Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie energooszczędnego Sfinksa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no jak to jak .... pły do spryskiwaczy do -20C , płyn antyzamaraniowy typu 40%+ dla rewo i jedzie ... jak się patrzy .. a przy takim słonku jak dziś ... żona tylko się przegląda w oknach i pokazuje mu gdzie nie domył - oczywiście od wewnątrz :p

A jak będziesz odcięty od tych drzwi? :p

Kochacie, kochacie, a roboty dokładacie ;) Juz ja widzę jak Ty myjesz te okna zimą:rolleyes:

Niestety w obecnym mieszkaniu nie omija mnie ta wątpliwa przyjemność :confused: a mamy tylko 3 okna + drzwi balkonowe więc w domu nie ma bata trzeba będzie ząbki zacisnąć i heja bawić się w pucowanie i polerkę :o

Odcięcie od drzwi nie możliwe ;). A roboty dokładanie to też kochanie tylko tak trochę inaczej:P

no jak to jak .... pły do spryskiwaczy do -20C , płyn antyzamaraniowy typu 40%+ dla rewo i jedzie ... jak się patrzy .. a przy takim słonku jak dziś ... żona tylko się przegląda w oknach i pokazuje mu gdzie nie domył - oczywiście od wewnątrz :p

Taki scenariusz skończyłby się tragicznie .......................(dla mnie) ;)

Ale burzę wywołałem, a chciałem tylko dobra naszych połówek. Okno na wys. np. 85cm i już widzę, jak żonka daje nura przez nie :p. Mam 3 drogi ucieczki: drzwi wejściowe, tarasowe i do garażu. A poza tym pożaru nie przewiduję. Ciekawe- teraz jak bym miał "skiknąć" przez okno z piętra- te ponad 4m (kamienica) :bash:

Ale burzę wywołałem, a chciałem tylko dobra naszych połówek. Okno na wys. np. 85cm i już widzę, jak żonka daje nura przez nie :p. Mam 3 drogi ucieczki: drzwi wejściowe, tarasowe i do garażu. A poza tym pożaru nie przewiduję. Ciekawe- teraz jak bym miał "skiknąć" przez okno z piętra- te ponad 4m (kamienica) :bash:

No widzisz a u nas 4 drogi ucieczki: drzwi wejściowe, drzwi tarasowe w salonie, drzwi tarasowe w sypialni i przez garaż a obecnym mieszkaniu z 6 piętra brrrrr!!!

Isomur można kupić bezpośrednio w stahlton'ie lub u dystrybutora (mają namiary na nich na stronie). Przesyłają kurierem. Ja brałem 110 szt. w cenie bodajże 4 euro z mb.

To już wiem ale dzięki za info. Tylko że ja potrzebuję 14 szt tych bloczków. Ale już sobie je odpuściłem zbyt drogo wychodzą przy takiej ilości - to ok. 70 zł za 1 szt.

Muszę w drzwiach wejściowych i tarasowych oraz w garażu podnieść o 16-17 cm próg do poziomu przyszłej podłogi. Kupuję bloczki betonu komórkowego o gęstości 400 lub 500 o odpowiednich wymiarach i wydam na to 1/5 tego co na bloczki isomuru.

Wentylacja mechaniczna

Na budowie nic się nie dzieje. Zima nie pozwala. Temperatury panujące w domu nie nadaja sie do prowadzenia jakichkolwiek prac. Okna i brama garazowa już zamówione montaż będzie na początku marca. Drzwi zewnętrzne też mamy upatrzone na razie takie tymczasowe za 244 zł z Castoramy. Po tynkach i wylewkach zostaną zamontowane docelowe.

Miałem zamiar wyprowadzić rurki z kanalizy pod docelowe urzadzenia sanitarne ale to też jest wstrzymane.

Obecna aura pogodowa sprzyja za to wszelkim pracom koncepcyjnym oraz poszukiwaniom wykonawcy elektryki i instalacji wodnej. Prace koncepcyjne dotyczyły wentylacji mechanicznej oraz instalacji centralnego odkurzacza. I o ile instalacja centalnego odkurzacza nie sprawiła mi najmniejszego problemu (na ten temat poświęcę odrębny wątek w DB) to już instalacja WM z rekuperacją trochę problemów mi przysparza.

Przeczytałem wiele wątków dyskusyjnych na forum nie powiem dużo się dowiedziałem i nauczyłem ale nadal mam pewne wątpliwości.

Zeby było łatwiej to poniżej przedstawie rzut poziomy domu z naniesioną instalacją WM niekompletną:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99808

Mam problem z 2 pomieszczeniami:

1. Pom gospodarcze służące jako mini warsztat i składzik narzędzi przy garażu

2. Pralnio - pompownia miejsce gdzie będzie wiadomo pralka, pompa PC, zbiernik z wodą reku i inne

3. Wiatrołap

Wiem że powinny być tam anemostaty wywiewne, ale jakie wartości przyjąć dla tych pomieszczeń?

Dla kotłowni jest podane ale u nas nie będzie typowej kotłowni zero węgla i gazu czy przyjąć jak dla łazienki czyli 50m3 czy więcej np. 70 m3

Dla pom. gospod. bez okna podane jest 30m3 a u mnie jest z oknem mam przyjąć te samą wartość tj. 30m3 (okno to fix)

Czy w wiatrołapie umieszczać wywiew czy sobie go darować. Jesli dać do może w innym miejscu niż zaznaczyłem. Kruca .....

Z mądrości których się naczytałem wynika iż nawiew i wywiew powinien być zblilansowany i tu tez mam problem:

Nawiew:

Salon 70m3

Sypialnia 50m3

Pokój 1 50m3

Pokój 2 50m3

Co daje razem 220m3

tymczasem wywiew wychodzi mi:

Kuchnia 50m3 (płyta indukcyjna + pochłaniacz tłuszczy i zapachów)

WC 30m3

łazienka 50 m3

Pralnio - pompownia 50m3

Garderoba 30m3

Pom. gosp. 30m 3

Wiatrołap 30m3

Razem daje 270m3

Różnica to 50m3 większa przy wywiewie i tu jest klops Wydaje mi się że powinno być jesli już musi to więcej przy nawiewie.

Inny problem to jak dać rury wywiewu przy tak rostrzelonych pomieszczeniach co widać na rysunku. Obawiam się też o zbyt ostr kąty przy wywiewie z pom gosp i pralnio - pompowni.

Muszę to jeszcze przemysleć i dalej będę szukał rozwiązania

Wszelkie uwagi i nawet słowa krytyki :p mile widziane.

Edytowane przez rewo66

Zastanawia mnie jeszcze jedno.

Dlaczego wszędzie czytam że garderoba zaliczana jest do tzw. brudnych pomieszczeń. Nie rozumiem kto w garderobie trzyma brudne ciuchy raczej lądując w koszu na bieliznę tam gdzie jest pralka. Czemu w garderobie musi być wywiew a nie nawiew?

Gdybym w garderobie dał nawiew o mocy 30m3 to bilans lepiej by wygladał.

Po stronie nawiewu byłoby sumarycznie 250m3 (220 + 30) a po stronie wywiewu już 240m3 (270 - 30).

Takie rozwiązanie daje mi lepszy bilans przepływu powietrza w domu a po drugie nie musiałbnym ciągnąć nitki kanału pojedyńczej tak długiej tylko li do garderoby w tej części domu gdzie mam tylko nawiewy. Uprościło by to też instalację kanałów spiroflex.

Brudne pomieszczenie wcale nie oznacza że musi być w nim brudno lub tez mają być w nim trzymane brudy. Chodzi o powietrze dolatujące do pomieszczenia - nie z nawiewu, a z innych pomieszczeń - tzw. zużyte powietrze (brudne).

Ja bilansuję tak, że dokładam drugi nawiew w salonie. Będę miał większą ilość powietrza w salonie ale na dwóch oddalonych od siebie anemostatach.

Ok dzięki zrozumiałem

Co do salonu to na rzucie szkicu położenia rur i umieszczenia anemostatów też przewidziałem w salonie dwa nawiewy. Zastanawiam się też nad umieszczeniem w pobliżu kominka wywiewu co by odzyskać trochę ciepełka z nagrzanego powietrza z kominka przez reku. Do przemyslenia.