpytac o POŚ, napisales ze kosztowac Cie to bedzie 3 tys. kurcze ja chce robic szambo a koszt w sumie taki sam do tego co Ty napisales. jest to cena normalna czy jakas okazyjna ? ktos Ci to robi czy jak ?? :) za wszelkie informacje bede wdzieczny. pozdrawiam:)