Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym - jakie przekroje, schemat instalacji

Recommended Posts

Wciąż coś żądasz i domagasz się. Mieszasz wulgaryzmy z pluralizmem, merytorykę z jawną propagacją łamania wszelkich prawnych i podstawowych zasad elektrotechniki.

Twój pomysł jest płytki jak miseczka w sedesie, wymyśl głupszy, choć ten czerwony podpis trudno będzie przebić:popcorn:

ps. mądrzejsi od ciebie doczytali w moim linku, jest coś więcej niż tylko peszle, wystarczy dokładniej i głębiej poczytać

Edytowane przez 15kvmaciej

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje PW zawsze aktywne.

A co przyjedziesz z Wielkiej Brytanii?

Po to założyłeś konto na muratorze, aby fuszerkę odwalać na PW?

Wydawało mi się, że forum służy do czegoś innego.

Czy ty przypadkiem nie nazywasz się Bogusław Łęcina? Wiele na to wskazuje.

PS

Trzeba tylko pamiętać, że zarówno kkas12 jak i 15kvmaciej w przypadku wymiany włącznika na ściemniacz, pracę rozpoczynają od wyprucia kabla.

Tak samo jest w przypadku przejścia na LED-y. Największa jazda rozpoczyna się przy LED-ach RGB.

PS2.

15kvmaciej całkiem niezły wynik - 7 postów i dowiedzieliśmy się, że masz zaj*ba na moim punkcie, masz katalog o peszlach, a twój profesjonalizm można poznać tylko na PW.

PS3

Coś źle napisałam o LED-ach. W przypadku 15kvmaciej nie ma takiej możliwości żeby to uruchomił, gdyż LED-y są zasilane na ogół 12V, a on nie ogarnia czegoś poniżej 230V. A w stosunku do 15kV to praktycznie nie wiadomo na jakiej zasadzie działają.

Zresztą w jego przypadku

Edytowane przez dendrytus

...facet nie może sobie wykonać instalacji.Wiosna idzie.Michał2z czeka.

I dobrze, że czeka a nie stosuje się bezmyślnie do "zaleceń" jakie otrzymał.

Jak to drzewiej bywało:

http://www.elektrycywiejscy.irsep.org/downloads/technika-sklad.pdf

Jak uczą dziś w szkołach:

http://www.zsee.bytom.pl/energo/dane/kl3inst006.html

[...]

http://images45.fotosik.pl/1360/60fd35328e50ac67m.jpg Oczekuję odpowiedzi na postawione wcześniej pytania a może również podobnego szkicu zawierającego praktyczne wskazówki w jaki sposób wykorzystać podłogę do prowadzenia instalacji elektrycznej. Oczywiście jakiekolwiek umocowanie prawne bardzo mile widziane. Świadczyć ono będzie tylko o fachowości i rzetelności autora.

wskazówka za friko:

wykorzystaj pustaki stropowe typu teriva do prowadzenia instalacji - dostępne nawet 12 niezależnych komór na trasy kablowe, nie zjarają się, nie popękają jak peszel, no ale umocowania prawnego ni cholery nie znajdę :/

ps. wklejony wyżej szkic daje bardzo praktyczną wskazówkę jak zapodać gniazdo centralnie pod oknem, bo przecież kto teraz grzejniki wiesza, jak mamy podłogówkę?

zatem jak ma kolega tak trzasnąć sobie gniazda, jak na tym szkicu, to niech już lepiej przewody prowadzi podłogą, to mu instalator c.o. zaoszczędzi nerwów;

sam nie prowadziłem instalacji w podłodze, bo mi się nigdzie nie spieszyło, ale z ciekawości zadałem kiedyś kierownikowi budowy pytanie 'czy ma jakieś przeciwwskazania do prowadzenia instalacji podłogą?' stwierdził krótko, że to takie nieeleganckie rozwiązanie, ale jak będę musiał to trudno...

wskazówka za friko:

wykorzystaj pustaki stropowe typu teriva do prowadzenia instalacji - dostępne nawet 12 niezależnych komór na trasy kablowe, nie zjarają się, nie popękają jak peszel, no ale umocowania prawnego ni cholery nie znajdę :/

Czesc. Widzialem, ze tak robia. Wbijaja sie przy scianie i ida wnetrzem pustakow teriva do momentu wyjscia na punkt swietlny. Tak zapewne zrobie. Natomiast wolalbym uniknac prowadzenia przewodow w posadzce. Pomyslalem ze poprowadze wszystkie obwody do chwili podlaczenia w odleglosci 20-30 cm od stropu - czyli mozna powiedziec, ze pprzewody do pomieszczen pojda rownelegle (oswietlenie i zasilenie kontaktow) po nadprozach i scianach w gornej ich czesci. Czy mozna zastosowac kabel 3x4mm na odcinku rozdzielnia pomieszczenia (na wszelki wypadek), czy jest to uzasadnione? Dziekuje i pozdrawiam. Michal

Wbijaja sie przy scianie i ida wnetrzem pustakow teriva do momentu wyjscia na punkt swietlny. Tak zapewne zrobie.

Nie wszyscy mają to szczęście mieć pusty strop, czasem jest to lity beton.

Czy mozna zastosowac kabel 3x4mm na odcinku rozdzielnia pomieszczenia (na wszelki wypadek), czy jest to uzasadnione?

Można zastosować.

Nie jest to niczym uzasadnione.

różnica w cenie między 2,5mm a 4mm nie jest powalająca, jak kto nie ma wprawy w doborze przekroju, niech sobie przewymiaruje w górę.

Święte słowa. trochę drożej wychodzi 6x10mm2, ale według mnie to warto na przyszłość przewymiarować w górę. Zawsze to łatwiej później dwie krajzegi podłączyć.

A tak na poważnie, to jak ktoś chce wyrzuca pieniądze w błoto to lepiej niech położy 4x2,5mm2. W zupełności wystarczy, a i tak z 4 żyły nigdy nie skorzysta.

PS.

I do włączników 6x1,5mm2.

A tak na poważnie po tematem jest ułożenie instalacji w podłodze a w zasadzie pod wylewką.

Przedstawiono tu zdanie iż takie układanie instalacji w podłodze jest mało eleganckie.

Jest to bardzo (moim zdaniem) łagodne określenie.

Ja nazywam to partactwem.

Czy obwody oświetleniowe również układacie koledzy w podłodze?

Pewnie nie, bo nie po drodze wam na sufit.

Może swe uporczywe dążenia do zmiany tematu kolega dendrytus zwieńczy wykazem wszystkich kolorów markerów, których części być może elektryk nie wykorzysta, ale które posiadać (według niego) powinien.

różnica w cenie między 2,5mm a 4mm nie jest powalająca, jak kto nie ma wprawy w doborze przekroju, niech sobie przewymiaruje w górę.

Jak nie ma wprawy, to z przewodem 4mm2 nie zrobi nic. Zwłaszcza w puszce, zwłaszcza w puszce osprzętowej.

Pomijam już fakt, że w przypadku instalacji mieszkaniowych "wprawa w doborze przekroju" brzmi trochę śmiesznie, a dawanie "na wyrost" przewodu 4mm2 miałoby mniej więcej taki sam sens, jak spluwanie przez lewe ramię przy jego układaniu.

J.

A tak na poważnie po tematem jest ułożenie instalacji w podłodze a w zasadzie pod wylewką.

Przedstawiono tu zdanie iż takie układanie instalacji w podłodze jest mało eleganckie.

Jest to bardzo (moim zdaniem) łagodne określenie.

Na szczęście twoje zdanie nikogo nie obchodzi, no może gości w W. Brytanii.

Może jak ktoś, kiedyś da ci szansę na wykonanie czegoś bardziej skomplikowanego niż dom z 3 gniazdkami i jedną lampą na pokój w tzw M4, to zrozumiesz o co chodzi z prowadzeniem kabli.

Ja nazywam to partactwem.

A ja partactwem i głupotą nazywam montaż puszki rozłącznej pod lampą.

Czy obwody oświetleniowe również układacie koledzy w podłodze?

Pewnie nie, bo nie po drodze wam na sufit.

A to niby jakim cudem miałoby być nie po drodze?

A tak przy okazji to ilu żyłowy kabel kładzie kolega na odcinku "lampa na suficie" "włącznik na ścianie".

I pozwolę sobie wykorzystać kolegę, ponieważ jak wiemy wykonuje instalacje w standardach i technologiach nam niedostępnych, ilu żyłowe kable kładzie się teraz na wyspach i o jakim przekroju? Czyżby przeszli już na co najmniej 4 mm2?

A tak na poważnie to jakim kablem na wyspach podłącza się LED RGB do sterownika?

Ponieważ wiem, że kolega nie zetknął się jeszcze z tą technologią to proponuję zapytać się jakiegoś wyspiarskiego kolegi

Może swe uporczywe dążenia do zmiany tematu kolega dendrytus zwieńczy wykazem wszystkich kolorów markerów, których części być może elektryk nie wykorzysta, ale które posiadać (według niego) powinien.

Ja używam głównie markerów w kolorze wiatrowym jasnym i wiatrowym burgundzkim.

Ciekawe dlaczego przyczepiasz się do czegoś co zmieni temat, a nie wypowiesz się na temat durnego pomysłu swojego forumowego kolegi 15kvmaciej i jego 3x4mm2.Co nie wypada krytykować kolegi i do tego również moderatora z elektrody? Ciekawe dlaczego ten durny pomysł nie został umieszczony w wątku z matołkiem. Sam bym go tam umieścił, ale go sobie zaraz skasujecie.

http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/obciazalnosc.htm

Z podanego powyżej linka dowiedzieć się można, że długotrwała obciążalność 2,5mm2 wynosi 25A, a 4mm2 to aż 34A, a na początku kabla bezpiecznik 16A.

1,5mm2 ma obciążalność 18A.

Link pochodzi z http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1135011.html post niestety #13

Dziwne, że nie czytacie tego co wasi koledzy tam wklejają.

Niemcy praktycznie całą instalację wykonują 1,5mm2, zarówno oświetlenie jak i gniazdka. Wyjątek stanowią gniazda w łazience/pralni do pralki(wiem, że Niemcy pralkę montuję w kuchni, ale każdy naród ma jakieś zboczenia), kuchni i te, o których wiadomo, że mogą pobierać dużo prądu np. gniazdo pod kino domowe w salonie.

Ciężko Niemców nazwać skąpcami czy partaczami. Żeby było śmieszniej w bardzo drogich instalacjach KNX/EIB, Niemcy również stosują te zasady z jedną małą różnicą - kładziony jest przewód 4x1,5, zamiast 3x1,5.

O dziwo u naszych zachodnich sąsiadów "na bogato" tzn. zainstalowany jest taki wyłącznik

a nie chwalenie się, że do salonu położyłem 6x10mm2, bo mnie na to stać albo że była promocja w hurtowni i kupiłem za bezcen. Trochę drożej niż za zwykły kabel, ale za to jakie możliwości. Np. mogę sobie 2 krajzegi w salonie postawić.

Dwie krajzegi w salonie zawsze zrobią większe wrażenie niż coś takiego

http://www.youtube.com/watch?v=OK_jpGlrXNE

PS.

W sprawie oznaczania przewodów radzę zapoznać sie z

http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=16&t=6213&p=41901

i tym

http://ise.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=13:jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-%C5%82%C4%85cznik-o%C5%9Bwietlenia-w-instalacji-podtynkowej?

ISE to trochę poważniejsze forum niż dział elektryczny na elektrodzie.

Proponuję abyś cały wątek i artykuł z ISE umieścił sobie na elektrodzie w temacie "Z matołkiem..., tak dla lepszego samopoczucia i poprawy własnej samooceny i dowartościowania się "jakim to ja jestem pro".

Ciekawe jakim tylko cudem pan inspektor jest nadal inspektorem pracującym w Polsce i dlaczego ty nie zostałeś inspektorem, przecież to takie proste dla kogoś kto ma taką "wiedzę" jak ty.

No to przynajmniej problem z kolorami przewodów mamy z głowy.

przewodu 4mm2 miałoby mniej więcej taki sam sens, jak spluwanie przez lewe ramię przy jego układaniu.

Przez lewe ramie to nigdy nie działa. Ja pluję przez prawe.

Naprawdę? Założyliście sobie ten temat na kilku forach i co? I wszędzie prawie zawsze wypowiadają się ci sami "eksperci". Tam gdzie was "ekspertów" nie ma, zdania, jak to pokazałem, są inne i wskazują, że to ja miałem rację.

A wracając do merytorycznych pytań zawartych w moim poprzednim poście, masz coś ciekawego i merytorycznego do powiedzenia?

Może zamiast samo-reklamy własnych tematów pokazujących twoje "PRO", zajmiesz stanowisko w sprawie durnego pomysłu z 3x4mm2 twojego kolegi 15kvmaciej. Będzie nam po prostu łatwiej.

PS.

Wiem, że będzie ci trudno, bo jak go skrytykujesz, to nie pożyczy ci swojego nowego miernika.

Wiem to trudny wybór. Strzelić w stopę sobie czy strzelić koledze.

Przecież te wątki powstały przy wydatnym twym (i nie tylko) udziale.

Również przyzwolenie odpowiedzialnych (za to i za inne fora) na zamieszczanie herezji są powodem tych wątków powstania.

Mimo długiego stażu na elektrodzie Twój dorobek tam wygląda mizernie. Tu jednak jest inaczej?

Odpowiesz dlaczego tak jest?

Nie musisz.

Sprawa jest bardzo prosta.

Tam ktoś dba a to by zamieszczane posty nie wprowadzały w błąd i nie stanowiły zagrożenia bezpieczeństwa.

Tu nikt o to nie dba.

Więc "błyszczysz" i Ty i inni radząc często głupio często i bezrozumnie.

I nie jest to tylko moje zdanie.

Widać to po wypowiedziach w zamieszczonych linkach.

Nie dowartościowuj siebie kolego pisząc iż jestem Twoim fanem.

Twoja bowiem osoba nic a nic mnie nie obchodzi.

Natomiast "porady" jakie zamieszczasz jako niezgodne z prawdą muszą zostać sprostowane.

Jeżeli nie robi tego admin to robią to uczestnicy.

Ty natomiast poza chamstwem i wulgaryzmami w wielu tematach do powiedzenia za wiele nie masz.

I taka jest między nami różnica, i taka też jest różnica pomiędzy elektrodą a tym forum.

Tam bowiem takie teksty są kasowane a ich autorzy w różny sposób przywoływani do porządku.

Tu natomiast grafomania ma status obrony "niezależności" tego forum.

Szkoda tylko, że owa obrona rzekomej "niezależności" bardzo często staje się obroną bzdur i ciemnogrodu na co już osoby funkcyjne reagować powinny.

A niestety z różnych powodów nie reagują.