Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi jak cholercia

Tomek0

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie. Na suficie mam smugi po malowaniu. Zacznę od początku by nie było niejasności. Zrobiłem sufit podwieszany z k-g. Na łączeniach dałem siatke i 2 warstwy gładzi SEMIN Sem Joint Compound z wiaderka ( gładź tylko na łączeniach i wkrętach ). Spoiny szlifowane papierem 180. Odpyliłem i naniosłem jedną warstwe farby podkładowej akrylowej LUXENS równolegle do okna. Na to 3 warstwy Śnieżki białej do ścian i sufitów mat ( 1 równolegle, 2 pozostałe prostopadle ). Prosze o pomoc co zrobić. Inna farba ? może jakiś dobry grunt ?. Szpachlowanie całych płyt odpada gdyż już jest posprzątane i jutro musze skończyć, poza tym nie czuję się na siłach by równo wyszpachlować.

P1020072.jpg

Edytowane przez Tomek0

Dzieki za rady, ale szczerze to nie oszczędzałem na farbie. Na 8 m2 poszły 3 litry śnieżki plus warstwa podkładówki. Co do złego rozprowadzania farby to nie wiem w czym popełniłem błąd. Nie malowałem pierwszy raz, a dopiero teraz takie coś mi się zdarzyło. Myślę nad kupnem lepszej farby np beckers, zagruntować 2 razy, podkładówka 2 razy i na to beckers. Może jakiś wałek z długim włosiem ?

• 5 weeks później...
abry napisz jakimi materiałami i w jakiej kolejności malowałeś

Grunt Dulux, następnie farba Dulux. Powstały smugi tak jak na zdjęciu przedstawionym przez Tomek0.

Później zeszlifowałem połowę sufitu i pomalowałem na nowo farbą tikkurila. Efekt pozostał bez zmian...

• 4 weeks później...
w wałku inaczej się układa włos zależnie od kierunku obrotu, dlatego ostatnie pociągnięcia należy robić w jedną stronę, albo używać wałków twardych o krótkim włosiu. Do sufitu jednak twarde wałki nie są za dobre, bo lepiej mieć na suficie grubą fakturę. Może zmień wałek na taki z krótszym włosiem, nie używaj futerka ale czegoś w rodzaju małych sznureczków.