rewo66 17.07.2014 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Cześć, świetny dziennik, śliczny Dom, jestem pełna podziwu dla Waszej prac przy nim, mam nadzieję że też w takim zamieszkam za dwa lata! Liczę na więcej zdjęć Twojej kuchni Pozdrawiam Juskra Dziękujemy Jakieś fotki kuchni wrzucę. Życzę powodzenia w realizacji własnego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 17.07.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) .... musiałem złapać poziom docelowy oraz nawiercić otwory w kantówkach oraz w bloczkach betonowych na pręty gwintowane. Pręty gwintowane to M12 do tego nakrętki oraz podkładki duże kwadratowe na dół i okrągłe na górę. Pręty zatopiłem kotwą chemiczną w wywierconych otworach długim wiertłem 14 -tką. Po przygotowaniach nastąpiła faza uzupełniania piaskiem i pospółką całego tarasu w celu jego wyrównania a na to poszła agrowłóknina na zakładkę około30cm. Dolny poziom konstrukcji mam w 80 % skończony zostało mi tylko przykręcić stężenia w części przysypialnianej tarasu ale brakło mi płytek kątowych i wkrętów. Całość zostanie dodatkowo jeszcze raz zaimpregnowana. No i zostanie przykręcona górna część konstrukcji. Zastanawiam się czy na agrowłókninę nie wysypać jeszcze 2- 3cm warstwy grysu, żwirku itp. Co do desek to już postanowione będzie kompozyt w kolorze grafitu / antracytu policzyłem i porównałem z modrzewiem syberyjskim i tzw. europejskim (wiadomo polskim) Wg wyceny firmy którą już mamy porównanie kształtuje się nastepująco: kompozyt 25x150x2900 to ok. 8,5 tys. z wszystkimi elementami (wkręty, klipsy, listwy maskujące) kompozyt 24x145x2400 to ok 7,1 tys / = / = / = / = modrzew syberyjski impregnowany ciśnieniowo 24x140x4000 to ok. 7,7 tys modrzew syberyjski surowy 24x140x4000 to ok. 6,9 tys modrzew europejski surowy 24x140x4000 to ok 5 tys Bierzemy drugą opcję kompozytową czyli tę tańszą różnica ok 2 tys jest do przełknięcia droższy w zakupie ale tańszy w utrzymaniu. Olejowanie i renowacja 40m2 tarasu też trochę by kosztowała. Dobra pora kończyć niedługo następny mecz PS. Koszt samej konstrukcji to ok 1,5 tys. (drewno + pręty + nakrętki + podkładki + wkręty + kątowniki i 2 puszki kotwy chemicznej). Witaj Przyglądam się jak robisz taras i rozmyślam, że dobijasz do 10.000 PLN. Poczekam jak podliczysz koszta na gotowo ale chyba zdecyduję się na kostkę lub łupki "zatopione" w podsypce betonowej. Nie mniej jednak powodzenia i samozaparcia, taras z pewnością będzie ładnie wyglądał.... Edytowane 17 Lipca 2014 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 17.07.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Rewo rób ten taras bo mam jobla na punkcie kompozytu i już się nie mogę doczekać na fotki i opis domek wygląda przepięknie! gratuluje i chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.07.2014 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witaj Przyglądam się jak robisz taras i rozmyślam, że dobijasz do 10.000 PLN. Poczekam jak podliczysz koszta na gotowo ale chyba zdecyduję się na kostkę lub łupki "zatopione" w podsypce betonowej. Nie mniej jednak powodzenia i samozaparcia, taras z pewnością będzie ładnie wyglądał.... Dobrze rozmyślasz. Suma Sumarum będzie blisko 10 tys. ale ich nie przekroczę a koszt ostateczny już znam. Wydaje się że to dużo, i owszem jest to duża kasa ale ja planuję przyszłościowo. Nie mam zamiaru go ruszać przez długie lata. Myślę że jedyny koszt jego utrzymania to będzie prąd i woda do myjki ciśnieniowej. Szwagier zrobił dwa tarasy z kostki i płyt i po 7 latach wymienił je na drewniane (jakieś drewno egzotyczne) i obecnie po 3 latach użytkowania jest bardzo zadowolony. On właśnie skutecznie wybijał mi z głowy jakiekolwiek myśli o tarasie z kostki , płyt i nie daj boże z płytek gresowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.07.2014 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Rewo rób ten taras bo mam jobla na punkcie kompozytu i już się nie mogę doczekać na fotki i opis domek wygląda przepięknie! gratuluje i chylę czoła Okey Tylko najsampierw muszą dotrzeć do mnie deski. A z posiadanych na obecną chwilę informacji są gdzieś w drodze pomiędzy magazynem głównym a tym docelowym. Czekam na telefon że w końcu dotarły. Chciałbym je odebrać dzisiaj bo na weekend zapowiada się dobra pogoda w sam raz na deskowanie tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.07.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 i nie daj boże z płytek gresowych. Możesz rozwinąć? Pytam, bo własnie taki taras mam w planach, wierzchnią warstwę znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.07.2014 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Możesz rozwinąć? Pytam, bo własnie taki taras mam w planach, wierzchnią warstwę znaczy. Jarek bo płytki w końcu przygrywają walkę z warunkami atmosferycznymi. Pękają odchodzą od podłoża itp. Jeśli już się zdecydowałeś to nie żałuj pieniędzy na dobry klej. Ja u teściów na schodach do ganku kleiłem klejem Optolith Superelastic. Jak na razie po 2 latach jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.07.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Tu chyba bardziej chodzi o dobre wysezonowanie płyty betonowej by osiadła i później o solidne odizolowanie przed podciąganiem wilgoci, a więc hydroizolację i obróbkę silikonami cokołów. Klej na pewno musi być dobry, jednak wg mnie bardziej chodzi o porządne wypełnienie nim spodu płytki niż o jego certyfikaty, klasy itp marketingowe określenia. Zaczyna się od pękania spoin, później rok po roku zamarzająca woda i wilgoć robią swoje. Podejrzewam, że koszt porównywalny będzie do drewna lub kompozytu, a ryzyko większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.07.2014 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Tu chyba bardziej chodzi o dobre wysezonowanie płyty betonowej by osiadła i później o solidne odizolowanie przed podciąganiem wilgoci, a więc hydroizolację i obróbkę silikonami cokołów. Klej na pewno musi być dobry, jednak wg mnie bardziej chodzi o porządne wypełnienie nim spodu płytki niż o jego certyfikaty, klasy itp marketingowe określenia. Zaczyna się od pękania spoin, później rok po roku zamarzająca woda i wilgoć robią swoje. Podejrzewam, że koszt porównywalny będzie do drewna lub kompozytu, a ryzyko większe. O to to Compi fachowo żeś to objaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 23.07.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Piękny domek-mam pytanie co do koloru tynku -jeżeli można wiedzieć jaki to tynk i kolor cokołu również. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.07.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Piękny domek-mam pytanie co do koloru tynku -jeżeli można wiedzieć jaki to tynk i kolor cokołu również. Pozdrawiam Dziękujemy Na elewacji jest tynk krzemianowy Kabe biały (baza) o ziarnistości 2mm. Na cokole jest tynk mozaikowy Kabe Marmurit kolor Jaspis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Krzemianowy, znaczy sie silikatowy ?Czy rozmawiałeś z kimś na temat różnic z porównaniu z silikonowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.07.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Krzemianowy, znaczy sie silikatowy ? Czy rozmawiałeś z kimś na temat różnic z porównaniu z silikonowym ? Trochę poczytałem a i gadałem z wykonawcą. Silikonowy jest ciut lepszy ale i droższy. Chociaż oba mają plusy i minusy. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie wziąłem ten silikatowy. Bo jakościowo różnica jest naprawdę niewielka. A dla mnie bez znaczenia. Generalnie wykonawca odradzał akrylowy mimo iż szczerze przyznał że akrylowy jest łatwiejszy do nakładania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 24.07.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja tu czekam aż Artix zabierze się za swoje drewniane wykończenia a tu mnie słuchy dochodzą że Ty już zacząłeś taras. No to szybko zaglądam. Póki co wygląda to super! Czekam na efekt końcowy i ostateczny koszt Jaką powierzchnię ma taras?? My też nie wyobrażamy sobie betonowego tarasu... także podglądam i pokazuję mężowi co go czeka w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.07.2014 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Dzieki gust Taras ma dokładnie 44,6 m2. Wiem jest duży ale taki chcieliśmy . To nasze przyszłe centrum wypoczynkowe Więc musi być strefa zadaszona jak i strefa otwarta (inwestorka uwielbia kąpiele słoneczne a ja już nie bardzo). Wczoraj był telefon do dostawcy desek i motywowanie do szybszego działania. Żona wczoraj też przy okazji osobiście zahaczyła o nich i dodatkowo ich zmotywowała. Jak ją znam to motywacja trwała z półgodziny i na pewno nie była przyjemna. Coś o tym wiem Atak z dwóch stron przyniósł pierwszy efekt w postaci przyznania dodatkowego rabatu i solennego zapewnienia że do soboty deski będą u nas. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 25.07.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Uffff 44,6 ?! No to zaszaleliście. A ja myślałam że nasze 20 m kw to dużo hehe.Pocieszam się że koszta będą o połowę mniejsze hehe. Co do kąpieli słonecznych aprobuję małżonkę. A z tymi firmami to niestety czasami trzeba się naużerać, a to dostawa nawaliła a to coś się połamało w tej dostawie, a to termin nie taki... nadenerwuje się człowiek no ale jak nie przypilnuje to wejdą człowiekowi na głowę. Się płaci to się wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.07.2014 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) W oczekiwaniu na deski wrzucę fotkę prawie gotowej konstrukcji (99% wykonania) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=271806 PS No dobrze znalazłem jeszcze jedno http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=271807 Edytowane 25 Lipca 2014 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 27.07.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 a ja myślałam ze nasz który ma 30 m2 jest duży zapowiada się super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 No to mi ulżyło, bo ja skromne 22m2 planuję, więc koszty mogę dzielić przez 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 28.07.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 małe czy duże, będą wspaniałe My całą rodziną głównie o tym tarasie myślimy każdego upalnego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts