15kvmaciej 19.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może zamiast samo-reklamy własnych tematów pokazujących twoje "PRO", zajmiesz stanowisko w sprawie durnego pomysłu z 3x4mm2 twojego kolegi 15kvmaciej. No właśnie, te słowa pasują jak ulał do Ciebie, dendrytusie. Zamiast pieprzyć trzy po trzy o sześcio żyłowych kablach i mierniku, który tylko na filmikach wklejanych przez Ciebie możesz pooglądać, wykaż durnotę mojego pomysłu. Bo w peszel nie wejdzie? Bo bez puszki nie ma prawdziwej instalacji? Przecież grubszy przewód łatwiej się maluje:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Przecież te wątki powstały p..................reagują. Jak zwykle merytoryczne i pouczające uwagi, ale czego się można spodziewać po ekspercie z elektrody. No właśnie, te słowa pasują jak ulał do Ciebie, dendrytusie. Zamiast pieprzyć trzy po trzy o sześcio żyłowych kablach i mierniku, który tylko na filmikach wklejanych przez Ciebie możesz pooglądać, wykaż durnotę mojego pomysłu. Bo w peszel nie wejdzie? Bo bez puszki nie ma prawdziwej instalacji? Przecież grubszy przewód łatwiej się maluje:popcorn: Kolejna merytoryczna uwaga rozwiązująca ważkie problemy. A może coś więcej na temat durnego pomysłu z 3x4mm2? Wkleisz sobie te posty z tym pomysłem jak pokutę za grzechy na elektrodzie w temacie " Z Matołkiem". Odpowiedź na pytanie dlaczego twój pomysł jest durny znajduje się w moim poście #57 Dziękuję za merytoryczny wkład i podniesienie poziomu dyskusji "ekspertów/moderatorów" z forum elektroda. Naprawdę warto. Edytowane 19 Lutego 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.02.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 post 57-my nie zawiera odpowiedzi na na prośbę z postu no 61:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 post 57-my nie zawiera odpowiedzi na na prośbę z postu no 61:popcorn: To przeczytaj go jeszcze ze 3 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.02.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Na zachód od Wisły, w krajach, w których powstają te filmiki namolnie przez Ciebie prezentowane, istnieje trend wyprzedzający normy i zawiłą sztukę doboru przekrojów. W monofazie na światło 2,5mm", gniazdka w instalacji promieniowej 4mm". Obwody dedykowane pominę, bo Ty wolisz o kabelkach dzwonkowych pisać.. Oczywiście N, PE i L, w układach schodowych PE ma się dobrze zgodnie ze swoim przeznaczeniem:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Na zachód od Wisły, w krajach, w których powstają te filmiki namolnie przez Ciebie prezentowane, istnieje trend wyprzedzający normy i zawiłą sztukę doboru przekrojów. W monofazie na światło 2,5mm", gniazdka w instalacji promieniowej 4mm". Możesz pokazać jakieś materiały na potwierdzenie tego? Bo szczerze mówiąc nie wierzę. Oczywiście zakładam, że cały czas mówimy o krajach z 230V napięcia w sieci. A co do wykazania "durnoty pomysłu" - stosowanie przewodu 4mm2 najzwyczajniej w świecie nie ma żadnego uzasadnienia. Bo i po co? Obwód zabezpieczony bezpiecznikiem 16A, przy takim zabezpieczeniu 2,5mm2 wystarczy, grubszy przewód jest zbędny, po prostu, podobnie jak zbędne będzie wieszanie obrazka na stalowej kotwie fi12mm, zamiast na całkowicie wystarczającym kołeczku fi6. Też można. Tylko po co? Oczywiście, możemy dać przewód 4mm2 i bezpiecznik B25, ale tu powstają dwa pytania: po pierwsze po co, co takiego będziesz zasilał z tego obwodu, że takie zabezpieczenie będzie potrzebne, po drugie - co z takim przewodem zrobisz po jego drugiej stronie, jak go przykręcisz do gniazdka, jak sobie z nim poradzisz w puszce rozdzielczej, jeśli takie mają być. Da się, oczywiście, wszystko się da, ale po co sobie utrudniać życie? W imię... no właśnie, w imię czego? Po co? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) ...możemy dać przewód 4mm2 i bezpiecznik B25... Nie kolego, nie możemy. Dlatego nie możemy, ponieważ obciążalność gniazd stosowanych w Polsce nie przekracza 16A. Jednak tam gdzie obowiązuje ruch lewostronny już takie rozwiązanie zastosować możemy. Mało tego możemy zastosować zabezpieczenie nawet 40A. Edytowane 19 Lutego 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Na zachód od Wisły, w krajach, w których powstają te filmiki namolnie przez Ciebie prezentowane, istnieje trend wyprzedzający normy i zawiłą sztukę doboru przekrojów. W monofazie na światło 2,5mm", gniazdka w instalacji promieniowej 4mm". Obwody dedykowane pominę, bo Ty wolisz o kabelkach dzwonkowych pisać.. Oczywiście N, PE i L, w układach schodowych PE ma się dobrze zgodnie ze swoim przeznaczeniem:popcorn: Fajnie się czyta te brednie. Szkoda tylko, że producenci osprzętu nie nadążają za takimi pomysłami. Jedyny osprzęt czołowego producenta osprzętu, niemieckiej GIRA-y, który umożliwia podłączenie przewodu o przekroju 4mm2 to gniazdo głośnikowe. 4mm2 podłączysz jeszcze tylko o wyjść modułów KNX/EIB. . Nie kolego, nie możemy. Dlatego nie możemy, ponieważ obciążalność gniazd stosowanych w Polsce nie przekracza 16A. To po jakiego ch*ja dawać kabel o obciążalności 34A. 2,5mm2 ma obciążalność 25A. Jednak tam gdzie obowiązuje ruch lewostronny już takie rozwiązanie zastosować możemy. Mało tego możemy zastosować zabezpieczenie nawet 40A. Na kablu o obciążalności 34A. Moje gratulacje. PS. Ale wypas 40A bezpiecznik i gniazdko w pokoju 40A, to ze 3 krajzegi postawię. PS2 Mam nadzieję, że umieścisz te swoje mądrości w waszym ulubionym wątku na elektrodzie. Edytowane 19 Lutego 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 . Nie kolego, nie możemy. Dlatego nie możemy, ponieważ obciążalność gniazd stosowanych w Polsce nie przekracza 16A. Przeczytałeś dalszy ciąg cytowanego zdania? Przypominam: "co takiego będziesz zasilał z tego obwodu, że takie zabezpieczenie będzie potrzebne". Bo mam wrażenie, że czepianie się sprawia ci tak wielką przyjemność, że robisz to za wszelką cenę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Możesz pokazać jakieś materiały na potwierdzenie tego? Bo szczerze mówiąc nie wierzę. Oczywiście zakładam, że cały czas mówimy o krajach z 230V napięcia w sieci. A co do wykazania "durnoty pomysłu" - stosowanie przewodu 4mm2 najzwyczajniej w świecie nie ma żadnego uzasadnienia. Bo i po co? Obwód zabezpieczony bezpiecznikiem 16A, przy takim zabezpieczeniu 2,5mm2 wystarczy, grubszy przewód jest zbędny, po prostu, podobnie jak zbędne będzie wieszanie obrazka na stalowej kotwie fi12mm, zamiast na całkowicie wystarczającym kołeczku fi6. Też można. Tylko po co? Otóż fachowcy znają pojęcie Ci obce "wzmocnienie ochrony", którą to można wykonać poprzez przewymiarowanie przewodu ochronnego, lub podwojenia go. Zaprawdę, durny pomysł, prawda? Lepiej trzymać się peszla i poświęconej różnicówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 19.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Na kablu o obciążalności 34A. Moje gratulacje. układany w powietrzu ma 42 A Dalej nie rozumiem po co komu taki kabel w domu chyba że do jakiejś kuchni gastronomicznej Dlatego nie możemy, ponieważ obciążalność gniazd stosowanych w Polsce nie przekracza 16A. http://www.boatshop.pl/miniat2.php?nnazwa=galerie/472da535cb038966bc2d17eeba9e34295113.jpg&rozm=487 Taaaaa to gdzie oni tyle gniazd zamówili ? Chyba na specjalne zamówienie robią. Przeczytałeś dalszy ciąg cytowanego zdania? Przypominam: "co takiego będziesz zasilał z tego obwodu, że takie zabezpieczenie będzie potrzebne". Bo mam wrażenie, że czepianie się sprawia ci tak wielką przyjemność, że robisz to za wszelką cenę. Mam identyczne wrażenie kolego J. Dobranoc wszystkim. Edytowane 19 Lutego 2012 przez thomyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Otóż fachowcy znają pojęcie Ci obce "wzmocnienie ochrony", którą to można wykonać poprzez przewymiarowanie przewodu ochronnego, lub podwojenia go. Zaprawdę, durny pomysł, prawda? Lepiej trzymać się peszla i poświęconej różnicówki... Może od razu dajmy ochronny oddzielnie, najlepiej 2x 16mm2 w lince. Powinien wystarczyć. PS. Naprawdę nie wymyślisz niczego panie ekspert, co usprawiedliwiałoby ten durny pomysł. PS2. Nie rozmawiamy o peszlu czy różnicówce, tylko o twoim durnym pomyśle 3x4mm2. PS3. Jak to ciężko udowodnić, że się jest "PRO", a kto inny jest "nieukiem" jak nie ma się do dyspozycjo możliwości zmodyfikowanie treści jego postu lub w ostateczności wykasowania go, co tak nagminnie obaj z kkas12 praktykujecie na forum elektroda.. układany w powietrzu ma 42 A Dalej nie rozumiem po co komu taki kabel w domu chyba że do jakiejś kuchni gastronomicznej Jak to po co? Podwiesi pod sufitem, ściągnie izolację i będzie miał własny trolejbus lub tramwaj w salonie. Na bogato, pełny wypas. Edytowane 20 Lutego 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Otóż fachowcy znają pojęcie Ci obce "wzmocnienie ochrony", którą to można wykonać poprzez przewymiarowanie przewodu ochronnego, lub podwojenia go. Zaprawdę, durny pomysł, prawda? Lepiej trzymać się peszla i poświęconej różnicówki... Kolego szanowny, krótkie pytanie: po co? I nie,nie pisz, że "dla wzmocnienia ochrony, kropka", pytam o to, jaki miałoby cel wzmocnienie ochrony w obwodach instalacji mieszkaniowych i jaka mogłaby być przyczyna jego wykonania. I może jeszcze jedno, chyba najistotniejsze: co konkretnie owo "wzmocnienie ochrony" w przypadku instalacji mieszkaniowej miałoby dać w sensie elektrycznym. J. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Jarek.P dopisałem jedno zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.02.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Przeczytałeś dalszy ciąg cytowanego zdania? Oczywiście, że przeczytałem. I dlatego tylko zamieściłem swój post. Oczywiście, możemy dać przewód 4mm2 i bezpiecznik B25, ale tu powstają dwa pytania: po pierwsze po co, co takiego będziesz zasilał z tego obwodu, że takie zabezpieczenie będzie potrzebne, po drugie - co z takim przewodem zrobisz po jego drugiej stronie, jak go przykręcisz do gniazdka, jak sobie z nim poradzisz w puszce rozdzielczej, jeśli takie mają być. Da się, oczywiście, I dlatego wbrew temu co twierdzisz napisałem, że tak się nie da. Powód przedstawiłem wcześniej. Ale jak widać na swoim terenie żadne argumenty do Ciebie nie trafiają. Więc by ustrzec inwestorów przed herezjami tu głoszonymi ta odkrywcza myśl trafi tam gdzie jej błędne założenia zostaną obalone. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2156597&start=90&sid=3a03ea1700031a48e527cb30d5265fc2#10537558 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Oczywiście, że przeczytałem. I dlatego tylko zamieściłem swój post. Czytanie tekstu ze zrozumieniem jak widać też jest za trudne? Jak sądzisz, co miałem na myśli pisząc wytłuszczony przez ciebie fragment zdania i jego dalszy ciąg? Co z niego wynika w temacie możliwości podłączenia gniazdka do przewodu 4mm2? I po co to właściwie pisałem? Jesteś tak strasznie zapatrzony w swój czubek nosa i swoją doskonałość, że innych czepiasz się na siłę, widząc w ich wypowiedziach tylko to, co chcesz zobaczyć, więc o jakich argumentach i o jakim trafianiu tu mowa? Już ci to kiedyś sugerowałem, żebyś "oczekiwanie" i "domaganie się" zaczął od siebie samego. A co do twego wątku z elektrody, z którego tak dumny jesteś... cóż. Ja bym się publicznego obrabiania komuś dupy za jego plecami po prostu wstydził, ty się tym jeszcze chwalisz. No, ale to o tobie świadczy. J. Edytowane 20 Lutego 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Więc można w Polsce obwód gniazdowy zasilić przewodem np: 4mm2 i zabezpieczyć wartością 25A czy nie można.Krótko i na tematTak lub Nie.Albo potwierdzisz albo zdemaskujesz "nową teorię". I daruj sobie wzorem dendrytus'a ocenę mojej osoby.Chyba, że na tym forum to rodzinne. A tamten temat będzie tak długo istniał jak długo będzie miał pożywkę.A jak widać na razie śmierć głodowa mu nie grozi. Edytowane 20 Lutego 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.02.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Więc by ustrzec inwestorów przed herezjami tu głoszonymi ta odkrywcza myśl trafi tam gdzie jej błędne założenia zostaną obalone. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2156597&start=90&sid=3a03ea1700031a48e527cb30d5265fc2#10537558 Ciekawe jakim cudem nie ma w temacie "Z Matołkiem" jeszcze postów twojego kolegi/moderatora 15KVmacieja z jego durnym pomysłem na temat 3x4mm2. W końcu chcesz ostrzec inwestorów przed błędami i naciągaczami. Więc można w Polsce obwód gniazdowy zasilić przewodem np: 4mm2 i zabezpieczyć wartością 25A czy nie można. Krótko i na temat Tak lub Nie. Albo potwierdzisz albo zdemaskujesz "nową teorię". Przynajmniej teraz wiadomo że jesteś zwolennikiem tego durnowatego pomysłu. Moje gratulacje. PS. A tamten temat będzie tak długo istniał jak długo będzie miał pożywkę. A jak widać na razie śmierć głodowa mu nie grozi. Mylisz się . Ten temat będzie istniał tak długo jak wy będziecie tam moderatorami. A jak widzę z powyższych postów i z mądrości jakie wypisujesz na obu forach to czas ten zbliża się w tempie raczej błyskawicy. PS2. Ale jak widać na swoim terenie żadne argumenty do Ciebie nie trafiają. Więc by ustrzec inwestorów przed herezjami tu głoszonymi ta odkrywcza myśl trafi tam gdzie jej błędne założenia zostaną obalone. Ale w przeciwieństwie do ciebie, nie kasuje postów oponentów lub nie zmienia ich treści. Edytowane 20 Lutego 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Pieniaczem jesteś bardzo dobrym.Elektrykiem raczej mizernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Pieniaczem jesteś bardzo dobrym. Elektrykiem raczej mizernym. Tak się jakoś dziwnie składa, że wali mnie twoje zdanie na mój temat. Mam dobrze płatną pracę w kraju i nie muszę nigdzie wyjeżdżać, aby robić za popychle. Może zamiast czepiać się zdań których treści nie rozumiesz, wytłumaczysz nam partaczom jaki jest sen dawania 3x4mm2 między pokojem a rozdzielnią. Edytowane 20 Lutego 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.02.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Samochwała w kącie stała I wciąż tak opowiadała: Mam dobrze płatną pracę... itp...itd... A skoro to prawda więc poświęć się tylko zarabianiu pieniędzy a "doradzanie" pozostaw innym. Edytowane 20 Lutego 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts