portal 20.01.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 WitamSporo naczytałem się forum ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi na kilka zagadnień bo tematy w większości przypadków schodzą na offtopic.Planuje zainstalować pompe ciepla z poziomym kolektorem, na razie pompa EKOPOWER o mocy ok 14 jest moim faworytemW całym domu zastosowane jest ogrzewanie podłogowe o powierzchni ok 220m, rury położone co 10-40 cm.Moje pytania:- czy w pompach ecopower jest możliwość ustawienia krzywej grzewczej w formie wykresu? Jeżeli nie to jak jest to rozwiązane?- mam poprowadzone przewody z kotłoni do każdego pomieszczenia do ewentualnej regulacji temperatury, czy te pompy oferują taka możliwość?- ile mniej więcej powinno kosztowac wykonanie kotłowni?- to samo z kolektorem poziomym, jaki bylby rozsądny koszt jego wykonania? Czy 1000m wystarczy?- czy warto wziąć pompę z 2 sprężarkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 -Nie znam nowego sterownika, w poprzednim (moim) krzywe są podawane cyfrowo.-Żadna pompa tego nie oferuje. Od tego są siłowniki na rozdzielaczu. (moim zdaniem przy podłogówce szkoda kasy)-4-7tyś. (dużo zależy od zbiornika CWU)-przyjmuje się powierzchnia domu x3, ale czasami jest mniej a czasami więcej (jeżeli nie ma przeszkód warto zrobić więcej)-nie umiem ci na to odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.01.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 -Nie znam nowego sterownika, w poprzednim (moim) krzywe są podawane cyfrowo. -Żadna pompa tego nie oferuje. Od tego są siłowniki na rozdzielaczu. (moim zdaniem przy podłogówce szkoda kasy) -4-7tyś. (dużo zależy od zbiornika CWU) -przyjmuje się powierzchnia domu x3, ale czasami jest mniej a czasami więcej (jeżeli nie ma przeszkód warto zrobić więcej) -nie umiem ci na to odpowiedzieć. Skąd wyszło Ci 14 kW, czy to nie będzie zbyt duża pompa ? Napisz jakie masz ocieplenia domu - grubości i rodzaj oraz ogrzewaną powierzchnię użytkową. Podłogi grzane rozumiem że mają 220 m2 ? Czy masz policzone OZC (zapotrzebowanie na ciepło) dla swojego domu, czy moc pompy była brana "na oko" ? To czy pompa ma 2 sprężarki wynika raczej z jej mocy. Niektóre mocniejsze pompy mają dwie, ale przy mocach "standardowych", rzędu 6-15 kW przeważnie jest to jedna sprężarka i jest to dobre rozwiązanie. Ile miejsca potrzebujesz na kolektor poziomy zależy przede wszystkim od rodzaju gruntu i wysokości wody gruntowej - jest na forum cały wątek o kolektorach poziomych. Jak masz suchy piach i żwir to i 1000 m2 może być za mało przy 14 kW, jak masz wysoko wody gruntowe i dobrą glebę - wystarczy spokojnie. Koszt - jako zrobisz samemu - od około 5.000 z glikolem do powiedzmy 7.000 za typowej wielkości kolektor (tak na szybko szacuję), firma może wziąć nawet 100 % więcej. Co do regulacji to pompa pracuje przeważnie według pogodówki ("krzywych", o których piszesz). Sterowanie często robi się dodatkowo sterownikami pokojowymi umieszczonymi na poszczególnych kondygnacjach, przynajmniej ja bym tak zrobił, ale nie jest to konieczne, można wyregulować wszystko w uproszczony sposób na rozdzielaczach podłogówki. Przykładowo - ja planuję wybudowanie domu z piwnicą i poddaszem użytkowym - znajdą się tam trzy sterowniki - na każdej kondygnacji, które będą sprzężone albo z trzema elektrozaworami odcinającymi poszczególne "piętra" po przekroczeniu zadanej temp. albo z trzema pompkami obiegowymi, które wyłączą się tak jak im zadamy na poszczególnych sterownikach, np. w piwnicy ustawione na +15, parter +22, poddasze +20. Może wtedy pracować jedna pompka, dwie lub wszystkie trzy (albo żadna, jak będzie za ciepło). Czwarta pompka oczywiście do zasobnika CWU niezależna od całej reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts