Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długa i wąska działka???

Recommended Posts

Zwracam się z prośbą o parę słów komentarza, jakieś wrażenia pozytywne i negatywne... do posiadaczy takowych - mam na oku działkę w super fajnej okolicy, z mediami itede, ma niestety jedną jedyną wadę (a może zaletę? :roll: ) - wymiary 20x70 metrów... tak około, ma się rozumieć, ale nie zmienia to faktu, że kształt raczej kiszkowaty.

Ten układ ma plusy i minusy, a jak oceniacie wynik per saldo? Wszystko co napiszecie przyjmę z honorem ;)

Proporcje nie są najważniesze, ale popatrz na to z innej strony: na szerokości 20 m postawisz całkiem ciekawy domek. W samej kolekcji Muratora znajdziesz kilka do wyboru.

Nie wiem jakim bokiem przylega Twoja dziłaka do ulicy, ale gdyby tym krótszym to możesz urządzić fantastyczny ogród na tyłach domu.

Zwróć uwagę na ustawienie działki względem storon świata.

powodzenia :wink:

A od jakie strony swiata wchodzi sie na dzialke? 20 m hm jeszcze nie jest tragicznie, w sumie domek o szer. 12 m, no a gdzie garaz?

Malo jest gotowych projektow na taki jamnikowaty domek.

Strony ustalę dokładnie jutro w gminie, tak na oko oś biegnie w linii południowy wschód-północny zachód (wejście od południowego wschodu). Sprawdzę też dokładne wymiary - a jak policzyłaś te 12 metrów? Jak to jest wg prawa z tymi odległościami od krańców działy?

Aha, garaż oddzielnie, właściwie wiata - w końcu działki.

Proporcje nie są najważniesze, ale popatrz na to z innej strony: na szerokości 20 m postawisz całkiem ciekawy domek. W samej kolekcji Muratora znajdziesz kilka do wyboru.

Nie wiem jakim bokiem przylega Twoja dziłaka do ulicy, ale gdyby tym krótszym to możesz urządzić fantastyczny ogród na tyłach domu.

Zwróć uwagę na ustawienie działki względem storon świata.

powodzenia :wink:

Właśnie ten ogródek mnie qsi - mam kolegę, który na działce szerokości 17 metrów postawił domek - wprawdzie taki malutki, bardziej sezonowy "klocek" (lata 70'te :-? ) i to się sprawdza, ale nie wiem jak ten układ funkcjonuje w użytkowaniu całorocznym.

Działka krótszym bokiem przylega do ulicy :)

kropi

zrobiłem taki teścik: wrzuciłem

1.technologię murowaną,

2.szerokość działki d0 20m,

3. powierzchnię domu do 200m2, a oto rezultaty:http://www.projekty.murator.pl/wyniki.htm?offset=0&nazwa=&powierzchnia=200&technologia=0&bryla=A&szerokosc=2&imageField.x=36&imageField.y=11

w sumie 34 rekordy, ato tylko projekty Muratora

polecam :wink:

Wejscie od pld wsch. A gdzie Ci sie widzi taras? od pln? :-? , a kuchnia bedzie od pld?. Sorry ze tak lekko zniechecam. Ale poszukaj jeszcze. Tyle dzialek jest do sprzedazy :D . Pomysl to jest zakup na cale zycie. Juz niejeden plakal na Forum, ze nie moze znalezc ciekawego projektu gotowego dla waskich dzialek. Nawet kolega wyzej ma indywidualny.

4 m od plota, chyba , a jak masz sasiadow z obu stron, to bedzie 8 m.

Gdyby chociaz wejscie byli od pln. To bym brala :D

No ale jak zrozumialam dzialka przylega do ulicy od wezszej strony, to jak postawi dom - bokiem do ulicy. I czy przepisy gminne na to pozwola, a moze wymagaja ze kalenica ma byc rownolegla do drogi? Na tej dzialce typowy jamnik. I do tego wiata z tylu dzialki. Przy tarasie?!w ogrodzie ? :roll:

Zrozumialabym, gdyby dostala dzialke za friko. Darowanemu ...... nie zaglada sie w .... . Ale dziewczyna ma wydac kupe kasy i co ma potem palce zagryzac, bo np. nie stac jej na projekt indywid.

Wejscie od pld wsch. A gdzie Ci sie widzi taras? od pln? :-? , a kuchnia bedzie od pld?. Sorry ze tak lekko zniechecam. Ale poszukaj jeszcze. Tyle dzialek jest do sprzedazy :D . Pomysl to jest zakup na cale zycie. Juz niejeden plakal na Forum, ze nie moze znalezc ciekawego projektu gotowego dla waskich dzialek. Nawet kolega wyzej ma indywidualny.

4 m od plota, chyba , a jak masz sasiadow z obu stron, to bedzie 8 m.

Gdyby chociaz wejscie byli od pln. To bym brala :D

Jasne że poszukam, chociaż w fajnych miejscach to muszę powiedzieć, że cienko z gruntami w rozsądnych cenach - jeżdżę "za działką" już trzeci miesiąc i zawsze albo drogo, albo media za lasami, albo na glinie, albo w dołku :-?

Wiadomo, że nie ma co się napalać, dlatego zapytowywuję :)

Kropi nie peniaj, my mamy działę 15x40m i daje radę.

Jedyna wątpliwość to małociekawa oriętacja twojego paska.

Mamy projekt indywid. wymiary domu 8x12m +wiata na auto (non miejszczos na garażos) :D .

Ale nasza działa ma oriętację Pn_Pd jadąc po długości. Od Pn mamy ulicę i tam będzie stał dom, a za nim ogród (cisza i spokój)

Powodzenia

Nie jest tak źle :D - znalazłem choćby coś takiego już policzone pod szkielet, co w zupełności wyczerpuje moje zapotrzebowanie na przestrzeń w domku - ze sporym zapasem jak na razie :wink: . Wprawdzie profilaktycznie nie podają wymiarów, ale z powierzchni można wywnioskować, że szersze niż 10 metrów to to nie jest.

BTW projekt pochodzi z katalogu Wojtka Nitki, za który raz jeszcze dziękuję. :p