michalz2x 21.01.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Bardzo prosze o porade. Czy rozdzielacie u siebie instlacja na gniazdka/oswietlenie? Jakie powinny byc wlasciwe przekroje przewodow zastosowane w takim instalacji? Na co zwrocic uwage kupujac kable oraz czy instalacje wykonac w peszlu? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 21.01.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Bardzo prosze o porade. Czy rozdzielacie u siebie instlacja na gniazdka/oswietlenie? Jakie powinny byc wlasciwe przekroje przewodow zastosowane w takim instalacji? Na co zwrocic uwage kupujac kable oraz czy instalacje wykonac w peszlu? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Michal Podział na oddzielne obwody oświetlenia, gniazd i urządzeń podłączonych na stałe narzucają przepisy. Zapewne więc każdy w nowej instalacji tak robi. Z drugiej zaś strony ma to pełne uzasadnienie praktyczne. Raz, że dobrze mieć oświetlenie po przeciążeniu gniazd i zadziałaniu wyłącznika nadmiarowego a dwa, że sytuowanie gniazd przy podłodze i montaż bezpuszkowy sprawiają, że taniej i prościej jest prowadzić osobne obwody. Instalacji w peszlu nie robi już chyba nikt bo to duża pracochłonność a żaden zysk. To była praktyka z czasów PRL gdy nie było przewodów płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 21.01.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Z tego co kojarzę to przewody w peszlu stosuje się na poddaszach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 21.01.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Z tego co kojarzę to przewody w peszlu stosuje się na poddaszach. Witam. W jaki sposob powinno prowadzic sie przewody na poddaszu. Mamy dach kopertowy, z malym strychem. Czy kable nalezy przeprowadzic pomiedzy strychem o lekkim stropem (sufitem) czy po podlodze? Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.01.2012 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Fachury... o ja nie mogę! http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif http://www.fachowyelektryk.pl/index.php/porady/porady-fachowego-elektryka/270-instalacja-na-drewnianym-poddaszu.html Edytowane 21 Stycznia 2012 przez wykrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.01.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Instalacji w peszlu nie robi już chyba nikt bo to duża pracochłonność a żaden zysk. To była praktyka z czasów PRL gdy nie było przewodów płaskich. Niby Twoje słowa brzmią normalnie, a jednak mylisz się głęboko. Ciekawe ile instalacji wykonałeś w życiu. Podejrzewam, że tylko w swojej chałupie. niech więc Ci służy! Skoro wolisz zabytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 22.01.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Bardzo prosze o porade. Czy rozdzielacie u siebie instlacja na gniazdka/oswietlenie? Jakie powinny byc wlasciwe przekroje przewodow zastosowane w takim instalacji? Na co zwrocic uwage kupujac kable oraz czy instalacje wykonac w peszlu? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Michal Instalacja nowa czy modernizacja jak nowa to masz projekt. Jeżeli modyfikacja to 3x1,5 oswietlenie, 3x2,5 gniazda. Kuchnia w zależności od mocy 5x2,5 lub 5x4.W peszlu lub nie to zależy od sposobu wykonania. Oczywiście obwody oddzielone.Zbyt mało informacji aby coś więcej doradzić W sprawie zabezpieczeń to odrębny temat.Pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2012 przez sintel 3x2,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.01.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 U siebie mam wszystko sprowadzone do rozdzielni i tam dopiero łączone i wraca na pomieszczenia. Dodatkowo od niektórych punktów puszczone skrętki oprócz normalnych prądowych. Przy takim układzie myślę, że można zawsze zrobić wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 22.01.2012 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 I W sprawie zabezpieczeń to odrębny temat.Pozdrawiam Czesc. Bede bardzo wdzieczny za rozwiniecie w/w tematu. Jednoczesnie prosze o informacje w ktorym miejscu najkorzystniej przeprowadzic przewody na pietro (przez strop). Czy rozprowadzic przewody na wysokosci podwieszanego sufitu i zejsc przewodami na sciany dzialowe? Dziekuje i pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 23.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Jak ci wygodniej tylko tak żeby nie kolidowało z czymś co już jest lub będzie.Zalży też jak chce to zrobić. Peszel czy DYT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 26.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Czesc. Bede bardzo wdzieczny za rozwiniecie w/w tematu. Jednoczesnie prosze o informacje w ktorym miejscu najkorzystniej przeprowadzic przewody na pietro (przez strop). Czy rozprowadzic przewody na wysokosci podwieszanego sufitu i zejsc przewodami na sciany dzialowe? Dziekuje i pozdr. M. Standardowo przyjmuje się 16 A na obwody gniazd oraz 10A na oświetlenie.Oczywiście obwody trzeba porozdzielać z sensem, wszystko zależy od wielkości obiektu.No i oczywiście zabezpieczenie RCD najlepiej kilka (ale bez przesady).W sprawie prowadzenia przewodów to się nie wypowiadam, nie widziałem a to czasem jest lepsze od porad w ciemno.Raz to lepiej raz co innego.Liczy się wygoda, funkcjonalność i nakład pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.01.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam. W jaki sposob powinno prowadzic sie przewody na poddaszu. Mamy dach kopertowy, z malym strychem. Czy kable nalezy przeprowadzic pomiedzy strychem o lekkim stropem (sufitem) czy po podlodze? Michal Kable oświetleniowe (zasilanie i od puszek do wypustów) łatwiej jest prowadzić górą. Górą też możesz poprowadzić RTV, LAN i alarm. Kable do gniazdek łatwiej jest prowadzić dołem po podłodze. Co do peszli to zdania są podzielone, zarówno niepalność jak i serwisowalność takich instalacji daleka jest od ideału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 03.02.2012 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kable oświetleniowe (zasilanie i od puszek do wypustów) łatwiej jest prowadzić górą. Górą też możesz poprowadzić RTV, LAN i alarm. Kable do gniazdek łatwiej jest prowadzić dołem po podłodze. Co do peszli to zdania są podzielone, zarówno niepalność jak i serwisowalność takich instalacji daleka jest od ideału. Witam. Dzieki za odpowiedz. Jesli chodzi o RTV, LAN i ALARM, to czy skretke powinna byc w peszlu, zelowana czy po prostu zwyklej izolacji. Jakie przewody najczesciej wykorzystywane sa do instalacji alarmowych, ile ich powinno byc aby nie braklo? Jesli chodzi o prowadzenie przewodow dolem to czy kable powinny byc polozone na chudziaku i na nich styropian, czy raczej na styropianie i na to szlichta? Na jakiej wysokosci od podlogi zakladaliscie gniazdka u siebie (bo zastanawiam sie czy nie dac 1m od poglogi aby nie bylo trzeba sie schylac)? Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jesli chodzi o RTV, LAN i ALARM, to czy skretke powinna byc w peszlu, zelowana czy po prostu zwyklej izolacji. Skrętka 5 kategorii w zwykłej izolacji bez ekranu (jak fundusze puszczają to 6 kategorii). Jakie przewody najczesciej wykorzystywane sa do instalacji alarmowych, ile ich powinno byc aby nie braklo? YTDY - puszczane w gwiazdę (od centrali do każdego czujnika, manipulatora, itd osobny przewód) a) 4 żyły - do kontaktronów b) 6 żył - do czujników ruchu (zostają 2 na wszelki wypadek, np: podświetlenie LED) c) 8 żył - do sygnalizatora zewnętrznego d) 8 żył - do manipulatora/klawiatury e) 12-20 żył (zapas na strych) - (ja tak robię) - zapasowe przewody do powiadamiania, odbiornika radiowego, radiolinii.... na strychu jest największy zasięg. f) 4 żyły - do cyrkulacji CWU, do sterownika rolet/bramy, do pieca CO, czujnika zmierzchowego, czujnika temp, ..... itd. Jesli chodzi o prowadzenie przewodow dolem to czy kable powinny byc polozone na chudziaku i na nich styropian, czy raczej na styropianie i na to szlichta? Na chudziaku, na nich styropian. Na jakiej wysokosci od podlogi zakladaliscie gniazdka u siebie (bo zastanawiam sie czy nie dac 1m od poglogi aby nie bylo trzeba sie schylac)? Pozdr. M. Standardowo proponuję klientom w pomieszczeniach mieszkalnych: - gniazdka - 30-40cm od podłogi - 50-60cm od narożnika, jedno gniazdko pod wyłącznikiem (na widoku). - wyłączniki - 120-140cm od podłogi, 10-15 cm od krawędzi futryny Klienci mają własne pomysły, Ty również masz własne, trudno podpowiedzieć jak jest najlepiej. 2x w życiu robiłem instalacje, gdzie cały osprzęt był zamontowany na wysokości 100cm. Jeśli chodzi o użytkowanie to kwestia przyzwyczajenia się, od strony wizualnej zwisające kable nie były aż tak piękne, wygoda w użytkowaniu bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.02.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Na chudziaku, na nich styropian. Może jakieś umocowanie prawne na poparcie pewności takiego stwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Pytanie było banalne, podobnie jak odpowiedź.Prościej będzie to pokazać na przykładzie. Znalazłem fotki w jednym z dzienników, są tam pokazane kolejne etapy prac (kable, tynki, styro, podłogówka, wylewka).http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157681-Bu%C5%84ki4-i-Tokio-II Można mieć parę zastrzeżeń np: do braku mocowania peszli do podłoża, ale generalnie metoda jest prawidłowa.I taką polecam stosować. Jeśli kkas12 masz inną odpowiedź na postawione pytanie to chętnie poczytam/wysłucham/obejrzę przykład. A co do umocowania prawnego, nie znam przepisu który zakazuje takiej metody układania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.02.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jakie było pytanie to wiem. Jaka była odpowiedź kolegi wiem również. Nie wiem natomiast na jakiej podstawie autorytatywnie twierdzi kolega iż taki sposób jest prawidłowy.Na dodatek posługujesz się kolego słowem polecam.Tylko wyjaśnij jako kto polecasz.Czy jako kierownik budowy, czy może jako projektant.Jeśli jako projektant to może pochwalisz się w ilu projektach nakazałeś zastosować takie rozwiązanie.Ale może owe "polecanie" jest tylko wynikiem nauk pobranych na tym forum?Fotki mające służyć udokumentowaniu owego "polecenia" nadają się raczej do działu błędów w sztuce przedstawiają bowiem wszystko to co najgorsze w wykonaniu nadwiślańskiego elektryka.Więc może jasnym będzie dla Ciebie, że nie chodzi o zakaz lecz o rozsądek a przede wszystkim o prawne uzasadnienie "polecania".Skoro takiego uzasadnienia nie potrafisz przedtawic to zachowujesz się niestety jak znachor kwestionujący naukowe (i nie tylko) osiągnięcia medycyny. Aby to zrozumieć należy taką instalację w peszlu odpowiednio najpierw zakwalifikować.Pasuje ona tylko do instalacji w rurach.Jednak tylko pozornie.Dlaczego?Elektryk który raz w życiu wykonał zgodnie ze sztuką instalację w rurach będzie to wiedział.Osoba ''kształcona'' tylko na tym forum (i innych) nigdy tego nie pojmie niestety. Więc daruj sobie kolego owe "polecenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.02.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 kkas12, ty masz rację, ja mam święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.02.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Tylko wyjaśnij jako kto polecasz. Czy jako kierownik budowy, czy może jako projektant. Kolego kkas12, piszesz tak autorytatywnie i takim tonem, że nie sposób się powstrzymać przed zadaniem pytania Tobie: jako kto kwestionujesz to, co robertsz napisał i jakie Ty masz na to umocowanie prawne Bo wybacz, ale pierwsze wrażenie osoby czytającej tą dyskusję z boku jest takie, że czepiasz się dla samego czepiania, ot tak, by sobie ulżyć. Żadnego konkretu, żadnej wskazówki, co wg Ciebie jest źle, jak to wg ciebie powinno wyglądać i dlaczego, a jedynie "to jest wszystko spieprzone, a ty jesteś 'gupi', ja wiem lepiej, ale nie powiem, bo nie chce mi się zniżać, żeby z tobą gadać" tak to dokładnie wygląda. I nie jest to miły widok. J.(dla jasności: piszę tą opinię jako szary użytkownik forum, nie jako moderator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 07.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Więc może koledzy przestawia ile instalacji wykonali zgodnie z projektem, który nakazywał wykonanie instalacji w taki sposób o jakim mowa?A może znajdzie się też projektant projektujący takie instalacje. Ja wiem, że ładnie wszystko można opisać przelewając piękne słowa i każdy nieprzemyślany projekt przedstawić w samych superlatywach?Ja nie używam słów polecam, zalecam itp, ale przedstawiam tylko swoje zdanie na temat ostatniego krzyku mody. Instalacji (rzekomo) wykonanej w rurkach.A faktycznie w najtańszym peszlu często łamiącym się pod swoim ciężarem, łączącym taśmą izolacyjną i byle czym przytwierdzonym do podłoża.Może dla niektórych jest to najnowsze osiągnięcie ludzkości. Dla mnie jest to niedopuszczalna fuszerka i nabijanie inwestora w butelkę. Pokuszę się chyba o wykonanie fotek (niech tylko mrozy odpuszczą) i przedstawię jak ta rzekoma instalacja w rurkach faktycznie wygląda po narzuceniu tynków, ale przed ułożenie styropianu i wylaniem posadzek. A dywagacje kolegi Jacka nie robią na mnie wrażenia. Raczej oczekuję konkretów, co w pierwszym zdaniu tego postu przedstawiłem. Odpowiedzi na dwa pytania również.-jaką ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi przewodu stanowi peszel?-czy luźno ułożony peszel umożliwi wymianę przewodów? Edytowane 7 Lutego 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts