michalz2x 19.01.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Witam. Bardzo prosze o porade. Mam kozly 20 cm i pelne deskowanie. Na calosci lezy papa. Dom jest z poddaszem uzytkowym - kopertowy. Prosze o porade jaka grubosc i welne nalezy zastosowac aby optymalnie zaizolowac poddasze? Dziekuje i pozdrawiam. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam Aby móc dokładnie odpowiedzieć jaką grubość izolacji należałoby użyć musiałbyś podać nieco więcej informacji na temat twojego poddasza. Potrzebny byłby rozstaw osiowy krokwi oraz szerokość krokwi , kąt nachylenia dachu. Wówczas można dokonać obliczeń współczynnika przenikania ciepła dla twojego poddasza. Na tę chwilę mogę jedynie powiedzieć że zastosowanie wełny TOPROCK pomiędzy krokwiami oraz SUPERROCK pod krokwie o łącznej grubości ok. 27cm zapewni Ci współczynnik przenikania ciepła zaliczanego dla poddasza typu energooszczędnego. W przypadku występowania pełnego deskowania należy pamiętać o zastosowaniu szczeliny wentylowanej grubości 3-6cm pomiędzy deskowaniem a pierwszą warstwą izolacji pomiędzy krokwiami. Należy również zapewnić otwory wlotowe pod okapem oraz wylotowe w kalenicy dachu. W związku z zastosowaniem szczeliny wentylowanej należy zmniejszyć grubość izolacji pomiędzy krokwiami, a więc jeżeli krokwie 20cm to grubość izolacji ok.16cm. Grubość drugiej warstwy stanowi różnica pomiędzy łączną grubością izolacji i pierwszej warstwy ocieplenia. A więc drugą warstwę ocieplenia pod krokwie stanowić może wełna SUPEEROCK gr. 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 23.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Należy również zapewnić otwory wlotowe pod okapem oraz wylotowe w kalenicy dachu. Podłącze się pod wątek bo lada moment planuje ocieplenie dachu a mam dokładnie taki sam dach jak przedmówca. Jak poprawnie wykonać takie otwory? Jaka średnica, ilość i umiejscowienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Powierzchnia otworów przestrzeni wentylacyjnej powinna wynosić:- dla wlotów pod okapem:0,002 powierzchni połaci dachu i minimum 200cm2 na 1m.b. okapu.- dla wylotów w kalenicy lub kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych albo wzdłuż naroży dachu kopertowego0,001 powierzchni dachu i minimum 200cm2 na 1m.b. kalenicy, naroża.Wloty pod okapem można zapewnić za pomocą listew wentylacyjnych.Otwory wylotowe w Kalenicy można wykonać w taki sposób że nie dociągamy deskowania do kalenicy dachowej . Generalnie tego typu detale rozrysowuje projektant. Firma wykonująca dachy (czy też cieśla) na pewno będzie wiedziała jak wykonać tego typu otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.01.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 W razie czego wszystkie informacje dostępne są w zeszystach katalogowych na stronie http://www.rockwool.pl w zakładce doradztwo - http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/katalog-broszury-i-ulotki.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 24.01.2012 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Powierzchnia otworów przestrzeni wentylacyjnej powinna wynosić: - dla wylotów w kalenicy lub kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych albo wzdłuż naroży dachu kopertowego 0,001 powierzchni dachu i minimum 200cm2 na 1m.b. kalenicy, naroża. Witam. Mam dach kopertowy i w szczycie kalenicy zalozylem 4 wentylacje ICOPAL VENT-X. Widze teraz, ze w szczycie wentylacja taka powinna byc zalozona co kazdy obszar pomiedzy kozlami. Czy kiedy jest juz zalozona dachowka mozna wykonac dodatkowe otwory od spodu? Czy te otwory powinny byc czyms zaslepione? Dzieki i pozdr. Michal http://beta.icopal.pl/index.php?page=ventx-wentlacja2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.01.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 W związku z tym że zastosowałeś wentylację firmy ICOPAL zalecam skontaktowanie się z działem technicznym firmy w celu uzyskaniu konkretnych informacji. Firma ta powinna udzielić Ci niezbędnych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 21.02.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Czy kiedy jest juz zalozona dachowka mozna wykonac dodatkowe otwory od spodu? Czy te otwory powinny byc czyms zaslepione? Dzieki i pozdr. Michal U mnie dachówka była już na dachu więc musiałem improwizować z wentylacją od strony strychu podczas kładzenia ocieplenia. Robiłem to tak, że na dole dachu (ściana pod okapem) między krokwiami wycinałem poziome szczeliny w styropianie mniej więcej 50x3cm, natomiast na szczycie w kalenicy wierciłem wiertłem łopatkowym otwory ø35mm do których przykładałem kawałek siatki(takiej do zaciągania styropianu) i wciskałem w ta dziurę rurkę PCV ø32mm o długości ~3,5cm (deska 2,5cm) tak aby wyszła po drugiej stronie dachu mniej więcej na wysokość 1cm. Rurka podczas wkładania miała nakładany pierścionek z silikonu w celu uszczelnienia połączenia. 1cm naddatku nad dachem po to aby ewentualnie jakaś spływająca woda do niej się nie dostała, a siatka wiadomo, przed insektami. Mam nadzieję, że wentylacja się sprawdzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts