Juskra 21.08.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 ale mi się podobają te szafeczki! powodzenia w koszeniu, my jeszcze nie kosimy ale mąż zamówił już motorek do koszenia taki z miejscem na piwko ma być w przyszłym roku, już się wszyscy cieszymy bo działkę dużą mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 22.08.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie gniewaj się, że pół roku po fakcie, ale gratuluję, że udało się Wam w końcu zamieszkać w nowym domu Kawał naprawdę dobrej roboty! Taras, kuchnia cudo! Otynkowany dom piękny! Oby cały czas dobrze się mieszkało, a wiatr nie wiał od wschodu P.S. Rozumiem żonę z tym prasowaniem przy TV:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 22.08.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Zaglądam żeby podejrzeć taras. Noo Wygląda imponująco. Kawał powierzchni... Boki będą jakoś zasłonięte czy otwarta przestrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 28.08.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Melduje się stały czytacz Gratuluję pięknego domu i wyrażam podziw dla pracowitości i inwencji twórczej. Ponieważ samoroby wzbudzają moje zaufanie odnośnie znajomości problemów budowlanych, mam pytanie : Podejrzałam, że zastosowałeś podbitkę pcv. Jaką markę wybrałeś? Jak się oblicza, ile potrzeba tych kształtek profilowanych (J, H), jakie tam są jeszcze? Z jakim zapasem kupować listwy podstawowe? Z góry dziękuję za pochylenie się nad odpowiedzią. Pozdrawiam Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 28.08.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Melduje się stały czytacz Gratuluję pięknego domu i wyrażam podziw dla pracowitości i inwencji twórczej. Ponieważ samoroby wzbudzają moje zaufanie odnośnie znajomości problemów budowlanych, mam pytanie : Podejrzałam, że zastosowałeś podbitkę pcv. Jaką markę wybrałeś? Jak się oblicza, ile potrzeba tych kształtek profilowanych (J, H), jakie tam są jeszcze? Z jakim zapasem kupować listwy podstawowe? Z góry dziękuję za pochylenie się nad odpowiedzią. Pozdrawiam Ś-ś Witam Podbitka jest firmy Gamrat. Główny powód wyboru -> lokalna hurtownia dawała dobre rabaty Na stronie internetowej tej firmy jest filmik instruktazowy montazu a na yootubie też są. Listwy "H" ja wykorzystałem w narożach okapu budynku czyli jest to listwa rozdzielająca po przekatnej podbitke z 2 okapów domu które się tam zbiegaja. Można w tym miejscu inaczej ułożyć podbitkę jak kto woli. Wzory są na stronie Gamrata. Listwa "J" idzie na brzegi okapu ten przy rynnie i ten przy ścianie czyli po obwodzie okapu. Dalej są panele pełne czyli własciwa podbitka i panele perforowane służące do wentylacji. Co do ilości jak policzyć. Listwy H to suma wszystkich przekatnych w cm na zakrętach okapu czyli trzeba pomierzyć wszystkie przekątne i je z zsumować. Listwy H Gamrata mają 3m długości. Zatem wielokrotność 3m da nam ilość sztuk. Listwy J Gamrata mają 4m długości. Trzeba policzyć okap po całym obwodzie ile ma metrów. Suma całości przez 4 m da ilość tych listew. Panele pełne i perforowane mają 4m długości. Mozna liczyć na dwa sposoby znająć rozmiary szerokości okapu wiemy jakie odcinki paneli bedą cięte oraz znając szerokość panela można policzyć ile takich odcinków zmieści się w okapie na ścianie domu. Mozna też policzyć jako metry kwadratowe. Tu sposób liczenia jest wiadomy Przy zamówieniu podajemy ilość w m2 i teen sposób jest najlepszy. Zamówienie składać z minimalnym naddatkiem. Bo Gamrat nie przyjmuje zwrotów. Mi zostało 10 paneli pełnych i teraz leżą i czekają aż ktoś będzie chciał białą podbitkę wtedy hurtownia weźmie od nas te 10 szt. Panele perforowane u nas są co 6-ty panel pełny. Mam nadzieję że pomogłem. Acha najwazniejsza jest konstrukcja pod podbitkę. Radzę na yootubie wrzucić hasło konstrukcja podbitki a trochę filmików się pojawi Ja też się tak dokształcałem a wiadomo zdjecie jest 1000 razy lepsze od słowa w postaci choćby najlepszego opisu. PS. Tys do was od czasu do czasu zaglądam i po cichu kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 11.09.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dziękuję za szczegółowe objaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 17.11.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 He Rewo, jak się mieszka ? dobra, wiem, na pewno super! drugi raz się przekopałam przez Twój dziennik tym razem okna mnie interesują Jakie masz to znalazłam, a gdzie zamawiałeś? Jesteś zadowolony? My powoli się do okien przymierzamy... ciężko, maż optuje za drewnianymi a ja sama nie wiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 18.11.2014 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Witaj Juskra Mieszka się dobrze Brakuje jeszcze tego i owego. Np. lampy do jadalni i krzeseł do stołu który teraz stoi trochę samotnie. Ja jestem padnięty bo od pewnego czasu bawię się w małego brukarza. Ale już jest końcówka. Jak skończę to wrzucę fotki. Żona czasami z lekka narzeka na ilość metrażu do sprzątania Co do okien to zamówiliśmy w sprawdzonej wcześniej firmie Okno - Kan z Bytomia. Wstawiali nam wszystkie okna w starym mieszkaniu. Namiary znajdziesz w Internecie. Zresztą drzwi wewnętrzne też zamawialiśmy za ich pośrednictwem. Ze współpracy jesteśmy zadowoleni. Jeśli chcecie drewniane to to tylko te z najwyższej półki z wiadomych względów. My z naszych plastików jesteśmy zadowoleni. Zastanawialiśmy się tylko nad kolorem czy białe lub dwukolorowe białe w środku a antracytowe na zewnątrz. Obecnie po pewnym czasie użytkowania jesteśmy zadowoleni z wyboru. Czy biały czy antracytowy tak samo się brudzą (mamy drzwi zewn. i bramę w kolorze antracyt). Życzę udanych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 18.11.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Już myślałem, że się zlitowałeś nad dziennikiem i wrzuciłeś jakies fotki, a tu niiiccc! . Ja se pocekom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.11.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Już myślałem, że się zlitowałeś nad dziennikiem i wrzuciłeś jakies fotki, a tu niiiccc! . Ja se pocekom . Cierpliwość do dobra cecha Troche mi to schodzi gdyż działam głównie w weekendy, bo w tygodniu jak wracam ok. 17.00 po pracy to już szybko się ściemnia. Więc trochę podłubie z godzinkę, półtorej. A jeszcze małe przeziębienie się przypałętało ostatnio. A tak ogóle w pojedynkę kładzenie kostki to jest lekka masakra. Jak wszystko robi się samemu to jednak to schodzi. Załatwiłem kilogramy wampirek a opuszki palców i tak mam poobcierane od kostki. Druga sprawa że miałem problemy techniczne z moim kompem staruszkiem padła płyta główna więc przy okazji postanowiłem wymienić na lepsze i młodsze modele inne komponenty oraz przesiadłem się na Win 7 z WIn XP. Niestety jeden weekend poszedł na komp. Tak to już jest, że zawsze musi być pod górkę. Ale nie narzekam tylko prę do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 19.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 dzięki za info, sprawdzimy... mamy jeszcze poleconą firmę z Nakła, Glumatex, musimy się tam przejechać i posprawdzać a potem najgorsze - zdecydować a Bytom to rzut beretem od nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 19.11.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Na samodzielne kładzenie kostki chyba się nie zdecyduję. Poza jedyną zaletą takiego stanu rzeczy czyli brakiem kosztów robocizny, widzę same wady:). Nie jest to lekki kawałek chleba, mozolna i ciężka robota, do tego nieciekawa pora roku na takie zabawy. Może jakieś krawężniczki czy cóś ale cały podjazd już firma. Mój nie taki stary kompek też zaczął wariować. Zawiesza mi się raz dziennie, wyświetla niebieski ekran z różnymi informacjami. Podejrzewam usterkę pamięci. Po powrocie czeka mnie mały remoncik. Nie ma lekko, zawsze coś. Pewnie nie ma co narzekać, tylko "Alleluja i do przodu" (cytacik z komedii) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.11.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Artix fakt pogoda ostatnio mnie nie rozpieszcza. Ale ja już weteran. W gorszych już warunkach robiło się różne prace. Więc poza lekką niedogodnością z uwagi na większą ilość ciuchów na sobie nie ma to dla mnie dużego wpływu. Chyba żeby spadł śnieg lub co gorsza chwycił mróz to wtedy byłby klops. Dlatego staram się skończyć z układaniem jak najszybciej a zostało mi do położenia coś ok. 10m2 podjazdu i 1,5m2 chodnika. Zatem jeśli pogoda nie przeszkodzi to do niedzieli spoko skończę. A w tygodniu wypożyczę zagęszczarkę (koszt to ok 74 zł za dobę) z elastomerem i pojeżdżę sobie po kostce. Będzie zabawa Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.11.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ... Druga sprawa że miałem problemy techniczne z moim kompem staruszkiem padła płyta główna więc przy okazji postanowiłem wymienić na lepsze i młodsze modele inne komponenty oraz przesiadłem się na Win 7 z WIn XP. Niestety jeden weekend poszedł na komp. ... ... Mój nie taki stary kompek też zaczął wariować. Zawiesza mi się raz dziennie, wyświetla niebieski ekran z różnymi informacjami. Podejrzewam usterkę pamięci. Po powrocie czeka mnie mały remoncik. .... Uwaga! będzie nie o budowaniu... Ja już od kilku lat na domowych komputerach używam Ubuntu. Słabsze maszynki dostały wersję MATE, mniej stare dają radę na wersji z Unity. Na laptopie obok linuxa mam fabrycznego Windows 7 - odpalam 1-2 razy w roku ze względu na dwa programy które lepiej sprawują się pod Windą. Do codziennego używania (przede wszystkim internet, trochę biurowej pisaniny) linux sprawdza się - nie potrzebuję antywirusa, system jest gotowy do pracy kilka razy szybciej. Jakby ktoś chciał spróbować, a odczuwa nieśmiałość to pisać do mnie - podzielę się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Blekowca, jeżeli chodzi o kompy i oprogramowanie, to potrafię wykonać konieczne minimum (może trochę więcej), o grzebaniu w systemie mogę już zapomnieć. Jakoś nie mam śmiałości i mnie do tego jakoś nie ciągnie . W całym tym nieszczęściu mam kolegę, który jest w tej dziedzinie co najmniej dobry i to mi wystarcza . Też polecał i zachwalał Linuxa, zawsze instaluje u siebie dwa systemy. Jakoś tak się przyzwyczaiłem do tego pioruńskiego Windowsa pomimo zawiech, błędów, co jakiś czas coś go boli. Z Linuksem nie miałem do czynienia ale podpytam kumpla i może wrzucę go na lapka celem testów i mentalnego przestawiania się na coś mniej awaryjnego. Dzieki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 24.11.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 To jeszcze pociągnę OT - a co mi tam Większość współczesnych linuxów ma możliwość uruchomienia bezpośrednio z pendriva. Poproś kolegę niech ci przygotuje takiego, bez ryzyka popróbujesz, czym to pachnie i może zasmakujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 05.12.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Hej, ja znowu z prośbą o pomoc, muszę kupić komin i strzemiona ( mąż wyjechał...) to ma być komin z wkładem ceramicznym z ociepleniem, z podwójną kształtką, budowlaniec polecił mi icopala lub leier, gość z firmy budowlanej wycenił mi Hocha, całość 4 tys. W jakiej hurtowni Ty kupowałeś te rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.12.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Juskra komin kupowaliśmy w lokalnej hurtowni komin systemowy firmy Presto. Koszt ok 3 tys zł. Komin z wkładem ceramicznym i ociepleniem służy tylko do kominka więc zupełnie prosty. W hurtowni która nas zaopatrywała w większość mat. budowlanych zapytałem jakimi kominami handlują. Potem poczytałem w necie i pooglądałem kominy podanych producentów. Wybrałem i zamówiłem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 11.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 dzięki, ja mam już oferty paru firm i wszystkie oscylują w okolicach 5 tys. tylko my mamy z podwójnymi kształtkami wentylacyjnymi, może stąd ta różnica. Mamy wentylację grawitacyjną i ogrzewanie wyłącznie gazowe. Ale chcemy mieć komin bo jak Putin gaz zakręci to będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 21.12.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Iwona i Mariusz z Bukowej Chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts