Kamila i Marcin 09.04.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zmiękczacze... konta Ludzie dajcie spokój- jeszcze kilka lat temu nikomu nie przychodziło do głowy takie urządzenie do domu, a za kilka marketingowcy tak namieszają w głowach inwestorom, że ci będą kupować toto, bo "konieczne", jak np. klima w każdym domu. I nieważne, czy im to będzie potrzebne... lub nadejdzie moda i nie wypada nie mieć. Sorki za OT. to ja już wolę własną studnię i za wodę nie płacę.. nooo tylko praca pompy wody.. w porównaniu z ceną i jakością wody wodociągowej zdecydowania wychodzę na plus.. aaa czajnik od wody nie ma ani grama kamienia a używany od połowy listopada co prawda zostaliśmy zmuszeni na wykonanie studni, ale jestem z tego bardzo zadowolona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.04.2013 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Siema, fajny masz domek:) chcialem sie podpytac o POŚ, napisales ze kosztowac Cie to bedzie 3 tys. kurcze ja chce robic szambo a koszt w sumie taki sam do tego co Ty napisales. jest to cena normalna czy jakas okazyjna ? ktos Ci to robi czy jak ?? za wszelkie informacje bede wdzieczny. pozdrawiam:) Wejdź na Allegro. Tam masz POŚ-ki drenażowe do wyboru do koloru. Mam na mysli POŚ-ki drenażowe nie oczyszczalnie biologiczne, które są co najmniej 3 x droższe. Cena POŚ-ki jest uzalezniona od pojemności zbiornika oraz rodzaju drenażu tj. czy drenaż rurowy najprostszy i najtańszy czy V-boxy czy tunele Graffa. Pojemność POŚ-ki dobierasz do ilości użytkowników (mieszkańców). Najlepiej żeby zbiornik był trzykomorowy. Acha jeszcze jedna ważna rzecz jeśli masz grunt trudnoprzepuszczalny to lipa bo wtedy albo szambo albo oczyszczalnia biologiczna. Ważną kwestią jest też czy w lokalnym MPZP ewentualnie WZ (warunkach zabudowy) jest wskazany sposób odprowadzania ścieków. Może być np. zakaz montowania oczyszczalni drenażowej. Niektóre Gminy tak mają . Cena 3 tys. to tylko za zakup POŚ-ki wraz z tunelami graffa. Do tego dojdzie koszt jeszcze rur żeby połączyć POŚ-kę z wyprowadzeniem z domu. Parę ton piasku i żwiru. Praca koparki. Tak że suma sumarum koszt łączny powinien wyjść max 4 tys. no może z małym hakiem. Edit: Montaż we własnym zakresie + piasek , żwir i koparka od sąsiada. Filozofii w tym wielkiej nie ma. Grunt żeby spadek był odpowiedni i ścieki we właściwąstronę płynęły Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.04.2013 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 No bo przymierzając się do kupna jakiegoś urządzenia trafiłem na coś takiego: 1. http://www.krainawody.pl/322-zloze-crystal-right-cr-100.html 2. http://www.krainawody.pl/320-zloze-purolite-c100e.html Dwa zupełnie inne złoża. Ponoć ten crystal right oprócz zmiękczania usuwa mangan i żelazo. ale już tak mi namieszaliście w głowie, że sam nie wiem co robić To musisz sam zdecydować. Ja nie zamierzam wydawać kasy na coś, co uważam za zbędne i basta W kuchni bo tam będzie czerpana woda do picia i gotowania będą tylko dwa filtry mam nawet zapisane jakie to filtry ale teraz jestem w pracy i nie pamiętam jakie. Do kąpieli to mi wsio ryba. Jak się zapytałem żony czy chcemy uzdatniacz wody za prawie 3 koła to się popukała w głowę. Za tą cenę ma wypasiony ekspres do kawy. Sa priorytety i priorytety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.04.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Wejdź na Allegro. Tam masz POŚ-ki drenażowe do wyboru do koloru. Mam na mysli POŚ-ki drenażowe nie oczyszczalnie biologiczne, które są co najmniej 3 x droższe. Cena POŚ-ki jest uzalezniona od pojemności zbiornika oraz rodzaju drenażu tj. czy drenaż rurowy najprostszy i najtańszy czy V-boxy czy tunele Graffa. Pojemność POŚ-ki dobierasz do ilości użytkowników (mieszkańców). Najlepiej żeby zbiornik był trzykomorowy. Acha jeszcze jedna ważna rzecz jeśli masz grunt trudnoprzepuszczalny to lipa bo wtedy albo szambo albo oczyszczalnia biologiczna. Ważną kwestią jest też czy w lokalnym MPZP ewentualnie WZ (warunkach zabudowy) jest wskazany sposób odprowadzania ścieków. Może być np. zakaz montowania oczyszczalni drenażowej. Niektóre Gminy tak mają . Cena 3 tys. to tylko za zakup POŚ-ki wraz z tunelami graffa. Do tego dojdzie koszt jeszcze rur żeby połączyć POŚ-kę z wyprowadzeniem z domu. Parę ton piasku i żwiru. Praca koparki. Tak że suma sumarum koszt łączny powinien wyjść max 4 tys. no może z małym hakiem. Edit: Montaż we własnym zakresie + piasek , żwir i koparka od sąsiada. Filozofii w tym wielkiej nie ma. Grunt żeby spadek był odpowiedni i ścieki we właściwąstronę płynęły na calej dzialce mam piach zolty. nada sie czy nie ? akurat w tym temacie jestem calkowicie zielony, ale ostatnio uswiadomilem sobie ile kosztuje wywoz szamba to troche zaczalem sie zastanawiac. przy takim rozwiazaniu jak Ty bedziesz mial to trzeba cos jeszcze co jakis czas oprozniac ?? sorry za glupie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 09.04.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 To musisz sam zdecydować. Ja nie zamierzam wydawać kasy na coś, co uważam za zbędne i basta W kuchni bo tam będzie czerpana woda do picia i gotowania będą tylko dwa filtry mam nawet zapisane jakie to filtry ale teraz jestem w pracy i nie pamiętam jakie. Do kąpieli to mi wsio ryba. Jak się zapytałem żony czy chcemy uzdatniacz wody za prawie 3 koła to się popukała w głowę. Za tą cenę ma wypasiony ekspres do kawy. Sa priorytety i priorytety Byłbym wdzięczny jak byś podał nazwę tych filtrów Co do tego, że wisi Ci jaka woda do kąpieli - hm... prawda jest taka, że jak by szybki prysznic wysuszał Ci skórę do tego stopnia, że by Cię wszystko "ciągnęło" to myślę, że by Ci to nie wisiało PS. Woda do ekspresu też nie może być zasyfiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 09.04.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 że by Cię wszystko "ciągnęło" to myślę, że by Ci to nie wisiało chemik jest jedna zasadnicza zasada, jak coś ciągnie to nie ma prawa nic wisieć . Sorki nie mogłem się opanować żeby czegoś nie naskrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.04.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 chemik jest jedna zasadnicza zasada, jak coś ciągnie to nie ma prawa nic wisieć . Sorki nie mogłem się opanować żeby czegoś nie naskrobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.04.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 na calej dzialce mam piach zolty. nada sie czy nie ? akurat w tym temacie jestem calkowicie zielony, ale ostatnio uswiadomilem sobie ile kosztuje wywoz szamba to troche zaczalem sie zastanawiac. przy takim rozwiazaniu jak Ty bedziesz mial to trzeba cos jeszcze co jakis czas oprozniac ?? sorry za glupie pytania Jak masz piach to masz idealne warunki do Poś-ki drenazowej. Poś-kę też trzeba oprózniać bo te gęste się jednak nazbiera ale raz na 2 lub 3 lata wszystko zależy od uzytkowników tzn w jakim tempie te gęste będziecie produkować Flisiu weź poczytaj na google o POS-kach to wtedy pogadamy o sposobach drenażu. Ok Dziś zamontowany został odpływ kondensatu z rekuperatora i przywieziony został sterownik. Zdjęc nie ma bo zapomniałem aparatu. Jutro zrobię. W sobote montaż silnika do bramy garażowej i silników do rolet drzwi tarasowych. Z zasilaniem elektrycznym rolet w tarasówkach to były przeboje z moją małżą, która nie chciała napędu elektrycznego. Ja się upierałem ale cóż z żywiołem nie nalezy walczyc. Poddałem sie ale tylko częściowo bo przewidujaco pociągnąłem sobie kabelki zasilające tak na wszelki wypadek. Mysląc moze za parę lat zona przekona się do napędu elektrycznego. I miałem nosa. Bo moja wspaniała małzonka zepsuła rolete przy spuszczniu - wypsnęła jej się tasma i roleta gruchneła o zoll z taką siłą ze rozwalił się cały wałek w kasecie rolety. Poszedł w drobny mak. hi hi. Efekt na plus ze zaraz przyznała ze miałem rację. Ja na drugi dzień po tym nieszczęsliwym zdarzeniu zadzwoniłem do naszego okniarza że chcemy zmienic napęd w tarasówkach z ręcznego na elektryczny i takim oto sposobem będę miał com chciał. Czasami los człowiekowi sprzyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 10.04.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 jak w reklamie banku: no kochanie, teraz to musimy zrobić ten remont:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.04.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) No bo przymierzając się do kupna jakiegoś urządzenia trafiłem na coś takiego: 1. http://www.krainawody.pl/322-zloze-crystal-right-cr-100.html 2. http://www.krainawody.pl/320-zloze-purolite-c100e.html Dwa zupełnie inne złoża. Ponoć ten crystal right oprócz zmiękczania usuwa mangan i żelazo. ale już tak mi namieszaliście w głowie, że sam nie wiem co robić A jakie złoże masz u siebie? Sprawdzałeś, czy tak sobie teoretyzujesz? To, co pisze sprzedawca ww systemów, to reklama, żeby sprzedać produkt- jakby na to nie patrzeć. P.S. Uśmiałem się z tego ciągnięcia i wiszenia Kiedyś był skecz Prognoza pogody: - Przewidujemy opad ciągły. - Aaa ciągły? - Ciągły, ale i tak opad. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 10.04.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Kiedyś był skecz Prognoza pogody: - Przewidujemy opad ciągły. - Aaa ciągły? - Ciągły, ale i tak opad. Ha ha już sobie to zapisałem dla potomności:D Na dole strony jest opis jak zrobić test przepuszczalności gruntu. http://sklep.eko-czas.pl/oczyszczalnie/35-es-1200-litrow-tunele-3-szt.html Wygrzebać, nalać i poczekać z zegarkiem w ręku Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 10.04.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ha ha już sobie to zapisałem dla potomności:D Na dole strony jest opis jak zrobić test przepuszczalności gruntu. http://sklep.eko-czas.pl/oczyszczalnie/35-es-1200-litrow-tunele-3-szt.html Wygrzebać, nalać i poczekać z zegarkiem w ręku Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 10.04.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 A dajta spokój. Dostałem dzisiaj wyniki analizy wody. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Chyba nieciekawie- bez filtracji du...a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 13.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Panowie a jak Wy ocieplaliście rurę z doprowadzeniem powietrza do kominka? Czym? Kominka nie będę miała , ale będzie rura i należałoby ją jakoś ocieplić . Ale czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.04.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Pianka lub styropian od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.04.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Panowie a jak Wy ocieplaliście rurę z doprowadzeniem powietrza do kominka? Czym? Kominka nie będę miała , ale będzie rura i należałoby ją jakoś ocieplić . Ale czym? U mnie rura z doprowadzająca powietrze do kominka idzie pod chudziakiem -> rura fi 100 pomarańczowa bez ocieplenia bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.04.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Też mam bez ocieplenia pod chudziakiem- szarą kanalizacyjną "setkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.04.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 U mnie kanał płaski w warstwie izolacji, ale zależało mi na tym by wychodził poziomo pod podłogą tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.04.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 U mnie rura z doprowadzająca powietrze do kominka idzie pod chudziakiem -> rura fi 100 pomarańczowa bez ocieplenia bo po co? U mnie też będzie pod chudziakiem . Czytałam że trzeba ocieplić bo potrafi wychładzać podłogę , ale nie wiem czym to ocieplić w takim miejscu żeby nie zamokło ? Niestety na forum kominków jakaś awaria i temat kominkowy zaginął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts