mtsw466 20.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam mam pytanie jakim klej epoksydowy polecacie. Muszę go wlać w otwór wywiercony w słupku dębowym a następnie słupek nałożyć na wystającą ze schodów szpilkę gwintowaną. W castoramie polecali Distal dwuskładnikowy. Czy otwór w słupku ma być większy od średnicy szpilki czy ma być raczej ciasno pasowany. Wcześniej kleiłem Fischerem kotwy w betonie i tam zalecano otwór większy od szpilki o około 2mm. A może macie inne sposoby mocowania słupka w schodach lanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 21.01.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witaj! Większość dwuskładnikowych ogólnodostępnych połączy metal (szczególnie gwintowany) z drewnem. Trzeba zostawić minimalną szczelinę pomiędzy sklejanymi częściami 1-2mm. Pamiętaj o odtłuszczeniu metalu benzynką ekstrakcyjną lub jakimkolwiek rozpuszczalnikiem organicznym. Na poxipol łączę metalowe części dłut i noży snycerskich z drewnianą rękojeścią. Trzeba się namęczyć, żeby to połączenie zepsuć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 23.01.2012 00:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Macie jeszcze jakieś sugestie? Na jaką głębokość do drewnianego słupka powinna być wpuszczona szpilka metalowa żeby słupek był sztywny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 23.01.2012 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Według mnie trzeba wpuścić minimum 10cm. A sztywność to już zależy od średnicy szpilki. Jeśli chcesz przyspieszyć proces wiązania kleju, to po połączeniu elementów i ustawieniu słupka w pionie możesz podgrzać miejsce połączenia suszarką do włosów. Taki zabieg dodatkowo wzmacnia spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 25.01.2012 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzisiaj stolarz powiedział mi żeby wywiercić otwór w słupku fi 18 skontrować dwie nakrętki i przy odrobinie kleju epoksydowego wkręcić szpilkę fi 20. Zostawić na dzień. W międzyczasie wywiercić w betonir otwór fi 20 i zalać go fischerem wkładając weń słupek ze szpilką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts