sinsinati 20.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 w projekcie i tym samym pozwoleniu na budowe mam zapisane ogrzewanie gazowe (butla)pzestawiłem sie na pompę ciepła - moze ktos tak mial .. czy wystarczy dokonac zapisu w dzienniku o "zmianie nieistotnej" sposobu ogrzewania czy wnosic zmiane do urzedu a tym samym robic projekty, pozwolenia itp planuje 2 odwierty po 60 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 my w zwiazku z problemami z przylaczem gazu ziemnego zaczelismy sie zastanawiac nad PC i zrobilem wywiad w starostwie powiatowym oraz w powiatowym inspektoracie budowlanym-w powiecie nie robili problemow i stwierdzili, ze dla nich to zmiania nieistotna i wystarczy wpis w dzienniku, ale kazali dopytac w inspektoracie budowlanym i tam niestety stwierdzili, ze to istotne odstepstwo i kazali projekt zamienny zlozyc. Na szczescie chyba cos sie jedna ruszylo z gazem i pewnie przy nim zostaniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a wpisac ze ogrzewanie prądem ?? moze to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 20.01.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 hmm to juz jest jakas szansa na zalatwienie jako zmiana nieistotna tak sobie mysle, ze ja jako inwestor polegajacy na kierowniku budowy podejde do tematu jako zmiana nieistotna za jego namową jestem niewinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 20.01.2012 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a wpisac ze ogrzewanie prądem ?? moze to wystarczy no wlasnie jedna z "dobrych rad" jednego z oferentów PC brzmiała identycznie moze cos w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 wpisac mozesz rozne rzeczy-papier przyjmie wszystko, pozostaje tylko kwestia tego co bedzie z odbiorem juz gotowego domu, tym bardziej, ze teraz masz jeszcze czas zeby ewentualne formalnosci zalatwic, jak juz bedziesz mial wszystko gotowe i bedziesz sie chcial wprowadzac moze byc z czasem krucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 20.01.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 wpisac mozesz rozne rzeczy-papier przyjmie wszystko, pozostaje tylko kwestia tego co bedzie z odbiorem juz gotowego domu, tym bardziej, ze teraz masz jeszcze czas zeby ewentualne formalnosci zalatwic, jak juz bedziesz mial wszystko gotowe i bedziesz sie chcial wprowadzac moze byc z czasem krucho dokładnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 co bedzie z odbiorem juz gotowego domu A co ma być, przyjdzie jakiś urzędnik sprawdzić, co robisz z tym prądem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a bedziesz mial protokol szczelnosci wewnetrznej instalacji gazowej i opinie kominiarska dotyczaca podlaczenia pieca do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a wpisac ze ogrzewanie prądem ?? moze to wystarczy Wystarczy, sam tak zrobiłem. Przecież to niemal prawda, a nikt się czepiać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a bedziesz mial protokol szczelnosci A po co, skoro grzejesz prądem i zrezygnowałeś z gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 bo w projekcie jest instalacja gazowa i piec gazowy podlaczony do komina, bo o tym, ze zrezygniwales z gazu nigdzie nie bedzie w dokumentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 bo w projekcie jest instalacja gazowa i piec gazowy podlaczony do komina, bo o tym, ze zrezygniwales z gazu nigdzie nie bedzie w dokumentach Musisz to mieć w papierach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 oczywiscie, ze musisz i tylko kwestia w jakiej formie-byc moze, ze jesli kierownik budowy wpisze zmiane sposobu ogrzewania w dzienniku budowy jako odstepstwo nieistotne to urzednicy przejda nad tym do porzadku dziennego, ale raczej na to bym nie liczyl, szczegolnie jesli w projekcie zagospodarowania byl wrysowany zbiornik na gaz-zmiana zagospodarowania zawsze jest odstepstwem istotnym. Generalnie sam bym nie zostawial wszystkiego widzimisie urzednika i wolalbym zawczasu kiedy jest na to czas wszystko uporzadkowac, ale kazdy robi jak chce i sam sie pozniej ze swoimi decyzjami buja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 20.01.2012 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 oczywiscie, ze musisz i tylko kwestia w jakiej formie-byc moze, ze jesli kierownik budowy wpisze zmiane sposobu ogrzewania w dzienniku budowy jako odstepstwo nieistotne to urzednicy przejda nad tym do porzadku dziennego, ale raczej na to bym nie liczyl, szczegolnie jesli w projekcie zagospodarowania byl wrysowany zbiornik na gaz-zmiana zagospodarowania zawsze jest odstepstwem istotnym. Generalnie sam bym nie zostawial wszystkiego widzimisie urzednika i wolalbym zawczasu kiedy jest na to czas wszystko uporzadkowac, ale kazdy robi jak chce i sam sie pozniej ze swoimi decyzjami buja otoz to, mozemy sobie tu gdybac a i tak bede sie meczyl sam, wiec moze i warto wydac jakies 3000 kola i miec swiety spokoj,z 2 strony 3 kola to juz koszt rur dla reku .... co do zmiany zagospodarowania dzialki ... jesli brak zbiornika nie wplywa na ksztalty budynku, drogi i podjazdy, usytouwanie szamba, a nie wpływa, to raczej z praktyce nie zmienia to nic ... natomiast w teori pana urzednika moze zmienic duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie powinno być z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 20.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 nie wiem skad pomysl, ze trzeba wydac 3tys PLN za projekt zamienny, ale moze ja mam jakichs tanszych architektow, a czy problemy beda czy nie to chetnie sie dowiem za jakis czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 21.01.2012 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 nie wiem skad pomysl, ze trzeba wydac 3tys PLN za projekt zamienny, ale moze ja mam jakichs tanszych architektow, a czy problemy beda czy nie to chetnie sie dowiem za jakis czas ok 1700 za projekt geologiczny, pozwolenie i dokumentacja powykonawcza od jednego z oferentów; ok 1300 chca babsko za zmiany w projekcie, które nie wiem czy są w sumie potrzebne mając dokumenty od wykonawcy ... pewnie tak;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 27.01.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 W przypadku korzystania z dotacji (co ja mam w planie) niezbędne są wszelkie projekty - może zmian w projekcie arch. uniknę, bo mam tam już ogrzewanie prądem m.in (jest też kominkowe wpisane), ale na pewno geologiczny w przyp. odwiertów mnie nie ominie. Wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Pewnie nowa mapa jest potrzebna? A co z proj, zagospodarowania? Kto to nanosi (odwierty) - geolog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinsinati 30.01.2012 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 większe firmy od ktorych otrzymywałem oferty w cenie dawały projekt, znajomy znajomego ktory montuje pompy takie kwity załatwia u jednej babki - 1500 zł i ona się tym martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts