Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długa i wąska działka???

Recommended Posts

Suuuuper domek. Jedno co mnie przeraza to kominek pod schodami. Ale reszta no comment :D

Och, to jest taki cumbajszpil "na rybkę" - można by się przypiąć jeszcze do wielu szczegółów, choćby do zerowej ustawności salonu, gdzie potrzebowałbym zmieścić pianino, głośniki na standach i jakieś tiwi - tylko przekonuje mnie, że na tej szerokości można luźno zmieścić domek ok. 120-metrowy z czałkiem logicznym rozkładem (nie-tramwaj ;) ). Bardziej przemawia ta orientacja - plus fakt, że od południowego zachodu działka graniczy ze... stodołą :o na jakiejś 1/4 długości - akurat gdzie chciałbym postawić domek. Tak btw to sąsiad chyba niespecjalnie się przejął odległością 4 metry od granicy działy :-?

Nic, jutro w gminie sporo się wyjaśni...

Kropi wiem sama po sobie, że to "wcale nie taka dobra działka".

Moja ma od 18,5-22,5 szerokości i miałam problem z ustawieniem tam gdzie chciałam.

Obecne przepisy to 4m od granicy ściana z oknem można odliczyć 0,5m na dach. lub 3 m od granicy bez okien, 6m od krawędzi jezdni.

Jednak jak wspomnieli poprzednicy ważne ustawienie stron świata, ponadto ograniczenia dla terenu, powierzchnia domu, wysokośc w kaletnicy itd.

Mocno się zastanów.:))

Powodzenia

Heheh - ja mam (mam mieć) 12.75x43 :-) Ale usytuowana lepiej, bo wjazd od północy, wąskim bokiem.

Człowiek z gminy decydujący o pozwoleniach zatwierdzi odległość 1.5m od jednego z boków co sprawia, że wchodzą mi projekty do 7.25 szerokości. Więc nie narzekaj człowieku na działkę 20m szeroką gdzie możesz wepchnąć nawet 13-14 metrowej szerokości dom.

PS A przyzwoity projekt gotowy już znalazłem (w muratorze). Ja to dopiero miałem mały wybór ;-)

Moja dzialka na 21X50m, dom jest frontem to dluzszej krawedzi, a wyjscie na taras mam z boku.

fakt, że trzeba troche wiecej czasu poświecic na szukanie odpowiedniego projektu, ale jest ich tyle....

ja jestem zadowolona.

Ja mam podobny problem. Łamię się nad kupnem działki 21,5 x 60 m, krótszy bok i wjazd na szczęście od strony północnej. Czy może ktoś polecić prosty i zgrabny projekt na dom murowany z użytkowym poddaszem około 150m kw. + garaż ub wiata (idealnie na 2 samochody) w bryle.

Pzdr.

Darek

My mamy 20 x 57 i super projekt, a z tyłu będzie piękny ogród. Projekt co prawda indywidualny, ale to nie stanowiło problemu bo teściu rysuje. No i u nas wejście na działkę od strony pólnocno - zachodniej. Przynajmniej mogliśmy się odsunąć trochę od ulicy. garaż też jest w bryle tylko że jednostanowiskowy.

pzdr

Ja mam podobny problem. Łamię się nad kupnem działki 21,5 x 60 m, krótszy bok i wjazd na szczęście od strony północnej. Czy może ktoś polecić prosty i zgrabny projekt na dom murowany z użytkowym poddaszem około 150m kw. + garaż ub wiata (idealnie na 2 samochody) w bryle.

Pzdr.

Darek

to masz super działkę, a prostym i niebrzydkim projektem jest Sopran z MTM STYL, po pewnych przerobkach może być idealny. Jest też wersja z podwójnym garażem. Proponuję wersję 4 (bo ma fajną lukarnę) + podwójny garaż.

pzdr

kropi zobacz sobie w dobieszkowie jest taki ładny dom ktory stoi na wąskiej działce, jak szukałam działki to w tej własnie wsi interesowały mnie ale przewaznie byly wlasnie wykrojone z dawnych gruntów ornych a wiec wąskie , jak wjezdzasz do wsi od pętli autobusowej to dom bedzie po prawej stronie

wies -marzenie, nie wiem w jakiej cenie znalazles dzialke, ale jak ja szukalam to byly po 50 zl/metr, wiec z bolem serca wybralam dobra

Co do wąskich działek: mój sąsiad ma 600m^2 w proporcjach 12x50. Tak, dwanaście metrów szerokości (czyli od ulicy). Ale obok jest druga taka sama, więc będzie bliźniak. A garaż będzie miał na dwa samochody, choć raczej kompaktowe. Czyli i na mniejszej się da.

Znasz sąsiadów wzdłuż dłuższego boku działki? Może byliby zainteresowani bliźniakiem? Nie musicie mieć zaraz wspólnej ściany głównej części domu, mogą być garaże. Ścianę bez okien możesz zacząć minimum 3 metry od granicy działki. Ale jeśli np. w tym pasie wybudujesz garaż przylegający do garażu sąsiada, to minimum zyskujesz możliwość łatwiejszej aranżacji bryły głównej budynku. Coś w tym stylu

Pozdrawiam,

4 metry od otworu (okno, drzwi) w ścianie... no właśnie. na pewno tej równoległej do granicy działki. ale również jeśli ściana jest skośna, to 4 metry od bliższego boku otworu. Natomiast w ścianach prostopadłych do granicy nie ma znaczenia (tzn. ściana bez okien może być 3m od sąsiada, a np. drzwi do garażu tuż za winklem, np. 3,5 m od granicy, i też jest okej).

Tyle że pewien nie jestem.:-? Kiedyś było o tym w muratorze (raptem pół strony, ale rzeczowo), ale mogłem źle zrozumieć/zapamiętać.

Rozumiem, że szukasz dalej. W takim razie powodzenia!