Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hipoteka wykreślona przez sąd z urzędu?

frelka

Recommended Posts

Po naszych perypetiach z księgami wieczystymi, kredytami i podziałem działek wydawało mi się, że w końcu spokój z tym tematem.

Aż tu nagle otrzymaliśmy pismo z sądu o wykreśleniu z KW naszej działki zabezpieczenia naszego nadal niespłaconego kredytu!

Wyczytałam w historii zmian, że zostało to wykonane "z urzędu".

Może po kolei, bo to trochę skomplikowane:

1. Były (dla uproszczenia) dwie działki - duża budowlana i mała, stanowiąca do niej dojazd.

2. Ze znajomymi kupiliśmy te dwie działki, każde małżeństwo po 50%, każde małżeństwo na swój kredyt i ze swoim wpisem do KW.

3. Była więc jedna KW z dwoma wpisami do działu IV.

4. Dokonaliśmy podziału dużej działki na dwie i częściowego zniesienia współwłasności: my mamy jedną działkę budowlaną w 100% i 50% udziału w działce dojazdowej, znajomi tak samo.

5. Były już trzy KW - A - nasza działka budowlana, B - działka budowlana znajomych, C - wspólna działka dojazdowa. W każdej po dwa wpisy w dziale IV - hipoteka łączna.

6. Bank zezwolił na zmianę zabezpieczeń i wykreślenie naszego kredytu z działki znajomych i drogowej (tzn. z ich KW) i na odwrót - kredyt znajomych został wykreślony z naszej działki i działki drogowej.

No i wszystko się udało!

Do czasu - dwa tygodnie temu weszłam na naszą księgę online - chciałam zobaczyć wysokość hipoteki - i jej tam nie znalazłam. Za to w przeglądaniu zupełnej treści KW jej zapis o wykreśleniu z urzędu!

W KW działki znajomych hipoteka jest.

Szczerze - miałam nadzieję, że nikt w banku nie zauważy - za miesiąc chcemy starać się o większy kredyt na dom i przenosimy się do innego banku.

Niestety przyszło pismo ponaglające nas z wpisem zabezpieczenia do KW.

No i co robić?

Składać wniosek o wpis hipoteki?

Iść do sądu - niech cofają wykreślenie?

Negocjować z bankiem brak zabezpieczenia?

Acha, znalazłam otrzymane wcześniej pismo zawiadomienie o wykreśleniu hipoteki - fakt, nie zwróciłam uwagi która hipoteka została wykreślona, nie spodziewałam się takich "prezentów" od sądu.